NIKA LANKA Nieuws augustus 2021

Nieuws uit Sri Lanka
Helaas – sinds 2005 – is 2021 de tweede zomer dat wij Sri Lanka niet hebben kunnen bezoeken.  Covoid 19 bepaalt nog steeds de wereld en momenteel is het niet veilig om naar Sri Lanka te reizen. In Nederland zijn momenteel veel mensen gevaccineerd, en heeft iedereen die gevaccineerd wil worden de kans gekregen om hiervan gebruik te maken.

In Sri Lanka is er wel gestart met het vaccineren, maar dit gaat niet zo gestructureerd als in de Westerse landen. In eerste instantie gingen de vaccins naar mensen met overheidsfuncties en mensen met veel financiële middelen. Op de sociale media zijn hierover dan ook de nodige spotprenten verschenen.
Momenteel zit Sri Lanka in de derde golf, maar wordt er wel volop gevaccineerd onder de bevolking. Op dit moment heeft de Sri Lankaanse regering geen landelijke lockdown afgekondigd, maar zijn er wel vele restricties en regionale lockdowns. Waaronder het gebied rondom Wadduwa, dat is het gebied waar wij al jaren onze hulp verlenen.

Volgens officiële cijfers steeg het totale aantal sterfgevallen naar 4.821. Donderdag meldde het land 94 doden op één dag.

Van bekenden krijgen wij eigenlijk continue dezelfde verhalen te horen. Ze hebben het zwaar, het is overleven, er is geen  / weinig steun van de overheid en inkomsten zijn er (praktisch) niet. Ze hopen op een vaccinatie, maar weten niet wanneer ze aan de beurt zijn.

Met de families waar wij de laatste jaren hulp hebben verricht hebben wij sinds het uitbreken van de COVOD19 pandemie geregeld contact.  Hieronder zullen wij een overzicht geven van de families.

De familie Indike

Indike is een vriend van ons, hij heeft in 2006 geholpen met de organisatie van de Nika Lanka fietsrace. Inmiddels heeft hij een klein supermarktje in het centrum van Kalutara. Aan het begin van dit jaar was hij met zijn hele familie geïnfecteerd door het virus. Gelukkig hadden zij milde klachten en na een paar weken van quarantaine konden zij het ‘normale’ leven weer oppakken.

De familie Ranga

In 2019 hebben wij deze familie geholpen met een sanitaire voorziening.

De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuk tuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche.

Deze familie heeft het zwaar. Er zijn geen toeristen en inkomsten zijn er bijna niet. Door de economische situatie is er een nog grotere werkeloosheid, dus de kansen op ander werk zijn nihil.

De familie in betere tijden.


De familie Columbus

Deze familie kennen wij al sinds 2006. Meneer Columbus (inmiddels 88 jaar) was toen marktkoopman in de stad Kalutara. De oude Columbus woont bij zijn dochter met haar 3 kinderen (een zoon, een getrouwde dochter met een tweeling van 2 jaar en een nog schoolgaande zoon). De vader van deze drie kinderen is een aantal  jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen.

Een paar jaar geleden zijn de moeder en de oudste zoon een groente winkeltje gestart in Kalutara. De moeder en haar zoon zijn hier continue aan het werk, vaak geassisteerd door Columbus en de andere zoon. Zij maken in het winkeltje dagen van meer dan 11 uur per dag.

Door alle beperkingen en lock downs zit er helaas geen enkele continuïteit meer in hun zaak en hebben ook zij het zwaar. Moeder heeft een aantal weken in het ziekenhuis gelegen met Corona, maar zij is inmiddels weer herstellende. Ook Columbus heeft corona gehad, maar met hem gaat het ook weer goed.

Columbus op de markt in Kalutara in 2010 en een toegestuurde foto van Columbus.

Kleindochter Sajanee met haar man en tweeling in Ella en twee recente foto’s.

De familie Tiranga

Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en één zoon). Een aantal jaar geleden zijn wij in contact gekomen met deze familie, omdat hun zoon, Mozes, in erbarmelijke omstandigheden naar het toilet moest gaan. Mozes heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. Middels een krukje, geplaatst boven op het hurktoilet, moest hij naar het toilet.

Vorige week schreef de familie dat zij het erg zwaar hebben. Meneer Tiranga heeft een klein vrachtwagentje en deze verhuurt hij voor het transport van goederen, maar hij heeft momenteel geen werk. Door de huidige economische situatie in Sri Lanka wordt er hiervan geen gebruik gemaakt. In hun woonplaats zijn er momenteel veel corona besmettingen.

Meneer Tiranga is inmiddels al wel 2x gevaccineerd en  mevrouw Tiranga één keer. Vorige week hebben zij bezoek gekregen van ‘gezondheidsofficier’. Deze heeft de namen van Moses en zijn 18 jarige zus opgeschreven. Verder schreef de familie dat al het onderwijzend personeel al is gevaccineerd en dat zij denken dat de scholen snel weer zullen starten.

De familie Radju

Radju is een goede vriend van ons. Hij heeft al jaren een klein juwelierswinkeltje, wat gericht is op toeristen. Hij heeft inmiddels al geruime tijd zijn winkel gesloten en werkt nu vanuit huis voor de lokale mensen. Zijn inkomsten zijn net genoeg voor hun dagelijks onderhoud, geeft hij aan. Hij hoopt met zijn vrouw en drie kinderen op betere tijden, maar is blij dat ze gezond zijn. Hij heeft zijn eerste vaccinatie gehad.

De familie Rukmal

In 2016 hebben wij voor deze familie een keuken gebouwd bij hun kleine tsunami woning. (zie de nieuwsbrief van 2016 .. Nika Lanka Nieuws augustus 2016 | Stichting Nika Lanka).

De vader van het gezin (Gayan) heeft een aantal jaren in Oman gewerkt. Net voordat de pandemie uitbrak is hij terug gekomen om in een nieuw hotel te gaan werken. Ondanks de pandemie is het hotel eind vorig jaar geopend. Het hotel is gebouwd aan de Kalu Ganga rivier (zo’n 4 kilometer vanaf de Sukitha school). Gayan is in dit hotel werkzaam als de  F&B supervisor. Helaas is hij door de pandemie nog niet aan werkzaamheden toegekomen in dit Oasis River side hotel.


De familie Suranga

Deze familie woont in Katukurunda in een kleine tsunami woning, aan de prins Willem Alexanderstraat!!!

Deze familie heeft het erg zwaar. Suranga was werkzaam in Oman, maar is eerder terug gestuurd naar Sri Lanka vanwege de corona pandemie. Hij heeft momenteel geen werk. Met een  (aantal jaar geleden gedoneerde) industriële naaimachine probeert de moeder thuis kleding en gordijnen te naaien voor de mensen in de buurt. Om op deze manier voor inkomsten te zorgen. De inkomsten die zij hiermee genereren zijn echter nihil. De kosten voor deze familie zijn zeer hoog, want naast een dochter heeft dit gezin ook de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan.

2 weken geleden schreven zij dat de moeder haar eerste vaccinatie heeft gehad.

Sasan en moeder en dochter bij de naaimachine

De familie Asanka

Met de zoon van deze familie, Eranga, hebben wij geregeld contact. Met deze familie gaat het niet goed. Eind maart is plotseling  de moeder van dit gezin overleden. Eranga gaf aan dat er veel verdriet is, maar  dat zij het leven weer proberen op te pakken en dat hij blij is dat zij allemaal gezond zijn..

De familie Asanka in 2018.

De familie Shanta

De familie Shanta kennen wij al jaren, zo hebben wij dit gezin o.a. geholpen met het ophogen van zijn land, een verbouwing en lang geleden met het opstarten van zijn kapperszaak. De laatste jaren was Shanta werkzaam in een plantage van argarhout.

Ondanks dat hij zijn baan kwijt is en hij een nieuwe baan heeft met minder inkomen, is hij positief.

Hij stuurde ons het bericht dat hij en zijn vrouw blij zijn dat zij de eerste vaccinatie hebben gekregen.

Moeder en zoon in de tuin aan het werk, moeder bij de Kande Vihara tempel en een familiefoto.

De familie Chanake

Chanake is de visser die wij in 2012 begonnen zijn te helpen met zijn woning. Het helpen met het verstevigen van de muren van zijn woning en een nieuw dak op zijn woning. Met hem gaat het goed. Zijn woning is al jaren goed bewoonwaar en in de toeristenperiode runt hij een klein restaurantje  op het strand.

Sinds de pandemie is zijn restaurantje gesloten en heeft hij op deze manier dus geen inkomsten. Hij schreef ons dat het gezien de omstandigheden goed met hem gaat en dat hij her en der los vast werk heeft.

Geethanga

Met Geethanga en zijn familie gaat het goed. Maar ook deze familie is getroffen door de Coronacrisis. Zowel vanuit zijn theewinkel als zijn restaurant zijn er momenteel geen inkomsten. Maar Geethanga mailde dat hij blij is dat hij in de cricket sport weer even een uitlaatklep kan vinden, want sporadisch kan er weer gesport worden en hiermee zijn ook geldbedragen te winnen.

Ook gaf hij aan dat hij 1x is gevaccineerd.

Rani

Twee dagen geleden hadden wij een kort contact met Rani en zijn vrouw. Zij vertelden dat het weer wat beter met hun gaat. De vrouw van Rani is weer hersteld van haar gebroken arm (gevallen met de fiets) en ook is zij weer hersteld van corona. Voor haar corona besmetting heeft zij een periode in het ziekenhuis gelegen. Op dit moment zijn zij aan huis gekluisterd want is er weer een regionale lockdown in het gebied waar zij wonen.

De familie Rani en rechts de corona verklaring van de vrouw van Rani.

Zowel in Nederland als  in Sri Lanka wordt er volop gevaccineerd, wij hebben dan ook goede hoop dat we volgend jaar  Sri Lanka weer kunnen bezoeken en weer een groot aantal van deze families kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka