NIKA LANKA NIEUWS AUGUSTUS2007 (met o.a. foto’s van standardbike race en speeltoestellen)

NIKALANKA NIEUWS VAN AUGUSTUS 2007
Van begin juli tot begin augustus is Nika Lanka actief geweest in Sri Lanka. De situatie voor getroffen tsunami slachtoffers was ten opzichte van vorig jaar verbeterd. 90% van de vissers is inmiddels voorzien van een visserscatamaran en ook zijn hun getroffen woningen verbeterd of heeft men zelfs een nieuwe woning. De gezinnen die vorig jaar nog in een krotje aan de zee woonden, wonen nu, 600 meter landinwaarts, in een rode kruis flat. Wij keken vreemd aan tegen deze flat, maar de bewoners gaven aan hier erg blij mee te zijn.

Wilma met haar nieuwe kast en de kapotte tuktuk van Gitan
Vanaf september start aan de westkust het visseizoen (nu is de zee te onrustig), op dit moment zagen wij vele door Nika Lanka gedoneerde boten op het strand liggen.

De economische situatie in Sri Lanka is voor de bevolking niet erg best. Door de steeds maar durende oorlog met de Tamils (ook dit jaar hebben wij weer niets van onrusten gemerkt) zijn de prijzen van voedsel en benzine met maarliefst 75% gestegen en er was sprake van een terugloop in het toerisme. Door deze extreme stijging is het voor vele Sri Lankanen moeilijk het hoofd boven water te houden. Wij hebben ook gemerkt dat het verschil tussen een arme Sri Lankaan die hulp nodig heeft en een tsunami slachtoffer vervaagd. Zo blijken kleine aanschaffen van materialen, reparaties van een tuk tuk etc. ineens tot grote problemen te leiden.

Begin juni hadden wij vanuit Rotterdam een pallet laten verschepen naar Sri Lanka, met hierop hulp goederen en sportkleding. Aan den lijve hebben wij de bureaucratie en corruptie meegemaakt om deze pallet na 2 ½ week telefoneren en bezoekjes aan Colombo in ons bezit te krijgen.

Baba heeft ons weer geholpen met het organiseren van een fietsrace. Hij woont met zijn gezin in zijn, gedoneerde, tsunami project woning, maar heeft geen geld om zijn woning af te bouwen en in te richten (keuken, bedden, stoelen zijn niet volledig bruikbaar) En water en sanitair is in zijn woning niet aanwezig. Nika Lanka heeft met hem een regeling getroffen met de aanschaf van een motor om vis te verkopen.


Baba stapt op zijn nieuwe “vismotor”


De RTV, “nikalanka” catamaran ligt op het strand te wachten op een rustigere zee en de Rode Kruis flat

De Perahera
Tijdens ons bezoek waren wij op zaterdag 28 juli aanwezig bij de Perahera in de omgeving van Kalutara. De perahera is een processie die gehouden wordt op een volle maan dag ter ere van Boedha.
Deze processie optocht, met een lengte van 20 km, bestond uit muziek en dans vanuit de Sri Lankaanse cultuur. Met Gitan, heeft Nika Lanka er voor gezorgd dat alle deelnemers een drankje kregen aangeboden.

2 Huizen
Tijdens ons verblijf hebben wij 2 huizen laten (af)bouwen. Het ene huis was dat van een gezin dat door de tsunami getroffen was en nu woonde in een klein houten huisje. Door onze gids & vriend Gitan werden wij in contact gebracht met een gezin waarvan de vader was overleden en waardoor de moeder met drie kinderen in een klein, vies, vochtig, donker huisje woonde. Dit gezin had niet de middelen om het huis waarmee de vader was begonnen af te bouwen. Op het moment dat wij Sri Lanka verlieten waren de beide huizen in zoverre gereed dat er in geleefd kon worden.

Huis1


De linkerfoto :Links het nieuwe huis en daarachter het “oude”huis en op de rechterfoto net andersom

Huis2

In het huidige huis staat de schimmel op de muren. Het nieuwe huis staat door omstandigheden, onafgebouwd in de steigers


Onderhandelen over de prijs van de dakplaten en de balken


De balken worden in de menie gezet en zijn op het dak bevestigd


Het dak zit op de nieuwe woning

Ouderenhuis te Panadura
Gitan nam ons mee naar het ouderenhuis in Panadura, zo’n 15 km. ten noorden van Kalutara. Dit ouderenhuis heeft twee vestigingen in de stad. Maar geen geld en middelen om de huizen van verdere faciliteiten te voorzien. Zij hadden grote behoefte aan bedden om op deze manier hun wachtlijst in te korten. Ook hadden zij 2 WC’s nodig. Nika Lanka heeft de WC’s en 10 bedden met matrassen, kasten en klamboes gedoneerd.


De beddenmakerij en het vervoer van de bedden

Sukitha school
Net als de vorige jaren heeft de ZML Sukitha school te Horana ook weer hulp gekregen. Dit maal een wipwap, glijbaan en stoelen voor de leerkrachten. Ter plekke bleek het erg makkelijk om deze materialen te laten maken. Met een vrachtauto is alles naar de school gebracht en hebben wij gelijk de speelmaterialen in het beton cement gegoten en bij de school geplaatst.

leerkrachten zitten nog op dezelfde kleine stoelen als de leerlingen


Het verven van de glijbaan


Ter plekke wordt het cement, zand en steen gemengd om de wipwap en glijbaan stevig in de grond te zetten


De leerkrachten bekijken de foto van de kinderen die de speeltoestellen gedoneerd heeft


Een paar dagen later wordt door ons de glijbaan en wipwap definiteif afgeleverd en direct door de aangrenzende kleuterschool in gebruik genomen

Sport
Dankzij onze sponsoren was het mogelijk om vele sportkleding, sportschoenen, voetbalschoenen en een voetbaltenue te doneren.
Ook bleek het weer mogelijk om een wielerrace voor standard bikes te organiseren.De minister van sport opende de race, waaraan meer dan 100 rijders deelnamen, de race heeft zelfs de Daily News gehaald.
Stichting Nika Lanka heeft voor de 40 prijzen gezorgd. De 1ste prijs bestond uit wielerschoenen, sokken, handschoenen, helm, tijdritpak en een dubbel tenue. Vervolgens liepen de prijzen pakketten steeds iets terug. Tot slot kreeg nummer 40 nog steeds een compleet fietstenue.
Met de steun van Baba was het mogelijk om de vergunningen voor de spandoeken, politie, het geluid, de geluidsauto, de 7 motoren en het smeergeld voor de politie voor elkaar te krijgen.


Geen commentaar

WIELERRACE

Dankzij Servais Knaven zijn vele wielrenners in het nieuw gestoken en op de foto rechts de Nika Lanka omroepauto


De start, links met de vlag in zijn hand, de minister van sport, die wedstrijd opende.

In de zomer van 2007 heeft Nika Lanka het volgende bereikt
1 Catamaran van 22 voet
1x vervoer van de catamaran
1x aanschaf drijver voor catamaran
1x reparatie tuk tuk
1x afbetaling van een tuk tuk
1x aanschaf start voorraad winkel
1x regeling getroffen en de aanschaf van een “vismotor”
4x financiële steun van gezinnen
Vervoer, stallen en inklaren pallet
1000 schoolpennen uitgedeeld
20 schooltassen
10 rugzakken
10 paar slippers
100 t shirts
100 stuks kinderkleding (t shirts en jurkjes)
20 riemen
Sport
100 stuks sportshirts
4 voetballen
1x een voetbaltenue
20 paar jeugdvoetbalschoenen
20 paar seniorvoetbalschoenen
40 paar sportschoenen
Wielerrace
2 spandoeken laten maken
vergungingen voor de spandoeken geregeld
vergunging voor de wielerrace aangevraagd bij de politie
politiemotoren geregeld
7 motorengeregeld
8 juryleden geregeld
1 auto
1 maal de verhuur van de omroepinstallatie
1 maal een omroeper gehuurd
stof voor nummer
verf voor de nummers
verf voor de finish en start streep
veiligheidsspelden
4 Sri Lankaanse vlaggen
Smeergeld voor de politie na afloop van de race
40 prijzenpakketten voor de wielrenners
Bejaardenhuis te Panadura
2 toiletten
10x bed met matras & klamboe
10 kasten
2x vervoer
Huis 1
2x kubieke meter zand, cement, steentjes, stenen, vervoer en werkloon
Dakbalken, dakplaten, vervoer en werkloon
Huis 2
2x kubieke meter zand, cement, steentjes, stenen, vervoer en werkloon
Dakbalken, dakplaten, vervoer en werkloon
Cementdeklaag, verf en werkloon
Sukitha School
1x een dubbele wipwap
1x een glijbaan
1x cement voor de speeltoestellen
15 stoelen voor de leerkrachten
1x vervoer lorry voor de speeltoestellen
werkloon voor plaatsen van de speeltoestellen
200 pennen
2 skippyballen
100 haarknipjes
Perahara processie
2x ijsblokken (qua formaat van een olievat)
citroenen, appels, limoenen, sinasappels, suiker & zout

Stichting Nika Lanka bedankt al haar donateurs en sponsoren