Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2024

Nieuws uit Sri Lanka
Gelukkig verschijnen er de laatste tijd weer steeds positievere berichten over de economische situatie van Sri Lanka. Het land met de 22 miljoen inwoners herstelt zich langzaam van de ergste financiële crisis in decennia, die de economie in een vrije val stuurde met torenhoge inflatie, geldontwaarding en lage buitenlandse reserves.
Het lijkt erop dat de hulp van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voorzichtig effect heeft.
Volgens de Centrale Bank zijn de reserves van het land met 22% gestegen. Echter wordt Sri Lanka wel steeds meer afhankelijker van China. China ondersteunt Sri Lanka met het herstructureren van de 36,4 miljard dollar aan uitstaande buitenlandse leningen, maar breidt ook de directe investeringen in Sri Lanka uit.


Arbeiders houden een Chinese vlag vast in de haven van Hambantota (aan de oostkant van het eiland)

Ook het toerisme komt gelukkig weer wat op gang. Dat is heel fijn, want toerisme is de belangrijkste economische sector. Ruim 10% van het Nationaal Bruto Product wordt verdiend in de reisindustrie. Eén op de tien mensen werkt in het toerisme. Tel je de mensen mee die indirect hun inkomen uit de reisbranche halen, dan is dat zelfs één op de vier Sri Lankanen.

Bijna wekelijks  hebben wij wel contact met Sri Lankaanse vrienden en families, die wij in de loop der jaren hebben geholpen. Velen overwegen nog steeds om naar het buitenland te gaan, om daar te werken hierbij zijn de landen divers; Oman, Qatar, Litouwen, Roemenië en Jordanië.
En gelukkig geven een aantal vrienden ook inderdaad aan dat er weer wat meer toeristen zijn en dat zij hierdoor gelukkig weer de nodige inkomsten hebben.
Rondom de kerst kregen wij een aantal mooie foto’s en kaarten van een aantal families.

Geethanga stuurde ons berichten dat hij de laatste tijd meerdere rondreizen met toeristen heeft gemaakt en dat er steevast werd afgesloten bij zijn restaurant.

Ranga werkt met zijn zussen in een  hoppershop vlakbij de Galleroad en afgelopen zomer hebben wij hem geholpen met een tweede hands tuktuk.
Van hem kregen wij de laatste tijd vele berichten over hoe blij hij nog steeds is met zijn tuktuk en dat er met name veel Russische toeristen zijn. Waardoor hij weer de nodige klandizie heeft.

Sajanee, de kleindochter van Columbus

Op donderdag 22 februari kregen wij een zeer blij bericht van Sajanee.
Zij is blij met de eerste schooldag van haar tweeling en de toekomst voor haar kinderen. En zij bedankte nogmaals voor de gedoneerde schooltassen, schoenen en sokken voor haar tweeling.

De kinderen gaan naar het Tissa Central College in Kalutara, één van de grotere scholen in Kalutara.

Links: een afbeelding uit de nieuwsbrief van augustus 2024 (met linksonder het kopen van de schooltassen en -schoenen) Rechts : De familie, heel mooi aangekleed, poserend voor de school.

Sri Lanka en de trein

Sri Lanka staat bekend om de goede trein infrastructuur. En om de adembenemende uitzichten die er vanuit de trein zijn. Zowel de trajecten langs de kust als de bergachtige binnenlanden zijn schitterend.
In Sri Lanka zijn de meeste spoorwegovergangen, bewaakte spoorweg overgangen en worden nog bediend door menskracht. Net als in Nederland zijn er in Sri Lanka weinig onbewaakte spoorwegovergangen. In Mahawaskuda, tussen Wadduwa en Kaluatara is er ook zo’n spoorwegovergang. Op onze brommer zijn wij daar al honderden malen overheen gereden.
Rani woont op 100 meter van deze spoorwegovergang en onlangs kregen wij een berichtje, met foto’s, van hem. Helaas was er daar een ernstig ongeluk met een bus en trein voorgevallen.

Plannen voor de toekomst……

Aankomende zomer zal de hulp in Sri Lanka weer bestaan uit veelal ‘kleine’ hulp, zodat wij vele gezinnen kunnen bereiken. Hierbij zullen wij met de hulp van  Geethanga en Chanake gezinnen gaan ondersteunen bij  het bouwen / verbouwen van hun huis of het leefbaarder maken van de woonomstandigheden.
En zal de stichting  weer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata gaan helpen.  

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka