Nika Lanka Nieuws augustus 2019

Van half  juli tot half augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka. Het land heeft nog steeds flink te kampen met de verschrikkelijke aanslagen van 21 april, de aanslagen waarbij zeker 250 mensen omkwamen. Sri Lanka is voor een heel groot deel direct en indirect afhankelijk van het toerisme. Direct na de aanslagen gaven vele landen een negatief reisadvies voor Sri Lanka en daalde het toerisme met maar liefst 70%.
In hotels volgden vele ontslagen en direct en indirect verloren 300.000 mensen hun baan. Ook hebben wij gemerkt dat het aantal toeristen aanmerkelijk minder was dan de laatste jaren. Al is er gelukkig vanaf 1 juni wel weer een positief reisadvies voor Sri Lanka.
Echter onveilig hebben wij ons hier totaal niet gevoeld, het enige zichtbare verschil, t.o.v. vorige jaren, waren een aantal checkpoints van de politie.

Een van de checkpoints

De vele Sri Lankanen die wij hebben gesproken zien uit naar de verkiezingen en hopen dat er na de verkiezingen, van december aanstaande, verbetering zal optreden.
Want de laatste maanden zijn de prijzen van rijst, cement, de stenen blokken om huizen mee te bouwen, hout, dakplaten, zand en belastingen gestegen met soms meer dan 30%.
De afgelopen 4 weken hebben wij weer een aantal families kunnen helpen met basale hulp, want deze is helaas nog steeds noodzakelijk. De gemiddelde Sri Lankaan heeft al moeite genoeg om zorg te dragen voor het dagelijks levensonderhoud, laat staan te sparen voor ?extra? zaken, zoals sanitair, een keuken, de (ver)bouw van hun huis en nieuwe kleding.


Het keukendak en vloer van Shameli en Lal
Ook dit jaar hebben wij Lal (tuinman) en Shameli (zij is analfabeet en runt het huishouden) weer kunnen helpen. Zij wonen in Payagalle, een klein dorpje zo’n 10 kilometer ten zuiden van Kalutara.
Vorig jaar hebben wij bij de onafgebouwde keuken een dak en een vloer kunnen plaatsen. Toen wij dit jaar op bezoek waren was de keuken volop in gebruik. Dit jaar hebben wij deze mensen kunnen helpen met een voordeur en vier ramen in de woonkamer. Op deze manier is de woonkamer nu ?eindelijk? volledig gereed.

De bouw van huis bij de familie Renuka
In Kuda Waskaduwa troffen wij met Geethanga een alleenstaande moeder met een dochter. Zij woonden in een houten woning. Het huisje bestond uit een kamer. Hierin stond een bed, een kast met een paar kledingstukken. De potten en pannen en het beetje voorraad stond naast en onder het bed. Een keuken had deze familie niet.
Voor de moeder en dochter hebben wij een fundament voor een volledige woning kunnen maken en een volledige stenen kamer gebouwd. Met de restanten van afgebroken huis heeft de familie zelf een zeer acceptabel keukentje gebouwd. Zo zijn de woonomstandigheden van deze familie in een aantal weken flink verbeterd en ligt er tevens een goed fundament voor de toekomst.

Van de restanten van het oude huis is een acceptabele keuken gebouwd.


Het bouwproces bij de familie Nandana de Silva
Deze familie (vader, moeder en hun zoon) woont in Pohaddaramulla en  is vorig jaar geholpen met hun niet afgebouwde woning. Toen hebben wij in 4 vertrekken kozijnen kunnen plaatsen en 1 vertrek laten stukadoren. Afgelopen jaar heeft de familie zelf de overige vertrekken gestukadoord en de muren wit geverfd.  Zij willen hun woning nu zo snel mogelijk gaan betrekken, maar hiervoor is het sanitair noodzakelijk. Dit jaar hebben wij voor deze familie de badkamer kunnen betegelen en het toilet aan laten leggen.


Een tegelvloer  voor familie Tiranga
Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en een zoon). De zoon, Mozes, heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. De laatste jaren hebben wij hier het sanitair kunnen verbeteren (een zittoilet voor Mozes en een betegelde badkamer/toilet) en vorig jaar hebben wij een betegelde vloer in de woonkamer geplaatst. Zo hoeft Mozes zich niet meer over het ruwe cement te verslepen.
Meneer Tiranga verdiende zijn geld als tuktuk chauffeur en hij had een landmaster (een soort van trekker) waarmee hij goederen vervoerde. Beiden heeft hij verkocht en hij heeft een klein vrachtwagentje gekocht. Deze  verhuurt hij (met zichzelf als chauffeur).
En dit vrachtwagentje is tevens ideaal om met de hele familie (inclusief de rolstoel van Mozes) te gebruiken als vervoersmiddel.
Dit jaar hebben wij de familie geholpen met het betegelen van de keuken.  De vloer, het aanrechtblad en de wand zijn betegeld en er is een nieuwe deur in de keuken geplaatst.

Een kozijn voor de voordeur bij de familie Cyrilnandana
Deze familie woont in Veniwelpitiya (15 kilometer landinwaarts, vanaf Kalutara).
De familie bestaat uit een vader, moeder en hun 17 jarige zoon.
Vader is werkzaam als bijrijder bij de verkoop van frisdrank en moeder werkt in een naaiatelier.
De laatste twee jaren hebben we deze familie geholpen met het dak op de woning en vorig jaar met het stukadoren van een kamer en het plaatsen van kozijnen in een slaapkamer. Voor alle overige vertrekken zijn er nog geen kozijnen geplaatst en is er voor de ramen zwart plastic gespannen.
Hun grootste wens is nu een kozijn en voordeur van jackfruit in hun woning.
Traditioneel is dit het belangrijkste onderdeel van een woning. De familie hoopt dit stap bij stap in de komende de jaren te kunnen realiseren. Voor dit jaar hebben wij deze familie kunnen helpen met het kozijn voor de voordeur.

De bouw van de keuken bij familie Sudath 
In Mahawaskaduwa kwamen wij via Geethanga in contact met een familie die koken in een onafgebouwde keuken, met een dak vol met gaten.
In deze woning wonen een moeder met haar 4 kinderen, een oma en de zus van de oma. Een vader is helaas niet in beeld.
Het enige geld wat binnenkomt is via de werkzaamheden van de moeder, zij werkt in een naaiatelier. Met behulp van Nika Lanka is de keuken opgebouwd tot een leefbare keuken.

De familie Suranga
Sinds augustus 2018 is vader Suranga, werkzaam in Oman. Hij heeft hier een contract getekend voor 18 maanden. Zijn vrouw en de twee kinderen wonen in  Katukurunda in een kleine tsunami woning. Sasan, de zoon, is geestelijk en lichamelijk gehandicapt.
Vorig jaar heeft  Sasan door een acute darm afsluiting een aantal maanden op de intensive care in Colombo gelegen. Maar inmiddels gaat het gelukkig weer goed met hem. Maar de grote zorgen blijven bestaan. Voor dit jaar hebben wij de familie kunnen helpen met luiers voor Sasan.

De familie Columbus
De familie bestaat uit meneer Columbus (een 86 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (een zoon, een getrouwde dochter met een tweeling van 14 maanden en een nog schoolgaande zoon). De vader van deze drie kinderen is een aantal  jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen. 
Begin juni zijn de moeder en de oudste zoon een groente winkeltje gestart in Kalutara. De moeder en haar zoon zijn hier continue aan het werk, vaak geassisteerd door Columbus en de andere zoon. Zij maken in het winkeltje dagen van meer dan 11 uur per dag. Graag willen zij in hun winkeltje koken. Daarom hadden zij al een kookplaatje aangeschaft, maar het ontbrak hun aan de financi?le mogelijkheden om een gascilinder aan te schaffen. Met de hulp van Nika Lanka kon er een gascilinder aangeschaft worden.
Ook hebben wij voor de moeder een half automatische wasmachine gekocht. Zij heeft een reumatische aandoening aan haar vingers en daarom was het wassen op de hand te pijnlijk en niet meer mogelijk.


De familie Ranga
De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuk tuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche. Hij is flink getroffen door de gevolgen van de aanslagen van de 21ste april. Zijn inkomsten zijn gigantisch terug gelopen en hij heeft nu net aan genoeg geld om voor eten en drinken te zorgen.
Zij wonen in een kleine houten woning. Water en een douche is aanwezig, maar helaas geen toilet. Deze familie hebben wij kunnen helpen met het uitgraven van het gat voor de zogenaamde septictank, het aanschaffen van grote stenen voor het opbouwen van deze tank en cement voor het toilet.. Op het moment dat wij Sri Lanka verlieten was het toilet helaas nog niet volledig gereed.
Want door hevige moessonregens lag de bouw de laatste week van ons verblijf in Sri Lanka volledig stil.

De Sukithaschool
De Sukithaschool is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. De school staat in het plaatsje Galapatha, zo?n 15 kilometer vanaf Kalutara. De school heeft, net als het speciaal onderwijs in Nederland 2 afdelingen. De leerlingen van de SO afdeling (leeftijd van 4-12 jaar) krijgen onderwijs op de beneden verdieping en de leerlingen van de VSO afdeling (de leeftijd van 13-20 jaar) op de bovenverdieping. Het totaal aantal leerlingen was op het moment van ons bezoek 71 leerlingen.
Er waren een aantal jonge leerlingen bij gekomen op de school. Een aantal van deze leerlingen had problemen met hun mondmotoriek. De leerkrachten vroegen om mondoefeningen en om een speciale trainingslamp.
Voor de mondoefeningen hebben wij pingpong balletjes gekocht. Door de balletjes over de tafel heen en weer te blazen worden de mondspieren op een speelse wijze getraind.
De trainingslampen hebben wij, via, de elektriciteitswinkel uit Kalutara, in Colombo kunnen bestellen. Met deze bijzondere lampen  kunnen de leerlingen hun mondspieren trainen. De lampen worden met een usb opgeladen en het licht gaat alleen aan en uit als er in de lamp wordt geblazen. Ook hebben wij nog 2 ventilatoren kunnen plaatsen. Een ventilator in de onder verdieping en een ventilator bij de bovenverdieping, in het zogenaamde dans lokaal.

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

De familie Cyrilnandana de Silva  
-een jackfruit deurkozijn voor de buitendeur   (inclusief plaatsen van het kozijn)
Familie Shameli
-4 ramen inclusief glas en hang- en sluitwerk
-een voordeur inclusief hang- en sluitwerk
-transport en arbeidsloon
De keuken van familie Mozes Tiranga
-22 vloertegels
-30 wand tegels
-4 aanrechtbladtegels
-keukendeur
-voegsel, cement en  tegelpasta en arbeidsloon
De familie Nandana de Silva  
-Een deur met kozijn, tegels, sanitair en een douche. Inclusief arbeidsloon voor het plaatsen.
Familie Suranga
-Luiers voor de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan
Familie Ranga
-14 zakken cement
-150 grote stenen voor ?septictank?
-cementblokken
-pvc aansluitbuizen
-stapwc
-transport en arbeidsloon
Suktitha school
-1 fles dettol, 1 fles au de clogne, tijgerbalsum, 12 pingpong balletjes, 3 uitblaas lampen, twee ventilatoren (inclusief het plaatsen en aansluiten hiervan)
Huis familie Renuka
-een fundament van 23×15 voet fundament.
-1 kubieke meter zand
-15 zakken cement
-een vierde kub kleine steentjes
-cementblokken
-3 houten draagbalken
-15daklatten
-betonijzer
-dakplaten en bevestigingsnagels
-transport en arbeidsloon
Familie Columbus
-een gascilinder met aansluitstukken
-een half automatische wasmachine
Keuken familie Sudath
-cementblokken
-7 zakken cement
-4 dakplaten
-transport en arbeidsloon
Overige hulp
-12 complete wielertenues, waaronder 4 paar fietschoenen, 4 sport zonnebrillen
-2 laptops
-1 tablet (windows surface)
-donatie van kinder-/babykleding (zoals t shirts, jurkjes, hemdjes en rokjes)
-4 keer een voedselpakket
-een sarong, 2 blouses
-twee handdoek pakketten
-drie kledingpakketten

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp
Mocht u de nieuwsbrief in PDF, met grotere foto’s willen ontvangen stuurt u dan een mailtje naar info@nikalanka.org