NIKA LANKA Nieuws augustus 2021

Nieuws uit Sri Lanka
Helaas – sinds 2005 – is 2021 de tweede zomer dat wij Sri Lanka niet hebben kunnen bezoeken.  Covoid 19 bepaalt nog steeds de wereld en momenteel is het niet veilig om naar Sri Lanka te reizen. In Nederland zijn momenteel veel mensen gevaccineerd, en heeft iedereen die gevaccineerd wil worden de kans gekregen om hiervan gebruik te maken.

In Sri Lanka is er wel gestart met het vaccineren, maar dit gaat niet zo gestructureerd als in de Westerse landen. In eerste instantie gingen de vaccins naar mensen met overheidsfuncties en mensen met veel financiële middelen. Op de sociale media zijn hierover dan ook de nodige spotprenten verschenen.
Momenteel zit Sri Lanka in de derde golf, maar wordt er wel volop gevaccineerd onder de bevolking. Op dit moment heeft de Sri Lankaanse regering geen landelijke lockdown afgekondigd, maar zijn er wel vele restricties en regionale lockdowns. Waaronder het gebied rondom Wadduwa, dat is het gebied waar wij al jaren onze hulp verlenen.

Volgens officiële cijfers steeg het totale aantal sterfgevallen naar 4.821. Donderdag meldde het land 94 doden op één dag.

Van bekenden krijgen wij eigenlijk continue dezelfde verhalen te horen. Ze hebben het zwaar, het is overleven, er is geen  / weinig steun van de overheid en inkomsten zijn er (praktisch) niet. Ze hopen op een vaccinatie, maar weten niet wanneer ze aan de beurt zijn.

Met de families waar wij de laatste jaren hulp hebben verricht hebben wij sinds het uitbreken van de COVOD19 pandemie geregeld contact.  Hieronder zullen wij een overzicht geven van de families.

De familie Indike

Indike is een vriend van ons, hij heeft in 2006 geholpen met de organisatie van de Nika Lanka fietsrace. Inmiddels heeft hij een klein supermarktje in het centrum van Kalutara. Aan het begin van dit jaar was hij met zijn hele familie geïnfecteerd door het virus. Gelukkig hadden zij milde klachten en na een paar weken van quarantaine konden zij het ‘normale’ leven weer oppakken.

De familie Ranga

In 2019 hebben wij deze familie geholpen met een sanitaire voorziening.

De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuk tuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche.

Deze familie heeft het zwaar. Er zijn geen toeristen en inkomsten zijn er bijna niet. Door de economische situatie is er een nog grotere werkeloosheid, dus de kansen op ander werk zijn nihil.

De familie in betere tijden.


De familie Columbus

Deze familie kennen wij al sinds 2006. Meneer Columbus (inmiddels 88 jaar) was toen marktkoopman in de stad Kalutara. De oude Columbus woont bij zijn dochter met haar 3 kinderen (een zoon, een getrouwde dochter met een tweeling van 2 jaar en een nog schoolgaande zoon). De vader van deze drie kinderen is een aantal  jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen.

Een paar jaar geleden zijn de moeder en de oudste zoon een groente winkeltje gestart in Kalutara. De moeder en haar zoon zijn hier continue aan het werk, vaak geassisteerd door Columbus en de andere zoon. Zij maken in het winkeltje dagen van meer dan 11 uur per dag.

Door alle beperkingen en lock downs zit er helaas geen enkele continuïteit meer in hun zaak en hebben ook zij het zwaar. Moeder heeft een aantal weken in het ziekenhuis gelegen met Corona, maar zij is inmiddels weer herstellende. Ook Columbus heeft corona gehad, maar met hem gaat het ook weer goed.

Columbus op de markt in Kalutara in 2010 en een toegestuurde foto van Columbus.

Kleindochter Sajanee met haar man en tweeling in Ella en twee recente foto’s.

De familie Tiranga

Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en één zoon). Een aantal jaar geleden zijn wij in contact gekomen met deze familie, omdat hun zoon, Mozes, in erbarmelijke omstandigheden naar het toilet moest gaan. Mozes heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. Middels een krukje, geplaatst boven op het hurktoilet, moest hij naar het toilet.

Vorige week schreef de familie dat zij het erg zwaar hebben. Meneer Tiranga heeft een klein vrachtwagentje en deze verhuurt hij voor het transport van goederen, maar hij heeft momenteel geen werk. Door de huidige economische situatie in Sri Lanka wordt er hiervan geen gebruik gemaakt. In hun woonplaats zijn er momenteel veel corona besmettingen.

Meneer Tiranga is inmiddels al wel 2x gevaccineerd en  mevrouw Tiranga één keer. Vorige week hebben zij bezoek gekregen van ‘gezondheidsofficier’. Deze heeft de namen van Moses en zijn 18 jarige zus opgeschreven. Verder schreef de familie dat al het onderwijzend personeel al is gevaccineerd en dat zij denken dat de scholen snel weer zullen starten.

De familie Radju

Radju is een goede vriend van ons. Hij heeft al jaren een klein juwelierswinkeltje, wat gericht is op toeristen. Hij heeft inmiddels al geruime tijd zijn winkel gesloten en werkt nu vanuit huis voor de lokale mensen. Zijn inkomsten zijn net genoeg voor hun dagelijks onderhoud, geeft hij aan. Hij hoopt met zijn vrouw en drie kinderen op betere tijden, maar is blij dat ze gezond zijn. Hij heeft zijn eerste vaccinatie gehad.

De familie Rukmal

In 2016 hebben wij voor deze familie een keuken gebouwd bij hun kleine tsunami woning. (zie de nieuwsbrief van 2016 .. Nika Lanka Nieuws augustus 2016 | Stichting Nika Lanka).

De vader van het gezin (Gayan) heeft een aantal jaren in Oman gewerkt. Net voordat de pandemie uitbrak is hij terug gekomen om in een nieuw hotel te gaan werken. Ondanks de pandemie is het hotel eind vorig jaar geopend. Het hotel is gebouwd aan de Kalu Ganga rivier (zo’n 4 kilometer vanaf de Sukitha school). Gayan is in dit hotel werkzaam als de  F&B supervisor. Helaas is hij door de pandemie nog niet aan werkzaamheden toegekomen in dit Oasis River side hotel.


De familie Suranga

Deze familie woont in Katukurunda in een kleine tsunami woning, aan de prins Willem Alexanderstraat!!!

Deze familie heeft het erg zwaar. Suranga was werkzaam in Oman, maar is eerder terug gestuurd naar Sri Lanka vanwege de corona pandemie. Hij heeft momenteel geen werk. Met een  (aantal jaar geleden gedoneerde) industriële naaimachine probeert de moeder thuis kleding en gordijnen te naaien voor de mensen in de buurt. Om op deze manier voor inkomsten te zorgen. De inkomsten die zij hiermee genereren zijn echter nihil. De kosten voor deze familie zijn zeer hoog, want naast een dochter heeft dit gezin ook de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan.

2 weken geleden schreven zij dat de moeder haar eerste vaccinatie heeft gehad.

Sasan en moeder en dochter bij de naaimachine

De familie Asanka

Met de zoon van deze familie, Eranga, hebben wij geregeld contact. Met deze familie gaat het niet goed. Eind maart is plotseling  de moeder van dit gezin overleden. Eranga gaf aan dat er veel verdriet is, maar  dat zij het leven weer proberen op te pakken en dat hij blij is dat zij allemaal gezond zijn..

De familie Asanka in 2018.

De familie Shanta

De familie Shanta kennen wij al jaren, zo hebben wij dit gezin o.a. geholpen met het ophogen van zijn land, een verbouwing en lang geleden met het opstarten van zijn kapperszaak. De laatste jaren was Shanta werkzaam in een plantage van argarhout.

Ondanks dat hij zijn baan kwijt is en hij een nieuwe baan heeft met minder inkomen, is hij positief.

Hij stuurde ons het bericht dat hij en zijn vrouw blij zijn dat zij de eerste vaccinatie hebben gekregen.

Moeder en zoon in de tuin aan het werk, moeder bij de Kande Vihara tempel en een familiefoto.

De familie Chanake

Chanake is de visser die wij in 2012 begonnen zijn te helpen met zijn woning. Het helpen met het verstevigen van de muren van zijn woning en een nieuw dak op zijn woning. Met hem gaat het goed. Zijn woning is al jaren goed bewoonwaar en in de toeristenperiode runt hij een klein restaurantje  op het strand.

Sinds de pandemie is zijn restaurantje gesloten en heeft hij op deze manier dus geen inkomsten. Hij schreef ons dat het gezien de omstandigheden goed met hem gaat en dat hij her en der los vast werk heeft.

Geethanga

Met Geethanga en zijn familie gaat het goed. Maar ook deze familie is getroffen door de Coronacrisis. Zowel vanuit zijn theewinkel als zijn restaurant zijn er momenteel geen inkomsten. Maar Geethanga mailde dat hij blij is dat hij in de cricket sport weer even een uitlaatklep kan vinden, want sporadisch kan er weer gesport worden en hiermee zijn ook geldbedragen te winnen.

Ook gaf hij aan dat hij 1x is gevaccineerd.

Rani

Twee dagen geleden hadden wij een kort contact met Rani en zijn vrouw. Zij vertelden dat het weer wat beter met hun gaat. De vrouw van Rani is weer hersteld van haar gebroken arm (gevallen met de fiets) en ook is zij weer hersteld van corona. Voor haar corona besmetting heeft zij een periode in het ziekenhuis gelegen. Op dit moment zijn zij aan huis gekluisterd want is er weer een regionale lockdown in het gebied waar zij wonen.

De familie Rani en rechts de corona verklaring van de vrouw van Rani.

Zowel in Nederland als  in Sri Lanka wordt er volop gevaccineerd, wij hebben dan ook goede hoop dat we volgend jaar  Sri Lanka weer kunnen bezoeken en weer een groot aantal van deze families kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka

Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2021

Nieuws uit Sri Lanka
De hele wereld is getroffen door de Covid19 (corona) pandemie. Dus zo ook Sri Lanka. Gezien de wereldwijde besmettingen vallen de besmettingen in Sri Lanka nog enigszins mee.  De overheid geeft aan 81.707 besmettingen en dat er tot nu toe 459 mensen die aan Covid19 zijn overleden.
Maar het land is wel gigantisch getroffen. Vele lockdowns en avondklokken waren er en ook het onderwijs lag maanden stil. De laatste 3 weken is ook het onderwijs voor, met name, de examenklassen weer wat op gang gekomen.

Al jarenlang is de toeristensector een gigantisch belangrijke sector voor de Sri Lankanen. Veel Sri Lankanen verdienen hun geld door het toerisme. Zij verdienen hun geld in hotels, restaurants, als chauffeur, als gids, met  een theewinkel, een souvenirswinkel, en af en toe kunnen ze eens een ananas op de markt net ietsjes duurder verkopen aan een toerist en ga zo maar door. En hoe moeilijk wij het hier hebben, in Sri Lanka is er geen enkel steunfonds.

Mede daarom wordt het toerisme de laatste weken weer een beetje op gang gebracht.
Maar als je Sri Lanka wilt bezoeken, dan zul je je eerst 2 weken aan  een aantal regels moeten houden en vervolgens gaan de lokale regels gelden.
De eerste 14 dagen moet je verblijven in een vooraf gekeurd hotel en mag je je niet mengen met de lokale bevolking. Je mag alleen het strand bezoeken, behorend bij een hotel, of op afspraak een toeristische plek bezoeken. Daarnaast moet je je regelmatig laten testen op Covid en bij een besmetting, in isolatie in het hotel.

Voor vertrek moet je een test met een negatieve uitslag kunnen overleggen en het reizen met openbaar vervoer is verboden. Inmiddels is men ook in Sri Lanka begonnen met vaccineren en de komende weken zullen medewerkers die werkzaam zijn in de toeristische sector hun eerste vaccinatie krijgen. Het is het begin en laten we hopen dat we zo allemaal, ook al zij het met aanpassingen, weer iets terug kunnen krijgen van ons ‘oude leven’.

Geregeld hebben wij contact met Sri Lankaanse families, die wij in de loop der jaren hebben geholpen en met vrienden. Allemaal hebben zij het zwaar, maar hun optimisme is prijzenswaardig.

Vanaf maart 2020 zijn er in Sri Lanka vele lockdowns en avondklokken. Het gebied rondom Kalutara is het gebied dat wij goed kennen en waar wij al jarenlang hulp bieden (foto2)

Foto3 : Het gebied waarin, met name de laatste periode, vele lockdowns waren.

Van Eranga kregen wij begin januari 2 foto’s.

De lockdown was in zijn regio opgeheven, zijn school was weer open en net als bij ons, mocht er weer buiten gesport worden.

Van Moses en zijn familie, kregen wij half januari (!), nog een kerstkaart en vorige week kregen wij deze foto’s. Met de familie gaat het goed, zij zijn blij dat ze gezond zijn, maar veel inkomsten hebben zij niet.

Van onze vriend Radju kregen wij dezelfde berichten. Met hem gaat alles goed, maar in zijn omgeving (Magonna, onderste pijl, van foto3) zijn er vele lockdowns. Hij vertelde ons dat er bij de verhoging van besmettingen er direct over gegaan wordt tot een lockdown.

Van Ranga en zijn familie kregen wij vorige week foto’s en hij schreef dat het naar omstandigheden best goed met hem gaat. Normaliter is hij tuk tuk chauffeur en momenteel werkt hij ook bij een autospuiterij.

Indike en zijn familie kennen wij al heel al vele jaren.  Indike hebben wij in 2006 ontmoet. Hij heeft toen de Nika Lanka wielerrace gefilmd. Inmiddels heeft hij een goedlopend supermarktwinkeltje in het centrum van Kalutara.
Op 5 januari testte Indike, middels een PCRtest, positef op Covid en op 13 januari ook de rest van zijn familie.

Erg ziek zijn zij er niet van geweest. Indike is 2 weken in quarantaine geweest in een school in Aluthgama, een stadje iets ten zuiden van Kaluatra. Want de scholen waren toen in Sri Lanka ook gesloten.
Op de 18de januari mocht Indike weer naar huis en op 27 januari mochten gelukkig zijn vrouw en kinderen ook weer naar huis. Inmiddels heeft hij zijn werk weer volledig opgepakt. Deze foto kregen wij vorige week van hem.

Sri Lanka en Columbusmagazine en toeristische trekpleister  

Sri Lanka is al jarenlang een zeer gewilde toeristische trekpleister. Zo stond er afgelopen zomer een mooie reportage over Sri Lanka in het Columbusmagazine. Laten we hopen dat het spoedig weer mogelijk is om onze wereld te vergroten en dat ook vele toeristen kunnen genieten van de schoonheid van dit land.

Een paar jaar geleden hebben wij zelf de grote Boedha beelden in de rotsen bezocht.

Dit is wat Columbus hier over schreef : “Sri Lanka staat vol met rotstempels en beelden. De Boedha die in Buduruwagala is uitgehouwen is liefst 15 meter hoog – de grootste van het land. Ook in de culturele driehoek – tussen de oude hoofdstad Anuradhapura in het noorden, Polonnaruwa in het oosten en Kandy in het midden – zijn veel beelden te bewonderen. Zelfs piepkleine dorpjes hebben een tempeltje met een liggend Boedhabeeld in een – soms uitgehakte – grot. En eigenlijk zijn die het leukst.”

Ambassadeurs van Nika Lanka

Voor de  schaatsende en fietsende broers Stroetinga was het ook een bijzondere winter. Voor fietsende Wim waren er deze winter geen zesdaagsen, en hij is mede hierdoor gestopt als baanwielrenner.
Voor de schaatsende Arjan waren er ook niet veel wedstrijden. Maar in de schaarse wedstrijden die er waren, stond hij er wel weer.
Zo won hij op 23 januari wereldbeker goud op de massastart en .maakt hij zich na deze zege niet druk om de kritiek dat hij te oud zou zijn.
Op het WK bewees hij ook het tegendeel, want daar was hij de 2de snelste van de wereld op het onderdeel massa start., dit was natuurlijk een prestatie van formaat. Al zei hij zelf :”ik kom niet voor zilver”.

Plannen voor de toekomst……

Momenteel is het nog niet duidelijk of Nika Lanka aankomende zomer naar Sri Lanka kan gaan. Momenteel worden er weer voorzichtig toeristen toegelaten. Maar deze toeristen mogen geen contact hebben met de lokale bevolking. Als dat aankomende zomer nog steeds zo zal zijn, dan valt er voor onze stichting helaas niets te doen.

Op het moment dat het weer mogelijk is om Sri Lanka te gaan bezoeken, dan zullen wij weer gezinnen gaan ondersteunen bij  het bouwen / verbouwen van hun huis of het leefbaarder maken van de woonomstandigheden. Deze kleinschalige hulp zal dan weer veelal bestaan uit het ondersteunen van sanitaire voorzieningen, bedden, klamboes, op gas koken ipv op hout en basale woonomstandigheden verbeteren middels o.a. kozijnen, ramen en deuren.

Ook zal Nika Lanka weer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan helpen.  

Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka

Nieuwsbrief augustus 2020

Nieuws uit Sri Lanka
Nadat wij gered werden tijdens de tsunami van 2004, hebben wij stichting Nika Lanka opgericht. Vanaf 2005 zijn wij elke zomer een maand in Sri Lanka aan het werk geweest. Het was dan ook zeer bijzonder dat wij door de Covid19 crisis dit jaar geen bezoek hebben kunnen brengen aan Sri Lanka. De besmettingen vallen in Sri Lanka momenteel nog mee, zeker in relatie tot de besmettingen wereldwijd, maar de Sri Lankaanse overheid heeft tot op heden besloten om nog geen toeristen toe te laten. Ondanks dat het coronavirus onder controle is, is de economie flink getroffen, mede omdat het toerisme één van de grootste inkomsten bronnen is.

Van de families waar wij de laatste jaren hulp hebben verricht kregen wij de laatste maanden geregeld een berichtje over hoe het met hun gaat. Gelukkig zijn al deze families nog gezond, maar geven ze allemaal aan dat ze geen of geringe inkomsten hebben. En zij hopen, net als iedereen, op betere tijden. Hieronder zullen wij een overzicht geven van de families.

De familie Tiranga

Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en één zoon). Een aantal jaar geleden zijn wij in contact gekomen met deze familie, omdat hun zoon, Mozes, in erbarmelijke omstandigheden naar het toilet moest gaan. Mozes heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. Middels een krukje, geplaatst boven op het hurktoilet, moest hij naar het toilet.

Dit hebben wij  kunnen verbeteren door een zittoilet en een betegelde badkamer/toilet aan te leggen. De laatste 2 jaren hebben wij deze familie geholpen met een betegelde vloer en een renovering van de keuken.

Meneer Tiranga heeft een klein vrachtwagentje en deze verhuurt hij voor het transport van goederen.

De familie geeft aan dat het goed met ze gaat, dat ze blij zijn dat zij gezond zijn, maar dat er de laatste  maanden bijna geen geld binnenkomt, omdat ook in Sri Lanka, de economie flinke klappen heeft gehad. Maar ze zijn optimistisch en hopen op betere tijden en halen veel steun uit hun kerk.

De familie Chanake

Chanake is de visser die wij in 2012 begonnen zijn te helpen met zijn woning. Het helpen met het verstevigen van de muren van zijn woning en een nieuw dak op zijn woning. Met hem gaat het goed. Zijn woning is al jaren goed bewoonwaar en in de toeristenperiode runt hij een klein restaurantje  op het strand. Uiteraard is zijn restaurantje nu ook gesloten. Maar nu is hij werkzaam in ploegendienst als grondwerker. Hij deed ons de groeten met een mooie foto van zijn dochter.

De familie Suranga

Deze familie woont in Katukurunda in een kleine tsunami woning, aan de prins Willem Alexanderstraat!!! Deze familie bestaat uit een vader, moeder, dochter en de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan. Met een, aantal jaar geleden gedoneerde, industriële naaimachine probeert de moeder thuis kleding en gordijnen te naaien voor de mensen in de buurt. Om op deze manier voor inkomsten te zorgen. Vader Suranga  is sinds 2 jaar werkzaam in Oman. Daar werkt hij voor een groot hotel, hij vaart toeristen rond op een speedboot en/of vissersboot.

Vanwege de Corona crisis is zijn contract éénzijdig beëindigd en moest hij vervroegd terug naar Sri Lanka. Doordat hij nu geen werk heeft is de situatie bij dit gezin zorgelijk.

Halverwege juli hebben wij vanuit Nederland de waterleiding- en elektriciteitsrekening betaald. Want deze waren beiden afgesloten en zij waren nu afhankelijk van de buren.

Suranga in Oman, Sasan en moeder en dochter bij de naaimachine

De familie Columbus

De familie bestaat uit meneer Columbus (een 87 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (een zoon, een getrouwde dochter met een tweeling van 14 maanden en een nog schoolgaande zoon). De vader van deze drie kinderen is een aantal  jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen.  Vorig jaar zijn de moeder en de oudste zoon een groente winkeltje gestart in Kalutara. De moeder en haar zoon zijn hier continue aan het werk, vaak geassisteerd door Columbus en de andere zoon. Zij maken in het winkeltje dagen van meer dan 11 uur per dag. Na de lockdown periode hebben zij vorige maand hun werkzaamheden voorzichtig kunnen opstarten.

De familie Ranga

Vorige zomer hebben wij deze familie geholpen met een sanitaire voorziening.

De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuk tuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche.

Zij wonen in een kleine houten woning. Water en een douche is aanwezig, maar helaas geen toilet. Deze familie hebben wij kunnen helpen met het uitgraven van het gat voor de zogenaamde septictank, het aanschaffen van grote stenen voor het opbouwen van deze tank en cement voor het toilet. Op het moment dat wij in 2019 Sri Lanka verlieten was het toilet helaas nog niet volledig gereed.

Want door hevige moessonregens lag de bouw de laatste week van ons verblijf in Sri Lanka volledig stil.

Maar inmiddels is zijn toilet al geruime tijd gereed. En hij heeft ons net voor de Corona crisis deze foto’s gestuurd.

De familie Asanka

Via zoon Eranga, laat deze familie ons weten, dat het goed met ze gaat. En dat ze allemaal blij zijn dat ze gezond zijn.

De familie Nandana de Silva  

Deze familie (vader, moeder en hun zoon) woont in Pohaddaramulla en  is de laatste 2 jaren geholpen met hun niet afgebouwde woning. Vertrekken zijn gestukadoord, kzoijnen en deuren zijn geplaatst en vorig jaar is de badkamer gereed gemaakt. Deze familie is hard getroffen door de Coronacrisis. Vader is zijn baan kwijt geraakt. Hij was werkzaam als kamerjongen in een hotel, maar heeft vanaf maart geen inkomsten meer. De zoon is inmiddels afgestudeerd als ingenieur. Maar kan door de crisis geen werk vinden.

Geethanga

Met Geethanga en zijn familie gaat het goed. Maar ook deze familie is getroffen door de Coronacrisis. Zowel vanuit zijn theewinkel als zijn restaurant zijn er momenteel geen inkomsten. Maar Geethanga mailde dat hij blij is dat hij in de cricket sport weer even een uitlaatklep kan vinden.

Rani

In 2018 heeft Rani een fiets gekregen om zo zijn zoontje naar school te brengen. Sindsdien krijgen wij elke  2 maanden een kaart van hem en zijn familie. 2 weken geleden kregen wij een kaart van hem, hierin schreef hij dat met hem en zijn familie alles goed gaat en dat hij hoopt op betere tijden voor iedereen.

Volgend jaar hopen wij Sri Lanka weer te bezoeken en weer een groot aantal van deze families te helpen.

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka

NIKA LANKA NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2020

Nieuws uit Sri Lanka
Na de verschrikkelijke aanslagen van april 2019, is er weer rust in Sri Lanka. Afgelopen augustus merkten wij zelf alweer een toename van het toerisme. En de media schreven dat er de laatste maanden een stijging van het toerisme heeft plaats gevonden. Waarbij  met name de rondreizen en de reizen met kinderen worden aangeraden.  Zo maakt CNN een lijst bekend van 20 landen, “20 best places to visit for 2020”. Op deze lijst staan naast Sri Lanka o.a. ook Chili, Kopenhagen, de Dode zee, Jamaica en Washington

Sri Lanka wordt geroemd vanwege de heilige stand Kandy, de mooie stranden, de vele ru?nes, de tempels gebouwd in de 12de eeuw, en de bijzondere rotstempel Sigiriya. Deze rotstempel wordt soms zelfs wel het achtste wereldwonder genoemd. Van onze Sri Lankaanse vrienden horen wij ook dat het toerisme weer toeneemt en zij hopen dat er na de verkiezingen van november 2019 weer dezelfde stabiliteit ontstaat, als die van de laatste jaren. Afgelopen november heeft  oud-defensieminister Rajapaksa de verkiezingen gewonnen. De 70jarige Rajapaksa belooft zijn broer, de oud-president Mahinda Rajapaksa, aan te stellen als premier. Dat terwijl zijn broer in 2015 werd afgezet na beschuldigingen van corruptie en nepotisme. De broers waren in het verleden nauw betrokken bij de militaire operatie tegen de Tamil Tijgers, een terreurbeweging die al sinds de jaren 70 vecht voor onafhankelijkheid, in de burgeroorlog die tien jaar geleden eindigde. Hierdoor zijn de broers bij een groot gedeelte van de bevolking nog steeds populair.

Bijzonder verhaal van de familie Bell uit Groot Brittanni?

Aan het einde van de maand januari verscheen dit bijzondere verhaal in de media :
Een Boeddhabeeld uit de Srilankaanse Temple of the Sacred Tooth Relic in Kandy, Sri Lanka, is 100 jaar nadat het werd geschonken aan de Britse archeoloog Harry Charles Bell, door de familie van de archeoloog teruggegeven aan de tempel.
Bell was een Britse ambtenaar en de eerste commissaris voor archeologie op Ceylon, het latere Sri Lanka. zo meldt de BBC.
Een kleinzoon van Bell, dominee Kenneth Bell, en zijn dochter Fiona Davis brachten het Boeddhabeeld terug naar de tempel van de tand in Sri Lanka. In een interview met de BBC zei Fiona Davis dat ze zich realiseerde hoe belangrijk het is om een aantal van de dingen terug te geven die de Britten hadden genomen toen ze delen van de wereld koloniseerden.
Harry Bell was een bekende archeoloog die in de 19e eeuw werkte aan opgravingen in Sri Lanka. Davis zegt dat Bell het Boeddhabeeld aan haar grootmoeder had geschonken als een verlovingsgeschenk. Het beeld is sindsdien door de generaties heen doorgegeven.


Archeoloog Harry Charles Bell, kleinzoon Kenneth Bell en de ceremonie in de tempel van Kandy
Via de link is het artikel en een mooie film over de teruggave te zien op de site van de BBC.

Sri Lanka en treinen  (en het verhaal achter de nieuwjaarsfoto)

In Sri Lanka is al jarenlang een zeer goed treinennetwerk aanwezig. De zogenaamde Nine Arch Bridge, vlakbij het bergdorpje Ella, is een van de beste voorbeelden van spoorwegconstructies uit het koloniale tijdperk. De brug is tot stand gekomen dankzij de lokale Ceylonese bouwers en Britse ingenieurs. Deze, al 100 jaar oude, brug kenmerkt zich door de 9 bogen, is 24 meter hoog, 91 meter lang en ligt middenin de jungle.
Pas vorig jaar is er in Sri Lanka weer een nieuwe spoorbrug gebouwd. In het zuiden van het land is deze nieuwe mijlpaal in de Sri Lankaanse spoorweg geschiedenis gemarkeerd. Op het traject Matara ? Beliatta.
Op dit nieuwe traject zijn nu de langste en de op een na langste spoorbrug (1400 en 1500meter)en de langste Sri Lankaanse tunnel (van 615 meter)

Vlakbij het dorpje Ella ligt little Adams peak. Middels een pittige wandeling van ongeveer een uur bereik je de top. Daar wordt je beloond met een schitterend uitzicht. Op de top staat deze gouden Boedha. Dit mooie plaatje hebben wij dit jaar gebruikt voor de nieuwjaarswens.

Ambassadeurs van Nika Lanka

De schaatsende en fietsende broers Stroetinga waren deze winter weer succesvol. Baanwielrenner Wim werd met zijn koppelmaat Yoeri Havik voor de zoveelste keer Nederlands Kampioen. En met z’n tweeen wonnen zijn in januari de prestigieuze zesdaagse van Rotterdam. Ze namen op de laatste avond de leiding en stonden deze niet meer af. Ook won Wim eind januari voor de derde maal de zesdaagse van Berlijn.

De schaatsende Arjan stond in januari, als de meest succesvolle marathonschaatser in de geschiedenis, maar werd eens op het podium bij het NK Marathonschaatsen, dit maal werd hij 3de.

Eind december 2019 werd Arjan voor de vijfde keer Nederlands kampioen op de massastart geworden. In een spannende sprint was hij net iets sneller dan Koen Verweij, die van ver de sprint aanging.

Door deze zege mocht hij Nederland vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap, waarbij hij tweede werd. Hij baalde van de zilveren medaille maar legde zich er ook snel bij neer. ?dat is de massastart. Ik heb er alles aan gedaan. Als je dan tweede wordt, is het ook geen schande, het is wat het is.?

Kookboekjes

Reisorganisatie FOXreizen heeft eind november 250 Sri Lankaanse kookboekjes gekocht. Deze zijn o.a. uitgedeeld  op de Reis & Inspiratiedagen met landenthema Sri Lanka. De opbrengst van deze boekjes zullen we aankomende zomer in Sri Lanka gaan besteden.

Plannen voor de zomer van 2020

In de zomer va 2020  zal Nika Lanka in ieder geval een aantal gezinnen ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis. Zo zullen wij  de familie Ranga (woonachtig in Mahawaskaduwa) gaan helpen met het afronden van het sanitair. En de families Suranga en Columbus met kleinschalige hulp.Ook zal Nika Lanka aankomende zomer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan helpen.  En uiteraard weer een aantal gezinnen ondersteunen met nieuwe bedden, matrassen, sanitair en sportkleding en fietsschoenen.

Nika Lanka Nieuws augustus 2019

Van half  juli tot half augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka. Het land heeft nog steeds flink te kampen met de verschrikkelijke aanslagen van 21 april, de aanslagen waarbij zeker 250 mensen omkwamen. Sri Lanka is voor een heel groot deel direct en indirect afhankelijk van het toerisme. Direct na de aanslagen gaven vele landen een negatief reisadvies voor Sri Lanka en daalde het toerisme met maar liefst 70%.
In hotels volgden vele ontslagen en direct en indirect verloren 300.000 mensen hun baan. Ook hebben wij gemerkt dat het aantal toeristen aanmerkelijk minder was dan de laatste jaren. Al is er gelukkig vanaf 1 juni wel weer een positief reisadvies voor Sri Lanka.
Echter onveilig hebben wij ons hier totaal niet gevoeld, het enige zichtbare verschil, t.o.v. vorige jaren, waren een aantal checkpoints van de politie.

En van de checkpoints

De vele Sri Lankanen die wij hebben gesproken zien uit naar de verkiezingen en hopen dat er na de verkiezingen, van december aanstaande, verbetering zal optreden.
Want de laatste maanden zijn de prijzen van rijst, cement, de stenen blokken om huizen mee te bouwen, hout, dakplaten, zand en belastingen gestegen met soms meer dan 30%.
De afgelopen 4 weken hebben wij weer een aantal families kunnen helpen met basale hulp, want deze is helaas nog steeds noodzakelijk. De gemiddelde Sri Lankaan heeft al moeite genoeg om zorg te dragen voor het dagelijks levensonderhoud, laat staan te sparen voor extra zaken, zoals sanitair, een keuken, de (ver)bouw van hun huis en nieuwe kleding.


Het keukendak en vloer van Shameli en Lal
Ook dit jaar hebben wij Lal (tuinman) en Shameli (zij is analfabeet en runt het huishouden) weer kunnen helpen. Zij wonen in Payagalle, een klein dorpje zon 10 kilometer ten zuiden van Kalutara.
Vorig jaar hebben wij bij de onafgebouwde keuken een dak en een vloer kunnen plaatsen. Toen wij dit jaar op bezoek waren was de keuken volop in gebruik. Dit jaar hebben wij deze mensen kunnen helpen met een voordeur en vier ramen in de woonkamer. Op deze manier is de woonkamer nu eindelijk volledig gereed.

De bouw van huis bij de familie Renuka
In Kuda Waskaduwa troffen wij met Geethanga een alleenstaande moeder met een dochter. Zij woonden in een houten woning. Het huisje bestond uit n kamer. Hierin stond n bed, een kast met een paar kledingstukken. De potten en pannen en het beetje voorraad stond naast en onder het bed. Een keuken had deze familie niet.
Voor de moeder en dochter hebben wij een fundament voor een volledige woning kunnen maken en n volledige stenen kamer gebouwd. Met de restanten van afgebroken huis heeft de familie zelf een zeer acceptabel keukentje gebouwd. Zo zijn de woonomstandigheden van deze familie in een aantal weken flink verbeterd en ligt er tevens een goed fundament voor de toekomst.

Van de restanten van het oude huis is een acceptabele keuken gebouwd.


Het bouwproces bij de familie Nandana de Silva
Deze familie (vader, moeder en hun zoon) woont in Pohaddaramulla en  is vorig jaar geholpen met hun niet afgebouwde woning. Toen hebben wij in 4 vertrekken kozijnen kunnen plaatsen en 1 vertrek laten stukadoren. Afgelopen jaar heeft de familie zelf de overige vertrekken gestukadoord en de muren wit geverfd.  Zij willen hun woning nu zo snel mogelijk gaan betrekken, maar hiervoor is het sanitair noodzakelijk. Dit jaar hebben wij voor deze familie de badkamer kunnen betegelen en het toilet aan laten leggen.


Een tegelvloer  voor familie Tiranga
Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en n zoon). De zoon, Mozes, heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. De laatste jaren hebben wij hier het sanitair kunnen verbeteren (een zittoilet voor Mozes en een betegelde badkamer/toilet) en vorig jaar hebben wij een betegelde vloer in de woonkamer geplaatst. Zo hoeft Mozes zich niet meer over het ruwe cement te verslepen.
Meneer Tiranga verdiende zijn geld als tuktuk chauffeur en hij had een landmaster (een soort van trekker) waarmee hij goederen vervoerde. Beiden heeft hij verkocht en hij heeft een klein vrachtwagentje gekocht. Deze  verhuurt hij (met zichzelf als chauffeur).
En dit vrachtwagentje is tevens ideaal om met de hele familie (inclusief de rolstoel van Mozes) te gebruiken als vervoersmiddel.
Dit jaar hebben wij de familie geholpen met het betegelen van de keuken.  De vloer, het aanrechtblad en de wand zijn betegeld en er is een nieuwe deur in de keuken geplaatst.

Een kozijn voor de voordeur bij de familie Cyrilnandana
Deze familie woont in Veniwelpitiya (15 kilometer landinwaarts, vanaf Kalutara).
De familie bestaat uit een vader, moeder en hun 17 jarige zoon.
Vader is werkzaam als bijrijder bij de verkoop van frisdrank en moeder werkt in een naaiatelier.
De laatste twee jaren hebben we deze familie geholpen met het dak op de woning en vorig jaar met het stukadoren van een kamer en het plaatsen van kozijnen in n slaapkamer. Voor alle overige vertrekken zijn er nog geen kozijnen geplaatst en is er voor de ramen zwart plastic gespannen.
Hun grootste wens is nu een kozijn en voordeur van jackfruit in hun woning.
Traditioneel is dit het belangrijkste onderdeel van een woning. De familie hoopt dit stap bij stap in de komende de jaren te kunnen realiseren. Voor dit jaar hebben wij deze familie kunnen helpen met het kozijn voor de voordeur.

De bouw van de keuken bij familie Sudath 
In Mahawaskaduwa kwamen wij via Geethanga in contact met een familie die koken in een onafgebouwde keuken, met een dak vol met gaten.
In deze woning wonen een moeder met haar 4 kinderen, een oma en de zus van de oma. Een vader is helaas niet in beeld.
Het enige geld wat binnenkomt is via de werkzaamheden van de moeder, zij werkt in een naaiatelier. Met behulp van Nika Lanka is de keuken opgebouwd tot een leefbare keuken.

De familie Suranga
Sinds augustus 2018 is vader Suranga, werkzaam in Oman. Hij heeft hier een contract getekend voor 18 maanden. Zijn vrouw en de twee kinderen wonen in  Katukurunda in een kleine tsunami woning. Sasan, de zoon, is geestelijk en lichamelijk gehandicapt.
Vorig jaar heeft  Sasan door een acute darm afsluiting een aantal maanden op de intensive care in Colombo gelegen. Maar inmiddels gaat het gelukkig weer goed met hem. Maar de grote zorgen blijven bestaan. Voor dit jaar hebben wij de familie kunnen helpen met luiers voor Sasan.

De familie Columbus
De familie bestaat uit meneer Columbus (een 86 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (een zoon, een getrouwde dochter met een tweeling van 14 maanden en een nog schoolgaande zoon). De vader van deze drie kinderen is een aantal  jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen. 
Begin juni zijn de moeder en de oudste zoon een groente winkeltje gestart in Kalutara. De moeder en haar zoon zijn hier continue aan het werk, vaak geassisteerd door Columbus en de andere zoon. Zij maken in het winkeltje dagen van meer dan 11 uur per dag. Graag willen zij in hun winkeltje koken. Daarom hadden zij al een kookplaatje aangeschaft, maar het ontbrak hun aan de financile mogelijkheden om een gascilinder aan te schaffen. Met de hulp van Nika Lanka kon er een gascilinder aangeschaft worden.
Ook hebben wij voor de moeder een half automatische wasmachine gekocht. Zij heeft een reumatische aandoening aan haar vingers en daarom was het wassen op de hand te pijnlijk en niet meer mogelijk.


De familie Ranga
De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuk tuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche. Hij is flink getroffen door de gevolgen van de aanslagen van de 21ste april. Zijn inkomsten zijn gigantisch terug gelopen en hij heeft nu net aan genoeg geld om voor eten en drinken te zorgen.
Zij wonen in een kleine houten woning. Water en een douche is aanwezig, maar helaas geen toilet. Deze familie hebben wij kunnen helpen met het uitgraven van het gat voor de zogenaamde septictank, het aanschaffen van grote stenen voor het opbouwen van deze tank en cement voor het toilet.. Op het moment dat wij Sri Lanka verlieten was het toilet helaas nog niet volledig gereed.
Want door hevige moessonregens lag de bouw de laatste week van ons verblijf in Sri Lanka volledig stil.

De Sukithaschool
De Sukithaschool is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. De school staat in het plaatsje Galapatha, zon 15 kilometer vanaf Kalutara. De school heeft, net als het speciaal onderwijs in Nederland 2 afdelingen. De leerlingen van de SO afdeling (leeftijd van 4-12 jaar) krijgen onderwijs op de beneden verdieping en de leerlingen van de VSO afdeling (de leeftijd van 13-20 jaar) op de bovenverdieping. Het totaal aantal leerlingen was op het moment van ons bezoek 71 leerlingen.
Er waren een aantal jonge leerlingen bij gekomen op de school. Een aantal van deze leerlingen had problemen met hun mondmotoriek. De leerkrachten vroegen om mondoefeningen en om een speciale trainingslamp.
Voor de mondoefeningen hebben wij pingpong balletjes gekocht. Door de balletjes over de tafel heen en weer te blazen worden de mondspieren op een speelse wijze getraind.
De trainingslampen hebben wij, via, de elektriciteitswinkel uit Kalutara, in Colombo kunnen bestellen. Met deze bijzondere lampen  kunnen de leerlingen hun mondspieren trainen. De lampen worden met een usb opgeladen en het licht gaat alleen aan en uit als er in de lamp wordt geblazen. Ook hebben wij nog 2 ventilatoren kunnen plaatsen. En ventilator in de onder verdieping en n ventilator bij de bovenverdieping, in het zogenaamde dans lokaal.

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

De familie Cyrilnandana de Silva  
-een jackfruit deurkozijn voor de buitendeur   (inclusief plaatsen van het kozijn)
Familie Shameli
-4 ramen inclusief glas en hang- en sluitwerk
-n voordeur inclusief hang- en sluitwerk
-transport en arbeidsloon
De keuken van familie Mozes Tiranga
-22 vloertegels
-30 wand tegels
-4 aanrechtbladtegels
-keukendeur
-voegsel, cement en  tegelpasta en arbeidsloon
De familie Nandana de Silva  
-Een deur met kozijn, tegels, sanitair en een douche. Inclusief arbeidsloon voor het plaatsen.
Familie Suranga
-Luiers voor de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan
Familie Ranga
-14 zakken cement
-150 grote stenen voor septictank
-cementblokken
-pvc aansluitbuizen
-stapwc
-transport en arbeidsloon
Suktitha school
-1 fles dettol, 1 fles au de clogne, tijgerbalsum, 12 pingpong balletjes, 3 uitblaas lampen, twee ventilatoren (inclusief het plaatsen en aansluiten hiervan)
Huis familie Renuka
-een fundament van 23×15 voet fundament.
-1 kubieke meter zand
-15 zakken cement
-een vierde kub kleine steentjes
-cementblokken
-3 houten draagbalken
-15daklatten
-betonijzer
-dakplaten en bevestigingsnagels
-transport en arbeidsloon
Familie Columbus
-een gascilinder met aansluitstukken
-een half automatische wasmachine
Keuken familie Sudath
-cementblokken
-7 zakken cement
-4 dakplaten
-transport en arbeidsloon
Overige hulp
-12 complete wielertenues, waaronder 4 paar fietschoenen, 4 sport zonnebrillen
-2 laptops
-1 tablet (windows surface)
-donatie van kinder-/babykleding (zoals t shirts, jurkjes, hemdjes en rokjes)
-4 keer een voedselpakket
-n sarong, 2 blouses
-twee handdoek pakketten
-drie kledingpakketten

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp
Mocht u de nieuwsbrief in PDF, met grotere foto’s willen ontvangen stuurt u dan een mailtje naar info@nikalanka.org

Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2019

Nieuws uit Sri Lanka

Het toerisme zit in Sri Lanka in de lift. Steeds meer Europeanen weten Sri Lanka te vinden voor een vakantie. Economisch gaat het hierdoor beter met, het nog steeds op vele plekken, arme Sri Lanka. Maar ook kampte Sri Lanka met tegenslagen. Zo is er een aantal jaren gebouwd aan een grote haven in Hambantota (in het zuid oosten van Sri Lanka). Dit zou een grote haven moeten worden voor zeecontainers, voor de verbinding tussen China en Europa en het hele land zou hiervan moeten gaan profiteren. Onze Sri Lankaanse vrienden spraken al jaren vol trots over dit grote project.

Echter de containerschepen bleven weg, Sri Lanka kon de schulden aan China niet aflossen en inmiddels is er een deal gemaakt dat de haven voor 99 jaar in Chinese handen is. Het bijna 12 vierkante kilometer haventerrein is inmiddels omgetoverd tot een vrijhandelszone, maar ontbreekt de industrie om het werkelijk te vullen. Er is de hoop gevestigd om Hambantota te laten fungeren als uitwijk haven voor de inmiddels overvolle haven van Colombo. En richt men zich op de ontwikkeling van een cementfabriek en suikerraffinaderijen rondom het havengebied..

De laatste maanden kregen wij van een aantal Sri Lankanen per post en per mail een berichten en fotos.

Van Shanta en zijn familie kregen we een foto van zijn trotse zoon. Onlangs was hij jarig, en de verjaardag werd gevierd met de gebruikelijke birthdaycake.

Afgelopen zomer hebben wij Eranga geholpen met nieuwe fietskleding. Eranga zit op het voortgezet onderwijs en fietsen is zijn grote hobby. Hij traint op de standardbike van zijn vader.

Afgelopen zomer hebben wij hem geholpen met fietskleding. Op 7 februari kregen wij van hem een mooi bericht met een foto. Hi, Im starting my first reac. I finished with the first players of the second bunch of 22 players. I wish I was a good player in this game. Eranga is de 8ste van rechts.

Eranga is de 8ste van rechts.

Op 16 februari kregen wij vanuit Sri Lanka een Valentijnskaart. Deze kaart kregen wij van Rani, woonachting in Mahawaskaduwa. Afgelopen zomer hebben wij Rani blij kunnen maken met een nieuwe fiets. Met deze fiets brengt hij nu dagelijks zijn zoontje naar school.

 Rani met zijn fiets en met zijn vrouw en zoontje (augustus 2018) en de schitterende valentijnskaart.

.

Sri Lanka en cricket (en het verhaal achter de nieuwjaarsfoto)

Circket is de nationale sport in Sri Lanka, het is na voetbal de populairste sport ter wereld, voornamelijk door de vele fans op het Indiaas Subcontinent. Overal op het eiland zie je de Sri Lankanen cricket spelen, langs het spoor, in een steegje, op het harde zand van het strand en voor wedstrijden loopt het hele dorp uit. En bij belangrijke cricket wedstrijden zit het hele land voor de televisie, in 2014 was Sri Lanka wereldkampioen cricket.

Het cricketveld is ovaalvormig en wordt afgebakend door een polsdik touw dat in het gras ligt. In het midden van het veld is er geen gras, in een rechthoek. Die zone heet de pitch. Aan de korte zijden van de pitch bevinden zich kniehoge houten constructies, die worden de wickets genoemd.

Het grootste deel van het spel speelt zich op en bij de wicket af. De wickets bestaan uit drie rechtopstaande paaltjes die met zodanige tussenruimte op een rijtje zijn gezet dat de bal er niet tussen door kan. De paaltjes heten stumps. De toppen van de stumps worden overbrugd door twee kleine houtjes die bails worden genoemd. De zo ontstane constructie is zo instabiel dat de bails al bij een geringe aanraking van het wicket op de grond vallen.

De taak van de slagmannen is om zoveel mogelijk runs te scoren. Ze doen dit door de bal te slaan en naar elkaars wicket te lopen. Dan hebben ze een run, ze kunnen stoppen met lopen of opnieuw de oversteek wagen om twee of meer runs te scoren. Indien de bal zo geslagen wordt dat die over de grond het speelveld uitrolt, dan scoort de slagman 4 runs. Slaat hij de bal op een manier dat die uit het veld vliegt zonder de grond te raken dan worden 6 runs toegekend. Een batsman kan op verschillende manieren uit gaan:

-gevangen (catch): een slagman is uit als de bal die hij wegslaat, voor die de grond raakt, gevangen wordt door een fielder (meest voorkomend)

-uitgegooid (bowled): de bowler gooit de slagman uit door de bal tegen de wickets aan te gooien (vaak voorkomend)

-uitgelopen (run out): een speler die niet op tijd in is (over de witte lijn voor zijn wicket) op het moment dat het wicket waar hij naartoe loopt wordt opgegooid. (in korte wedstrijdformules vaak voorkomend)

Ambassadeurs van Nika Lanka

De schaatsende en fietsende broers Stroetinga waren deze winter weer succesvol. Begin 2019 won Arjan voor de 7de keer de nationale titel marathon schaatsen. Eerder won Arjan deze titel ook al in 2008, 2010, 2011, 2012, 2014 en 2016 en zo is hij de meest succesvolle marathonschaatser in de geschiedenis.

Zijn broer Wim was als zesdaagse renner, samen met zijn koppelgenoot Yoeri Havik zeer succesvol. Zij wonnen de zesdaagse van London, werden 5de in Gent, 3de in Rotterdam en 6de in Bremen. Helaas eindigde Wim zijn baanseizoen met een flinke val in Kopenhagen.

Plannen voor de zomer van 2019

In de zomer va 2019 zal Nika Lanka in ieder geval een aantal gezinnen ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis. Zo zullen we de familie die woont in het onderstaande huis helpen met het verbeteren van hun woonplek.

Ook zal Nika Lanka aankomende zomer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan helpen. En uiteraard weer een aantal gezinnen ondersteunen met nieuwe bedden, matrassen, sanitair en sportkleding en fietsschoenen.

NIKA LANKA Nieuwsbrief augustus 2018

Van eind juli tot eind augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka. Duidelijk merkbaar was de prijsstijging van levensmiddelen, benzine en bouwmaterialen. Sri Lankanen gaven ook aan alle prijsstijgingen en de vele belastingen niet te begrijpen, vooral omdat de salarissen stabiel blijven. Begin augustus kwam de onvrede tot uiting door een staking bij de post en halverwege augustus waren er stakingen bij de bus en treinondernemingen. Hulp is daarom nog steeds wenselijk, afgelopen 4 weken hebben wij een aantal families kunnen helpen.

De families, Suranga, Asanka, Shanta, Cyrilnandana, Shameli en Tiranga zijn families die Nika Lanka al eens eerder heeft geholpen. De families Ashra Bandara, Nandana en de moeder en dochter van de keuken zijn families die voor het eerst zijn geholpen.

Uiteraard is er ook weer hulp geboden aan de school en het ouderenhuis.

 

De bouw van huis bij de familie Ashra Bandara

Deze familie woont in Mahawaskaduwa, een gezin van een vader, moeder en 2 kinderen. Zij wonen in een een kamer vertrek. Er ligt al wel een fundament voor de overige vertrekken, maar het geld ontbreekt om hier verder te bouwen. Hier zijn 2 vertrekken met een dak bijgebouwd.

g
gg
Het eenkamer vertrek van de familie Bandara
gg
gg
gg

 

Het keukendak en vloer van Shameli en Lal

In Payagalle wonen Lal (tuinman) en Shameli (zij is analfabeet en runt het huishouden). Vorig jaar hebben wij het dak van de woning kunnen plaatsen en dit jaar het keukendak en een keukenvloer. Naast de woning staat een kokosnootboom die zeer waardevol voor de familie is. Een kokosnoot heeft momenteel de waarde van ongeveer 50eurocent. Doordat de noten geregeld uit de bomen vallen was een stevig, onbreekbaar, aluminium dak hier noodzakelijk.

gg
Lal al klimmend in een kokosnootboom en Shameli
gg
gg
De kokosnoot boom en de huidige keuken (met volop gras op de vloer)
gg
gg
gg
g

 

Het bouwproces bij de familie Nandana de Silva

In Pohaddaramulla woont de familie Nandana de Silva. Vader woont hier met zijn vrouw en zoon in een kleine woning met 2 slaapkamers. Bij deze familie wonen ook 3 zussen van de vader, zijn moeder en een neefje. Al jaren zijn zij bezig met de bouw van een woning voor hunzelf. Zij zijn geholpen met hun onafgebouwde woning. In 4 vertrekken zijn kozijnen (voor deuren en ramen geplaatst) en een vertrek is volledig gestukadoord. Zij hopen deze woning nu snel te kunnen betrekken.
gg
g
gg
gg
g

Een tegelvloer voor familie Tiranga

Bij Mozes Tiranga (hij heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel) hebben wij een betegelde vloer kunnen leggen. Mozes verplaatst zich in de woning glijdend over de vloer en dat hoeft nu niet meer over het ruwe cement. Deze familie een vader en moeder met 4 kinderen woont in Wadduwa. Vader verdient zijn geld als tuk tuk chauffeur en heeft een landmaster (een soort van trekker)

gg
g
Het vervoer van de tegels en cement in de tuk tuk
gg
g


Het kozijn en stukadoren bij de familie Cyrilnandana

In Veniwelpitiya (15 kilometer landinwaarts) woont de familie Cyrilnandana de Silva (vader, moeder, 16 jarige zoon). Vader is werkzaam als bijrijder bij de verkoop van frisdrank en moeder werkt in een naaiatelier. Vorig jaar is het dak op deze woning geplaatst. En dit jaar hebben wij, de kamer waar de zoon studeert, kunnen stukadoren en hier een raam en deur kozijn kunnen plaatsen.

gg
gg
g

De bouw van de keuken

In Mahawaskaduwa troffen wij, via Geethanga, een moeder (haar man was onlangs overleden), met haar dochter. Zij kookten in / onder een aantal verroeste ijzeren platen (en dit noemden zij een keuken!). Dit geheel stond echter op instorten. Voor deze moeder en dochter hebben wij een 9 bij 9 voet keuken gebouwd.


gg

gg
g
g

 

De familie Columbus

De familie bestaat uit meneer Columbus (een 82 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (28, 25 en 17 jaar). De vader van deze drie kinderen is een aantal jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, 9 jaar terug, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen. De oudste zoon heeft werk als elektricien.

De dochter is vorig jaar getrouwd en eind mei is zij bevallen van een tweeling (een jongen en een meisje) Deze familie hebben wij kunnen helpen met een achterstallige elektriciteit rekening een kledingpakket, babykleding, handdoeken en een voedselpakket (zeep, tandpasta, , thee, suiker, zout, 20 kilo rijst, 2x kokosnoot olie, kokosnootazijn, dahl, chili, kruiden, bloemkool, 1 kilo aardappelen, uien, groente en vis).
g
g

 

De familie Suranga

De familie Suranga De familie Suranga kennen wij al jaren. Zij wonen in Katukurunda in een kleine tsunami woning. Deze familie bestaat uit een vader, moeder, dochter en de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan. Vorig jaar hebben wij hier een industriele naaimachine kunnen doneren zodat de moeder voor de mensen in het dorpje waar zij wonen, kleding en gordijnen kan naaien. Sasan had een acute darm afsluiting. Hierdoor was hij aantal weken opgenomen in het ziekenhuis van Colombo. Nika Lanka heeft de familie kunnen ondersteunen bij de medische kosten van deze operatie.
gg
Sasan in het ziekenhuis en Sasan weer thuis.

 

De familie Asanka

Vader Asanka is chauffeur in het zuiden van het land. Asanka woont met zijn vrouw en 3 kinderen net buiten Kalutara. Zij koken nog op hout. Dit is een langdurig en duur proces. Hun grote wens was vorig jaar al, een gascoocker. Dit hebben wij dit jaar kunnen realiseren, evenals een pannenset en een fluitketel.
gg
gg

 

De Sukithaschool

Deze school voor zeer moeilijk lerende kinderen heeft op dit moment 63 leerlingen, verdeeld over 2 verdiepingen (leeftijd van 4-12 jaar) en de bovenverdieping (de leeftijd van 13-20 jaar). Dit jaar hebben wij schommels, verf voor de buitenmuren (met kwasten) en bezems gedoneerd.

g

gg

g

g
gg
g

g
g

 

Het bejaardenhuis Sujatha

In dit huis wonen momenteel 31 ouderen. De manager vertelde dat sinds korte tijd de televisie stuk was. Aangezien dit het enige tijdverdrijf van de bewoners is, kwam er het verzoek voor een nieuwe televisie. Aan dit verzoek hebben wij kunnen voldoen.

g
gg
g

 

 


Blij met kleding

gg
Nieuwe fietskleding

g
Nieuwe fietskleding en een nieuwe fiets

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

De familie Cyrilnandana de Silva
-twee jackfruit deurkozijnen en acht jackfruit raamkozijnen (inclusief plaatsen van de kozijnen) en stukadoren van ??n kamer (inclusief zand, steentjes, cement en arbeidsloon)

Familie Shameli
-plaatsen van een keukendak (aluminium dakplaten, kleine en grote balken,) en de keukenvloer (zand, steentjes en cement) en transport en arbeidsloon

Familie Mozes Tiranga
-het betegelen van de woonkamer (vloertegels, cement, arbeidsloon)

De familie Cyrilnandana de Silva
-Een deurkozijn, raamkozijn en stukadoren van ??n kamer (inclusief zand, steentjes, cement en arbeidsloon)

Familie Suranga
-eenmaal medische ziekenhuiskosten van Sasan

Familie Asanka

-een gascoocker, gascilinder, pannenset en fluitketel

Bejaardenhuis Sujatha in Aluthgama

-een nieuwe televisie

Suktitha school
-5 bezems voor de tuin, 5 bezems voor in de school, 8 liter verf, kwasten en 2 nieuwe schommels

Familie Columbus

-tweemaal een voedselpakket

-een kledingpakket voor de familie en de net geboren tweeling (handdoeken, theedoeken, babykleertjes en andere baby items)

-rekening water en licht

Familie van de keuken van 9 bij 9 voet

-kleine en grote balken, cementblokken, zand en cement, grote en kleine stenen voor het fundament, transport en arbeidsloon

Familie Ashja
-bouw van 2 vertrekken bij de bestaande woning (dakplaten, kleine en grote balken, betonijzer, cementblokken, zand en cement, transport en arbeidsloon)

Overige hulp

-3 maal ondersteuning van studiekosten

-donatie van 10 wielertenues,

-donatie van 4 mobiele telefoons en bijbehorende items (zoals o.a. een carkit)

-donatie van kleding (zoals t shirts, jurkjes, hempjes en rokjes)

-een nieuwe fiets

 

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka

NIKA LANKA Nieuws februari 2018

Nieuws uit Sri Lanka

 

Op 4 februari van deze maand vierde Sri Lanka de zeventigste verjaardag van de onafhankelijkheid. Bij de viering van deze Onafhankelijkheidsdag waren Prins Edward en zijn vrouw Sophie aanwezig. Zij hebben een felicitatie boodschap van koninging Elizabeth aan president Maithripala Sirisena van Sri Lanka overhandigd. Na de overheersing van de Portugezen en de Nederlanders namen de Britten in 1796 Sri Lanka over. De betrekkingen tussen onze twee landen zijn door de jaren heen blijven groeien, en het is mijn hoop dat de verbindingen tussen onze volkeren ook in de komende jaren blijven bloeien, aldus de koningin haar boodschap.

Ze betreurde het dat ze niet zelf naar Colombo kon komen om bij dit historische moment aanwezig te zijn, maar ze was blij dat haar jongste zoon en zijn echtgenote wel konden afreizen als haar vertegenwoordigers. Edward en Sophie waren enkele dagen in Sri Lanka, waar ze verschillende ontwikkelingsprojecten bezochten die te maken hebben met ontwikkeling van de jeugd en onderwijs.

 

De laatste maanden kregen wij van een aantal Sri Lankanen een berichtje. Van de familie Chanake kregen wij fotos van zijn, in november geboren, dochtertje. Deze familie had al 1 zoontje.

 

Van Shanta en zijn familie kregen we een mooie foto van zijn trotse jongste zoon. In zijn school uniform poseert hij voor de foto. Zijn zoon is namelijk eindelijk toegelaten op de beste school van het district Kalutara.

 

Sri Lanka en alcohol

In januari was alcohol het onderwerp van gesprek tussen de Sri Lankaanse president Sirisena en machtige monniken.

Wat was het geval ??? Het was tot eind 2017 verboden voor vrouwen om alcohol te kopen.

Op verzoek van de toerismebedrijven op het tropische eiland kondigde de minister van financin begin januari aan dat ook vrouwen voortaan legaal alcohol kunnen kopen. De bewindsman maakte daarmee een eind aan een al 39 jaar geldend, maar niet al te streng gehandhaafd verbod. Het leek de toeristische sector op Sri Lanka zon mooie manier om het vakantieparadijs met zijn groene jungle en witte zandstranden nog aantrekkelijker te maken voor buitenlandse bezoekers.

De timing van dit besluit was echter ongelukkig, want op 10 februari waren de gemeenteverkiezingen. En alcoholgebruik door vrouwen ligt gevoelig op het voor het overgrote deel boeddhistische eiland. Machtige monniken beschuldigden de minister van financin van het ondermijnen van de boeddhistische familiecultuur en het bevorderen van alcoholverslaving onder vrouwen, en ook oppositiepolitici waren er als de kippen bij om het besluit te bekritiseren.

President Maithripala Sirisena wist vervolgens niet hoe snel hij de maatregel ongedaan moest maken. Naar eigen zeggen had hij er pas via de media van vernomen en op een verkiezingsbijeenkomst beloofde hij dat drankverkoop aan vrouwen gewoon verboden blijft. Ik heb de minister van financin, de premier en andere ministers gesproken en het besluit wordt meteen gecanceld, verzekerde de president.

Dat kwam hem op zijn beurt op sociale media weer op schampere opmerkingen te staan van sommige Sri Lankanen. Dit is een belachelijke wet, twitterde een criticus. Als vrouwen alcohol kunnen drinken, waarom mogen ze het dan niet kopen?

De Ceylon brouwerij die o.a. het best verkopende Lion Beer brouwt, brouwt al vanaf 1881 op commercile wijze bier. De brouwerij werd door Engelsen al in 1849 opgericht en vestigde zich in de Britse koloniale theeplantages in de heuvelachtige omgeving van Nuwara Eliya. Dit is met zijn koele klimaat en natuurlijk bronwater een ideale locatie voor een brouwerij.

 

Ambassadeurs van Nika Lanka

Ook deze winter was voor de broers Arjan & Wim Stroetinga weer succesvol. Arjan won deze winter meerdere marathons op de schaats. Zo won hij o.a. in Tilburg, Heerenveen en in Amsterdam op de ijsbaan in het Olympisch stadion.

Zijn broer Wim was als zesdaagse renner, samen met zijn koppelgenoot Yoeri Havik zeer succesvol. In de zesdaagse van Rotterdam veroverden zij een tweede plaats. En de zesdaagse van Berlijn sloten zij winnend af.

Wim neemt van 28 februari tot 4 maart ook deel aan het WK wielrennen en hier is hij op meerdere onderdelen een van de favorieten.

Plannen voor de zomer van 2018

Aankomende zomer zal Nika Lanka de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan steunen.

Ook zal Nika Lanka in de zomer van 2018 in ieder geval een aantal gezinnen ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis. Zo zullen we de familie De Silva gaan helpen. Deze familie woont in Pohaddaramulla in een huis wat nooit is afgebouwd. Met het stukadoren en leefbaarder maken van de woning zullen wij de familie helpen.

En een aantal gezinnen ondersteunen met nieuwe bedden en matrassen, sanitair en gascoocker met gasfles..

Met vriendelijke groet,

 

Stichting Nika Lanka

 

 

NIKALANKA NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2017

Van eind juli tot eind augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka. De gevolgen van de extreme regenval in mei en de daarop volgende watersnood waren op sommige plaatsen nog zichtbaar. In de binnenlanden waren een aantal wegen nog maar deels berijdbaar. In district Kalutara zijn de inwoners echter weer over gegaan tot de orde van de dag. Vervolgens werd Sri Lanka eind juli een aantal dagen getroffen door een landelijke staking van de benzine toeleverende bedrijven. Zij zijn het niet eens met de gestegen belastingen en het beleid van de Sri Lankaanse overheid. Gelukkig werd de staking na 3 dagen beëindigd. Een mening over de regering hebben wij niet, maar we hebben wel gemerkt dat kosten zijn gestegen. Hulp is nog steeds wenselijk, afgelopen 4 weken hebben wij een aantal families kunnen helpen.

De families Chanake, Suranga, Asanka, Shanta, Geethanga en Tiranga zijn families die Nika Lanka al eens eerder heeft geholpen. De families Shameli en Cyrilnandana de Silva zijn families die voor het eerst zijn geholpen.

Uiteraard is er ook weer hulp geboden aan de school en de ouderenhuizen.

 

Het dak van Shameli en Lal

In Payagalle wonen Lal (tuinman) en Shameli (zij is analfabeet en runt het huishouden). Zij wonen in een, zeer slechte staat verkerende, piepkleine, van klei opgebouwde woning. Naast hun huisje zijn de buitenMuren van hun toekomstige twee kamerwoning (kamer en een keuken) al opgemetseld. Voor deze familie hebben wij een dak op de kamer kunnen plaatsen. En nog cement kunnen aanschaffen zodat zij zelf (met de steentjes en zand die zij al hebben) een cementen vloer in hun woning kunnen leggen.

aaaa
De huidige woning

aaaa
De woning en de keuken

aaaa
De al opgebouwde muren (naast de huidige woning
 

aaaa
Het bevestigen van de dakbalken en rechts een blije Shameli en Lal

aaaa

aa

 

De familie Asanka

De familie Asanka heeft in mei een week hun huis moeten verlaten ivm de wateroverlast. Toen het water was gezakt bleek dat hun toilet flink was beschadigd. Halverwege juni zijn ze zelf al begonnen met het uitgraven van het metersdiepe gat voor de septictank. En begin juli heeft deze familie de zijkanten, van dit gat, laten opmetselen. Met hulp van nikalanka is het toilet opgemetseld en is er een stapwc geplaatst.Ook heeft Nika Lanka ook twee matrassen aan deze familie gedoneerd.

aa

aaaa

Het huidige toilet en de spetictank

aaaa

aaaa

aaaa

Het toilet is gereed en de buitenmuur wordt gestukt.

aaaa

aaaa

De familie Cyrilnandana de Silva

In Veniwelpitiya (15 kilometer landinwaarts) woont de familie Cyrilnandana de Silva (vader, moeder, 15 jarige zoon) op een fundament in een onafgebouwde woning van 2 vertrekken. Vader is werkzaam als verkoper van chips en frisdrank op een vrachtwagen en moeder is werkzaam in een naaiatelier, zo kunnen zij net rondkomen. Voor deze familie hebben wij 2 kamers, met dak, op het al bestaande fundament kunnen bouwen. Tijdens de bouw heeft deze familie met eigen middelen nog 200 extra stenen gekocht en zo kon ook de buitenmuur van het volledige huis al opgebouwd worden.

aa
aa
De keuken

aa

aaaa

aaaa

aa

aaaa

aaaa
aaaa
aaaa
aaaa

aaaa
aa

De familie Suranga

De familie Suranga kennen wij al jaren. Zij wonen in Katukurunda in een kleine tsunami woning. Deze familie bestaat uit een vader, moeder, dochter en de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan. Vader is badmeester in een hotel en door de zorg voor Sasan is moeder voor het grootste gedeelte van de dag aan huis gebonden. Moeder is naaister en naait kleding en gordijnen voor de mensen in het dorpje waar zij wonen. Haar huidige naaimachine is echter een ‘gewone’ singer naaimachine. Zij heeft voor haar werkzaamheden een industriële naaimachine nodig. Met de gehele familie hebben wij in Kalutara zo’n machine kunnen aanschaffen en zo deze familie een kleine impuls kunnen geven.

aaaa
aaaa
Met de hele familie de naaimachine kopen

aa
De naaimachine wordt direct in gebruik genomen

De familie Tiranga

Vorig jaar hebben we de familie Tiranga ontmoet. Deze familie bestaat uit een vader, moeder, 3 meisjes en één zoon. Vader verdient zijn geld door het vervoeren van goederen met zijn landmaster (een soort trekkertje). Hun negentienjarige zoon Mozes, heeft 2 vergroeide benen en zit in een rolstoel. Vorig jaar hebben wij voor hem een toilet pot kunnen aanschaffen, deze kunnen plaatsen en de vloer betegeld, zodat hij niet meer op een krukje boven het toilet hoeft te hangen.

Deze zomer hebben we de familie weer opgezocht en nu hebben we ook een aantal leidingen kunnen verleggen en ook de wanden van hun badkamer kunnen betegelen. De badkamer is nu helemaal af.

aa

aa
Nieuwe handdoeken voor de familie Tiranga

aa

Het toilet zoals Mozes het tot juli 216 gebruikte.

aaaa

Het zittoilet en een betegelde vloer in augustus 2017 en de huidige volledig betegelde badkamer.

aaaa

De familie Samankumare

Deze familie bestaat uit vader, moeder en 3 kinderen. Vader Chandana verdient zijn geld als tuktuk chauffeur. Voor deze familie heeft Nika Lanka vorig jaar een stenen huis met 2 kamers gebouwd en een sanitaire voorziening van douche en toilet. Dit jaar hebben wij hier 2 nieuwe matrassen gedoneerd.

aaaaHet huidige ‘matras’ ligt buiten te luchten. Het matras op het andere bed bestaat uit losse stoelkussens.

aaaa
De maten van de matrassen worden opgemeten met twee verschillende touwtjes. In elk touwtje wordt een knoop gelegd. Meneer Samankumare meet op en mevrouw controleert nog even.

aaaa
aaaa
aaaa
aa

 

De familie Shanta

De familie Shanta is in mei 2017 flink getroffen door de watersnood. Zij hebben hun huis meer dan een week moeten verlaten. Tijdens de watersnood is hun koelkast onherstelbaar beschadigd. Voor deze familie hebben we een nieuwe koelkast kunnen kopen.

aa

 

De familie Columbus

De familie bestaat uit meneer Columbus (een 81 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (27, 24 en 16 jaar). De vader van deze drie kinderen is 9 jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, 9 jaar terug, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen. De oudste zoon heeft af en toe werk als elektricien en de dochter van de 24 jaar zorgt voor het vaste inkomen, omdat zij op de administratie werk bij een edelstenen bedrijf in Panadura..

Deze familie hebben wij tweemaal een voedselpakket kunnen doneren. Het pakket bestond uit : Zeep, tandpasta, tandenborstels, thee, suiker, zout, 20 kilo rijst, 2x kokosnoot olie, kokosnootazijn, dahl, chili, kruiden, bloemkool, 1 kilo aardappelen, 550 gram uien, 500 gram boontjes en 500 gram aubergine en 2 ananassen en 1 kilo vis.

aa

 

Sukitha school

Deze school voor zeer moeilijk lerende kinderen heeft op dit moment 46 leerlingen, verdeeld over de beneden verdieping (leeftijd van 4-12 jaar) en de bovenverdieping (de leeftijd van 13-20 jaar). Na de overstromingen van mei 2017 hebben zij last van ongelooflijk veel vliegen. Zij vroegen om schoonmaakmiddelen (dettol en eau de cologne) en om ventilatoren voor de benedenverdieping. 5 ventilatoren hebben wij kunnen plaatsen en een paar dagen later waren er inderdaad aanmerkelijk minder vliegen.

aaaa
De school en een van de leerkrachten met de dettol en de eau de cologne

 

aa

aa
aaaa
aa
aaaa
aaaa

Bejaardenhuis MuapiyaSevena in Galaphata en Sujatha in Aluthgama

Beide bejaardenhuizen worden al jaren ondersteund door Nika Lanka. Momenteel zijn er 26 ouderen woonachtig in MuapiyaSevena en 24 in Sujatha.

Bij MuapiyaSevena hebben wij dit jaar tweemaal een voedselpakket gedoneerd. Elk pakket bestond uit : 20 kilo rijst, 1 kilo gedroogde vis, 3 kilo tomaten, 1 kilo boontjes, 2 kilo wortels, 1 kilo aubergines, gember, 2 kilo aardappelen, 1 kilo uien, knoflook, 2 flessen olie, 5x zeep, 2 kilo suiker, 2 kilo dahl, 1 kilo thee, 1 kilo chili kruiden, 1 pond curry kruiden, 1 pond peper, 4 pakken crackers, 3 pakken koekjes en 3 kilo melkpoeder.

aaaa
aaaa
aaaa

 

Bij Sujatha kregen wij een wensenlijstje waaraan er behoefte was. Bij dit huis hebben wij het volgende gedoneerd : 10 tandenborstels, 8 tubes tandpasta, 8 stuks handzeep, 10 scheermessen, 1 tondeuse, 1 antenne voor de televisie en 6 stoelen.

aaaa
aaaa
aa

aaaa

Familie Chanake

Deze familie ondersteunen wij al een aantal jaren. Zij verwachten in november hun 2de kind. Zij hadden behoefte aan een nieuwe babykast. Omdat zij hopen op een meisje hebben ze voor een kast met roze kleuren gekozen.

aa
aaaa

 

aaaa
Geethanga in zijn theewinkel en wielrenners in het nieuw

aaaa
Tweemaal een nieuwe telefoon

 

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

Familie Samankumare
-2 nieuwe matrassen

Familie Shameli
-plaatsen van een dak (14 dakplaten, kleine en grote balken, cementblokken, zand en cement, transport en arbeidsloon)

Familie Chanake
-een nieuwe babykast (zij verwachten in november hun 2de kindje)

Familie Mozes Tiranga
-eenmaal het betegelen van de badkamer.
-6 handdoeken en meisjeskleding

De familie Cyrilnandana de Silva
-De bouw van 2 kamers en een dak

Familie Suranga
-eenmaal een industriële naaimachine

Familie Asanka
-toilet (120 stenen, 3 zakken cement (a 50 kilo), 1 houten kozijn en deur, staptoilet, arbeidsloon en transport)
-2nieuwe matrassen en lakens

Familie Shanta
-een nieuwe koelkast

Bejaardenhuis MuapiyaSevena te Galaphata
-2 maal een voedselpakket

Bejaardenhuis Sujatha in Aluthgama
-10 tandenborstels, 8 tubes tandpasta, 8 stuks handzeep, 10 scheermessen, 1 tondeuse, 1 antenne voor de televisie en 6 stoelen

Suktitha school
-5 ventilatoren (inclusief transport en arbeidsloon) en schoonmaakmiddelen

Familie Columbus
-tweemaal een voedselpakket
-2 sarongs en 2 overhemden & kledingpakket voor de familie

Overige hulp
-voor de zoon van Nandana een speciale rekenmachine voor de studie bouwtechnisch tekenen

-3 maal ondersteuning van studiekosten

-donatie van 6 wielertenues,

-donatie van 5 mobiele telefoons

-3 kub zand voor de woning van Geethanga

 

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka

NIKA LANKA NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2017

Nieuws uit Sri Lanka

Sri Lanka is een overwegend Boeddhistisch land. Afgelopen zomer hebben wij in Matugama het grootste staande Boeddhabeeld van Zuid-Azie bewonderd. Dit indrukwekkende beeld, wat begin 2016 is onthuld, staat op een heuveltop bij het Batamulla Kanda boeddhistisch centrum. Model voor het beeld stond de Avukana boeddhasculpture in de omgeving van Kekirawa, in het noorden van Sri Lanka. Dat beeld, met een hoogte van twaalf meter, is uit een rots gehakt in de vijfde eeuw na Christus. Het is een van de best bewaarde staande beelden in Sri Lanka en een toeristisch trekpleister
BBBB

Avukana boeddhabeeld Sri Lanka vijfde eeuw

Van een aantal Sri Lankanen kregen wij onlangs een berichtje met foto.
Met Geethanga gaat alles goed, hij heeft met name veel Chinese klandizie in zijn thee winkel en hij is gestart met de bouw van zijn huis. Van de familie Rukmal , de familie die we afgelopen jaar hebben geholpen met de bouw van een keuken kregen wij een foto van de eerste schooldag van hun zoontje.

In 2012 heeft de stichting voor familie Asanka een huis gebouwd. In 2015 heeft Nika Lanka voor deze familie kozijnen en ramen in de woonkamer en slaapkamers geplaatst en de woonkamer gepleisterd.

bb bb

Chinese thee in my shop; schreef Geethanga en de familie Asanka met hun jongste dochter.

bb bb
My sun start to go kinderschool (familie Rukmal)

 

Sri Lanka op televisie in De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld
BNN heeft onlangs de serie de gevaarlijkste wegen van de wereld uitgezonden

Over de levensgevaarlijke wegen van Sri Lanka maken Patty Brard en cabaretier Richard Groenendijk een reis die ze nooit meer zullen vergeten. Het verkeer in Sri Lanka is levensgevaarlijk. Ze rijden daar als gekken en een ongeluk is zo gebeurd. Daarnaast moeten zij bergwegen met spectaculaire afgronden bedwingen. En dan mist het ook nog eens. Het vele gevaar op en rond de weg speelt de twee parten. Verder bezoeken Patty en Richard een olifantenpark, een aboriginal dorp en kan Richard de verleidingen van een slangenbezweerder niet weerstaan.
Hun reis geeft een mooi beeld van de hectiek en schoonheid van Sri Lanka.
bb
bb
bb

 

 

Het verhaal achter de foto van de nieuwsjaarswens
In de zomer van 2016 troffen wij aan de westkust een groep monniken. Deze monniken waren woonachtig in een klooster in de regio van Kandy.
Zij waren een aantal dagen in de regio van Kalutara op bezoek bij een ander Boedhistisch klooster. Een aantal van deze monniken had nog nooit de zee gezien.Alle monnikenbeleefden veel lol aan de golven van de zee.
bb bb
bb bb

 

Ambassadeurs van Nika Lanka
De broers Arjan & Wim Stroetinga waren ook deze winter weer succesvol. Arjan won deze winter meerdere marathons op de schaats. Zijn broer Wim stond 4maal op het podium van een zesdaagse. Het absolute hoogtepunt was zijn winst in de zesdaagse van Berlijn.
bb bb

 

Fietsclinic Nika Lanka
Op dit moment lopen de contacten met de broers Stroetinga en Servais Knaven (ploegleider van SKY) om een datum voor de clinic te plannen.
bb

 

Plannen voor de zomer van 2017
Voor de zomer van 2017 heeft Nika Lanka al een aantal plannen. Zo zal Nika Lanka de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan steunen.

Daarnaast gaat Nika Lanka in de zomer van 2017 in ieder geval een aantal gezinnen ondersteunen bij bouwen / verbouwen van hun huis en een aantal gezinnen ondersteunen met nieuwe bedden en matrassen.

Zo zullen we de familie De Silva gaan helpen. Deze familie woont in Galapatha (vlakbij de Sukithaschool) in een onafgebouwde woning. Hun achterkant van het huis is provisorisch dicht gemaakt met hout en plastic. Wij zullen proberen om op hun fundament 1 a 2 kamers bij te bouwen.
bb
bb
bb

In de zomer van 2016 heeft Nika Lanka de families Samankumare en Tiranga geholpen.
De familie Samankumare bestaat uit vader, moeder en 3 kinderen. Vader Chandana verdient zijn geld als tuktuk chauffeur. Tot vorig jaar woonden zij in een houten woning zonder toilet. Voor deze familie is een stenen huis met 2 kamers gebouwd en een sanitaire voorziening van douche en toilet. Aankomende zomer zullen we de familie ondersteunen met nieuwe matrassen.

De Familie Tiranga (vader, moeder, 3 dochters en zoon Mozes) zullen we helpen met het verder betegelen van hun toilet. Afgelopen jaar hebben wij de invalide Mozes Tiranga geholpen met een zittoilet (ipv een staptoilet met een krukje)

bbbb
bbbb

 

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka