Een zeer zorgwekkende situatie voor kinderen, bericht de BCC

Gisteren publiceerde de BBC dit artikel :
Sri Lanka’s kinderen lijden honger als voedselprijzen stijgen

Nitisha kan niet meer zoveel spelen als vroeger.

De driejarige valt af en klaagt over pijn en zwakte in de benen. De diagnose van de arts is duidelijk – Nitisha is ondervoed.

Maar de voorgestelde behandeling is moeilijk te vinden voor haar familie – gezonde maaltijden.

Zoals veel mensen in Sri Lanka heeft deze familie uit een theedorp in Hanthana, in het midden van het land, hun financiën zien instorten.

“We beheren twee maaltijden per dag en het is hetzelfde – rijst met aardappelen of linzen. We kunnen ons niets anders veroorloven”, zegt Harshini, de moeder van Nitisha. Al weken heeft de familie geen melk of eieren gehad, voegde ze eraan toe.

Harshini’s jongste dochter – slechts een maand oud – werd met ondergewicht geboren. De baby mist thyroxine, een belangrijk groeihormoon. Het kind voegt zich bij de groeiende lijst van baby’s geboren met een laag geboortegewicht – een directe impact van het uitputten van zwangerschapsvoeding.

Voedsel is het middelpunt geweest van de economische crisis in Sri Lanka.

De inkomens krimpen en de voedselprijzen rijzen de pan uit. Gezinnen worden gedwongen om maaltijden over te slaan en honger te lijden.

Veel kinderen in Nitisha’s dorp worden nu vaker ziek. Artsen in de regio zeggen dat ze meer jongere patiënten zien die niet genoeg te eten krijgen.

“Effecten van ondervoeding hebben tijd nodig om aan te tonen”, aldus een arts die vroeg om niet te worden geïdentificeerd. “Momenteel gebruiken de meeste ondervoede kinderen de opgeslagen reserves in het lichaam, maar een voortdurende voedingsinsufficiëntie zou op lange termijn gevolgen hebben.”

UNICEF schat dat ongeveer 56.000 kinderen in het land lijden aan ernstige acute ondervoeding.

Ongeveer een derde van de Sri Lankaanse huishoudens heeft geen veilige bron van voedsel en bijna 70% vermindert de maaltijdgrootte, volgens de nieuwste cijfers van het Wereldvoedselprogramma.

Ondervoeding en moeders

In Hanthana is de 24-jarige Kanchana bezig aan haar vierde maand van de zwangerschap en verwacht ze een tweeling.

“Bij de tweeling krijg ik vaak honger, dus ik eet rijst. Vis, eieren, fruit is beter maar duur. We moeten kiezen tussen het betalen van de tests en medicijnen of het kopen van duur voedsel.”

In een ander dorp een paar kilometer verderop ontmoetten we Devi. Ze is zwanger van haar tweede kindje, maar is ernstig bloedarmoede en ondergewicht. Opties om haar gezondheid te verbeteren zijn beperkt – een rijstmaaltijd en gratis vitaminesupplementen van de overheidskliniek.

“Ik wilde dat mijn tweede zwangerschap gezonder zou zijn, maar dit is erger. Dokter zegt dat de ontwikkeling van mijn kind zal worden beïnvloed als ik niet goed eet. “

De situatie is precair. De BBC sprak met 10 zwangere vrouwen in het gebied. Iedereen was op zoek naar hulp om zijn dagelijks leven te leiden. Een overheidsprogramma dat voedingspakketten voor zwangere vrouwen verstrekt, werd vorig jaar opgeschort vanwege geldgebrek.

Het is vorige maand opnieuw opgestart, maar slechts een enkeling heeft de uitkering ontvangen.

“Velen van ons hebben het aangevraagd, maar bijna de helft van mijn zwangerschapsperiode is voorbij en ik heb nog geen enkel pakket ontvangen,” zei Devi.

Christian Skoog, de landenvertegenwoordiger van Unicef in Sri Lanka, zei: “De moeders zijn niet zo gevoed of zo goed gevoed als voorheen. Het was al een probleem en het is erger geworden. Een laag geboortegewicht is een groot probleem in Sri Lanka omdat vrouwen niet genoeg voeding krijgen tijdens de zwangerschap of tijdens de zwangerschap.”

Hongerige schoolkinderen

“De meeste van deze kinderen, uit de lagere klassen, kwamen naar school zonder iets te eten”, aldus Anoma Sriyangi Dharmawardhane, vice-directeur van Horawala Maha Vidyalaya in Mathugama in Zuid-Sri Lanka. “Dagelijks vielen minstens 20-25 kinderen flauw tijdens de schoolvergadering drie tot vier maanden geleden”.

De school begon met het aanbieden van pap en een middagmaaltijdprogramma met ondersteuning van ouders die vrijwillig kookten. Het is afhankelijk van donaties om het programma voort te zetten.

Gemeenschapskeukens en voedseluitdelingen zoals deze helpen het gat in delen van Sri Lanka te vullen, maar nog steeds lijden veel kinderen honger.

“Ten minste 20% van de kinderen krijgt geen ontbijt en gaat naar school op een lege maag”, aldus S Visvalingam, president van het Food First Information &Action Network (FIAN), Sri Lanka.

Sinds een half jaar organiseert FIAN voedselprogramma’s voor basis- en middelbare scholieren.

Visvalingam zei dat meer studenten de school verlaten, vooral in de zwaarst getroffen theeplantagesgebied in het noorden en oosten van Sri Lanka.

“Deze schoolvoedselprogramma’s, een verzekerde maaltijd per dag, helpen deze kinderen terug naar school te krijgen,” zei hij.

“De voedselprogramma’s helpen, redden levens en voorkomen dat het erger wordt. Maar het is nog steeds een noodmaatregel”, aldus Skoog.

Na het aanvankelijk te hebben ontkend, hebben Sri Lankaanse overheidsfunctionarissen de groeiende crisis van acute ondervoeding erkend. Recente gegevens van het gezinsgezondheidsbureau van het ministerie van Volksgezondheid toonden aan dat groeiachterstand, lage lengte voor leeftijd, verspilling en laag gewicht-voor-lengte bij kinderen het afgelopen jaar aanzienlijk is gestegen.

In oktober zei de regering dat het haar initiatief zou verdubbelen om gratis lunches op school uit te delen en supplementen uit te delen voor peuters.

De heer Visvalingam waarschuwt echter dat de problemen van Sri Lanka waarschijnlijk erger zullen worden voordat ze beter worden.

“Ik denk niet dat de financiële crisis op korte termijn kan worden opgelost, en door deze periode zal het probleem van voeding alleen maar erger worden,” zei hij.
Met deze link is het artikel op de BBC te lezen.