Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2019

Nieuws uit Sri Lanka

Het toerisme zit in Sri Lanka in de lift. Steeds meer Europeanen weten Sri Lanka te vinden voor een vakantie. Economisch gaat het hierdoor beter met, het nog steeds op vele plekken, arme Sri Lanka. Maar ook kampte Sri Lanka met tegenslagen. Zo is er een aantal jaren gebouwd aan een grote haven in Hambantota (in het zuid oosten van Sri Lanka). Dit zou een grote haven moeten worden voor zeecontainers, voor de verbinding tussen China en Europa en het hele land zou hiervan moeten gaan profiteren. Onze Sri Lankaanse vrienden spraken al jaren vol trots over dit grote project.

Echter de containerschepen bleven weg, Sri Lanka kon de schulden aan China niet aflossen en inmiddels is er een deal gemaakt dat de haven voor 99 jaar in Chinese handen is. Het bijna 12 vierkante kilometer haventerrein is inmiddels omgetoverd tot een vrijhandelszone, maar ontbreekt de industrie om het werkelijk te vullen. Er is de hoop gevestigd om Hambantota te laten fungeren als uitwijk haven voor de inmiddels overvolle haven van Colombo. En richt men zich op de ontwikkeling van een cementfabriek en suikerraffinaderijen rondom het havengebied..

De laatste maanden kregen wij van een aantal Sri Lankanen per post en per mail een berichten en foto’s.

Van Shanta en zijn familie kregen we een foto van zijn trotse zoon. Onlangs was hij jarig, en de verjaardag werd gevierd met de gebruikelijke birthdaycake.

Afgelopen zomer hebben wij Eranga geholpen met nieuwe fietskleding. Eranga zit op het voortgezet onderwijs en fietsen is zijn grote hobby. Hij traint op de standardbike van zijn vader.

Afgelopen zomer hebben wij hem geholpen met fietskleding. Op 7 februari kregen wij van hem een mooi bericht met een foto. Hi, I’m starting my first reac. I finished with the first players of the second bunch of 22 players. I wish I was a good player in this game.

Eranga is de 8ste van rechts.

Eranga is de 8ste van rechts.

Op 16 februari kregen wij vanuit Sri Lanka een Valentijnskaart. Deze kaart kregen wij van Rani, woonachting in Mahawaskaduwa. Afgelopen zomer hebben wij Rani blij kunnen maken met een nieuwe fiets. Met deze fiets brengt hij nu dagelijks zijn zoontje naar school.

 Rani met zijn fiets en met zijn vrouw en zoontje (augustus 2018) en de schitterende valentijnskaart.

.

Sri Lanka en cricket (en het verhaal achter de nieuwjaarsfoto)

Circket is de nationale sport in Sri Lanka, het is na voetbal de populairste sport ter wereld, voornamelijk door de vele fans op het Indiaas Subcontinent. Overal op het eiland zie je de Sri Lankanen cricket spelen, langs het spoor, in een steegje, op het harde zand van het strand en voor wedstrijden loopt het hele dorp uit. En bij belangrijke cricket wedstrijden zit het hele land voor de televisie, in 2014 was Sri Lanka wereldkampioen cricket.

Het cricketveld is ovaalvormig en wordt afgebakend door een polsdik touw dat in het gras ligt. In het midden van het veld is er geen gras, in een rechthoek. Die zone heet de pitch. Aan de korte zijden van de pitch bevinden zich kniehoge houten constructies, die worden de wickets genoemd.

Het grootste deel van het spel speelt zich op en bij de wicket af. De wickets bestaan uit drie rechtopstaande paaltjes die met zodanige tussenruimte op een rijtje zijn gezet dat de bal er niet tussen door kan. De paaltjes heten stumps. De toppen van de stumps worden overbrugd door twee kleine houtjes die bails worden genoemd. De zo ontstane constructie is zo instabiel dat de bails al bij een geringe aanraking van het wicket op de grond vallen.

De taak van de slagmannen is om zoveel mogelijk runs te scoren. Ze doen dit door de bal te slaan en naar elkaars wicket te lopen. Dan hebben ze een run, ze kunnen stoppen met lopen of opnieuw de oversteek wagen om twee of meer runs te scoren. Indien de bal zo geslagen wordt dat die over de grond het speelveld uitrolt, dan scoort de slagman 4 runs. Slaat hij de bal op een manier dat die uit het veld vliegt zonder de grond te raken dan worden 6 runs toegekend. Een batsman kan op verschillende manieren uit gaan:

-gevangen (catch): een slagman is uit als de bal die hij wegslaat, voor die de grond raakt, gevangen wordt door een fielder (meest voorkomend)

-uitgegooid (bowled): de bowler gooit de slagman uit door de bal tegen de wickets aan te gooien (vaak voorkomend)

-uitgelopen (run out): een speler die niet op tijd “in”is (over de witte lijn voor zijn wicket) op het moment dat het wicket waar hij naartoe loopt wordt opgegooid. (in korte wedstrijdformules vaak voorkomend)

Ambassadeurs van Nika Lanka

De schaatsende en fietsende broers Stroetinga waren deze winter weer succesvol. Begin 2019 won Arjan voor de 7de keer de nationale titel marathon schaatsen. Eerder won Arjan deze titel ook al in 2008, 2010, 2011, 2012, 2014 en 2016 en zo is hij de meest succesvolle marathonschaatser in de geschiedenis.

Zijn broer Wim was als zesdaagse renner, samen met zijn koppelgenoot Yoeri Havik zeer succesvol. Zij wonnen de zesdaagse van London, werden 5de in Gent, 3de in Rotterdam en 6de in Bremen. Helaas eindigde Wim zijn baanseizoen met een flinke val in Kopenhagen.

Plannen voor de zomer van 2019

In de zomer va 2019 zal Nika Lanka in ieder geval een aantal gezinnen ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis. Zo zullen we de familie die woont in het onderstaande huis helpen met het verbeteren van hun woonplek.

Ook zal Nika Lanka aankomende zomer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan helpen. En uiteraard weer een aantal gezinnen ondersteunen met nieuwe bedden, matrassen, sanitair en sportkleding en fietsschoenen.