Artikel in de Ooststellingwerver van 4 maart 2021

Met het stoppen van Arjan Stroetinga (39) komt er een eind aan een gouden (schaats) tijdperk. In zijn carrière won de oud-inwoner van Oosterwolde, Oldeberkoop en Waskemeer zo’n beetje alles wat er te winnen valt.


OOSTERWOLDE Recentelijk won hij in Thialf nog zilver bij het wereldkampioenschap op de massastart. Zijn aankondiging om te stoppen komt kort nadat zijn broer Wim een punt zette achter zijn wielerloopbaan. En ook de schaatsende broers Bob en Bart de Vries zijn onlangs gestopt. Voor iedereen die de sporters uit Ooststellingwerf volgt, is er dus echt sprake van het einde van een tijdperk. De prijzenkast van Arjan Stroetinga puilt uit. Zijn palmares lijkt oneindig lang. Zeven keer maar liefst werd hij Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs. Niemand anders presteerde dat. Daarnaast won hij vier kampioenschappen op het NK massastart én een wereldtitel op dat onderdeel. De in 2011 tot Stellingwerfs sporter van het jaar bekroonde Arjan Stroetinga pakte ook WK-goud op de ploegenachtervolging, finish te bij tientallen marathonwedstrijden als eerste en schreef de 100 van Eernewoude op zijn naam. Dat was een prachtige zege op natuurijs.
Geen Elfstedentocht
Net als de broers De Vries heeft Stroetinga de pech dat er tijdens zijn ‘bewind’ nooit een Elfstedentocht kon worden gehouden. In het jaar dat hij in Eernewoude zegevierde, leek het er even van te komen. Samen met zijn ploeg werd toen het parcours op de schaats verkend. Helaas voor de Stellingwerfse favorieten kwam het er niet van. Mocht de tocht der tochten toch nog een keer komen, zal de tegenwoordig in Wijnjewoude wonende Stroetinga die als toerrijder beleven. Zijn zilveren medaille op het WK afstanden in Heerenveen is zijn laatste in een reeks van ontelbare prijzen.
Fietsen
Als kind was hij net als broer Wim succesvol op de fiets. Wim ging daar op oudere leeftijd mee door, Arjan koos voor het schaatsen. Als liefhebber deed hij af en toe nog wel aan wielerkoersen mee. Zijn succesvolle loopbaan als marathon- en langebaanschaatser zit er nu dus op. Stroetinga is te eerzuchtig om als pelotonvulling te fungeren. De Olympische gedachte (meedoen is belangrijker dan winnen) is niets voor de gedreven schaatser- . Voor hem telt slechts de eerste prijs. Stroetinga stopt een jaar voor de Olympische Spelen. Hij is daar nooit van de partij geweest. De kans dat hij daar zou mogen star[1]ten bij de massastart bestond- . Maar om daar daarvoor nóg een jaar alle offers te brengen die horen bij het leven van een topsporter ziet hij niet zitten. Liever stort hij zich nu op het werk bij het autobedrijf van zijn schoonvader- . Hij werkte daar al part-time. ■ Niek van der Oord