Vaccinatie voor kinderen

Sri Lanka vaccineert kinderen nu artsen waarschuwen voor COVID-golf

Sri Lankaanse gezondheidsautoriteiten zijn begonnen met het vaccineren van kinderen van 12 tot 15 jaar, omdat de beste medische specialisten van het eiland de komende weken waarschuwden voor een golf van COVID-19-infecties als gevolg van de omicron-variant.

COLOMBO, Sri Lanka – Sri Lankaanse gezondheidsautoriteiten zijn begonnen met het vaccineren van kinderen van 12 tot 15 jaar, omdat de beste medische specialisten van het eiland land waarschuwden voor een golf van COVID-19-infecties in de komende weken, aangedreven door de omicron-variant.

Onder het nieuwe vaccinatieprogramma krijgen kinderen een enkele dosis van het Pfizer-vaccin, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Eerder konden kinderen boven de 15 worden gevaccineerd.

De laatste inspanning begint als de scholen, die  vanaf vorige week weer  volledig zijn geheropend. Kinderen mochten voorheen in twee groepen naar school.

De stap komt ook op het moment dat de autoriteiten stappen ondernemen om vaccinatiecertificaten verplicht te stellen om openbare plaatsen te betreden.

Volgens gezondheidsfunctionarissen zijn er tot nu toe 47 omicron-gevallen gedetecteerd in Sri Lanka.

De Vereniging van Medisch Specialisten, die de beste artsen van het land omvat, wees op een toename van COVID-19-gevallen afgelopen april als een waarschuwing “dat de geschiedenis zich herhaalt.”

Bij die uitbraak kwamen bijna 15.000 mensen om het leven.

“Winkels en bars, (oudejaarsavond) feesten waren bomvol”, aldus de vereniging in een verklaring. “Het is daarom onvermijdelijk dat de omicronvariant de komende weken een enorme besmettingsgolf zal veroorzaken.”

De stijging van afgelopen april leidde tot twee afzonderlijke lockdowns. De laatste lockdown werd in oktober opgeheven en de autoriteiten hebben sindsdien geleidelijk veel COVID-gerelateerde beperkingen versoepeld.

Op het hoogtepunt afgelopen juli meldde Sri Lanka meer dan 3.000 dagelijkse besmettingen en meer dan 200 doden. Het aantal dagelijkse besmettingen ligt nu rond de 500, met minder dan 20 doden.

Het land heeft in totaal 589.479 bevestigde gevallen en 15.065 sterfgevallen geregistreerd.

Het leven in Sri Lanka is weer normaal geworden met de gedeeltelijke opheffing van de beperkingen op restaurants, supermarkten, bioscopen en bruiloften. Maar de autoriteiten hebben strikte beperkingen op het openbaar vervoer gehandhaafd en ze ontmoedigen openbare bijeenkomsten.

Mondmaskers en social distancing in het openbaar zijn nog steeds verplicht en de politie onderneemt juridische stappen tegen iedereen die zich daar niet aan houdt.

Bijna 64% van de 22 miljoen mensen in Sri Lanka is volledig gevaccineerd en ongeveer 20% heeft boosters gekregen.