NIKA LANKA NIEUWS FEBRUARI 2009 (met foto’s)

NIKA LANKA NIEUWS FEBRUARI 2009
NIEUWS UIT SRI LANKA
Helaas is het nieuws over Sri Lanka de laatste maanden alles behalve positief. In het noorden van Sri Lanka wordt er gevochten tussen het regeringsleger en de Tamils. In de media verschijnen berichten over grote aantallen gewonden en doden. Er zijn vele Sri Lankanen die dit oorlogsgeweld ontvluchten . Het leger verkondigt dat het zeer binnen kort een einde zal maken aan het Tamil regime.
Op Sri Lanka woedt al 25 jaar een burgeroorlog. De Tamils willen een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van het eiland. Sinds het begin van de oorlog in 1983 zijn meer dan 70.000 mensen omgekomen.


Legertanks en duizenden mensen op de vlucht voor de oorlog

Berichten die ons bereiken van Sri Lankaanse vrienden zijn minder verontrustend dan die via de media vanuit het Noorden. Onze bekenden wonen in het zuidwesten en daar wordt niet gevochten. Wel geven onze vrienden (zowel Moslims, Boedisten en Singhalesen) aan de oorlog helemaal zat te zijn en hopen op betere tijden. Afgelopen zomer hadden de Sri Lankanen al flink te leiden onder de enorme prijsstijgingen. Helaas zijn deze stijgingen de laatste maanden alleen nog maar forser geworden.

FOTOWEDSTRIJD

In de Meppeler Courant van 23 januari 2009 stond een vermelding van de prijswinnaars van de fotowedstrijd ‘Samenwerken’ van de Rabobank. Deze schitterende foto, gemaakt op het strand in Beruwla, won de eerste prijs. Het bijbehorende geldbedrag van 500 euro moest worden gedoneerd aan een goed doel. Uiteraard was Nika Lanka het goede doel. Aankomende zomer zullen wij een goede bestemming zoeken voor deze 500 euro.
Zie ook : https://nikalanka.org/?q=node/140

KUNSTENAAR MARGA BOLLEN-KRAMER

Marga Bollen-Kramer is een kunstenaar (Hoge School voor de Kunsten “Constantijn Huygens” Kampen). Marga werkt abstract op karton, paneel of doek in acryl of gemengde techniek.
Marga :”Ik schilder L’art pour L’art, het doek is leeg en er staat nog niets vast.Gaandeweg het proces tekenen de hoofdkleuren van een werk zich af. De gelaagdheid in verf en structuur speelt een belangrijke rol. Kleuren en vormen/vlakken ontstaan en verdwijnen tot ik tevreden ben over de compositie en de kleur. Het staat ook niet op voorhand vast of er materie aan de verf wordt toegevoegd. Ik plan nooit om een materieschilderij te maken. Het werk vraagt op een gegeven moment om die toevoeging of niet.
Het werk heeft om principiële redenen nooit een titel. Ik wil dat de toeschouwer niet gehinderd wordt door meer bagage van mijn kant dan het werk zelf.
Zo moet er een woordeloze communicatie ontstaan.”

O.a. Delft Instruments, Prime Art Limited (GB), Stadsmuseum Ijsselstein, Rabobank Bredevoort en Gemeente Ijsselstein hebben werk van Marga Bollen-Kramer in hun bezit.

Adeus meus Amigos

In GSA Galerie – Centrum voor Beeldende kunst – te Hilversum was er van 4 februari t/m 15 februari een afscheid expositie voor Marga.
Want Marga vertrekt definitief naar Portugal waar zij en haar man een schitterend appartementen en kampeer complex hebben opgezet : http://www.quintadoretiro.com/
Tijdens haar afscheidsexpositie verkocht Marga kaarten van haar werk. De gehele opbrengst van deze kaarten kwam ten goede aan Nika Lanka. De opbrengst was 200 euro

Een aantal van Marga haar werken en de verschillende formaten waarop zij werkt.: Rood (90×90), Blauw (100×100) en Rood (15×300

PALLET VERSTUREN NAAR SRI LANKA
Aankomende zomer zal Nika Lanka een pallet met goederen voor scholen, het ouderenhuis en voetbalverengingen verschepen. De pallet zal voor het grootste gedeelte ‘spullen’ bevatten welke in Sri Lanka zeer prijzig zijn, of waarvan de Westerse kwaliteit aanmerkelijk beter is dan die van de Sri Lankaanse kwaliteit.
Het verschepen van een pallet vanuit de haven van Rotterdam neemt zo’n 18 dagen in beslag. Dat betekent dat de te vervoeren pallet begin of half juni vanaf Rotterdam vertrekt naar Colombo. Deze pallet bevat voor een zeer groot gedeelte voetbal tenues. Deze 10tallen tenues en honderden sporttassen zijn de stichting geschonken door voetbalvereniging DIO uit Oosterwolde. Naast sportkleding zullen wij ook zeer veel (merk)kleding en schoenen en slippers meenemen. Kledingzaak FLASH uit Meppel heeft dit aan ons geschonken. Ook zal de stichting computers, speelparachutes en naaimachines voor de Suktihaschool en het ouderenhuis in Panadura vervoeren. Want ook de komende zomer zullen wij onze hulp weer gaan richten op het ouderenhuis en de Sukitha school (net als vorig jaar zijn de PKN jeugdclubs uit Steenwijk wekelijks weer aan het sparen voor deze school).

Het voetbal tenue.

AMBASSADEURS
Van de Nika Lanka ambassadeurs waren de broers Stoetinga de afgelopen winter de 2 meest succesvolle sporters.Wielrenner Wim was zeer succesvol tijdens verschillende zesdaagsen en werd maar liefst 4x Nederlands kampioen op de baan. Schaatsende broer Arjan was 2de op het NK op natuurijs en won weer vele schaatsmarathons op kunstijs. Inmiddels is hij zelfs de nr. 17 op de lijst van winnaars van schaatsmarathons aller tijden. Dat Arjan een wereldtopper op de schaats is bewees hij wel tijdens de Mass-start Essent ISU World Cup in Heerenveen van 15 februari 2009. D De mass-start stond zondag bij de Essent ISU World Cup voor de derde maal op het programma. Na de eerdere edities in 2003 en 2006 werd door de ISU in navolging van het succes van de ploegenachtervolging opnieuw een kans gegeven aan dit onderdeel. De ISU wist 14 langebaanschaatsers voor het experiment te strikken. Daarnaast deden er 12 marathonschaatsers mee. De mix van deelnemers leverde een boeiende wedstrijd op, waarbij Arjan met afstand de sterkste was.

Een winnende Arjan en rechts Servais Knaven toen hij een rit in de Tour de France wint. (op 9 mei is het mogelijk om samen met Servais te fietsen).

FIETSCLINIC MET SERVAIS KNAVEN
Op 9 mei geeft Servais Knaven, vanuit de regio Steenwijk, een fietsclinic voor Nika Lanka. Deelnemers betalen voor deelname een klein bedrag. Voor dit bedrag krijgen zij een geheel verzorgde fietsdag met de oudwinnaar van Parijs Roubaix. Koffie, sportvoeding en een afsluitende maaltijd zijn geheel inbegrepen. Tijdens deze dag zal Servais uitgebreid vertellen over het profwielrennen en over zijn carriere. Tijdens deze dag wordt er zo’n 70 kilometer met Servais gefietst en zal hij tips geven over : intervaltraining, waaierrijden, ploegentijdrit, sprinten, klimmen, voeding, etc.
De gehele opbrengst zal ten goede komen aan onze stichting. Fantastisch dat Servais dit voor onze stichting wil. Bij deze alvast bedankt.Nadere mededingen over de opgave volgen zo spoedig mogelijk.

ZANDWINNING
De afgelopen jaren hebben wij zeer veel ondersteuning kunnen bieden aan het herstellen van woningen. Bij deze herstelwerkzaamheden werd voor het maken van cement uiteraard zeer fijn zand gebruikt. Het proces van het verkrijgen van dit zand is indrukwekkend. Midden op de rivier, die zo’n 20 meter diep is, duiken mannen met een emmertje naar beneden. Op de bodem vullen zij hun emmer, zwemmen weer 20 meter omhoog en legen deze in de platte boot. Als deze boot eindelijk vol zit wordt de boot naar de oever gevaren. Daar wordt het zand in rieten manden de oever opgesjouwd. Voordat zo’n boot helemaal leeg is moet zo’n werker dus honderden malen, met al dat zware zand in zijn nek, de steile oever opklimmen. Van hieruit wordt het zand vervoerd naar de bouwprojecten.Gitan (rechts) en de eigenaar van het zand, overleggen over de prijs van het zand.

NIKA LANKA