NIKA LANKA Nieuwsbrief augustus 2018

Van eind juli tot eind augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka. Duidelijk merkbaar was de prijsstijging van levensmiddelen, benzine en bouwmaterialen. Sri Lankanen gaven ook aan alle prijsstijgingen en de vele belastingen niet te begrijpen, vooral omdat de salarissen stabiel blijven. Begin augustus kwam de onvrede tot uiting door een staking bij de post en halverwege augustus waren er stakingen bij de bus en treinondernemingen. Hulp is daarom nog steeds wenselijk, afgelopen 4 weken hebben wij een aantal families kunnen helpen.

De families, Suranga, Asanka, Shanta, Cyrilnandana, Shameli en Tiranga zijn families die Nika Lanka al eens eerder heeft geholpen. De families Ashra Bandara, Nandana en de moeder en dochter van de keuken zijn families die voor het eerst zijn geholpen.

Uiteraard is er ook weer hulp geboden aan de school en het ouderenhuis.

 

De bouw van huis bij de familie Ashra Bandara

Deze familie woont in Mahawaskaduwa, een gezin van een vader, moeder en 2 kinderen. Zij wonen in een een kamer vertrek. Er ligt al wel een fundament voor de overige vertrekken, maar het geld ontbreekt om hier verder te bouwen. Hier zijn 2 vertrekken met een dak bijgebouwd.

g
gg
Het eenkamer vertrek van de familie Bandara
gg
gg
gg

 

Het keukendak en vloer van Shameli en Lal

In Payagalle wonen Lal (tuinman) en Shameli (zij is analfabeet en runt het huishouden). Vorig jaar hebben wij het dak van de woning kunnen plaatsen en dit jaar het keukendak en een keukenvloer. Naast de woning staat een kokosnootboom die zeer waardevol voor de familie is. Een kokosnoot heeft momenteel de waarde van ongeveer 50eurocent. Doordat de noten geregeld uit de bomen vallen was een stevig, onbreekbaar, aluminium dak hier noodzakelijk.

gg
Lal al klimmend in een kokosnootboom en Shameli
gg
gg
De kokosnoot boom en de huidige keuken (met volop gras op de vloer)
gg
gg
gg
g

 

Het bouwproces bij de familie Nandana de Silva

In Pohaddaramulla woont de familie Nandana de Silva. Vader woont hier met zijn vrouw en zoon in een kleine woning met 2 slaapkamers. Bij deze familie wonen ook 3 zussen van de vader, zijn moeder en een neefje. Al jaren zijn zij bezig met de bouw van een woning voor hunzelf. Zij zijn geholpen met hun onafgebouwde woning. In 4 vertrekken zijn kozijnen (voor deuren en ramen geplaatst) en een vertrek is volledig gestukadoord. Zij hopen deze woning nu snel te kunnen betrekken.
gg
g
gg
gg
g

Een tegelvloer voor familie Tiranga

Bij Mozes Tiranga (hij heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel) hebben wij een betegelde vloer kunnen leggen. Mozes verplaatst zich in de woning glijdend over de vloer en dat hoeft nu niet meer over het ruwe cement. Deze familie een vader en moeder met 4 kinderen woont in Wadduwa. Vader verdient zijn geld als tuk tuk chauffeur en heeft een landmaster (een soort van trekker)

gg
g
Het vervoer van de tegels en cement in de tuk tuk
gg
g


Het kozijn en stukadoren bij de familie Cyrilnandana

In Veniwelpitiya (15 kilometer landinwaarts) woont de familie Cyrilnandana de Silva (vader, moeder, 16 jarige zoon). Vader is werkzaam als bijrijder bij de verkoop van frisdrank en moeder werkt in een naaiatelier. Vorig jaar is het dak op deze woning geplaatst. En dit jaar hebben wij, de kamer waar de zoon studeert, kunnen stukadoren en hier een raam en deur kozijn kunnen plaatsen.

gg
gg
g

De bouw van de keuken

In Mahawaskaduwa troffen wij, via Geethanga, een moeder (haar man was onlangs overleden), met haar dochter. Zij kookten in / onder een aantal verroeste ijzeren platen (en dit noemden zij een keuken!). Dit geheel stond echter op instorten. Voor deze moeder en dochter hebben wij een 9 bij 9 voet keuken gebouwd.


gg

gg
g
g

 

De familie Columbus

De familie bestaat uit meneer Columbus (een 82 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (28, 25 en 17 jaar). De vader van deze drie kinderen is een aantal jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, 9 jaar terug, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen. De oudste zoon heeft werk als elektricien.

De dochter is vorig jaar getrouwd en eind mei is zij bevallen van een tweeling (een jongen en een meisje) Deze familie hebben wij kunnen helpen met een achterstallige elektriciteit rekening een kledingpakket, babykleding, handdoeken en een voedselpakket (zeep, tandpasta, , thee, suiker, zout, 20 kilo rijst, 2x kokosnoot olie, kokosnootazijn, dahl, chili, kruiden, bloemkool, 1 kilo aardappelen, uien, groente en vis).
g
g

 

De familie Suranga

De familie Suranga De familie Suranga kennen wij al jaren. Zij wonen in Katukurunda in een kleine tsunami woning. Deze familie bestaat uit een vader, moeder, dochter en de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan. Vorig jaar hebben wij hier een industriele naaimachine kunnen doneren zodat de moeder voor de mensen in het dorpje waar zij wonen, kleding en gordijnen kan naaien. Sasan had een acute darm afsluiting. Hierdoor was hij aantal weken opgenomen in het ziekenhuis van Colombo. Nika Lanka heeft de familie kunnen ondersteunen bij de medische kosten van deze operatie.
gg
Sasan in het ziekenhuis en Sasan weer thuis.

 

De familie Asanka

Vader Asanka is chauffeur in het zuiden van het land. Asanka woont met zijn vrouw en 3 kinderen net buiten Kalutara. Zij koken nog op hout. Dit is een langdurig en duur proces. Hun grote wens was vorig jaar al, een gascoocker. Dit hebben wij dit jaar kunnen realiseren, evenals een pannenset en een fluitketel.
gg
gg

 

De Sukithaschool

Deze school voor zeer moeilijk lerende kinderen heeft op dit moment 63 leerlingen, verdeeld over 2 verdiepingen (leeftijd van 4-12 jaar) en de bovenverdieping (de leeftijd van 13-20 jaar). Dit jaar hebben wij schommels, verf voor de buitenmuren (met kwasten) en bezems gedoneerd.

g

gg

g

g
gg
g

g
g

 

Het bejaardenhuis Sujatha

In dit huis wonen momenteel 31 ouderen. De manager vertelde dat sinds korte tijd de televisie stuk was. Aangezien dit het enige tijdverdrijf van de bewoners is, kwam er het verzoek voor een nieuwe televisie. Aan dit verzoek hebben wij kunnen voldoen.

g
gg
g

 

 


Blij met kleding

gg
Nieuwe fietskleding

g
Nieuwe fietskleding en een nieuwe fiets

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

De familie Cyrilnandana de Silva
-twee jackfruit deurkozijnen en acht jackfruit raamkozijnen (inclusief plaatsen van de kozijnen) en stukadoren van ??n kamer (inclusief zand, steentjes, cement en arbeidsloon)

Familie Shameli
-plaatsen van een keukendak (aluminium dakplaten, kleine en grote balken,) en de keukenvloer (zand, steentjes en cement) en transport en arbeidsloon

Familie Mozes Tiranga
-het betegelen van de woonkamer (vloertegels, cement, arbeidsloon)

De familie Cyrilnandana de Silva
-Een deurkozijn, raamkozijn en stukadoren van ??n kamer (inclusief zand, steentjes, cement en arbeidsloon)

Familie Suranga
-eenmaal medische ziekenhuiskosten van Sasan

Familie Asanka

-een gascoocker, gascilinder, pannenset en fluitketel

Bejaardenhuis Sujatha in Aluthgama

-een nieuwe televisie

Suktitha school
-5 bezems voor de tuin, 5 bezems voor in de school, 8 liter verf, kwasten en 2 nieuwe schommels

Familie Columbus

-tweemaal een voedselpakket

-een kledingpakket voor de familie en de net geboren tweeling (handdoeken, theedoeken, babykleertjes en andere baby items)

-rekening water en licht

Familie van de keuken van 9 bij 9 voet

-kleine en grote balken, cementblokken, zand en cement, grote en kleine stenen voor het fundament, transport en arbeidsloon

Familie Ashja
-bouw van 2 vertrekken bij de bestaande woning (dakplaten, kleine en grote balken, betonijzer, cementblokken, zand en cement, transport en arbeidsloon)

Overige hulp

-3 maal ondersteuning van studiekosten

-donatie van 10 wielertenues,

-donatie van 4 mobiele telefoons en bijbehorende items (zoals o.a. een carkit)

-donatie van kleding (zoals t shirts, jurkjes, hempjes en rokjes)

-een nieuwe fiets

 

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka