NIKALANKA NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2017

Van eind juli tot eind augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka. De gevolgen van de extreme regenval in mei en de daarop volgende watersnood waren op sommige plaatsen nog zichtbaar. In de binnenlanden waren een aantal wegen nog maar deels berijdbaar. In district Kalutara zijn de inwoners echter weer over gegaan tot de orde van de dag. Vervolgens werd Sri Lanka eind juli een aantal dagen getroffen door een landelijke staking van de benzine toeleverende bedrijven. Zij zijn het niet eens met de gestegen belastingen en het beleid van de Sri Lankaanse overheid. Gelukkig werd de staking na 3 dagen beëindigd. Een mening over de regering hebben wij niet, maar we hebben wel gemerkt dat kosten zijn gestegen. Hulp is nog steeds wenselijk, afgelopen 4 weken hebben wij een aantal families kunnen helpen.

De families Chanake, Suranga, Asanka, Shanta, Geethanga en Tiranga zijn families die Nika Lanka al eens eerder heeft geholpen. De families Shameli en Cyrilnandana de Silva zijn families die voor het eerst zijn geholpen.

Uiteraard is er ook weer hulp geboden aan de school en de ouderenhuizen.

 

Het dak van Shameli en Lal

In Payagalle wonen Lal (tuinman) en Shameli (zij is analfabeet en runt het huishouden). Zij wonen in een, zeer slechte staat verkerende, piepkleine, van klei opgebouwde woning. Naast hun huisje zijn de buitenMuren van hun toekomstige twee kamerwoning (kamer en een keuken) al opgemetseld. Voor deze familie hebben wij een dak op de kamer kunnen plaatsen. En nog cement kunnen aanschaffen zodat zij zelf (met de steentjes en zand die zij al hebben) een cementen vloer in hun woning kunnen leggen.

aaaa
De huidige woning

aaaa
De woning en de keuken

 aaaa
De al opgebouwde muren (naast de huidige woning
 

aaaa
Het bevestigen van de dakbalken en rechts een blije Shameli en Lal

aaaa

aa

 

De familie Asanka

De familie Asanka heeft in mei een week hun huis moeten verlaten ivm de wateroverlast. Toen het water was gezakt bleek dat hun toilet flink was beschadigd. Halverwege juni zijn ze zelf al begonnen met het uitgraven van het metersdiepe gat voor de septictank. En begin juli heeft deze familie de zijkanten, van dit gat, laten opmetselen. Met hulp van nikalanka is het toilet opgemetseld en is er een stapwc geplaatst.Ook heeft Nika Lanka ook twee matrassen aan deze familie gedoneerd.

aa

aaaa

Het huidige toilet en de spetictank

aaaa

aaaa

aaaa

Het toilet is gereed en de buitenmuur wordt gestukt.

aaaa

aaaa

De familie Cyrilnandana de Silva

In Veniwelpitiya (15 kilometer landinwaarts) woont de familie Cyrilnandana de Silva (vader, moeder, 15 jarige zoon) op een fundament in een onafgebouwde woning van 2 vertrekken. Vader is werkzaam als verkoper van chips en frisdrank op een vrachtwagen en moeder is werkzaam in een naaiatelier, zo kunnen zij net rondkomen. Voor deze familie hebben wij 2 kamers, met dak, op het al bestaande fundament kunnen bouwen. Tijdens de bouw heeft deze familie met eigen middelen nog 200 extra stenen gekocht en zo kon ook de buitenmuur van het volledige huis al opgebouwd worden.

aa
aa
De keuken

aa

aaaa

aaaa

aa

aaaa

aaaa
aaaa
aaaa
aaaa

aaaa
aa

De familie Suranga

De familie Suranga kennen wij al jaren. Zij wonen in Katukurunda in een kleine tsunami woning. Deze familie bestaat uit een vader, moeder, dochter en de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan. Vader is badmeester in een hotel en door de zorg voor Sasan is moeder voor het grootste gedeelte van de dag aan huis gebonden. Moeder is naaister en naait kleding en gordijnen voor de mensen in het dorpje waar zij wonen. Haar huidige naaimachine is echter een ‘gewone’ singer naaimachine. Zij heeft voor haar werkzaamheden een industriële naaimachine nodig. Met de gehele familie hebben wij in Kalutara zo’n machine kunnen aanschaffen en zo deze familie een kleine impuls kunnen geven.

aaaa
aaaa
Met de hele familie de naaimachine kopen

aa
De naaimachine wordt direct in gebruik genomen

De familie Tiranga

Vorig jaar hebben we de familie Tiranga ontmoet. Deze familie bestaat uit een vader, moeder, 3 meisjes en één zoon. Vader verdient zijn geld door het vervoeren van goederen met zijn landmaster (een soort trekkertje). Hun negentienjarige zoon Mozes, heeft 2 vergroeide benen en zit in een rolstoel. Vorig jaar hebben wij voor hem een toilet pot kunnen aanschaffen, deze kunnen plaatsen en de vloer betegeld, zodat hij niet meer op een krukje boven het toilet hoeft te hangen.

Deze zomer hebben we de familie weer opgezocht en nu hebben we ook een aantal leidingen kunnen verleggen en ook de wanden van hun badkamer kunnen betegelen. De badkamer is nu helemaal af.

aa

aa
Nieuwe handdoeken voor de familie Tiranga

aa

Het toilet zoals Mozes het tot juli 216 gebruikte.

aaaa

Het zittoilet en een betegelde vloer in augustus 2017 en de huidige volledig betegelde badkamer.

aaaa

De familie Samankumare

Deze familie bestaat uit vader, moeder en 3 kinderen. Vader Chandana verdient zijn geld als tuktuk chauffeur. Voor deze familie heeft Nika Lanka vorig jaar een stenen huis met 2 kamers gebouwd en een sanitaire voorziening van douche en toilet. Dit jaar hebben wij hier 2 nieuwe matrassen gedoneerd.

aaaaHet huidige ‘matras’ ligt buiten te luchten. Het matras op het andere bed bestaat uit losse stoelkussens.

aaaa
De maten van de matrassen worden opgemeten met twee verschillende touwtjes. In elk touwtje wordt een knoop gelegd. Meneer Samankumare meet op en mevrouw controleert nog even.

aaaa
aaaa
aaaa
aa

 

De familie Shanta

De familie Shanta is in mei 2017 flink getroffen door de watersnood. Zij hebben hun huis meer dan een week moeten verlaten. Tijdens de watersnood is hun koelkast onherstelbaar beschadigd. Voor deze familie hebben we een nieuwe koelkast kunnen kopen.

aa

 

De familie Columbus

De familie bestaat uit meneer Columbus (een 81 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (27, 24 en 16 jaar). De vader van deze drie kinderen is 9 jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, 9 jaar terug, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen. De oudste zoon heeft af en toe werk als elektricien en de dochter van de 24 jaar zorgt voor het vaste inkomen, omdat zij op de administratie werk bij een edelstenen bedrijf in Panadura..

Deze familie hebben wij tweemaal een voedselpakket kunnen doneren. Het pakket bestond uit : Zeep, tandpasta, tandenborstels, thee, suiker, zout, 20 kilo rijst, 2x kokosnoot olie, kokosnootazijn, dahl, chili, kruiden, bloemkool, 1 kilo aardappelen, 550 gram uien, 500 gram boontjes en 500 gram aubergine en 2 ananassen en 1 kilo vis.

aa

 

Sukitha school

Deze school voor zeer moeilijk lerende kinderen heeft op dit moment 46 leerlingen, verdeeld over de beneden verdieping (leeftijd van 4-12 jaar) en de bovenverdieping (de leeftijd van 13-20 jaar). Na de overstromingen van mei 2017 hebben zij last van ongelooflijk veel vliegen. Zij vroegen om schoonmaakmiddelen (dettol en eau de cologne) en om ventilatoren voor de benedenverdieping. 5 ventilatoren hebben wij kunnen plaatsen en een paar dagen later waren er inderdaad aanmerkelijk minder vliegen.

aaaa
De school en een van de leerkrachten met de dettol en de eau de cologne

 

aa

aa
aaaa
aa
aaaa
aaaa

Bejaardenhuis MuapiyaSevena in Galaphata en Sujatha in Aluthgama

Beide bejaardenhuizen worden al jaren ondersteund door Nika Lanka. Momenteel zijn er 26 ouderen woonachtig in MuapiyaSevena en 24 in Sujatha.

Bij MuapiyaSevena hebben wij dit jaar tweemaal een voedselpakket gedoneerd. Elk pakket bestond uit : 20 kilo rijst, 1 kilo gedroogde vis, 3 kilo tomaten, 1 kilo boontjes, 2 kilo wortels, 1 kilo aubergines, gember, 2 kilo aardappelen, 1 kilo uien, knoflook, 2 flessen olie, 5x zeep, 2 kilo suiker, 2 kilo dahl, 1 kilo thee, 1 kilo chili kruiden, 1 pond curry kruiden, 1 pond peper, 4 pakken crackers, 3 pakken koekjes en 3 kilo melkpoeder.

aaaa
aaaa
aaaa

 

Bij Sujatha kregen wij een wensenlijstje waaraan er behoefte was. Bij dit huis hebben wij het volgende gedoneerd : 10 tandenborstels, 8 tubes tandpasta, 8 stuks handzeep, 10 scheermessen, 1 tondeuse, 1 antenne voor de televisie en 6 stoelen.

aaaa
aaaa
aa

aaaa

Familie Chanake

Deze familie ondersteunen wij al een aantal jaren. Zij verwachten in november hun 2de kind. Zij hadden behoefte aan een nieuwe babykast. Omdat zij hopen op een meisje hebben ze voor een kast met roze kleuren gekozen.

aa
aaaa

 

aaaa
Geethanga in zijn theewinkel en wielrenners in het nieuw

aaaa
Tweemaal een nieuwe telefoon

 

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

Familie Samankumare
-2 nieuwe matrassen

Familie Shameli
-plaatsen van een dak (14 dakplaten, kleine en grote balken, cementblokken, zand en cement, transport en arbeidsloon)

Familie Chanake
-een nieuwe babykast (zij verwachten in november hun 2de kindje)

Familie Mozes Tiranga
-eenmaal het betegelen van de badkamer.
-6 handdoeken en meisjeskleding

De familie Cyrilnandana de Silva
-De bouw van 2 kamers en een dak

Familie Suranga
-eenmaal een industriële naaimachine

Familie Asanka
-toilet (120 stenen, 3 zakken cement (a 50 kilo), 1 houten kozijn en deur, staptoilet, arbeidsloon en transport)
-2nieuwe matrassen en lakens

Familie Shanta
-een nieuwe koelkast

Bejaardenhuis MuapiyaSevena te Galaphata
-2 maal een voedselpakket

Bejaardenhuis Sujatha in Aluthgama
-10 tandenborstels, 8 tubes tandpasta, 8 stuks handzeep, 10 scheermessen, 1 tondeuse, 1 antenne voor de televisie en 6 stoelen

Suktitha school
-5 ventilatoren (inclusief transport en arbeidsloon) en schoonmaakmiddelen

Familie Columbus
-tweemaal een voedselpakket
-2 sarongs en 2 overhemden & kledingpakket voor de familie

Overige hulp
-voor de zoon van Nandana een speciale rekenmachine voor de studie bouwtechnisch tekenen

-3 maal ondersteuning van studiekosten

-donatie van 6 wielertenues,

-donatie van 5 mobiele telefoons

-3 kub zand voor de woning van Geethanga

 

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka