NIKA LANKA NIEUWSBRIEF 2013

Van 10 juli tot 7 augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka.

In deze 4 weken bestond de hulp weer uit concrete hulp, zoals : medische kosten, het renoveren van de woning van Chanake, het bouwen van een nieuwe stenen woning, een donatie van een fiets voor woon/werk verkeer en de gebruikelijke hulp aan de Sukitha school en het ouderenhuis.
Dankzij Geethanga zijn hulp zijn wij in contact gekomen met de familie Sarrath (een gezin met 2 kinderen woonachtig in een houten huisje). Voor deze familie hebben wij in 4 weken een stenen woning kunnen bouwen.

Chanake, de visser uit Mahawaskaduwa, is vorig jaar al geholpen met een nieuw dak. Dit jaar konden wij hem helpen met het pleisteren en dus verstevigen van zijn binnen en buiten muren en het bouwen van een keuken.
Daarnaast heeft Nika Lanka weer een voetbalteam in het nieuw kunnen steken, volleybalclub Luckey Six weer geholpen en dankzij Sport Moves heeft de wielerclub een nieuwe outfit.

Het plan was om een weduwe met 2 kinderen te helpen. Vorig jaar hadden wij haar land gezien en deze zomer was de bedoeling om hierop een huis te bouwen. Maar via bemiddeling van een Boeddhistische monnik zal de overheid eind augustus starten met de bouw van deze woning. Voor deze mevrouw (die tevens suikerziekte heeft) hebben wij wel de medische kosten voor het komende jaar kunnen betalen.
Tot slot hebben wij Geethanga kunnen helpen. Hij verkoopt naast verpakte thee nu ook losse thee voor zowel toeristen als Sri Lankanen. Deze thee wordt per gram verkocht en verpakt. Met een weegschaal en seal apparaat hebben wij hem kunnen helpen.

Kumare, de jongen die door een trein ongeval een been heeft verloren, heeft nog steeds zijn handeltje aan het strand. In augustus is het laagseizoen, dus veel handel had hij op dit moment niet. De laatste jaren heeft Nika Lanka een meisje met hartproblemen geholpen, met haar gaat het nu goed. Na het laatste bezoek gaf de specialist aan dat zij nu sterk genoeg is en nog maar eens in de 2 jaar onder controle hoeft te staan.

Het bouwproces van de woning van familie Sarrath
30 4
31 32
39 49
53 59
81 80

Meneer en mevrouw Sarrath maken cement, op de foto rechts egaliseert hij (op blote voeten!!) de cementen vloer.
61 73

De Nika Lanka woning
Het huis dat de stichting vorig jaar heeft laten bouwen heeft de eigenaar de naam NIKA LANKA gegeven. (zie de naam naast de voordeur). Dit jaar hebben we voor deze woning een kozijn met voordeur laten maken, zodat het huis nu goed af te sluiten is.

nikahuis1
nikahuis2nikahuis3

 

De renovatie van de woning van Chanake
Chanake, de visser uit Mahawaskaduwa, is vorig jaar al geholpen met een nieuw dak. Dit jaar konden wij hem helpen met het pleisteren en dus verstevigen van zijn binnen en buiten muren en het bouwen van een keuken.
chanaka21chanaka4
chanaka2chanaka9
chanaka5chanaka6
chanaka32chanaka33
chanaka30

 

Wilma
Wilma, een 71 jarige vrouw woont al haar hele leven aan de kust in Waskaduwa. Tijdens de tsunami is haar halve huis weggeslagen.
Voorgaande jaren heeft Nika Lanka haar al eens geholpen met nieuw meubilair (kast en tafel en stoelen). Elk jaar sprak zij over haar droom : Een klein restaurantje aan het strand. Deze droom heeft zij kunnen verwezenlijken. Nika Lanka heeft haar kunnen helpen met 2 nieuwe plastic tafels en 8 stoelen.
wilma1wilma2

 

Sukitha School
Deze school voor zeer moeilijk lerende leerlingen krijgt elk jaar steun van Nika Lanka. Vanuit Engeland was er een computer gedoneerd en kregen de leerkrachten van Westerse studenten computerles. De leerkrachten vroegen om een afgesloten ruimte waar de computer kan staan. Dit in verband met het oog op inbraak. Met behulp van Geethanga hebben wij een ijzeren, afsluitbaar hekwerk ruimte kunnen plaatsen, en zo een afsluitbare ruimte kunnen creeeren. Na het plaatsen van dit hekwerk hebben we dit direct geschilderd. Daarnaast hebben we 27 meter oranje stof en 16 meter groene stof gedoneerd.. De leerkrachten en oudste leerlingen gaan kleding naaien voor de dansuitvoering van 26 september a.s.
sukkinderen1sukkinderen2

sukstofsukstof3

sukstof4sukdans

Stof kopen in de stad, de leerkrachten nemen de stof in ontvangst en laten zien wat zij van de stof gaan maken en oefenen voor de dansvoorstelling van 26 september.

sukhek2sukhek4
sukhek3sukhek5
sukhek6sukhek7

Onderweg was er enig oponthoud, want een school hield een Perahera

sukhek8sukhek9
sukhek10sukhek11

Bij de school werd het hek terplekke in de muren bevestigd en werd het laatste aan elkaar gelast. Vervolgens werd het hekwerk zwart geschilderd.

 

Bejaardenhuis MuapiyaSevena
In het bejaardenhuis MuapiyaSevena te Galaphata, waar 27 ouderen woonachtig zijn, is Nika Lanka al een aantal jaren actief. Vorig jaar heeft de stichting dakplaten gedoneerd en dit jaar was te zien dat het nieuwe gebouw vorm krijgt. Voor de nieuwe vestiging, hebben wij in overleg met de manager, dit maal 4 toiletten gedoneerd.

h1bh2
Links het bejaardentehuis vorig jaar en rechts de huidige stand van de nieuwbouw

h6h4

Na enig pas en meetwerk lukte het om de 4 toiletten met 1 tuk tuk naar het ouderenhuis te vervoeren.

bh8h5

 

Een nieuw bed
bed3bed3

De huidige slaapplek wordt opgerold en het nieuwe bed in het huis

bedbed5

 

fietsweduwe1

De nieuwe fiets voor het woon/werk verkeer en de weduwe waarvoor we voor 1 jaar met haar medicatie hebben kunnen helpen.

 

telefoonvoetbalshirtjes

Een nieuwe telefoon en de overhandiging van het voetbaltenue.

sportmovesbhuisalut

Nieuwe fietskleding en rechts het ouderenhuis in Aluthgama. De Nika Lanka bedden, nachtkasten en klamboes worden hier nog dagelijks gebruikt. Op dit moment had dit ouderenhuis geen wensen voor nieuwe donaties.

 

Lanka thee center
thee4thee1thee3

Geethanga in zijn LANKA thee winkel, met zijn nieuwe wegschaal en seal apparaat.

 

 

In de zomer van 2013 heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :
-De bouw / renovatie van 2 woningen.
De benodigdheden hiervoor waren : verschillende soorten zand, cement, cementblokken, granietbrokken voor het fundament, kleine steentjes voor het cement, balken en dakspanten, dakplaten en bevestigings nagels, verfpoeder voor de vloer en arbeidsloon.
-Eenmaal donatie bed & matras met transport
-1 kozijn met een voordeur
-eenmaal een fiets voor woon/werk verkeer
-voor 1 jaar medische kosten voor een mevrouw met suikerziekte
-Studiekosten voor een half jaar extra Engelse les & wiskunde voor 2 studenten
-1 maal schoolschoenen voor een student
-3 maal voedselpakket voor een gezin (voor 2weken)
-2 laptops
-Voor het bejaardenhuis : 4 toiletten
-Voor de Sukitha school : 1 maal reparatie van de duwgrasmaaier en 27 meter oranje stof en 16 meter groene stof , waarvan de leerkrachten en oudste leerlingen kleding gaan naaien voor de uitvoering van 26 september a.s. & het realiseren van een beveiligde computerruimte.
-5 nieuwe simlockvrije telefoons
-2tafels met 8 stoelen voor het restaurant van Wilma
-Een weegschaal en seal apparaat voor Gethanga zijn theewinkel
-4 liter lampenolie
-1 tas met kinder kleding voor baby’s van ongeveer 6 maanden oud
-1 voetbal, 1x een voetbal tenue, 1x een volleybal
-10 wielershirts en 10 wielerbroeken
-3 cliplesspedalen en 1 zadel & 7 sportbrillen & 10 bidonnen
-4 paar schoenen (2 paar damesschoenen en 2 paar sportschoenen)

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp
Stichting Nika Lanka
Computer
grasmaaierreparatiesukgrasmaaien

In de brommergararge wordt de grasmaaier gerepareerd en een blije leerling probeert deze gelijk uit.