NIKA LANKA NIEUWS februari 2010

In februari 2010 is stichting Nika Lanka enige tijd in Sri Lanka geweest. Dit bezoek bestond voor de stichting stond hoofdzakelijk in het teken van het bezoeken van een aantal projecten en inventariseren van de wensen voor de aankomende zomer.

Ouderenhuizen en Sukitha school
De stichting heeft een bezoek gebracht aan het ouderenhuis Maupiya Sevana Elders Home. Dit ouderenhuis, waar 22 mensen wonen, krijgt praktisch geen steun en er zijn veel dagen dat er geen voedsel voor de bewoners is. In februari heeft de stichting hier een voedsel pakket voor zo’n anderhalve week gedoneerd. Het pakket bestond uit : rijst, groente, vis, fruit, olie, kruiden, melkpoeder, thee en wasmiddel. In de zomer van 2010 zal de stichting aan dit tehuis meer hulp verlenen.
Ditzelfde geldt ook voor het ouderenhuis Sujatha, hier was het goed om te zien dat onze bedden, klamboes en nachtkasten nog steeds volop in gebruik zijn, echter in dit bejaarden tehuis zijn de voorzieningen wat betreft het dagelijks levensonderhoud van een hoger niveau dan in Maupiya Sevana Elders Home.
pakketmonnik
Het voedselpakket in Maupiya Sevana en een monnik zit voor een ‘Nika Lanka nachtkastje’ in Sujatha.


Bij de Sukitha school waren de gedoneerde naaimachines van de afgelopen zomer volop in gebruik en is er ook een begin gemaakt met het de werkplaats in Horana. Deze hebben wij wegens tijdgebrek nu niet bezocht, maar de werkplaats en de ecologische groente tuin (gerund door de meisjes met een handicap) zullen wij in de zomer wederom bezoeken.
school

Vissen en vissers
Langs de kust van Kalutara hebben wij afgelopen februari een groot aantal door de stichting gedoneerde catamarans zien liggen. In de afgelopen periode werd er echter weinig met catamarans gevist, maar werd er gevist met lange ‘trek’ netnetten.
Het net, kilometers lang, wordt vanaf de kust in de zee gedropt en vervolgens wordt het net de kust op getrokken. Om zo’n net het strand op te trekken helpt vaak de hele gemeenschap mee, dit mag ook wel, want er moet zeker 2,5 uur aan zo’n net getrokken worden voordat het net het strand bereikt.

boot
kust
netbinnenhalen
Eén van de Nika Lanka catamarans, mannen, vrouwen en kinderen iedereen trekt mee en het net wordt binnengehaald.

Sport
Elk jaar zien wij het weer, maar elke keer blijft het een mooi gezicht. Een trainende wielrenner in fietskleding geschonken door de Nika Lanka. Deze wielrenner is nog steeds blij met zijn oranje wielershirt.
fietser

Afgelopen zomer konden wij met de hulp van dhr Sepala (advocaat en tevens lid van de Sri Lankaanse voetbalbond) vele voetbalclubs in het nieuw steken.
In februari konden wij hem een gesigneerd shirt van de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk overhandigen.

shirt1shirt2

MR Sepala, thank
You for your
Help for the
Football in Sri Lanka
Bert van Marwijk

Dhr. Sepala neemt zijn shirt in ontvangst

Plannen voor de zomer van 2010
De vraag naar Westerse (sport) kleding is nog steeds groot in Sri Lanka, aankomende zomer zullen wij dan ook weer de nodige (sport)kleding meenemen. Ook zullen wij proberen een aantal laptops voor de scholen mee te nemen.
Uiteraard zullen wij ook de ouderenhuizen weer van voedselpakketten en andere hulp voorzien en gaan wij de Sukitha school en werkplaats ondersteunen.
In 2009 had de stichting een keuken bij een huis laten bouwen, deze is op dit moment volop in gebruik, alleen zullen we in de zomer nog 1 dakplaat vervangen.
De visser van het ‘treknet’ zal van de stichting een nieuw net krijgen met kleinere mazen, zodat er in het vervolg beter (met een grotere vangst) op garnalen gevangen kan worden.

De woning die in 2008 zo getroffen was door de hoge waterstand van de Kalu Ganga rivier, heeft inmiddels dankzij hulp van Nika Lanka een nieuw fundament bij zijn huis, aankomende zomer zal de stichting hulp bieden bij het realiseren van een nieuw dak. Ook zullen wij een aantal andere woningen gaan renoveren.

De getroffen woning(foto 2008)

krotje
Een van de te renoveren woningen
Stichting Nika Lanka