NIKA LANKA NIEUWS AUGUSTUS 2008 (met vele foto’s)

NIKA LANKA NIEUWS 2008

Van 3 t/m 30 juli 2008 was Nika Lanka actief in Sri Lanka. De economische situatie was t.o.v. van vorig jaar behoorlijk slechter geworden. Prijzen van groente, fruit, rijst, benzine, cement, hout etc. zijn het afgelopen jaar explosief gestegen.
De prijs van 1 kilo rijst is in een jaar tijd van 35 rupee naar 68 rupee gestegen. (100 rupee is ongeveer 61 eurocent. Een maandsalaris is ongeveer 5000 rupee, dat is ongeveer 35,50 euro).

Deze prijsstijging treft de gehele bevolking. Wij merken dat de verschillen tussen tsunami slachtoffers en arme mensen vervagen. Het overgrote gedeelte van de Sri Lankanen kan hulp gebruiken. Zeker de mensen in de districten Ratnuapura, Horana en Kalutara. Deze districten waren in mei en juni getroffen door hevige regenval. Door deze heftige regenval steeg de Kalu Ganga flink. De Kalu Ganga ontspringt in de bergen van Ratnapura en mondt bij Kalutara uit in de zee.
De Kalu Ganga steeg buiten zijn oevers. Met het gevolg dat vele huizen in het gebied bij de rivier onder water kwamen te staan. Het water steeg tot wel ander halve meter in, de vaak al, slechte en houten, huizen.

Een foto gemaakt tijdens de watersnood, het water stroomt het huis binnen. Dit gezin hebben wij geholpen met de aanschaf van stenen, zand en cement voor een nieuw fundament

Het water bleef meer dan 3 weken in de huizen staan. Een tsunami slachtoffer zei :”Je kan nog beter de tsunami hebben, die komt en gaat weer weg, maar dit water blijft 3 weken staan.” In juli was het ergste leed geleden, wel zagen wij nog de gevolgen van de vorige maand nog. Complete bruggen waren weggeslagen. Maar ook wij hebben in juli gezien dat na regenval in het Ratnapura gebied de rivier weer snel stijgt, zo snel dat zelfs wegen alweer onder water kwamen te staan.

Een weg staat compleet onder water

Hulp van de regering hebben deze getroffen mensen niet gehad.
Nika Lanka heeft aan een aantal getroffen slachtoffers voedselpakketten kunnen uitdelen en heeft een aantal mensen kunnen helpen met het herstellen van hun woningen.

In het district Horana heeft Nika Lanka 30 voedsel-keuken pakketten uitgedeeld aan 2 getroffen dorpjes. In overleg met Geetanghe (de Sri Lankaanse medewerker van Nika Lanka) bestond de samenstelling van deze pakketten uit de meest basale behoeften van de mensen. Zo zat er in zo’n pakket o.a. rijst, kruiden, thee, suiker en keukengerei zoals pannen, waterketel en een theezeef.


Het samenstellen van de pakketten en het volladen van de 2 tuk tuks waarmee wij alles vervoerden.


Blije mensen nemen de pakketten in ontvangst


Deze meneer laat foto’s zien van de ramp en wijst aan hoe hoog het water stond.

Sukitha School
De Sukithaschool is een school voor minder valide meisjes en heeft 2 vestigingen, 1 vestiging in Galapatha (de school) en een werkplaats in Horana. De werkplaats bestaat 30 jaar en de school bestaat 15 jaar. In Horana is tevens een woonverblijf met een grote tuin waar groenten verbouwd worden, een klein wegrestaurant en een winkel. In de loop der jaren heeft deze school / werkplaats al meer dan 600 meisjes opgeleid. Na hun opleiding krijgen de meisjes het werkmateriaal, passend bij hun opleiding, mee naar huis. Dus bijvoorbeeld een naaimachine of weefgetouw.

Dit jaar bleek er in Galapatha behoefte aan een muur ter bescherming van de tuin, want door de watersnood was de halve tuin weggespoeld. Ook was er o.a. behoefte aan white borden, naaimachines, tuingereedschap, boekenkasten, bekers en borden, tafel en stoelen en een hogedrukspuit om het sanitair mee te reinigen.


De 2 kruiwagens, naaimachines en kasten staan voor de school. De hogedrukspuit wordt direct in gebruik genomen.


Het hoofd van de school met de foto’s van de kinderen van de PKN Steenwijk

Ook de tafel en het whitebord worden direct in gebruik genomen.


De muur die er nu voor zorgt dat de tuin bij heftige regenval niet weer wegspoeld.

De enige jongen op de school helpt met het tillen van de kasten.

De nieuwe en de oude, kromme, kastenDe parachute, meegenomen vanuit Nederland, wordt direct in gebruik genomen.

Sujatha Ouderenhuis te Panadura
Dit ouderenhuis heeft 3 vestigingen in Panudura, dat zo’n 25 km. ten zuiden van Colombo ligt. De zorg van de regering is niet voldoende voor deze bewoners. Deze arme en niet getrouwde mensen zijn aangewezen op zo’n huis als deze. Het verblijf voor deze mensen is gratis. Maar dit huis kan alleen in stand gehouden worden door m.n. buitenlandse giften.
Hier was het erg goed om te zien dat de vorig jaar gedoneerde bedden, klamboes, nachtkasten en wc’s nu verdeeld waren over de 3 vestigingen en volop in gebruik waren.
Dit jaar had het huis grote behoefte aan financiële steun voor de aanbouw van een ziekenvleugel voor 16 (terminale) patiënten. De ziekenvleugel heeft Nika Lanka gefinancierd en op 1 augustus wordt er met de bouw gestart. Vanuit Sri Lanka houdt Geetanghe ons d.m.v. foto’s op de hoogte van vorderingen.

Huizen
Ook dit jaar heeft Nika Lanka wederom een aantal Sri Lankanen kunnen helpen met het vergroten van het woonconform, of met het herstellen van woningen na de geleden schade door de wateroverlast. Zo hebben wij o.a. een gezin kunnen helpen met een compleet nieuw dak en hebben wij een ander gezin kunnen helpen met het verhogen van hun watertank. Dit was nodig want op de huidige hoogte had het water niet voldoende druk. Ook hebben wij een gezin kunnen helpen met aansluiten van de woning op het elektriciteitsnet. De moeder in dit gezin verdiende de kost door bezems te maken, door het aansluiten van de elektriciteit kan zij nu ook ’s avonds werken In het getroffen district nabij de rivier konden wij een gezin helpen met het herstellen en verstevigingen van het fundament. Door de economische crisis en stijgende prijzen, is het voor vele Sri Lankanen zonder hulp bijna onmogelijk om dit soort zaken te bekostigen.


Deze mevrouw kan nu ook ‘s avonds werkenEen nieuw kozijn

Sport
In verband met de onrusten in Colombo en de gigantische prijzen voor het inklaren van goederen in 2007 heeft Nika Lanka besloten om in 2008 geen pallet te vervoeren. Wel hebben wij in deze zomer vele nuttige contacten opgedaan om het vervoer hiervan voor volgend jaar te vergemakkelijken en goedkoper te maken. Vandaar dat er dit jaar alleen op kleine schaal hulp aan een wielerclub heeft plaatsgevonden. Een amateurclub konden wij blij maken met nieuwe kleding.

wielrenners in het nieuw

De visser die vorig een boot kreeg, hebben wij nu een net van 750 meter gedoneerd.


De nieuwe fiets gaat in de tuk tuk mee naar huis, recht een Sri Lankaanse vader die op zijn vorig jaar gedoneerde fiets zijn kinderen naar school brengt.

Leesbrillen
Niet zoals in Nederland gaan de Sri Lankanen naar een opticien om de ogen op te meten. Nee ze pakken een krant en een bril en proberen dan welke bril het beste past bij hun ogen.
Hier onder proberen 2 dames uit te zoeken welke bril het beste past bij hun ogen.

Stichting Nika Lanka bedankt al haar sponsoren en donateurs voor de hulp. Hieronder volgt een overzicht waar uw donaties terecht zijn gekomen en wat Nika Lanka in de zomer van 2008 heeft bereikt :

Sukithaschool
1 muur in de tuin (incl. 2 kubieke meter
stenen, zand, cement en het vervoer hiervan
en het uurloon v.d. bouwvakkers.
2x scheppen, kruiwagens en naaimachines
4x hakken, zandpannen en boekenkasten
10x pak stiften en lijmpotten
1x parachute, hogedrukspuit en droogrek
6x scharen, dienbladen en wasemmer
5x rekenmachine
30x grote vellen karton en tekenboeken
1x lunchtafel met 6 stoelen
12x whitebord met een markeerstift
60x borden en bekers
8x puzzel
3x fototoestel met extra filmpje
en nieuwe batterijen
Al het vervoer van deze materialen

32 x Voedsel-Keuken pakketen
Inhoud elk pakket :

10 kilo rijst
1 kilo dahl, ui en gedroogde vis
250 gram curry, chili en peperkruiden
zout, suiker, thee, zeep, wasmiddel
1x een fles olie, theepot, theezeef,
koekenpan, rijstpan, rijstkom, handdoek
3x voorraad potjes.
Het vervoer van deze pakketten

Sujatha Ouderenhuis te Panadura
Aanbouw ziekenzaal

Donaties van :
10x leesbril
20x t shirt
2x schoenen
2x schooltas
10x fietsshirt met handschoenen
3x fietspomp
2x fietsreparatie tooltje
1x steun schilpadden boerderij te Kosgoda
vervoer van materialen
salaris Geetanghe
2x nieuwe fiets
2x reparatie fiets
1x reparatie van vismotor
1x steun invalide man (een looprek)
1x kosten bevalling van tweeling in een privé-kliniek i.p.v. in het staatsziekenhuis waar een grote wachtlijst was.
1x compleet kozijn, inclusief glas
1x aansluiten van elektra
1x compleet dak
1x cement, zand en stenen voor het verhogen van een watertank.
1x sanitaire voorzieningen bij een woning
1x bekostiging fundament voor
het herstellen van geleden waterschade.


Samen met Geetanghe (rechts op de foto), die hier overlegt over de prijs van het zand en het vervoer ervan naar de Sukitha school hebben wij dit alles kunnen bereiken.