Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2022

Nieuws uit Sri Lanka
De wereld staat nog steeds in het teken van de Covid19 (corona) pandemie. De besmettingen in Sri Lanka vallen nog enigszins mee. Na de piek van augustus – september 2021 is het de laatste maanden stabiel. Volgens de laatste cijfers is er nog steeds Covid19. Maar blijft het aantal mensen dat aan de ziekte overlijdt stabiel. (zo’n 25 mensen per dag, en in het totaal zijn er zo’n 16.000 mensen overleden aan Covid19).

Net als in Nederland wordt er in Sri Lanka flink ingezet op het vaccineren. Momenteel is 77% van de bevolking 1 maal gevaccineerd, 64% van de bevolking is volledig gevaccineerd en 29% van de bevolking heeft een booster gekregen.

Door de vaccinaties en de relatieve lage besmettingen komt het gewone leven in Sri Lanka weer opgang. Winkels en scholen zijn weer open en het is ook weer toegestaan om bruiloften en een feestje te vieren.

Door deze positieve cijfers heeft de Sri Lankaanse overheid half februari bekend gemaakt dat de visa on arrival-faciliteit voor internationale toeristen wordt hervat. De overheid hoopt dat op deze manier het toerisme een flinke impuls krijgt. Een impuls is hard nodig, want de laatste 2 jaren heeft de economie een forse tik gehad. Want naast het gemis van inkomsten vanuit het toerisme, zijn een miljoen boeren getroffen door een mislukte oogst. Sri Lanka zag namelijk zijn poging om volledig over te schakelen op biologische landbouw volledig mislukken. Momenteel heeft het land te maken met voedseltekorten en een tekort aan olie en diesel. En er is een tekort aan het gas voor het koken. Vele huishoudens zijn momenteel noodgedwongen overgeschakeld om te koken op hout.

Geregeld hebben wij contact met Sri Lankaanse families, die wij in de loop der jaren hebben geholpen en met vrienden. De meesten zijn inmiddels ook minimaal eenmaal gevaccineerd. Een aantal heeft ook corona gehad, maar zij zijn inmiddels allemaal weer gezond. Zij geven aan blij te zijn dat er in hun land weer versoepelingen zijn en zijn vooral blij dat het onderwijs weer is opgestart.

Van een aantal vrienden kregen wij een paar foto’s.

Sri Lanka en toerisme  

Er wordt weer steeds meer versoepeld en ook qua reizen is er weer meer mogelijk. Op 17 februari plaatste Travelvalley een top 5 voor de komende tijd. Zuid Afrika, Maleisië, Argentinië, Costa Rica en Sri Lanka staan in deze top 5.
Met de beschrijving van over Sri Lanka zijn wij het volledig eens. “Een geweldige bestemming en met geen enkel ander land te vergelijken. Omdat het relatief klein is, kun je er overzichtelijk rondreizen. En wil je een van allermooiste treinreizen van je leven maken? Dan pak je de trein van Kandy naar Ella.”

Plannen voor de toekomst……

Momenteel is het nog niet duidelijk of Nika Lanka aankomende zomer naar Sri Lanka kan gaan. Er worden momenteel weer voorzichtig toeristen toegelaten. Maar er is ook nog de nodige onduidelijkheid over het toelaten van buitenlanders met een QRcode en PCR tests en over de wijze van contact van toeristen met de lokale bevolking.

Op het moment dat het weer veilig  mogelijk is om Sri Lanka te bezoeken, dan zullen wij weer gezinnen gaan ondersteunen bij  het bouwen / verbouwen van hun huis of het leefbaarder maken van de woonomstandigheden. Deze kleinschalige hulp zal dan weer veelal bestaan uit het ondersteunen van sanitaire voorzieningen, bedden, klamboes en basale woonomstandigheden verbeteren middels o.a. kozijnen, ramen en deuren. En zal de stichting  weer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata gaan helpen.  

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka