NIKALANKA NIEUWS augustus 2010

Van 12 juli tot 9 augustus 2010 was onze kleine stichting actief in Sri Lanka. Elk jaar verbazen wij ons er weer over hoeveel je kan bereiken met een ‘klein’ beetje geld. Mensen geven aan waaraan behoefte is, we gaan naar de winkel, en vaak zijn binnen een paar dagen de wensen gerealiseerd. Ook dit jaar hebben wij hierbij weer steun gehad van onze Sri Lankaanse medewerker Geethanga, die dit jaar mede dankzij de hulp van Nika Lanka zijn internetcafe kon openen. In Sri Lanka is (kleine) hulp nog steeds wenselijke. Heel veel zaken die voor ons Nederlanders zeer normaal zijn, zijn in Sri Lanka niet vanzelfsprekend. Vele gezinnen hebben niet de financiële middelen om hun kinderen te laten studeren, aanbouw en verbouw van huizen (van klei en / of hout) naar een stenen huis is voor velen een onmogelijke opgave. Voor het vernieuwen / aanschaffen van meubels, kasten, bedden is vaak geen geld.
Dit jaar hebben wij ook een aantal mensen blij kunnen maken met simlock vrije telefoontjes (welke in Nederland overbodig waren geraakt) en vele kinderen blij kunnen maken met kleine knuffelbeesten en ballen. Ook de kleding, wielerkleding, schoenen en volleybalkleding werd dankbaar in gebruik genomen.

Uiteraard hebben wij ook eerdere projecten bezocht. Zo zagen wij o.a. in de Sukitha school in Horana eerder gedoneerde naaimachines in gebruik, zagen wij in gedoneerde shirtjes voetballende teams en wielrenners, zagen wij de aangebouwde keuken van vorig jaar volop in gebruik en zagen wij in vele huizen de eerder gedoneerde bedden en kasten. Ook dit jaar hebben wij met een goed gevoel Sri Lanka verlaten

Huizen
Dit jaar was Nika Lanka betrokken bij de (ver)bouw van 4 huizen, de stichting bekostigde de bouwmaterialen, vervoerskosten van de materialen en het arbeidsloon.

Het huis van Yaserante, voorheen een businroeper, maar door een ongeluk arbeidsongeschikt en woonachtig, met 2 kinderen, in een zeer slecht huisje, heeft de stichting in zijn geheel kunnen vernieuwen.
Op vrijdag 16 juli hebben we met de aannemer het oude huis van Yaserante bekeken en een offerte gemaakt. Op 17 juli de bouwplannen besproken en een contract opgemaakt met de aannemer en vervolgens werd er direct gestart met het afbreken van het huidige huis (krotje) en werd het fundament gegraven. Op 23 juli om precies 10.22 uur (dit tijdstip werd door de Monnik volgens de horoscoop getrokken) werd de eerste steen gelegd en gestart met het fundament. (bestaande uit grote brokken hardsteen, cement en zand). Er werd een fundament gelegd voor een 4 kamer woning. Vervolgens werden de muren opgetrokken van grote stenenbouwblokken waardoor het snel ging. Het uiteindelijke (2 kamer) huis was gereed op 7 augustus.

Bij het 2de huis (waar 7 mensen wonen) heeft de stichting een nieuw dak laten plaatsen.
Bij 3de huis, het gezin waar Nika Lanka vorig jaar geholpen heeft met de aanbouw van een keuken is nu het dak gerenoveerd.
Bij het 4de huis heeft Nika Lanka de elektriciteit laten aansluiten. De bedrading was al aanwezig, alleen was er geen geld voor aansluitkosten. Dit gezin gebruikte al jaren petroleumlampen om bij te koken en in te leven. Deze petroleumkosten zijn veel hoger dan de maandelijkse elektrakosten.

Hieronder de foto’s van het bouwproces van Yaserante zijn huis.

111 111111111111

Bij het 2de huis heeft de stichting het dak gedoneerd. Maar voordat het dak op de woning geplaatst kon worden moesten de muren nog opgehoogd worden.
11

Bij het 3de huis hebben wij het dak van de keuken laten vernieuwen. Hiervoor hebben wij met de bewoners van dit huis dakplaten, balken en nokpannen gekocht. Het vervoer van de materialen geregeld en zorg gedragen voor het arbeidsloon van de timmerman.

11
Het oude en het nieuwe dak
11
Het meten van de balken en het vervoer van de balken voor het nieuwe dak van de keuken

11
Het kopen van de dakplaten en betaling worden de opgerolde platen direct naar het huis gebracht.

Bij 4de huis is de elektriciteit aangesloten. In dit huis woont een alleenstaande vader met zijn 2 kinderen, zijn geestelijk gehandicapte broer en zijn ouders.
111
De blije vader in zijn huis met verlichting.

Lanka Internetcafe
Dankzij een donatie van 2 Nederlandse laptops kon Nika Lanka haar medewerker Geethanga op gang helpen met het starten van zijn internetcafe. De stichting heeft hem verder op gang geholpen met 2 toetsenborden, 2 muizen en muismatten, 2 webcams, een printer en scanner en op donderdag 5 augustus 2010 om 9 uur heeft de Monnik het cafe ingezegend en vond er vervolgens de opening plaats.
1111

Bejaardenhuis MupyaSevena
In het bejaardenhuis MupyaSevena te Galaphata, waar 24 ouderen woonachtig zijn, is Nika Lanka al een aantal jaren actief. Deze zomer heeft de stichting het volgende gedoneerd :
3 voedselpakketten bestaande uit elk : 50 kilo rijst, 3 kilo melkpoeder, 10 kilo verse groente, 1 kilo curry, chili en peperpoeder, 1 kilo zout, 2 kilo suiker, 2 liter olie, 3 kilo gedroogde vis, zeep, wasmiddel, koekjes.
En 5 klamboes, 10 handdoeken, 20 tandenborstels en 10 tubes tandpasta.
11 1


Volleybal

De volleybalclub ‘Luckey Six’ uit Waduwa is door Nika Lanka in nieuwe lichtblauwe tenues gestoken. Op 6 augustus werden de nieuwe tenues uitgereikt en vond er een speciale wedstrijd plaats tegen een team van het leger. Na een spannende wedstrijd won ‘Luckey Six’ uiteindelijk met 3-2. Deze wedstrijd was een hele happening, want er waren zo’n 300 toeschouwers bij deze wedstrijd aanwezig,
1 1
Het volleybalteam en er wordt op slippers gespeeld !!!!!
1 1
De shirtjes liggen op de tafel en worden uitgedeeld.
1 1
Aan de zijkant staat naam van Nika Lanka
1

Visnet
Nika Lanka heeft een visser een visnet gedoneerd wat van november t/m begin maart gebruikt kan worden aan de westkust van Sri Lanka. Met dit net, met zeer kleine mazen, wordt er op garnalen gevangen. Het net wordt met een boot in zee gebracht en met touwen van zo’n 800meter, aan weerskanten, wordt het net het strand op getrokken.
1 1
De visser met zijn meters lange net en de nettenboeter en vanaf november wordt er weer gevist zoals te zien op een de foto’s in de ‘Nika Lankabovenste balk’.

De Sukithaschool en Theresa Marcsery house for disables
Zoals elk jaar heeft Nika Lanka ook de ZML Sukitha school weer gesteund. Dit jaar was er veel behoefte aan lesmaterialen voor de leerlingen, na het inventariseren van de wensen is het volgende gedoneerd :

25 bezemstelen, 20 kilo bezemrietjes, 100 bevestigingsdelen, 1 kilo spijkers, 10 kilo kokosvezel, 2 koekenpannen, 12 whiteboardsmarkers, 30 meter stof, 4 harken, 2 liter blauwe, witte, zwarte en roze verf 1 liter terpentine (voor het meubilair en muren)
11

Voor een gehandicapt, meisje, woonachtig in het Theresa Marcsery house for disables te Kalutara South heeft de stichting aangeschaft :
1 Singer trapnaaimachine, 20 meter stof, 10 klosjesgaren, 18 meter sierband
11
Het gehandicapte meisje met haar nieuwe naaimacine en stof en rechts de 2 eerder gedoneerde naaimachines in Horana.

In de zomer van 2010 heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :Eenmaal de bouw van een volledig nieuw huis.
Eenmaal een huis renoveren en voorzien van een nieuw dak

Hulp aan het bejaardenhuis MupyaSevena
3 voedselpakketten bestaande uit : 50 kilo rijst, 3 kilo melkpoeder, 10 kilo verse groente, 1 kilo curry, chili en peperpoeder, 1 kilo zout, 2 kilo suiker, 2 liter olie, 3 kilo gedroogde vis, zeep, wasmiddel, koekjes.
En 5 klamboes, 10 handdoeken, 20 tandenborstels en 10 tubes tandpasta

Hulp aan de Sukithaschool
25 bezemstelen, 20 kilo bezemrietjes, 100 bevestigingsdelen, 1 kilo spijkers, 10 kilo kokosvezel, 2 koekenpannen, 12 whiteboardsmarkers, 30 meter stof, 4 harken, 2 liter blauwe, witte, zwarte en roze verf 1 liter terpentine (voor het meubilair en muren)
Voor een meisje, woonachtig in het Theresa Marcsery house for disables te Kalutara South heeft de stichting aangeschaft :
1 Singer trapnaaimachine, 20 meter stof, 10 klosjesgaren, 18 meter sierband
5 voedselpakketten aan arme gezinnen, veelal alleen staande mensen
1 maal medische hulp
4 maal 1 kilo melkpoeder voor jonge kinderen
1 nieuwe schoolfiets
1 maal aansluiten elektriciteit met administratiekosten
1 maal een visnet van bijna 1 kilometer, waarmee er op garnalen gevangen kan worden, hiervan kunnen zo’n 20 gezinnen leven

2 maal lesgeld voor studenten (voor elke student 6 maanden lesgeld)
1 maal een laptop voor een student
1 maal hulp bij opstarten van het internetcafe voor Geethanga
2laptops, 2 toetsenborden, 2 muizen en muismatten, 2 webcams, een printer en scanner.
1 maal hulp van de volleybalclub, dmv 2 nieuwe volleyballen en een nieuw net en 15 tenues
2 badmintonsets
1 houten eettafel met 4 stoelen aan een gezin in Waskaduwa (tsunami gezin)
een 20tal, eigen gemaakte, knuffelbeesten voor jonge kinderen
donatie van 3 gebruikte, simlock vrije mobieltjes
10 wielrennners in het nieuw gestoken
1 maal donatie van voetbalschoenen
3 maal stof voor het maken van jurken
donatie van 5 paar slippers / schoenen en 15 T shirts
6 maal vervoerskosten van goederen en materialen
2 maand huur standplaats op de groentemarkt
Voor het renoveren van een keuken : 6 dakplaten, nokpannen, balken en latten en vervoer v.d. materialen en werkloon.

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp
Stichting Nika Lanka

1 1
1
1 1
1
Wielerkleding van Wim Stroetinga & Servais Knaven