NIKA LANKA NIEUWS augustus 2009 (met foto’s)

NIKA LANKA NIEUWS AUGUSTUS 2009
Blijdschap vanwege het beëindigen van de oorlog

Van begin juli tot begin augustus was Nika Lanka weer actief aan de westkant van Sri Lanka. De Sri Lankanen gaven aan zeer blij te zijn dat de oorlog met de Tamils eindelijk was beëindigd. Zij hopen op een land zonder oorlog en spraken de hoop uit op een betere toekomst met meer welvaart. Ze zijn zich ervan bewust dat de oorlog diepe sporen heeft achter gelaten en zij hopen dat de komende jaren het land zich kan herstellen en dat met name het toerisme (een van de belangrijkste inkomst bronnen van Sri Lanka weer op gang komt). Wij merkten ook dat de Sri Lankanen nog zeer vaak afhankelijk zijn van Westerse hulp. Ook hebben we maar weer eens ervaren dat Sri Lanka een land is vol regels en ministeries. Het verschepen van 4 pallets ging vanuit Nederland zeer snel en makkelijk. Maar in Sri Lanka heeft onze bevriende advocaat vele ministeries moeten bezoeken om alles voor elkaar te krijgen. Uit eindelijk kwam alles goed en zijn de materialen (hoofdzakelijk gereedschap voor de school, naaimachines, computers en sportartikelen voor de wieler- en voetbalclubs op de juiste plek terecht gekomen.)

 Nog steeds zijn de voor ons zo normale zaken, hier niet normaal. Zoals is het betalen van schoolgeld en school uniformen en schoolschoenen voor velen niet mogelijk.  Ziekenhuis opnames gaan voor de Sri Lankanen gepaard met een lange wachtlijst of in een privé ziekenhuis met zeer hoge kosten, een lastige zaak dus. Het beoefenen van een sport of hobby is vaak erg lastig omdat er vaak geen degelijk materiaal voor handen is.

Onze hulp bestond dan dit jaar ook weer uit zeer directe hulp zoals voedselpakketten, veel nieuwe bedden en de steun aan bejaarden tehuizen en scholen.

nullnull

Een moeder met haar niet gestrouwde zoon op een van de nieuwe bedden

 Zo hebben wij o.a. bij een gezin een keuken laten aanbouwen, er werd nog achter het huis, op de grond, onder een stuk plastic gekookt. En gelijkertijd was het Rode Kruis bij deze familie bezig met de bouw van een toilet

null 

Heel goed was het om te zien dat eerder gedoneerde catamarans werden gebruikt, dat de leefomstandigheden van een aantal, eerder geholpen, gezinnen was verbeterd.

 nullnull

Het door de tsunami verwoeste huis, is dankzij Nika Lanka hulp inmiddels weer goed bewoonbaar.
 
nullnull
2 bewoners met hun voedselpakket

De voedsel pakketten bestonden uit : 10 kilo rijst, 1 kilo dahl, 1 kilo gedroogde vis, 1 kilo uien, 1 kilo verse groenten, 1 kilo aardappelen, 1liter olie,1 pond thee, 1 kilo suiker, 1 pond zout, 200 gram curry, chili en peper poeder, 1 kilo wasmiddel, 4 tandenborstel & tandpasta en 2x handzeep

 

null

Naast voedselpakketten heeft Nika Lanka ook een aantal bedden, matrassen, beddengoed en  kasten gedoneerd. Deze mevrouw, vergroeid door het sjouwen van vele waterkannen staat trots voor nieuwe bed en kast.

Ouderenhuizen

Nika Lanka steunt al een aantal jaren het Sujatha Elders Home Ouderenhuis in Panadura. Dit ouderenhuis had al  2 vestigingen in Panadura. Vorig jaar was men hier bezig om, met de steun van Nika Lanka, een ziekenzaal bij een van deze vestigingen te bouwen. Bouwtekeningen waren hiervoor al gereed, maar de juiste vergunningen lieten lang op zich wachten. In deze tussentijd werd aan Sujatha in het dorpje Aluthgama een koloniaal huis, dat al 20 jaar leegstond, geschonken. (Aluthgama is een klein plaatsje dat 30 kilometer zuidelijker ligt, tussen Beruwala en Bentota) Dit huis moet in de toekomst plaats bieden voor 40 bewoners. Vanwege deze schenking zijn de bouwplannen in Panadura in de ijskast gestopt en heeft men met de donatie van Nika Lanka van 2008 het huis gerenoveerd. Dit was hard nodig. Er moest een dak op het huis, het huis moest worden geverfd, waterleiding en waterpompen en elektra moesten opnieuw worden aan geschaft. Bij binnenkomst hangen foto’s van de opening en staat vermeld dat dit gebouw is mogelijk gemaakt door stichting Nika Lanka.
null null

In overleg met de manager en onze medewerker Geethange hebben wij dit jaar het volgende gedoneerd :

10x bed met nachtkastje, matras, kussen, kussensloop en klamboe.

