nieuwsbrief februari 2011

Nieuws uit Sri Lanka

De laatste maanden werden er grote delen van de wereld getroffen door wateroverlast. Limburg en Belgie door de hoge standen van rivieren, Australie door extreme regenval, Brazilie en zo ook Sri Lanka.
Zo stond er in de Trouw van 14 januari 2011 een artikel over de overstromingen : ” overstromingen in Australie en op de Filipijnen houden verband met het klimaatverschijnsel La Nina. Wateroverlast in eigen land, evenals in Brazilie en op Sri Lanka, staat er los van. Maar omdat La Nina zo grillig is, is een verband met het broeikaseffect onzeker. Dat zegt Geert Jan van Oldenborgh, onderzoeker bij het KNMI. Hevige regenval teistert al weken het oostelijk deel van Sri Lanka. De autoriteiten melden dat bijna 325.000 Sri Lankanen ontheemd zijn geraakt, onder wie veel mensen die net teruggekeerd waren na eerdere burger oorlog te zijn ontvlucht. Vanuit Sri Lanka kregen wij door middel van emails en smsjes te horen dat er met name in het Oosten en het Zuiden van het land flinke wateroverlast was.

Het artikel uit TROUW van 14 januari 2011 en een foto van overstromingen in januari 2011 en onder de overstromingen van de Kalu Ganga in 2008

trouwoverstroming

wateroverlast

Shanta Kumara wil kapper worden
Van Shanta Kumara kregen wij eind januari deze sms :
 Good morning my dear friend how are you and how about weather? hear is
having flood but our ariya is safe. kalutara no rain. thank you help from you to our people. lots of love and best wishes! take care shantha family.
Deze Shanta Kumara en zijn gezin, waren in het voorjaar van 2008 ernstig getroffen door de wateroverlast van de rivier de Kalu Ganga.  Toen de stichting in de zomer van 2008 actief was in het zuid westen van Sri Lanka, zagen ook wij nog de gevolgen van de overstromingen en heeft de stichting vele voedselpakketten uitgedeeld aan getroffenen.  In de zomer van 2010 heeft de stichting hem geholpen met een stukje verbouw van zijn woning. Half januari kregen wij van hem ook een brief. In zijn brief bedankt hij de stichting nogmaals voor de hulp en schrijft hij dat er in hun huis een inpandige verbouwing heeft plaatsgevonden en dat hij een nieuw kozijn met een deur heeft geplaatst. Shanta en zijn vrouw willen starten met een schoonheidssalon en kapper voor lokale bevolking. Zijn vrouw volgt op dit moment een  6 maanden durende opleiding voor schoonheidsspecialiste en hij volgt een kappers opleiding. In juli hopen zij te starten met hun bedrijf!!

briefdak
De bouw, gefinancierd door Nika Lanka in de zomer van 2010 en de brief van Shanta

Telefoons
Afgelopen zomer heeft de stichting een aantal Sri Lankanen kunnen verblijden met een nieuwe 2de hands mobieltje. Vanuit Nederland had de stichting een aantal gebruikte, sim lock vrije, telefoons meegenomen. Hiermee konden wij een aantal Sri Lankanen blij maken. Bij deze dan ook een verzoek. Heeft u nog goed werkende, sim lock vrije, telefoons, dan ontvangen wij graag een mail van u. U kunt mailen naar : info@nikalanka.org

telefoonÂ
telefoonuitproberen
De nieuwe telefoon wordt dankbaar uitgeprobeerd.

Lanka internetcafé
Op 5 augustus 2010 heeft onze medewerker Geethanga zijn internetcafé geopend. Met enige regelmaat krijgen wij van Geethanga een mailtje. Hierin schrijft hij dat het redelijk gaat met het toerisme, maar dat hij zowel klandizie heeft van toeristen als ook van lokale bevolking die wil mailen of printen.

lankacafe
lankacafe
Geethanga krijgt, onder toeziend oog van zijn moeder,een Boedhistisch tempelbandje van de Monnik.

