Bolwerk Tamil-rebellen wordt wildreservaat

olifantenudawalawa
Olifanten in het wilpark Udawalawa

Nieuwsbericht van 2 december 2010 op nieuws.nl :”Het voormalige bolwerk van de Tamil-rebellen in de jungle in het noorden van Sri Lanka wordt een wildreservaat. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt.
Het reservaat, in het district Mullaitivu, zal veertigduizend hectare beslaan. De jungle van Mullaitivu was vorig jaar in het laatste stadium van de Sri-Lankaanse burgeroorlog het toneel van hevige gevechten tussen het leger en de Tamil-Tijgers. In het gebied liggen honderdduizenden door de rebellen gelegde mijnen. Die moeten verwijderd worden voordat het reservaat voor publiek kan worden opengesteld.

Het reservaat is met name bedoeld voor olifanten. Die vormen een probleem, omdat ze als gevolg van de ontbossing in dorpen op zoek gaan naar voedsel. Het afgelopen jaar zijn in Sri Lanka zeker vijftig mensen door olifanten en 228 olifanten door dorpsbewoners gedood.

Honderd jaar geleden leefden in Sri Lanka tussen de tien- en vijftienduizend olifanten. Nu zijn het er als gevolg van stroperij en het verdwijnen van hun habitat nog ongeveer drieduizend.”