20x kopjes, borden en kleerhangers, 12x pannen, 6x stoel met eettafel

En wij hebben in de Sukitha werkplaats nog 10 kussenslopen, 10 lakens en 10 overlakens laten maken en ook aan dit ouderenhuis gedoneerd.
null
 

Onze medewerker Geethange maakte ons er op attent dat er in Galpatha een soort gelijk ouderhuis is, genaamd Maupiya Sevana Elders Home. Dit ouderenhuis, waar 22 mensen wonen, is er veel slechter aan toe dan het Sujatha Elders Home. Dit huis krijgt praktisch geen steun en er zijn veel dagen dat er praktisch geen voedsel voor de bewoners is. In overleg met de manager konden wij hier het volgende doneren :

150 kilo rijst, 10 kilo dahl, 30 kilo verse groenten, 5 kilo uien, 5 pakken melkpoeder, 10 kilo gedroogde vis, 5 kilo kruiden,  zeep, zout, suiker, 3 kilo thee, 2x een plafond ventilator en 5x bed met matras, kussensloop en  lakens.
null
 

Onderwijs

Zoals elk jaar heeft Nika Lanka ook een aantal scholen gesteund. Elk jaar de Sukitha school en werkplaats in Galpatha en Horana. Dit jaar hebben we aan een Montessori kleuterschool 46 gevulde schooltassen gedoneerd en een speelparachute. Aan een basisschool in Waduwa hebben we 43 schooltassen kunnen doneren.

null null

Schooltassen inpakken voor de kleuterschool
null null

De schooltassen en de parachute worden direct in gebruik genomen.

null

De Sukithaschool, de school voor meisjes met een handicap, was bezig om een biologische groentetuin aan te leggen. Er is hier een schoonheidssaloon opgestart voor de ijdele dames uit Horana en omgeving. De tuin, schoonheidssaloon enhet naaiatelier (waar we beddengoed voor 1 van de ouderenhuizen hebben besteld) worden onder begeleiding gerund door de meisjes met een handicap. Naast de vestiging in Horana wordt er gebouwd aan een werkplaats voor jongens met down syndroom. In deze werkplaats wil men houten speelgoed gaan maken en dit gaan verkopen.

null null

In de tuin wordt geoefend voor de muziek uitvoering.
null 

De nieuwe drum en harmonium
null null

Het gereedschap en de eettafel met de stoelen en het wasrek (vorig jaar gedoneerd) is volop in gebruik.
null
De meisjes zijn aan het werk in de tuin

Aan deze school en toekomstige werkplaats heeft Nika Lanka het volgende gedoneerd :

Vloerbedekking en dakplaten voor de schoonheidssaloon

1 maal bus huur voor een schoolreis en 2 computers

1x bassdrum en harmonieum

1 muziekset en decoupeerzaag

1 waterpomp en bandenpomp

4x naaimachine en waterpas

3x grondboren

6x hamer,schaaf, beitel en nijptang

22x houtboor

6x schroevendraaierset

3x steeksleutel set

5x winkelhaak

6x troffel, voegspijker en plakspaan

6x duimstok, rolmaat en potlood

6x spade, handbijl en moker

3x gereedschapskoffer

 

Sport

Vanuit Nederland konden wij zeer veel voetbal tenues en wielerkleding meenemen. Met deze kleding konden wij zo’n 30 wielrenners van de wielerclub uit Kalutara blij maken en zo’n 15 voetbal elftallen in het district Kalutara en district Galle. Met een feestelijke ceremonie werden alle shirts aan de voetbalclubs overhandigd. En ’s avonds werden wij door de voorzitter de Football Federation Sri Lanka voorgesteld aan een afvaardiging van de FIFA, die toevalligerwijs in Kalutara een internationale conferentie hadden.

  null null 

De wielrenners in het nieuw

null null 

Het vervoer van de sportkleding en de voetballers in het nieuw

 
In de zomer van 2009 heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt : 

1x reparatie van carosserie tuk tuk

1x endoscopie en 1x scan kosten ziekenhuis

1x onderhoud tempel Waskaduwa

4x schoolgeld Engelse lessen

Voor kleuterschool Kalutara North 1x parachute  en 46x pakket (schooltas, potlood, gum, puntenslijper, schrift en kleurboek)

1x melk voor baby

1xaanbouw  keuken bij een huis

6x zwarte schoolschoenen 2x witte meisjes schoolschoenen 2xbabyschoenen, 50 paar slippers en (sport) schoenen

43 schooltassen voor school in Waduwa

1 bed, 3 matrassen, 2 kasten, 4 stoelen, 1 tafel,1x wasteil

2x lakenset (lakens, kussenslopen, handdoeken), 1x keukenset

5 kledingset (sarong en blouse)

4 x ondersteuning bij afbouw huizen (wc en waterleiding)

1x 2de hands complete catamaran

transport kosten (al het vervoer vd goederen, haven kosten, opslag)

37 x voedselpakket

300 x t shirts

10x broeken en rugzakken

90 sporttassen

40 trainingspakken nieuwe regenjassen

15 complete voetbal tenues voor elftallen

35 wielrenners van top tot teen (schoenen, sokken, broeken, meerdere shirts, bril, helm) in het nieuw gestoken

1 racefiets

 

 Sukitha school

Vloerbedekking en dakplaten voor de schoonheidssaloon

1 maal bus huur voor een schoolreis en 2 computers

1x bassdrum en harmonieum

1 muziekset

1 waterpomp en bandenpomp

1 decoupeerzaag

4x naaimachine

3x grondboren

6x schaaf en beitel

6x hamer en nijptang

22x houtboor

6x schroevendraaierset

3x steeksleutel set

4x waterpas 

5x winkelhaak

6x troffel, voegspijker en plakspaan

6x duimstok, rolmaat en potlood

6x spade, handbijl en moker

3x gereedschapskoffer

 

Maupiya Sevana Elders Home & Sujatha Eldershome

10x bed met nachtkastje, matras, kussen, kussensloop en klamboe.

20x kopjes, borden en kleerhangers, 12x pannen, 6x stoel met eettafel

10x kussenslopen, 10x lakens en 10x overlakens

150 kilo rijst, 10 kilo dahl, 30 kilo verse groenten, 5 kilo uien, 5 pakken melkpoeder, 10 kilo gedroogde vis, 5 kilo kruiden,  zeep, zout, suiker, 3 kilo thee, 2x een plafond ventilator en 5x bed met matras, kussensloop en  lakens.

 

 

 null

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka