Onafhankelijksdag in Sri Lanka

Afgelopen dinsdag (4 februari) vierde Sri Lanka zijn 72ste onafhankelijkheidsdag.

Dit gebeurde groots in de hoofdstad Colombo. Voor president Gotabaya Rajapaksa was het zijn eerste herdenking van de onafhankelijkheidsdag, sinds zijn aantreden in november vorig jaar. In zijn toespraak zei president Rajapaksa dat hij geen enkele vorm van extremisme of terrorisme in zijn land zal toestaan.

“Na bijna 500 jaar imperialistische koloniale overheersing en na 72 jaar onafhankelijkheid, beloof ik om uw vrijheid verder te versterken. We hebben speciale aandacht besteed aan het versterken van de nationale veiligheid. We zullen extremistische organisaties en terrorisme niet toestaan. Sri Lanka is een vrije, soevereine, onafhankelijke en democratische eenheidsstaat. Elke burger die in Sri Lanka woont heeft het recht om in een vrije en veilige omgeving te leven”; zei hij.

Rajapaksa bracht ook hulde aan alle leiders van Sinhala, Tamil, Moslim, Maleis en Burgher die zich inzetten voor het bereiken en verzekeren van de onafhankelijkheid van Sri Lanka. Het evenement omvatte ook militaire praal, culturele dansen door studenten en maatschappelijke organisaties.