NIKA LANKA NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2020

Nieuws uit Sri Lanka
Na de verschrikkelijke aanslagen van april 2019, is er weer rust in Sri Lanka. Afgelopen augustus merkten wij zelf alweer een toename van het toerisme. En de media schreven dat er de laatste maanden een stijging van het toerisme heeft plaats gevonden. Waarbij  met name de rondreizen en de reizen met kinderen worden aangeraden.  Zo maakt CNN een lijst bekend van 20 landen, “20 best places to visit for 2020”. Op deze lijst staan naast Sri Lanka o.a. ook Chili, Kopenhagen, de Dode zee, Jamaica en Washington

Sri Lanka wordt geroemd vanwege de heilige stand Kandy, de mooie stranden, de vele ru?nes, de tempels gebouwd in de 12de eeuw, en de bijzondere rotstempel Sigiriya. Deze rotstempel wordt soms zelfs wel het achtste wereldwonder genoemd. Van onze Sri Lankaanse vrienden horen wij ook dat het toerisme weer toeneemt en zij hopen dat er na de verkiezingen van november 2019 weer dezelfde stabiliteit ontstaat, als die van de laatste jaren. Afgelopen november heeft  oud-defensieminister Rajapaksa de verkiezingen gewonnen. De 70jarige Rajapaksa belooft zijn broer, de oud-president Mahinda Rajapaksa, aan te stellen als premier. Dat terwijl zijn broer in 2015 werd afgezet na beschuldigingen van corruptie en nepotisme. De broers waren in het verleden nauw betrokken bij de militaire operatie tegen de Tamil Tijgers, een terreurbeweging die al sinds de jaren 70 vecht voor onafhankelijkheid, in de burgeroorlog die tien jaar geleden eindigde. Hierdoor zijn de broers bij een groot gedeelte van de bevolking nog steeds populair.

Bijzonder verhaal van de familie Bell uit Groot Brittanni?

Aan het einde van de maand januari verscheen dit bijzondere verhaal in de media :
Een Boeddhabeeld uit de Srilankaanse Temple of the Sacred Tooth Relic in Kandy, Sri Lanka, is 100 jaar nadat het werd geschonken aan de Britse archeoloog Harry Charles Bell, door de familie van de archeoloog teruggegeven aan de tempel.
Bell was een Britse ambtenaar en de eerste commissaris voor archeologie op Ceylon, het latere Sri Lanka. zo meldt de BBC.
Een kleinzoon van Bell, dominee Kenneth Bell, en zijn dochter Fiona Davis brachten het Boeddhabeeld terug naar de tempel van de tand in Sri Lanka. In een interview met de BBC zei Fiona Davis dat ze zich realiseerde hoe belangrijk het is om een aantal van de dingen terug te geven die de Britten hadden genomen toen ze delen van de wereld koloniseerden.
Harry Bell was een bekende archeoloog die in de 19e eeuw werkte aan opgravingen in Sri Lanka. Davis zegt dat Bell het Boeddhabeeld aan haar grootmoeder had geschonken als een verlovingsgeschenk. Het beeld is sindsdien door de generaties heen doorgegeven.


Archeoloog Harry Charles Bell, kleinzoon Kenneth Bell en de ceremonie in de tempel van Kandy
Via de link is het artikel en een mooie film over de teruggave te zien op de site van de BBC.

Sri Lanka en treinen  (en het verhaal achter de nieuwjaarsfoto)

In Sri Lanka is al jarenlang een zeer goed treinennetwerk aanwezig. De zogenaamde Nine Arch Bridge, vlakbij het bergdorpje Ella, is een van de beste voorbeelden van spoorwegconstructies uit het koloniale tijdperk. De brug is tot stand gekomen dankzij de lokale Ceylonese bouwers en Britse ingenieurs. Deze, al 100 jaar oude, brug kenmerkt zich door de 9 bogen, is 24 meter hoog, 91 meter lang en ligt middenin de jungle.
Pas vorig jaar is er in Sri Lanka weer een nieuwe spoorbrug gebouwd. In het zuiden van het land is deze nieuwe mijlpaal in de Sri Lankaanse spoorweg geschiedenis gemarkeerd. Op het traject Matara ? Beliatta.
Op dit nieuwe traject zijn nu de langste en de op een na langste spoorbrug (1400 en 1500meter)en de langste Sri Lankaanse tunnel (van 615 meter)

Vlakbij het dorpje Ella ligt little Adams peak. Middels een pittige wandeling van ongeveer een uur bereik je de top. Daar wordt je beloond met een schitterend uitzicht. Op de top staat deze gouden Boedha. Dit mooie plaatje hebben wij dit jaar gebruikt voor de nieuwjaarswens.

Ambassadeurs van Nika Lanka

De schaatsende en fietsende broers Stroetinga waren deze winter weer succesvol. Baanwielrenner Wim werd met zijn koppelmaat Yoeri Havik voor de zoveelste keer Nederlands Kampioen. En met z’n tweeen wonnen zijn in januari de prestigieuze zesdaagse van Rotterdam. Ze namen op de laatste avond de leiding en stonden deze niet meer af. Ook won Wim eind januari voor de derde maal de zesdaagse van Berlijn.

De schaatsende Arjan stond in januari, als de meest succesvolle marathonschaatser in de geschiedenis, maar werd eens op het podium bij het NK Marathonschaatsen, dit maal werd hij 3de.

Eind december 2019 werd Arjan voor de vijfde keer Nederlands kampioen op de massastart geworden. In een spannende sprint was hij net iets sneller dan Koen Verweij, die van ver de sprint aanging.

Door deze zege mocht hij Nederland vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap, waarbij hij tweede werd. Hij baalde van de zilveren medaille maar legde zich er ook snel bij neer. ?dat is de massastart. Ik heb er alles aan gedaan. Als je dan tweede wordt, is het ook geen schande, het is wat het is.?

Kookboekjes

Reisorganisatie FOXreizen heeft eind november 250 Sri Lankaanse kookboekjes gekocht. Deze zijn o.a. uitgedeeld  op de Reis & Inspiratiedagen met landenthema Sri Lanka. De opbrengst van deze boekjes zullen we aankomende zomer in Sri Lanka gaan besteden.

Plannen voor de zomer van 2020

In de zomer va 2020  zal Nika Lanka in ieder geval een aantal gezinnen ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis. Zo zullen wij  de familie Ranga (woonachtig in Mahawaskaduwa) gaan helpen met het afronden van het sanitair. En de families Suranga en Columbus met kleinschalige hulp.Ook zal Nika Lanka aankomende zomer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan helpen.  En uiteraard weer een aantal gezinnen ondersteunen met nieuwe bedden, matrassen, sanitair en sportkleding en fietsschoenen.