NIKA LANKA nieuwsbrief augustus 2014

Van 9 juli tot 7 augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka.
In deze 4 weken heeft de stichting, met weinig middelen veel bereikt.

Zo zijn de leefomstandigheden voor mevrouw Djaiwathi en haar blinde moeder flink verbeterd. Mevrouw Djaiwathi, werkzaam in de tuin van een hotel, woonde met haar blinde 93 jarige moeder en haar gehandicapte zus van 67 jaar in een houten schuurtje / krotje.
In 2013 heeft Nika Lanka haar in deze omstandigheden woonachtig gezien en toen besloten om in 2014 hulp te verlenen. Afgelopen weken hebben voor haar en haar moeder een stenen eenkamer woning kunnen bouwen. Gedurende de bouw is de gehandicapte zus overleden.
Mevrouw Djaiawathi en haar moeder wonen nu in een droge, goed afsluitbare stenen eenkamer woning.

De Familie Sanjeewa, een vader, moeder en dochter woont in Wadduwa in een houten woning, die verstevigd is met golfplaat. De woning bestaat uit een woon-slaapkamer en een klein keukentje. Meneer Sanjeewa is ooit begonnen met zijn fundamant, maar verder bouwen zat er voorlopig niet. Meneer Sanjeewa is, als er werk is, werkzaam in de bouw, hij heeft dan ook alle werkzaamheden zelf verricht. Voor deze familie hebben wij een een kamer woning, met gepleisterde muren en een rode cementen deklaagvloer en keuken kunnen bouwen.

Familie Sarrath
Voor het huis van de familie Sarrath heeft Nika Lanka vorig jaar een woning kunnen bouwen. Dit jaar werd het huis volop bewoond. Een paar tweede hands ramen waren in de woning geplaatst en de overige ramen waren dichtgemaakt met plastic en karton, hetgeen in Sri Lanka heel gebruikelijk is.
Meneer Sarrath was het grootste gedeelte van de maand werkzaam op een kaneel plantage in het midden van Sri Lanka, zijn vrouw is werkzaam in een fabriek waar ze grondstoffen produceren voor porselein.
Aan deze familie hebben wij dit jaar een mahonie houten voordeur, met kozijn en scharnieren en sloten kunnen doneren.

Familie Chanake
Chanake is woonachting in Wadduwa. Hij is een visser en woont hier met zijn vrouw en zoontje. Een aantal jaar geleden is zijn woning getroffen door een storm en was zijn woning niet meer bewoonbaar. De afgelopen 2 jaren hebben wij hem geholpen met een nieuw dak en het verstevigen en pleisteren van de muren. Ook is er een keukentje aangebouwd en is zijn huis weer bewoonbaar. Hij gebruikte op dit moment twee stukken hout die hij ‘s avonds voor de kozijnen van zijn voor en achterdeur plaatste en zijn ramen bestonden uit en elkaar getimmerde stukken hout..
Dit jaar hebben wij hem geholpen met 6 nieuwe ramen, een tweedehands voordeur van jackfruithout en een nieuwe voordeur. Chanake gebruikte/ leendeop dit moment de stroom van de buren. Voor hem hebben wij ook een aansluiting voor elektriciteit kunnen realiseren.

Daarnaast heeft de stichting ook de bejaardenhuizen, de school, een aantal studenten en nog een aantal gezinnen kunnen helpen.
vp
Blij met een voedselpakket

Mevrouw Djaiwathi en haar blinde moeder
vpvp
d6vp
vpd99
vpvp
vpvp

Familie Sanjeewa
vpvp
vpvp
vpvp
31vp

Familie Sarrath
vpvp
vpvp
vpvp

Familie Chanake
vpvp
De oude ‘deuren’

vpvp
De timmerwerkplaats

vpvp
Nieuw raam en deur
vpvp


Sukitha school

Deze school voor zeer moeilijk lerende leerlingen krijgt elk jaar steun van Nika Lanka. Dit jaar vroegen de leerkrachten om een strijkijzer, een radio cassette/cd speler en 12 bidmatjes. Op deze matjes zitten ze, om op volle maandag tot Boeddha te bidden.
vpvp
vpvp
vpvp
De in 2007 gedoneerde stoelen worden in de lak gezet.

Bejaardenhuis MuapiyaSevena & Sujatha
Beide bejaardenhuizen worden al jaren ondersteund door Nika Lanka. In het bejaardenhuis MuapiyaSevena te Galaphata, waar 24 ouderen woonachtig zijn, hebben wij dit jaar kunnen bijdragen aan de nieuw te bouwen vestiging. Over 3 maanden hopen zij de nieuwe vestiging in gebruik te nemen. Wij konden helpen met de laatste 1200 steenblokken, 30 kilo cement en 6 kilo rood cement voor de vloer.

Het bejaardenhuis Sujatha in Aluthgamma, waar 18 ouderen woonachtig zijn, had behoefte aan 15 laken pakketten. Voor dit huis hebben wij 15 bedsets (1 bedset bestaat uit een onder- en bovenlaken en een kussensloop) kunnen kopen. Om kosten te besparen hebben wij dit op onze brommer vervoerd.

vpvp
De nieuwe vestiging en het vervoer van het cement
vp
Een presentje voor het personeel
vpvp
vpvp
vp

Geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan
De 3 jarige Sasan woont met zijn vader en moeder in een tsunami woning in Katakurunda. Hij kan nog niet lopen. De artsen verwachten dat hij over een paar jaar wel kan lopen. Daarom gaat 2 keer in de week naar fysiotherapie in het ziekenhuis. Nika Lanka heeft een kwartaal fysiotherapie kunnen bekostigen.
vpvp

vpvp
vpvp
vpvp
Standardbike rijders in het nieuw, Geethanga in zijn theewinkel en een blije student met een laptop en een nieuwe telefoon.

In de zomer van 2014 heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

-De bouw van 2 woningen.
De benodigdheden hiervoor waren : aanschaf van verschillende soorten zand, cement, cementblokken, kleine steentjes voor het vloer, balken en dakspanten, dakplaten en bevestigings nagels, verfpoeder voor de vloer en arbeidsloon.
-een mahonie voordeur, met kozijn en sloten voor de familie Sarrath
-eenmaal aansluiten van elektriciteit
-6 nieuwe ramen, 1 tweedehandsvoordeur en 1 nieuwe voordeur voor Chanake
-een kwartaal fysiotherapie voor Sasan
-Voor de Sukitha school : 1 strijkijzer en 1 radio cassette/cd speler en 12 bidmatjes om op volle maandag tot Boeddha te bidden
-Voor bejaardenhuis Muapiya Sevena 1200 steenblokken, 30 kilo cement en 6 kilo rood cement & 3 cadeautjes voor de medewerkers (een verzoek van een vaste donateur) 2 sarongs voor de mannen en een verzorgingspakket voor de vrouwelijke medewerker.
-Voor bejaardenhuis Sujatha 15 bedset (1x onderlaken, 1x bovenlaken, 1x kussensloop)
-2 laptops (een voor een student medicijnen en een laptop met dongel voor de kapper zodat hij nu via internet scholing kan volgen)
-3 maal studiekosten voor een half jaar voor studenten: wiskunde, medicijnen en Engelse les.
-3 voedselpakketten voor 2 weken eten
-2 kledingpakketten
-10 wielertenue , 3 cliplesspedalen met schoenen en 10 bidons
-4 paar schoenen (1 paar voetbalschoenen, 1 paar damesschoenen en 2 paar werkschoenen)
-1 tas met kinder kleding voor baby’s van ongeveer 6 maanden oud
-4 nieuwe simlockvrije telefoons

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka