Theerecord voor Sri Lanka

COLOMBO†-† Sri Lanka, een van de grootste theeproducenten ter wereld, heeft in 2010 een recordhoeveelheid zwarte thee gexporteerd. De goede oogst was vooral te danken aan het gunstige weer.

De totale theeoogst bedroeg 329,4 miljoen kilo. Dat is 13,1 procent meer dan een jaar eerder, toen de Sri Lankaanse boeren 291,1 miljoen kilo thee van hun land haalden. Ceylonthee is het belangrijkste exportproduct van het Aziatische land. De weergoden waren ons het grootste deel van het jaar positief gezindĚ, zei de directeur van het Sri Lankaanse productschap voor thee zaterdag.

Of de theeproductie het record dit jaar overtreft is zeer de vraag. Onlangs zijn belangrijke theeplantages op Sri Lanka door zware moessonregens getroffen. Ook verwachten analisten dat er dit voorjaar onrust ontstaat bij arbeiders in de thee-industrie, omdat in april de afspraken over de salarissen aflopen. De directeur van het productschap wilde niets kwijt over zijn verwachtingen voor 2011 (bron : Telegraaf 22 januari 2011)
thee

Een thee plukkende vrouw (eigen foto)