Het IMF is voorzichtig positief over de situatie in Sri Lanka

De sleutel tot de overgang van Sri Lanka van stabilisatie naar volledig economisch herstel is het ondersteunen van het aanhoudende hervormingsmomentum, zei het IMF vrijdag nadat het had besloten de derde tranche van $ 336 miljoen van het vierjarige reddingspakket van $ 2,9 miljard aan de eilandnatie vrij te geven.

Bij het vrijgeven van de derde tranche merkte het IMF op dat de economie van Sri Lanka zich begint te herstellen, de inflatie laag blijft, de inning van inkomsten verbetert en de reserves zich blijven ophopen, maar waarschuwde dat ondanks deze positieve ontwikkelingen de economie nog steeds kwetsbaar is en dat de weg naar schuldhoudbaarheid op het scherpst van de snede blijft.

We moedigen de (Sri Lankaanse) autoriteiten aan om voort te bouwen op deze zwaarbevochten verworvenheden en standvastig te blijven met hun hervormingsbeloften, vertelde Peter Breuer, het hoofd van de Sri Lankaanse IMF-missie, vrijdag aan verslaggevers.

In april 2022 verklaarde Sri Lanka zijn allereerste soevereine bankroet sinds het in 1948 onafhankelijk werd van Groot-Brittanniƫ. De ongekende financiƫle crisis leidde ertoe dat de voorganger van president Ranil Wickremesinghe, Gotabaya Rajapaksa, in 2022 zijn ambt neerlegde.

Het IMF dringt erop aan dat Sri Lanka zijn hervormingsdynamiek en maatregelen voor de houdbaarheid van de schuld handhaaft en heeft de nadruk gelegd op de snelle afronding met schuldeisers, waaronder de Exim Bank of China.

De hervormingen stuitten echter op politiek verzet, aangezien de oppositiepartijen hebben beloofd het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te herzien en beweerden dat het een last was voor het publiek dat door de economische crisis werd getroffen.

Met het oog op de presidentsverkiezingen die later dit jaar zullen plaatsvinden, zei Breuer: Laat ik vanuit ons perspectief herhalen dat het bereiken van de doelstellingen van het programma de belangrijkste prioriteit is om Sri Lanka een kans te geven om uit een van de ergste crises in zijn geschiedenis te komen. Er zullen dus verschillende voorstellen worden gedaan om dat te bereiken en we zijn bereid te luisteren naar verschillende opvattingen over de manier waarop deze programmadoelstellingen kunnen worden bereikt.