Noodtoestand in Sri Lanka

De Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa heeft voor minstens twee weken de noodtoestand uitgeroepen. Aanleiding zijn protesten en rellen vanwege de diepe economische crisis waarin het land verkeert. De inflatie ligt rond de 19 procent en er is een groot tekort aan voedsel en brandstof.

De afgelopen dagen belaagden betogers ook de ambtswoning van de president. Demonstranten gooiden met stenen naar de politie en staken vijf wagens in brand, waarna de politie traangas inzette. Meer dan 30 demonstranten en zeker 24 politieagenten raakten gewond, 53 mensen werden opgepakt.

Met de noodtoestand hoopt de president de orde in zijn land te herstellen en te handhaven.  Een van zijn eerste maatregelen op basis van de noodtoestand is in elk geval een lockdown van zaterdagavond tot maandagmorgen. Dit weekend staan nog altijd verschillende demonstraties gepland, onder andere zondag in de hoofdstad Colombo.

Het land kampt naast de hoge inflatie ook met grote tekorten aan energie, voedsel, medicijnen en brandstof. Het eiland met 22 miljoen inwoners heeft in twee jaar tijd 70 procent van zijn buitenlandse betaalmiddelen zien verdampen en kan de invoer van noodzakelijke producten niet meer betalen.

Sri Lanka heeft al aangeklopt bij China, India en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor hulp. India is te hulp geschoten met een krediet van 900 miljoen euro om onder meer rijst en andere essentiële behoeften naar Sri Lanka te verschepen. Rijst is nu al twee keer duurder dan een jaar geleden. 

Via deze link is een filmpje op de site van het AD te zien.