 

Naaimachines blijven nog steeds een succes
Al vanaf het moment dat Nika Lanka actief is hebben wij vele (trap)naaimachines gedoneerd. Al deze jaren is gebleken dat dit een groot succes is. Ook tijdens de seriues Request 3FM actie tijdens de kerst werden er verschillende filmpjes getoond van hulp in Afrika en ook hier bleek het doneren van een Singer trapnaaimachine zeer waardevolle hulp. Mensen blijken door het gebruik van een naaimachine voor een groot gedeelte te kunnen voorzien in hun eigen behoefte en vergroten ook zo hun eigen waarde. Afgelopen zomer heeft Nika Lanka voor een gehandicapt, meisje, woonachtig in het Theresa Marcsery house for disables te Kalutara South een Singer trapnaaimachine en 20 meter stof, 10 klosjesgaren, 18 meter sierband aangeschaft. Met deze stoffen en garen maakt zij o.a. kussenslopen die zij verkoopt.

naaimachine
kussensloop
Het meisje met de naaimachine en de door haar gemaakte kussenslopen

Plannen voor de zomer van 2011
Voor de zomer van 2011 heeft Nika Lanka al een aantal plannen. Zo zal de stichting Shanta gaan helpen met het opstarten van zijn schoonheidssalon/kapperszaak, zullen de Sukithaschool en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer steun ontvangen. Ook zijn er plannen om een aantal gezinnen te helpen met het aansluiten van elektra en het maken van een waterput, het uitbreiden van een aantal keukens, een tempel voorzien van een aantal houten bankjes (voor zondagsschool activiteiten).Vlak voordat wij in de zomer van 2010  Sri Lanka verlieten kwamen wij via een vriend in contact met een vrouw en haar woning. Het huisje staat op instorten en deze vrouw, woonachtig met haar dochter en 2 kleinkinderen in deze woning, heeft niet de middelen om de woning op te knappen / leefbaarder te maken.  Aankomende zomer onderzoeken wij de mogelijkheden tot hulp.
huisjevoor2011
De arme vrouw voor haar woning

 

NIKA LANKA Fietsclinic 23 april 2011
Op 23 april 2011 geven Servais Knaven en Arjan Stroetinga voor de derde keer vanuit Steenwijk een fietsclinc voor Nika Lanka. Met Wim Stroetinga en overige sporters zijn nog contacten. Net als vorig jaar hopen wij dat deze dag weer het nodige geld zal opbrengen. Tevens hopen wij op beter weer dan in 2010, want door de kou en regen was het op deze dag helaas niet mogelijk om ergens stil te staan en om te luisteren naar trainings tips van deze sporters.
Fietsen met Tour de Frane etappe winnaar, Parijs Roubaix winnaar, meerder Nederlands kampioenen en de winnaar van een natuurijs klassieker.  Een dag fietsen (compleet verzorgd) met topsporters voor een goed doel, u fietst toch ook mee ??!!!

Nadere informatie over de fietsclinic volgt op de site, maar via de mail is opgave al mogelijk.

Noteer deze datum alvast of geef de datum door aan fietsende bekenden.

Arjan Stroetinga was in de winter succesvol. Op dinsdag 28 december 2010 stond dit bericht op het internet :
EARNEWÂLD (ANP) – Marathonschaatser Arjan Stroetinga heeft dinsdag toegeslagen in de eerste natuurijsklassieker van deze winter, de Honderd van Earnewald. De rijder van BAM was op het Friese meer veruit de snelste van een kopgroep van vier. Stroetinga vierde zijn tweede grote succes in korte tijd. Afgelopen zondag veroverde hij in Thialf de Nederlandse marathontitel op kunstijs.
arjanwint

sponsorfoto
groep
Arjan Stroetinga wint op natuurijs de 100 km van Earnewald en de foto’s van de clinic van 2010 en 2009

Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka