NIKA LANKA NIEUWS MAART 2008 (met foto’s)

NIKA LANKA NIEUWS MAART 2008 (met foto’s)

PKN CLUBS STEENWIJK

De Jeugdclubs van de Hervormde en Gereformeerde kerken steunen Stichting Nika Lanka al een jaar.
De eerste helft van het jaar 2007 hebben de kinderen op de bovenstaande foto, met z’n allen zoveel geld gespaard dat Nika Lanka daar in de zomer 2007 speeltoestellen voor de Sukitha School (een ZML school) voor kon aanschaffen.
Maar de PKN Jeugdclubs hebben nog meer verrassingen voor Nika Lanka.
Zo is er op 6 april een collecte waarvan de opbrengst ten goede komt aan de stichting.
En op 11 april lopen de kinderen van PKN Jeugdclubs over de stadswallen van Steenwijk. Op deze 18 april wordt er nml. Een sponsorloop gehouden waarvan de opbrengst wederom naar onze stichting gaat.
Nika Lanka is de jeugdclubs ontzettend dankbaar voor al hun morele en financiele steun. In de zomer van 2008 zal de stichting ervoor zorgen dat de speelmogelijkheden voor dankzij de jeugdclubs op de Sukitha school weer worden uitgebreid.

De Sukitha kinderen en de kinderen van de naast gelegen kleuterschool maken blij gebruik van hun nieuwe speelmaterialen.

NIEUWS UIT SRI LANKA
De laatste maanden hebben wij via telefoongesprekken, email berichten, sms berichten en kaarten contact gehad met onze Sri Lankaanse vrienden.
Met onze ‘plaatselijke’ medewerker Gitan hebben wij ongveer maandelijks per sms en telefoon contact. Tijdens deze gesprekken wordt ook de politieke situatie besproken. De Sri Lankanen merken zelf, relatief, weinig van alle onrusten tussen het leger van de Tamils en de regering. Wel proberen de meeste Sri Lankanen de hoofdstad Colombo zoveel mogelijk te mijden.

Baba stuurde ons en vele donateurs een kerstkaart.

GIFTEN
De afgelopen tijd is de stichting weer verblijd met een aantal grote giften. De al eerder genoemde PKN jeugdclubs uit Steenwijk sponsoren ons flink. En OPA Steenwijk (Oud papier Steenwijk) heeft maar liefst 1000 euro gedoneerd.
En de spinning marathon bracht maar liefst 1500 euro op.
Dankzij deze 3 flinke donaties zal de Stichting in de zomer van 2008 weer de nodige doelen kunnen gaan verwezenlijken.

Eurosprinting

Eurosprinting is een bedrijf dat gespecialiseerd is in sportartikelen uit Italie. Dit bedrijf draagt de wielersport in Sri Lanka een warm hart toe.
Van het bedrijf www.eurosprinting.eu kregen wij maarliefst 50 wielershirtjes en handschoentjes.

Sukitha School
Een paar weken terug kregen wij telefoon van onze Sri Lankaanse vriend Radjante Silva. Hij had in Sri Lanka Nederlanders ontmoet. Met deze Nederlanders had hij de Sukitha school bezocht en tijdens dit bezoek werd er gesproken over de behoefte naar fototoestellen op de school. Vele leerlingen van de school hebben zichzelf nog nooit op een foto gezien. Deze Nederlandse familie heeft na terugkomst in Nederland contact met ons gezocht en heeft Nika Lanka inmiddels 4 goed werkende fototoestellen gedoneerd. Deze fototoestellen zullen wij in de zomer van 2008 aan de Sukitha school doneren.

Ouderenhuis te Panadura
In Panadura, een klein stadje aan de Westkant van Sri Lanka, zo’n 40 kilometer ten Zuiden van de hoofdstad Colombo, is een huis voor ouderen. Deze oudere Sri Lankanen hebben vaak niet veel familie meer en zijn door hun lichamelijke en / of psychische klachten niet meer in staat om voor zich zelf te zorgen.
Zij hebben vontinue verzorging nodig. In de zomer van 2007 bleek dat het ouderenhis grote behoefte had aan 2 WCpotten. Zo kunnen de bewoners nu zittend naar het toilet en hoeven geen gebruik meer van een stap WC te maken. Ook is er nu een gescheiden toilet voor de dames en heren. Ook heeft Nika Lanka in de zomer van 2007 10 bedden en nachtkasten bij de houtzagerij laten maken. En gezorgd voor de bijbehorende matrassen en klamboes. Van de manager kreeg Nika Lanka een officieel document mee met daarop alle gedoneerde goederen.
De oudste bewoner van het ouderenhuis beheerste goed de Engelse taal en zorgde voor de vertalingen naar de mamager van het ouderenhuis. De komende zomer zal Nika Lanka wederom dit huis bezoeken en met de manager gaan overleggen welke hulp zij kunnen gebruiken.


De beddenmakerij en het vervoer van de bedden


Het donatieformulier en de oudste bewoner in gesprek met manager van het ouderenhuis.


De keuken wordt gerund door vrijwilligers.


Deze mevrouw heeft in haar atelier 10 klamboes voor het ouderenhuis gemaakt en de oudste bewoner bewonderd een nieuwe klamboe.


Het vaste dagprogramma voor de bewoners.

PLANNEN VOOR DE ZOMER VAN 2008
In de zomer van 2008 zal Nika Lanka de Sukitha School en het ouderenhuis in Panadura wederom gaan steunen. Ook kijken we welke gezinnen hulp kan gebruiken bij het afmaken / herstellen van hun huis. (kozijnen, deuren, daken, sanitair, drinkwater, waterputten). En welke gezinnen nog bedden en klamboes kunnen gebruiken.
Vissers hebben nog steeds niet alle benodige netten en materialen (lood, drijvers, garen e.d.) en ook deze, het veelal arme gedeelte van de bevolking, mensen zal Nika Lanka waar mogelijk steunen.
Vorig jaar kwamen wij via Gitan in contact met de atletiek te sporten, te weten de halve marathon. De stichting gaat ter plekke bekijken en onderzoeken wat er mogelijk is om deze sport te ondersteunen.
Uiteraard zal het doneren van (school) fietsen ook weer gebeuren, want nog steeds blijkt dat dit vervoersmiddels voor de gemiddelde Sri Lankaan niet is te betalen.

AMBASSADEURS
De afgelopen tijd hebben met name de gebroeders Stoetinga, sportief, flink aan de weg getimmerd. Baanwielrenner Wim was in vele wereldbekerwedstrijden en zesdaagsen zeer succes vol.
Broer Arjan bleek de afgelopen winter de meest succesvolle marathonschaatser van Nederland.
Dankzij een groot aantal marathonzeges op, vele verschillende, kunst ijsbanen, werd hij tweede in het regelmatigheidsklassement. Maar dankzij de matige winter werd er maar 1 marathon op natuurijs verreden. Deze ‘klassieker’ schreef Arjan op zijn naam. Ook verwezenlijkte hij een unieke dubbel. Arjan werd Nederlandskampioen op de kunst- en natuurijs. Dat betekent dat Arjan de komende winter tijdens elke wedstrijd in een speciaal schaatspak met de Nederlands vlag is te bewonderen. Servais Knaven en Karsten Kroon rijden inmiddels in Zuid Europa hun wielerkilometers om zich zo op hun nieuwe wielerjaar voor te bereiden. Wij wensen alle 4 ambassadeurs een sportief jaar toe en wij hopen dat zij ook dit jaar weer de nodige reclame voor onze stichting kunnen maken.

DE EXPORTPRODUCTEN VAN SRI LANKA
De economie van Sri Lanka draait voor een groot gedeelte op inkomsten uit de toeristische sector, de visserij, de export van de edelstenen, de thee en de export van rubber.

Rubber
Rubber is een typisch product van een ontwikkelingsland. Het wordt voornamelijk gewonnen uit de Hevea brasiliensis, het voornaamste familielid van de rubberbomen. De mensen die de rubber uit de bomen tappen, snijden langs vaste lijnen bast weg. De latex (het melk achtige sap waaruit rubber wordt gewonnen) sijpelt hierna uit de bomen en wordt in speciale kokosnootbakjes opgevangen. Vervolgens wordt dit sap in fabrieken verwerkt tot bijvoorbeeld autobanden en matrassen.

Een latexboom en een thee plukkende Sri lankaan.

NIKA LANKA