Kleinschalige hulp is meest effectief

In de STENTOR van vrijdag 13 augustus stond een zeer uitgebreid artikel, met foto’s, over Nika Lanka
stentor

Snijden in ontwikkelingshulp staat bij de kabinetsformatie voorop als een bezuinigsmaatregel. Op lokaal niveau wordt in ons land – gelukkig – nog ontzettend veel goed werk verricht.
Door Henk Wageman

Privé-stichtingen en organisaties trekken de wereld over om zelf hulp te bieden. Eén van deze initiatieven is Stichting Nika Lanka van Gré Lieftink en Ronald Kamerman. Beiden hebben op tweede kerstdag 2004 ternauwernood de tsunami overleefd. Kamerman:“Wij zijn gelukkig gered en goed opgevangen.”
Eenmaal thuis in Steenwijk besloten Lieftink en Kamerman iets voor Sri Lanka te doen. Samen met Risco de Jager richtten ze de stichting Nika Lanka op. Toch hebben de Steenwijkers begrip voor de terughoudendheid bij critici over de huidige ontwikkelingshulp. Kamerman:”Er liggen miljoenen euro’s klaar om door de tsunami getroffen tsunami gebieden te ondersteunen. Maar de lokale bevolking en ook wij zien er niets van. Ieder jaar komen we terug en als we langs het strand lopen zien we alleen bootjes, die door particulieren uit bijvoorbeeld België, Engeland en Duitsland zijn betaald. Ook wij hebben een aantal boten gesponsord. Dat kun je zien, omdat op al die boten staat ‘sponsord by.”
Lieftink en Kamerman hebben zich, evenals vele andere hulpverleners, met hun stichting ingezet om – kleinschalig – hulp te bieden aan arme mensen in Sri Lanka. Van 12 juli tot 9 augustus was de stichting opnieuw in Kalutara om er onder meer een huis te bouwen en één te renoveren. Verder kreeg een bejaardenhuis extra ondersteuning met voedselpakketten, wasmiddelen, klamboes, handdoeken, tandenborstels en tandpasta. Het is slechts een kleine greep uit de activiteiten van de medewerkers van Nika Lanka. “In Sri Lanka is hulp nog steeds wenselijk”, zegt kamerman. “Heel veel zaken die voor ons Nederlanders zeer normaal zijn, zijn daar niet vanzelfsprekend. Veel gezinnen hebben geen geld om hun kinderen naar school te laten gaan. Wij trekken dan de portemonnee en betalen het benodigde bedrag.
“Niet alleen voor de eerste levensbehoeften wordt gezorgd, ook biedt de Steenwijker stichting praktische hulp. Zo kregen enkele bewoners nieuw meubilair, maar ook simlock vrije telefoontjes werden uitgereikt. De aanwezigheid van medewerkers van de stichting in het gebied werkt nog steeds het meeste efficiënt. “Elk jaar verbazen wij ons er weer over hoeveel je kan bereiken met een ‘klein’ beetje geld. Mensen geven aan waaraan behoefte is, we gaan naar de winkel, en vaak zijn binnen een paar dagen de wensen gerealiseerd.”
Eigenlijk hadden Lieftink en Kamerman afgesproken dit werk vijf jaar vol te houden, maar beide ontwikkelingswerkers gaan gewoon door. “Omdat het in de praktijk nog redelijk simpel blijkt om voor dit soort goede doelen geld bijeen te zamelen.” Door inmiddels afgesloten projecten te bezoeken, krijgt de stichting een goed beeld of de gedoneerde gelden (ook wielrenners Servais Knaven en Wim Stroetinga zijn sponsor) goed worden besteed. Kamerman:”We hebben Sri Lanka weer met een goed gevoel verlaten.”