Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2021

Nieuws uit Sri Lanka
De hele wereld is getroffen door de Covid19 (corona) pandemie. Dus zo ook Sri Lanka. Gezien de wereldwijde besmettingen vallen de besmettingen in Sri Lanka nog enigszins mee.  De overheid geeft aan 81.707 besmettingen en dat er tot nu toe 459 mensen die aan Covid19 zijn overleden.
Maar het land is wel gigantisch getroffen. Vele lockdowns en avondklokken waren er en ook het onderwijs lag maanden stil. De laatste 3 weken is ook het onderwijs voor, met name, de examenklassen weer wat op gang gekomen.

Al jarenlang is de toeristensector een gigantisch belangrijke sector voor de Sri Lankanen. Veel Sri Lankanen verdienen hun geld door het toerisme. Zij verdienen hun geld in hotels, restaurants, als chauffeur, als gids, met  een theewinkel, een souvenirswinkel, en af en toe kunnen ze eens een ananas op de markt net ietsjes duurder verkopen aan een toerist en ga zo maar door. En hoe moeilijk wij het hier hebben, in Sri Lanka is er geen enkel steunfonds.

Mede daarom wordt het toerisme de laatste weken weer een beetje op gang gebracht.
Maar als je Sri Lanka wilt bezoeken, dan zul je je eerst 2 weken aan  een aantal regels moeten houden en vervolgens gaan de lokale regels gelden.
De eerste 14 dagen moet je verblijven in een vooraf gekeurd hotel en mag je je niet mengen met de lokale bevolking. Je mag alleen het strand bezoeken, behorend bij een hotel, of op afspraak een toeristische plek bezoeken. Daarnaast moet je je regelmatig laten testen op Covid en bij een besmetting, in isolatie in het hotel.

Voor vertrek moet je een test met een negatieve uitslag kunnen overleggen en het reizen met openbaar vervoer is verboden. Inmiddels is men ook in Sri Lanka begonnen met vaccineren en de komende weken zullen medewerkers die werkzaam zijn in de toeristische sector hun eerste vaccinatie krijgen. Het is het begin en laten we hopen dat we zo allemaal, ook al zij het met aanpassingen, weer iets terug kunnen krijgen van ons ‘oude leven’.

Geregeld hebben wij contact met Sri Lankaanse families, die wij in de loop der jaren hebben geholpen en met vrienden. Allemaal hebben zij het zwaar, maar hun optimisme is prijzenswaardig.

Vanaf maart 2020 zijn er in Sri Lanka vele lockdowns en avondklokken. Het gebied rondom Kalutara is het gebied dat wij goed kennen en waar wij al jarenlang hulp bieden (foto2)

Foto3 : Het gebied waarin, met name de laatste periode, vele lockdowns waren.

Van Eranga kregen wij begin januari 2 foto’s.

De lockdown was in zijn regio opgeheven, zijn school was weer open en net als bij ons, mocht er weer buiten gesport worden.

Van Moses en zijn familie, kregen wij half januari (!), nog een kerstkaart en vorige week kregen wij deze foto’s. Met de familie gaat het goed, zij zijn blij dat ze gezond zijn, maar veel inkomsten hebben zij niet.

Van onze vriend Radju kregen wij dezelfde berichten. Met hem gaat alles goed, maar in zijn omgeving (Magonna, onderste pijl, van foto3) zijn er vele lockdowns. Hij vertelde ons dat er bij de verhoging van besmettingen er direct over gegaan wordt tot een lockdown.

Van Ranga en zijn familie kregen wij vorige week foto’s en hij schreef dat het naar omstandigheden best goed met hem gaat. Normaliter is hij tuk tuk chauffeur en momenteel werkt hij ook bij een autospuiterij.

Indike en zijn familie kennen wij al heel al vele jaren.  Indike hebben wij in 2006 ontmoet. Hij heeft toen de Nika Lanka wielerrace gefilmd. Inmiddels heeft hij een goedlopend supermarktwinkeltje in het centrum van Kalutara.
Op 5 januari testte Indike, middels een PCRtest, positef op Covid en op 13 januari ook de rest van zijn familie.

Erg ziek zijn zij er niet van geweest. Indike is 2 weken in quarantaine geweest in een school in Aluthgama, een stadje iets ten zuiden van Kaluatra. Want de scholen waren toen in Sri Lanka ook gesloten.
Op de 18de januari mocht Indike weer naar huis en op 27 januari mochten gelukkig zijn vrouw en kinderen ook weer naar huis. Inmiddels heeft hij zijn werk weer volledig opgepakt. Deze foto kregen wij vorige week van hem.

Sri Lanka en Columbusmagazine en toeristische trekpleister  

Sri Lanka is al jarenlang een zeer gewilde toeristische trekpleister. Zo stond er afgelopen zomer een mooie reportage over Sri Lanka in het Columbusmagazine. Laten we hopen dat het spoedig weer mogelijk is om onze wereld te vergroten en dat ook vele toeristen kunnen genieten van de schoonheid van dit land.

Een paar jaar geleden hebben wij zelf de grote Boedha beelden in de rotsen bezocht.

Dit is wat Columbus hier over schreef : “Sri Lanka staat vol met rotstempels en beelden. De Boedha die in Buduruwagala is uitgehouwen is liefst 15 meter hoog – de grootste van het land. Ook in de culturele driehoek – tussen de oude hoofdstad Anuradhapura in het noorden, Polonnaruwa in het oosten en Kandy in het midden – zijn veel beelden te bewonderen. Zelfs piepkleine dorpjes hebben een tempeltje met een liggend Boedhabeeld in een – soms uitgehakte – grot. En eigenlijk zijn die het leukst.”

Ambassadeurs van Nika Lanka

Voor de  schaatsende en fietsende broers Stroetinga was het ook een bijzondere winter. Voor fietsende Wim waren er deze winter geen zesdaagsen, en hij is mede hierdoor gestopt als baanwielrenner.
Voor de schaatsende Arjan waren er ook niet veel wedstrijden. Maar in de schaarse wedstrijden die er waren, stond hij er wel weer.
Zo won hij op 23 januari wereldbeker goud op de massastart en .maakt hij zich na deze zege niet druk om de kritiek dat hij te oud zou zijn.
Op het WK bewees hij ook het tegendeel, want daar was hij de 2de snelste van de wereld op het onderdeel massa start., dit was natuurlijk een prestatie van formaat. Al zei hij zelf :”ik kom niet voor zilver”.

Plannen voor de toekomst……

Momenteel is het nog niet duidelijk of Nika Lanka aankomende zomer naar Sri Lanka kan gaan. Momenteel worden er weer voorzichtig toeristen toegelaten. Maar deze toeristen mogen geen contact hebben met de lokale bevolking. Als dat aankomende zomer nog steeds zo zal zijn, dan valt er voor onze stichting helaas niets te doen.

Op het moment dat het weer mogelijk is om Sri Lanka te gaan bezoeken, dan zullen wij weer gezinnen gaan ondersteunen bij  het bouwen / verbouwen van hun huis of het leefbaarder maken van de woonomstandigheden. Deze kleinschalige hulp zal dan weer veelal bestaan uit het ondersteunen van sanitaire voorzieningen, bedden, klamboes, op gas koken ipv op hout en basale woonomstandigheden verbeteren middels o.a. kozijnen, ramen en deuren.

Ook zal Nika Lanka weer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan helpen.  

Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka