Nieuwsbrief augustus 2020

Nieuws uit Sri Lanka
Nadat wij gered werden tijdens de tsunami van 2004, hebben wij stichting Nika Lanka opgericht. Vanaf 2005 zijn wij elke zomer een maand in Sri Lanka aan het werk geweest. Het was dan ook zeer bijzonder dat wij door de Covid19 crisis dit jaar geen bezoek hebben kunnen brengen aan Sri Lanka. De besmettingen vallen in Sri Lanka momenteel nog mee, zeker in relatie tot de besmettingen wereldwijd, maar de Sri Lankaanse overheid heeft tot op heden besloten om nog geen toeristen toe te laten. Ondanks dat het coronavirus onder controle is, is de economie flink getroffen, mede omdat het toerisme één van de grootste inkomsten bronnen is.

Van de families waar wij de laatste jaren hulp hebben verricht kregen wij de laatste maanden geregeld een berichtje over hoe het met hun gaat. Gelukkig zijn al deze families nog gezond, maar geven ze allemaal aan dat ze geen of geringe inkomsten hebben. En zij hopen, net als iedereen, op betere tijden. Hieronder zullen wij een overzicht geven van de families.

De familie Tiranga

Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en één zoon). Een aantal jaar geleden zijn wij in contact gekomen met deze familie, omdat hun zoon, Mozes, in erbarmelijke omstandigheden naar het toilet moest gaan. Mozes heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. Middels een krukje, geplaatst boven op het hurktoilet, moest hij naar het toilet.

Dit hebben wij  kunnen verbeteren door een zittoilet en een betegelde badkamer/toilet aan te leggen. De laatste 2 jaren hebben wij deze familie geholpen met een betegelde vloer en een renovering van de keuken.

Meneer Tiranga heeft een klein vrachtwagentje en deze verhuurt hij voor het transport van goederen.

De familie geeft aan dat het goed met ze gaat, dat ze blij zijn dat zij gezond zijn, maar dat er de laatste  maanden bijna geen geld binnenkomt, omdat ook in Sri Lanka, de economie flinke klappen heeft gehad. Maar ze zijn optimistisch en hopen op betere tijden en halen veel steun uit hun kerk.

De familie Chanake

Chanake is de visser die wij in 2012 begonnen zijn te helpen met zijn woning. Het helpen met het verstevigen van de muren van zijn woning en een nieuw dak op zijn woning. Met hem gaat het goed. Zijn woning is al jaren goed bewoonwaar en in de toeristenperiode runt hij een klein restaurantje  op het strand. Uiteraard is zijn restaurantje nu ook gesloten. Maar nu is hij werkzaam in ploegendienst als grondwerker. Hij deed ons de groeten met een mooie foto van zijn dochter.

De familie Suranga

Deze familie woont in Katukurunda in een kleine tsunami woning, aan de prins Willem Alexanderstraat!!! Deze familie bestaat uit een vader, moeder, dochter en de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan. Met een, aantal jaar geleden gedoneerde, industriële naaimachine probeert de moeder thuis kleding en gordijnen te naaien voor de mensen in de buurt. Om op deze manier voor inkomsten te zorgen. Vader Suranga  is sinds 2 jaar werkzaam in Oman. Daar werkt hij voor een groot hotel, hij vaart toeristen rond op een speedboot en/of vissersboot.

Vanwege de Corona crisis is zijn contract éénzijdig beëindigd en moest hij vervroegd terug naar Sri Lanka. Doordat hij nu geen werk heeft is de situatie bij dit gezin zorgelijk.

Halverwege juli hebben wij vanuit Nederland de waterleiding- en elektriciteitsrekening betaald. Want deze waren beiden afgesloten en zij waren nu afhankelijk van de buren.

Suranga in Oman, Sasan en moeder en dochter bij de naaimachine

De familie Columbus

De familie bestaat uit meneer Columbus (een 87 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (een zoon, een getrouwde dochter met een tweeling van 14 maanden en een nog schoolgaande zoon). De vader van deze drie kinderen is een aantal  jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen.  Vorig jaar zijn de moeder en de oudste zoon een groente winkeltje gestart in Kalutara. De moeder en haar zoon zijn hier continue aan het werk, vaak geassisteerd door Columbus en de andere zoon. Zij maken in het winkeltje dagen van meer dan 11 uur per dag. Na de lockdown periode hebben zij vorige maand hun werkzaamheden voorzichtig kunnen opstarten.

De familie Ranga

Vorige zomer hebben wij deze familie geholpen met een sanitaire voorziening.

De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuk tuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche.

Zij wonen in een kleine houten woning. Water en een douche is aanwezig, maar helaas geen toilet. Deze familie hebben wij kunnen helpen met het uitgraven van het gat voor de zogenaamde septictank, het aanschaffen van grote stenen voor het opbouwen van deze tank en cement voor het toilet. Op het moment dat wij in 2019 Sri Lanka verlieten was het toilet helaas nog niet volledig gereed.

Want door hevige moessonregens lag de bouw de laatste week van ons verblijf in Sri Lanka volledig stil.

Maar inmiddels is zijn toilet al geruime tijd gereed. En hij heeft ons net voor de Corona crisis deze foto’s gestuurd.

De familie Asanka

Via zoon Eranga, laat deze familie ons weten, dat het goed met ze gaat. En dat ze allemaal blij zijn dat ze gezond zijn.

De familie Nandana de Silva  

Deze familie (vader, moeder en hun zoon) woont in Pohaddaramulla en  is de laatste 2 jaren geholpen met hun niet afgebouwde woning. Vertrekken zijn gestukadoord, kozijnen en deuren zijn geplaatst en vorig jaar is de badkamer gereed gemaakt. Deze familie is hard getroffen door de Coronacrisis. Vader is zijn baan kwijt geraakt. Hij was werkzaam als kamerjongen in een hotel, maar heeft vanaf maart geen inkomsten meer. De zoon is inmiddels afgestudeerd als ingenieur. Maar kan door de crisis geen werk vinden.

Geethanga

Met Geethanga en zijn familie gaat het goed. Maar ook deze familie is getroffen door de Coronacrisis. Zowel vanuit zijn theewinkel als zijn restaurant zijn er momenteel geen inkomsten. Maar Geethanga mailde dat hij blij is dat hij in de cricket sport weer even een uitlaatklep kan vinden.

Rani

In 2018 heeft Rani een fiets gekregen om zo zijn zoontje naar school te brengen. Sindsdien krijgen wij elke  2 maanden een kaart van hem en zijn familie. 2 weken geleden kregen wij een kaart van hem, hierin schreef hij dat met hem en zijn familie alles goed gaat en dat hij hoopt op betere tijden voor iedereen.

Volgend jaar hopen wij Sri Lanka weer te bezoeken en weer een groot aantal van deze families te helpen.

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka