NIEUWSBRIEF augustus 2015

Van 7 juli tot 5 augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka.

In deze 4 weken bestond de hulp weer uit concrete hulp, zoals : tweemaal het aanleggen van sanitaire voorzieningen, bij 2 families het plaatsen van een deur en kozijnen met glazen ramen, donatie van matrassen, een gasstel met een gascilinder, klamboes, dakplaten, studiekosten, hulp aan ouderenhuizen en de Sukitha speciaal onderwijs school.

De families Chanake en Djaiwathi heeft Nika Lanka geholpen met sanitaire voorzieningen.

Familie Chanake
Chanake is woonachting in Wadduwa. Hij is een visser en woont hier met zijn vrouw en zoontje. Vanaf 2012 helpen wij dit gezin met hun woning. De afgelopen jaren is de woning weer bewoonbaar geworden. Dit jaar hebben wij deze familie kunnen helpen met hun eigen sanitaire voorzieningen. Aan de achterkant van de woning heeft Chanake een muur opgemetseld, aan de ene kant van deze muur is nu de eigen douche en aan de andere kant hun eigen toilet.
Om dit te kunnen realiseren waren er een paar aanpassingen nodig in de woning. Een paar ramen in de slaapkamers zijn verplaatst (de nieuwe douche en toilet zouden zich anders direct voor ramen bevinden). Naast zijn woning zijn een tweetal cilinders (een soort van septictank) in gegraven (deze cilinders had hij al). Aan het einde van ons vier weekse verblijf had deze familie een eigen douche en toilet en waren alle hiervoor benodigde aanpassingen gerealiseerd.

school
huischankehuis

huishuis

huishuis

Mevrouw Djaiwathi en haar blinde moeder
Mevrouw Djaiwathi, werkzaam in de tuin van een hotel en woont samen met haar blinde 94 jarige moeder in een woning. Dit jaar hebben wij deze mevrouw en haar moeder kunnen helpen met sanitaire voorzieningen. Het toilet en de douche van de buren werd nog gebruikt, maar eigen sanitaire voorziening was wenselijk. In deze 4 weken hebben wij een sanitaire huisje kunnen bouwen van 1,5 meter bij 3 meter.

Dit sanitaire huisje bevat een zit toilet en een douche met handkraan. Het sanitaire huisje is opgemetseld en een cilinder (soort septictank) is ingegraven. Het water, wat uit een waterput komt, wordt met een waterpomp in de watertank gepompt die op het dak van het sanitaire huisje staat.
huis
schoolschool

schoolschool

schoolschool

schoolschool

huishuis

huishuis

De pomp die het water in de watertank pompt

Familie Asanka
In 2012 heeft de stichting voor deze familie een huis gebouwd. Afgelopen jaar heeft de familie kozijnen en ramen in de woonkamer geplaatst en de woonkamer gestukt. In de twee slaapkamers hebben wij dit jaar kozijnen met openslaande ramen geplaatst.

schoolschool
Familie Sarrath
Meneer Sarrath is werkzaam op een kaneel plantage in het midden van Sri Lanka. Zijn vrouw is, af en toe, werkzaam in een fabriek waar ze grondstoffen produceren voor porselein. Van het geld dat binnenkomt kan dit gezin net aan rondkomen, veel mogelijkheden tot sparen zijn er niet.
In 2013 en 2014 heeft Nika Lanka deze familie kunnen helpen. In 2013 hebben we voor deze familie een woning kunnen bouwen en vorig jaar hebben wij aan deze familie een voordeur gedoneerd.

Dit jaar hebben we een kozijn met ramen in de woonkamer kunnen plaatsen en een achterdeur. Met name de achterdeur was van groot belang, want nu kan deze familie hun huis volledig afsluiten.

school

Het huisje waar de familie 2 jaar geleden nog in woonde!

schoolschool

schoolschool

kozijnen met raam en deur bij de timmerman bestellen

schoolschool

schoolschool

schoolschool

Bejaardenhuis MuapiyaSevena & Sujatha
Beide bejaardenhuizen worden al jaren ondersteund door Nika Lanka. Het bejaardenhuis MuapiyaSevena te Galaphata, waar 24 ouderen woonachtig zijn, zou begin 2015 hun nieuwe vestiging al in gebruik gaan nemen. Door ziekte (hartaanval) van de manager liep deze bouw vertraging op. Inmiddels is de manager weer hersteld en krijgt de nieuwe vestiging ook gestalte. De mannen- en vrouwenzaal was gereed, deuren en ramen waren geplaatst en alle elektra was aangelegd. De keuken en sanitaire voorzieningen zat in een afrondende fase en hiervoor hebben wij de benodigde 3 kubieke meter zand om de muren te pleisteren kunnen bijdragen.

Het bejaardenhuis Sujatha in Aluthgama, waar 18 ouderen woonachtig zijn, had behoefte aan een nieuwe televisie en een DVDspeler. Vormen van dagbesteding kennen ze in Sri Lanka niet, daarom is televisie kijken de enige vorm van afleiding.

schoolschool

Geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan
De 4 jarige Sasan, kan niet lopen en praten en woont met zijn vader en moeder en zusje in een tsunami woning in Katukurunda, aan de Prince Willem Alexander Street !! Deze familie hebben wij geholpen met luiers, een fysiobal en het bekostigen van fysiotherapie.
schoolschool
Sasan en zijn ouders

Meisje met hartproblemen
In 2011 en in 2012 heeft Nika Lanka een meisje geholpen met de medische kosten voor hartonderzoeken. Er was toen een klein gaatje in haar hart geconstateerd. Inmiddels is bij dit 5 jarige meisje het gaatje in haar hart dichtgegroeid en is zij volledig gezond.
HART

Sukitha school
Deze school voor zeer moeilijk lerende leerlingen krijgt elk jaar steun van Nika Lanka. Bij ons bezoek werden wij getrakteerd met een dansvoorstelling van de meisjes. De vorig jaar gedoneerde radio-CD speler werd hierbij gebruikt.
Dit jaar hebben wij de grasmaaier kunnen repareren en hebben we gedoneerd : veiligheidsschoenen, twee ijzeren kasten en 75meter stof. Met deze stof gaan leerkrachten en oudste leerlingen gaan kleding naaien voor dansuitvoeringen.
schoolschool

schoolschool

schoolschool

schoolschool

schoolschool

schoolschool
huishuis

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

Sanitaire voorzieningen Chanake
-Stap toilet en douche en de hiervoor noodzakelijke verbouw in zijn woning (inclusief cement, kleine steentjes, transport, cilinders (soort septictank), pvc buizen, tegels, kozijn met staptoilet en douche)

Sanitaire voorzieningen mevrouw Djaiwathi
-Een ‘huisje’ van 1,5m bij 3m gebouwd (inclusief zand, cement, kleine steentjes, cementblokken, transport, cilinders (soort septictank), pvc buizen, watertank, waterpomp, zit toilet, kozijn met deur, douche en arbeidsloon)
Bejaardenhuizen
-3 kubieke meter zand voor het pleisteren van de muren (met transport)
-1 televisie en 1 dvdspeler
Familie Asanka
-In 2 slaapkamers 2 kozijnen met 3 openslaande ramen

Familie Sarrath
-1 achterdeur met kozijn en 1 kozijn met 3 ramen in de woonkamer

Suktitha school
-Reparatie grasmaaier
-2 ijzeren schoolkasten met transport
-75 meter stof voor danskleding
-6 puzzels
-1x reparatie grasmaaier
-donatie veiligheidsschoenen

Overige hulp
-4 klamboes en baby klamboe met babydeken
-Therapie, luiers en een fysiobal voor Sasan
-2 matrassen
-2pannen
-1 staande ventilator
-1 maal een gascoocker met gascilinder
-2 maal een voedselpakket
-1 maal reparatie van een vooruit van een tuk tuk
-donatie van 6 mobiele telefoons
-donatie van een ballenpomp voor Lucky Six
-donatie van 20 paar werkschoenen / beschermschoenen
-donatie 6 sets babykleding
-donatie van 15 wielertenues
-Studiekosten voor een half jaar extra Engelse les & wiskunde voor 2 studenten
-15 dakplaten

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp
Stichting Nika Lanka