Diepe crisis in Sri Lanka (uitgelegd in 10 minuten op radio1)

Tientallen gewonden vielen er deze week bij een poging het huis van de Sri Lankaanse president Rajapaksa te bestormen. In Sri Lanka groeit protest tegen de tot voor kort nog populaire regering, en praktisch het hele land doet mee. Een historisch diepe economische crisis zorgt voor enorme tekorten: de straatverlichting brandt niet meer en papierschaarste maakt zelfs schoolexamens onmogelijk.

“Dit is de allergrootste economische crisis die het land heeft geraakt sinds de onafhankelijkheid”, vertelt Sri Lanka-kenner Bart Klem van de universiteit van het Zweedse Götenburg. “De gevolgen zijn enorm, ziekenhuizen stellen operaties uit en de bus rijdt al lang niet meer. De tekorten aan elektriciteit en brandstof zijn zo groot dat toen een schip met diesel arriveerde stond in de haven direct een lange file.”

Protest tegen de overheid is niet nieuw in Sri Lanka, maar niet eerder werd het zo breed gedeeld in de hele bevolking. “Van boeren tot professors, eigenlijk is iedereen ontevreden”, zegt Bart Klem. “Alleen de familie van president Rajapaksa zelf lijkt nog gespaard te blijven van de grote tekorten.”

Via deze link van radio 1 hoort u in 10 minuten Bart Klem, Sri Lanka kenner, over de huidige situatie.