NIKA LANKA NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2014

NIEUWS UIT SRI LANKA

Sri Lanka is naast de export van rubber en thee sterk afhankelijk van het toerisme. Gelukkig neemt dat de laatste jaren weer toe en verschijnen er in de media met enige regelmaat artikelen over dit prachtige land. Onlangs stond er in de Reiskrant van de Telegraaf een artikel over de 10 minder bekende wereldwonderen.

Hierbij staat ook de Jetavanaramaya stoepa.

De Jetavanaramaya is een Boeddhistische stoepa, gebouwd op de ruines van het Jetavana klooster in de heilige stad Anuradhapura.21

De aanleiding van de bouw hiervan is een stuk riem of sjerp van Boeddha waarvan men aanneemt dat het hier bewaard werd. De hoogte van deze stoepa is 120 meter en is 176 meter lang,  en het complex beslaat bijna 5,6 hectare bood ooit huisvesting aan meer dan 3000 monniken. De stoepa is na de Wat Phra Pathom Chedi, in Thailand, het grootste gebouw ooit in baksteen opgetrokken. En het is na de 2 grootste piramiden van Gizeh in Egypte, het derde grootste bouwwerk op aarde.
21  21
Met Geethanga is het mogelijk om een trip te maken en om deze stoepa te bezoeken.

 

Chanake
In januari kregen wij een mail van Chanake. In de mail bedankte hij nogmaals de stichting voor alle hulp en stuurde hij trots een aantal fotos van zijn huis.

De gestuurde fotos van Chanaka :
21

2121

Hieronder nog even een aantal fotos van het bouwproces in de zomer van 2013 :
5 6
32 33

 

 

2 SRI LANKAANSE KIPGERECHTEN (afgelopen zomer gekregen van de moeder van Geethanga)

Kipcurry met tomaat

Ingredienten :
olie
4 rode uien
een paar rode en groene pepers
een halve knoflook bol
een stuk gember
1 theelepel garnalen pasta
1 eetlepel suiker
2 serehstengels
1x geraspte schil van 1 citroen
een halve tot 1 kilo kip
4 grote vleestomaten
een uitgeknepen citroen

Roerbak alle ingredienten (behalve de kip, tomaten en de uitgeknepen citroen). Voeg de kip toe en roerbak nog eens 10 minuten. Doe nu de tomaten erbij en het  citroensap en verhit alles door en door. Serveer met rijst

Kipcurry
Ingredienten
:
olie
1 ui
een halve bol knoflook
een stuk gember
een paar rode pepers
1 eetlepel koriander poeder
½ eetlepel kurkuma
½ eetlepel chili poeder
1 blik kokosmelk
1 uitgeknepen citroen
1 kilo kip

Roerbak alle ingredienten (behalve de kokosmelk, kip en citroen). Voeg de kip toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de kokosmelk toe en laat vervolgens dit vervolgens  20 minuten door sudderen. Breng op smaak met de uitgeknepen citroen.
21 21

 

VERKEER IN SRI LANKA
21Een film van de overstekende koe.

Onlangs hebben wij op onze site het bericht geplaatst van de opening van de snelweg. Dat de verkeersregels in Sri Lanka anders zijn dan in Nederland illustreert onderstaande tekst uit de www.wereldgids.nl  en een filmpje over het verkeer in Sri Lanka.

Tekst uit www.wereldgids.nl  : Over de verkeersregels in Sri Lanka kunnen we kort zijn: deze zijn er niet. De verkeerssituatie is dus over het algemeen zeer chaotisch te noemen! De wegen zijn meestal goed en redelijk geasfalteerd, maar niet zo breed, en ze worden zeer intensief gebruikt door autos, bussen, vrachtautos, fietsers, ossenkarren, brommers, fietsers, wandelende schoolkinderen en slapende honden.

 

DONATIES VOOR NIKA LANKA

De afgelopen 6 maanden hebben wij een bijdrage gekregen van de Diaconie en PKN kerken Oosterwolde, Panel Wizard, OPA Steenwijk, stichting SportMoves, donaties van nieuwe donateurs en natuurlijk onze vaste donaties van mensen die maandelijks een bedrag doneren. Bedankt voor al deze donaties.

 

 

AMBASSADEURS VAN NIKA LANKA
arjan21

De Broers Arjan (marathonschaatser) en Wim (wielrenner) Stroetinga waren in de afgelopen winter zeer succesvol.

Arjan Stroetinga werd voor de vijfde  keer Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs. Daarmee is hij absoluut record houder. Ook werd Arjan Nederlands kampioen massastart en won hij meerdere marathons. Daarnaast is hij de nr. 1 op wereld ranglijst van marathon schaatsers.

Broer Wim was zeer succesvol op wielerbaan. Zo reed hij afgelopen winter meerdere podiumplaatsen in zesdaagsen bij elkaar. En won hij met Leif Lampater de zesdaagse van Bremen.

NIKA LANKA FIETSCLINIC OP 25 MEI 2014
Op zondag 25 mei 2014 is het weer mogelijk om met de broers Arjan (marathonschaatser) en Wim (wielrenner) Stroetinga en Servais Knaven (oud winnaar van o.a. Parijs Roubaix en ploegleider van Bradley Wiggens en Chris Froome). Er zal vertrokken worden vanuit de regio Steenwijk.
c3bedankfoto
Uiteraard komt de gehele opbrengst van deze dag weer ten goede aan Nika Lanka.

Door middel van deze 2  links : artikel 1  & artikel 2 krijgt u indruk van de laatste 2 clinics.

 

 

PLANNEN VOOR DE ZOMER VAN 2014
Voor de zomer van 2014 heeft Nika Lanka al een aantal plannen. Zo zal Nika Lanka de Sukithaschool en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan steunen.

Daarnaast zullen de voetbal-, volleybal en wielerclubs weer ondersteund worden met de sportkleding.

Het is de bedoeling dat Nika Lanka in de zomer van 2014 in ieder geval een 2tal huizen zal gaan (ver)bouwen.

Vlak voordat wij in de zomer van 2013 Sri Lanka verlieten liet Geethanga ons een tweetal woonplekken zien die al zijn gestart met (ver)bouw maar geen mogelijkheden hebben om hun woonplek af te bouwen.

Sukithaschool
2bhuis
De school en het ouderenhuis
21Een filmpje van deSukitha school in 2013.

Huis1
21

Dit huis staat in Pohaddaramulla. Hier woont een 58 jarige mevrouw met haar verstandelijk beperkte zus en haar 88 jarige, blinde en demente moeder. De twee zussen zijn nooit getrouwd geweest. De 58 jarige mevrouw is werkzaam als tuinvrouw in een hotel aan de westkust van Sri Lanka en zij is de enige die geld binnen brengt. Van dit geld kunnen deze 3 dames net voorzien worden van voedsel. Hun woon omstandigheden zijn zeer slecht. Voor hun houten krotje is jaren terug ooit al eens een fundament gelegd. Nika Lanka zal aankomende zomer op dit fundament zorg dragen voor een 2 kamer woning.
21 21
21 21

Huis2
2121
2121
21

Met vriendelijke groet,

 

Stichting Nika Lanka