NIKA LANKA Nieuws februari 2015

Nieuws uit Sri Lanka

De laatste maanden was Sri Lanka in het nieuws. Als vakantie bestemming wordt Sri Lanka steeds populairder en dat heeft een gunstig effect op de economie van Sri Lanka. (zie ook het nieuwsitem op onze site).
Begin 2015 waren er president verkiezingen. De huidige president Mahinda Rajapaksa werd bij de verkiezingen verslagen. Maithripala Sirisena is nu de president van Sri Lanka. Deze heeft inmiddels het interim kabinet benoemd, die de honderd dagen tot de parlementsverkiezingen moet volmaken.
aaaa
De nieuwe en de oude president

Vlak na de verkiezingen heeft paus Franciscus Sri Lanka bezocht. De Rooms Katholieke kerk kent in Sri Lanka zo’n 1,2 miljoen leden. Paus Franciscus heeft een mis in de hoofdstad Colombo geleid, hoogtepunt was de heiligverklaring van Joseph Vaz, de eerste Sri Lankaanse heilige. Volgens de paus stond het leven van Vaz in het teken van verzoening. Hij riep de gelovigen op het voorbeeld van de heilige te volgen en religieuze meningsverschillen te overwinnen. De paus noemde godsdienstvrijheid een fundamenteel mensenrecht.
aa
Kandy dancing tere ere van het bezoek van de paus

 

 

Receptenboekje te koop
Wij hebben meer dan 30 heerlijke Sri Lankaanse recepten gebundeld in een boekje, aangevuld met foto’s van Sri Lanka.
Dit boekje verkopen wij en uiteraard komt de gehele opbrengst ten goede aan Nika Lanka.
aa
Maak 10 euro over op NL47RABO0112876072 en mail uw adresgegevens naar info@nikalanka.org dan sturen wij het receptenboekje naar u op.

 

Panelwizard

PanelWizard is een onderzoeksbureau dat gebruik maakt van een consumentenpanel. Dit panel is een afspiegeling van Nederland en bestaat op dit moment uit ongeveer 25.000 Nederlanders.

Stichting Nika Lanka werkt samen met PanelWizard
Doe mee met onderzoek en spaar voor Nika Lanka : klik op deze link

Wat wordt er van mij verwacht als lid van PanelWizard?
Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk: uw mening geven. Als panellid zullen wij u regelmatig uw mening vragen over diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld over snacks, een nieuwe commercial, de verkiezingen, auto’s, internet, enzovoort. Het gaat hierbij altijd om vragen ten behoeve van marktonderzoek, nooit om verkoop van producten.

Wat levert het Stichting Nika Lanka op?
Wanneer u lid wordt van PanelWizard ontvangt Stichting Nika Lanka voor uw aanmelding direct 1 Euro. Voor elke vraag die u daarna beantwoordt tijdens de onderzoeken doneert PanelWizard 10 eurocent aan Stichting Nika Lanka. Een eenvoudige vragenlijst levert dus al snel enkele Euro’s voor Stichting Nika Lanka op. Een mooie extra donatie aan een heel mooi doel! Ook als u al lid was van Panelwizard en u wilt blijven sparen voor Nika Lanka, dan moet u dat, doormiddel van deze link, wel aangeven. klik op deze link

Hoe zit het met mijn privacy?
PanelWizard garandeert dat al uw antwoorden en gegevens vertrouwelijk en anoniem behandeld zullen worden. Persoonlijke gegevens van de PanelWizard-leden zullen daarnaast nooit voor andere doeleinden dan marktonderzoek gebruikt worden en zullen nooit worden doorverkocht. Een respectvolle benadering van onze panelleden staat bij ons boven aan. Daarnaast zijn onze databestanden streng beveiligd om misbruik tegen te gaan. PanelWizard bv is ISO gecertificeerd (ISO 26362 en ISO 20252) en houdt zich aan de gedragscode van de MOA en ICC/ESOMAR. Wij hebben onze activiteiten aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens in Den Haag, dat toezicht houdt op de uitvoering van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (registratienummer m1007351).

 

Wie is de Mol
aa
Wie is de Mol? wordt sinds 1999 geproduceerd en is een avontuurlijk spelprogramma waarbij een team van bekende Nederlanders opdrachten uitvoert en jaagt op een mol in haar midden. Dit seizoen is het programma opgenomen in Sri Lanka. Van 1 januari tot 5 maart 2015 zijn de uitzendingen.
Tijdens de uitzendingen zagen wij bekende plekken. Zo waren er in één van de uitzendingen beelden vanuit een vliegtuig te zien. Op deze beelden was duidelijk de grote Kande Vihara Boedha te zien. En ook Kalutara, met de brug, stoepa en het voetbal veld van de voetbalclub die wij geregeld hebben ondersteund.

aaaa
Twee standardbike riders in het nieuw op de brug van Kalutara (2014) en rechts Kalutara op de screenshot van Wie is de Mol

aaaa
De Kande Vihara Boedha en rechts de Boedha op de screenshot van Wie is de Mol

Ambassadeurs van Nika Lanka
Arjan Stroetinga was ook deze winter weer succesvol op de schaats. Zo werd hij in januari voor de derde maal Nederlands kampioen op het onderdeel massastart. Op het WK massastart werd hij wereldkampioen op dit onderdeel.
wk1

Fietsclinic Nika Lanka
Binnenkort wordt er weer een fietsclinic georganiseerd. Dan is het weer mogelijk om met de broers Arjan (marathonschaatser) en Wim (wielrenner) Stroetinga en Servais Knaven (oud winnaar van o.a. Parijs Roubaix en ploegleider van Bradley Wiggens en Chris Froome) te fietsen. Er zal vertrokken worden vanuit de regio Steenwijk. Op dit moment wordt er gekeken naar een geschikte datum. Zodra deze bekend is zal deze verschijnen op de website.
aa

Uiteraard komt de gehele opbrengst van deze dag weer ten goede aan Nika Lanka.
Door middel van deze 2 links : link1 en link2 krijgt u indruk van de laatste 2 clinics.

Familie Sarrath

Via onze Sri Lankaanse medewerker Geethanga, zijn wij in contact gekomen met de familie Sarrath, een arm gezin (vader, moeder, dochter en zoon). In 2013 heeft Nika Lanka voor deze familie een stenen woning kunnen bouwen en in 2014 hebben wij hier een kozijn met een voordeur kunnen plaatsen.
Meneer Sarrath is werkzaam op een kaneelplantage.
aaaa
Meneer en mevrouw Sarrath demonstreren in hun woning het maken van kaneelstokken (binnenkort zullen wij van dit proces een video op de site plaatsen)

Moeder en dochter werken in een fabriek, vlakbij hun woning, waar de grondstoffen voor porselein worden gewonnen. Na uitleg van moeder en dochter en andere medewerkers van de fabriek en wat speurwerk op het internet, is dit waarschijnlijk de grondstof kaolien. De grote brokken grondstof worden met een kraan uit de grond gehaald. Vervolgens breken moeder en dochter (zonder beschermende kleding en op blote voeten) de brokken en tillen deze in vaten.
Vanuit deze vaten worden de brokken in ovens verwarmd en zo ontstaat er een poeder, de belangrijke grondstof voor porselein. Moeder en dochter worden voor dit zware werk betaald, per vat.
aaaa
aaaa

Plannen voor de zomer van 2015
Voor de zomer van 2015 heeft Nika Lanka al een aantal plannen. Zo zal Nika Lanka de Sukithaschool en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan steunen.
Daarnaast zullen de voetbal-, volleybal en wielerclubs weer ondersteund worden met de sportkleding.
Nika Lanka gaat in de zomer van 2015 in ieder geval een aantal gezinnen ondersteunen bij bouwen / verbouwen van hun huis.
Zo zullen we Chanake gaan helpen met een douche en een betonnen stoep rondom zijn woning om het regenwater af te voeren.
Mevrouw Djaiwathi en haar blinde moeder gaan we helpen met een douche.
De familie Sanjeewa wordt geholpen met een kozijn en een voordeur. Bij de familie Sarrath zullen we hulp gaan bieden voor kozijnen.
Vorig jaar heeft Nika Lanka de 3 jarige, geestelijk en lichamelijk gehandicapte, Sasan geholpen met fysiotherapie. Ook aankomende zomer zullen wij Sasan weer gaan helpen.
2 studenten zullen we helpen met de te betalen studie studiekosten aan de universiteit voor geneeskunde en wegenbouw.

In de nieuwsbrief van augustus 2014 vindt u meer informatie en foto’s over de genoemde gezinnen en projecten.

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka