Het bouwproces in Dodangoda is al gestart. De betonnen palen zijn al in het cement gezet, dit moet nog even drogen. De komende dagen zullen zij verder gaan met het ophogen van de grond en het plaatsen van het dak.
Category Archives: Nieuwsbrieven
Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2024
Nieuws uit Sri Lanka
Gelukkig verschijnen er de laatste tijd weer steeds positievere berichten over de economische situatie van Sri Lanka. Het land met de 22 miljoen inwoners herstelt zich langzaam van de ergste financiële crisis in decennia, die de economie in een vrije val stuurde met torenhoge inflatie, geldontwaarding en lage buitenlandse reserves.
Het lijkt erop dat de hulp van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voorzichtig effect heeft.
Volgens de Centrale Bank zijn de reserves van het land met 22% gestegen. Echter wordt Sri Lanka wel steeds meer afhankelijker van China. China ondersteunt Sri Lanka met het herstructureren van de 36,4 miljard dollar aan uitstaande buitenlandse leningen, maar breidt ook de directe investeringen in Sri Lanka uit.
Arbeiders houden een Chinese vlag vast in de haven van Hambantota (aan de oostkant van het eiland)
Ook het toerisme komt gelukkig weer wat op gang. Dat is heel fijn, want toerisme is de belangrijkste economische sector. Ruim 10% van het Nationaal Bruto Product wordt verdiend in de reisindustrie. Eén op de tien mensen werkt in het toerisme. Tel je de mensen mee die indirect hun inkomen uit de reisbranche halen, dan is dat zelfs één op de vier Sri Lankanen.
Bijna wekelijks hebben wij wel contact met Sri Lankaanse vrienden en families, die wij in de loop der jaren hebben geholpen. Velen overwegen nog steeds om naar het buitenland te gaan, om daar te werken hierbij zijn de landen divers; Oman, Qatar, Litouwen, Roemenië en Jordanië.
En gelukkig geven een aantal vrienden ook inderdaad aan dat er weer wat meer toeristen zijn en dat zij hierdoor gelukkig weer de nodige inkomsten hebben.
Rondom de kerst kregen wij een aantal mooie foto’s en kaarten van een aantal families.
Geethanga stuurde ons berichten dat hij de laatste tijd meerdere rondreizen met toeristen heeft gemaakt en dat er steevast werd afgesloten bij zijn restaurant.
Ranga werkt met zijn zussen in een hoppershop vlakbij de Galleroad en afgelopen zomer hebben wij hem geholpen met een tweede hands tuktuk.
Van hem kregen wij de laatste tijd vele berichten over hoe blij hij nog steeds is met zijn tuktuk en dat er met name veel Russische toeristen zijn. Waardoor hij weer de nodige klandizie heeft.
Sajanee, de kleindochter van Columbus
Op donderdag 22 februari kregen wij een zeer blij bericht van Sajanee.
Zij is blij met de eerste schooldag van haar tweeling en de toekomst voor haar kinderen. En zij bedankte nogmaals voor de gedoneerde schooltassen, schoenen en sokken voor haar tweeling.
De kinderen gaan naar het Tissa Central College in Kalutara, één van de grotere scholen in Kalutara.
Links: een afbeelding uit de nieuwsbrief van augustus 2024 (met linksonder het kopen van de schooltassen en -schoenen) Rechts : De familie, heel mooi aangekleed, poserend voor de school.
Sri Lanka en de trein
Sri Lanka staat bekend om de goede trein infrastructuur. En om de adembenemende uitzichten die er vanuit de trein zijn. Zowel de trajecten langs de kust als de bergachtige binnenlanden zijn schitterend.
In Sri Lanka zijn de meeste spoorwegovergangen, bewaakte spoorweg overgangen en worden nog bediend door menskracht. Net als in Nederland zijn er in Sri Lanka weinig onbewaakte spoorwegovergangen. In Mahawaskuda, tussen Wadduwa en Kaluatara is er ook zo’n spoorwegovergang. Op onze brommer zijn wij daar al honderden malen overheen gereden.
Rani woont op 100 meter van deze spoorwegovergang en onlangs kregen wij een berichtje, met foto’s, van hem. Helaas was er daar een ernstig ongeluk met een bus en trein voorgevallen.
Plannen voor de toekomst……
Aankomende zomer zal de hulp in Sri Lanka weer bestaan uit veelal ‘kleine’ hulp, zodat wij vele gezinnen kunnen bereiken. Hierbij zullen wij met de hulp van Geethanga en Chanake gezinnen gaan ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis of het leefbaarder maken van de woonomstandigheden.
En zal de stichting weer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata gaan helpen.
Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka
NIKA LANKA Nieuwsbrief augustus 2023
Nieuws uit Sri Lanka
Na 3 jaar afwezigheid waren wij weer in Sri Lanka. Van 22 juli tot 17 augustus was Nika Lanka, zoals elk jaar actief aan de westkust van dit eiland.
In 2020 en 2021 was een bezoek vanwege corona niet mogelijk. En in 2022 was het land terecht gekomen in de grootste crisis uit de Sri Lankaanse geschiedenis. Door de corona crisis kwamen er bijna geen toeristen meer, terwijl toerisme zo ongeveer de grootste bron van inkomsten is. De export (kokos, thee en kleding) kreeg een klap en Sri Lankanen die in het buitenland werken, stuurden minder geld naar huis. Hierdoor werd de staatskas niet meer gevuld. Dit betekende dat de leningen niet meer afbetaald konden worden.
Dat had tot gevolg dat er o.a. geen brandstof, voedsel en medicijnen geïmporteerd konden worden. Volgens het VN-Wereldvoedselprogramma heeft ongeveer zo’n 20% van de Sri Lankaanse bevolking niet genoeg te eten. Met een lening van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) probeert het land weer wat omhoog te krabbelen.
De afgelopen 4 weken hebben wij zelf ervaren in welke crisis het land zit. De prijzen van zand, cement, rijst en benzine zijn dubbel of zelfs 3dubbel gestegen. En gedurende ons verblijf bleven de prijzen stijgen. Van Sri Lankanen hoorden wij ook de prijsstijgingen van water en elektriciteit. Zij maken zich grote zorgen over de toekomst van hun land en eigen toekomst. En bijna elke man die wij spraken heeft plannen of is zich aan het oriënteren om in het buitenland te gaan werken.
De families en gezinnen die wij troffen deelden hun zorgen met ons. Het was schrijnend om te zien dat de keukens van vele gezinnen leeg waren en dat er bijna geen voedsel in huis was. De mensen met werk konden net rondkomen, hun dagelijkse voedsel kopen en de kosten voor het onderwijs betalen. Maar voor extra uitgaven zoals het repareren van bijvoorbeeld een fiets, luiers, aanschaf van cement, kleding een nieuwe stoel of bed en het kopen van medicijnen is er simpelweg geen financiële ruimte.
Kortom de hulp die Nika Lanka dit jaar heeft verricht bestond uit veelal kleine hulp, maar ook het bieden van de hulp voor de aanschaf van een tuktuk waarmee Ranga zijn leven terug kreeg; zoals hij dit zelf noemde.
Echter één ding is niet verdwenen en dat is de lach en de vriendelijkheid van de mensen.
Dit maakt dat wij terugkijken op 4 dankbare weken.
Een septictank en opgehoogde vloeren voor de familie Tiranga
Dit gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en één zoon). De zoon, Mozes, heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. Een paar jaar geleden zijn wij met deze familie in contact gekomen, dit was tijdens de bouw van een huis. Meneer Tiranga vervoerde toen het benodigde zand voor dit bouwproject. Deze familie woont in Wadduwa, een dorpje zo’n 7 kilometer vanaf Kalutara.
De laatste jaren hebben wij hier het sanitair kunnen verbeteren (een zittoilet voor Mozes en een betegelde badkamer/toilet) en hebben wij een betegelde vloer in de woonkamer geplaatst. Zo hoeft Mozes zich niet meer over het ruwe cement te verslepen.
Momenteel gaat het met Moses niet zo goed. Hij had een ontsteking aan zijn urinewegen en zijn nieren werken niet goed, hij moet elke week naar het ziekenhuis voor een injectie.
Meneer Tiranga verdient zijn geld met de verhuur van zijn vrachtwagen (met zichzelf als chauffeur). En dit vrachtwagentje is tevens ideaal om met de hele familie (inclusief de rolstoel van Mozes) te gebruiken als vervoersmiddel.
Ook Sri Lanka heeft de laatste jaren steeds meer te maken met de extremen van het klimaat. Bij heftige regenval staat de hele omgeving rondom de woning van deze familie continue blank.
Het water stroomt in de woning. Doordat de 2 slaapkamers ietsjes lager liggen stromen deze slaapkamers vol met water. Met onze hulp hebben we de vloer van deze 2 slaapkamers zo’n 10 centimeter kunnen verhogen. Tijdens deze heftige regens en overstroming, stroomt tevens het toilet over en komt al het water via de riolering omhoog. Door het plaatsen van een spectictank, die dusdanig hoog is geplaatst dat die niet overstroomt bij de heftige regen, zijn deze problemen nu verholpen.
De familie Lassar
Deze familie (vader, moeder en hun 2 zonen) wonen in Mahawaskaduwa. Zij wonen tussen het spoor en de Galleroad. Lassar verdiende tot een paar jaar geleden de kost met de verkoop van houtsnijwerk. Echter in een paar jaar tijd zijn zijn ogen hard achteruit gegaan en hij ziet alleen nog maar schimmen. Dat heeft er toe geleid dat hij de werkzaamheden in zijn winkel niet meer kan uitvoeren. Samen met zijn vrouw runt hij nu een klein eethuisje waar zij zogenaamde hoppers verkopen. Vanaf ongeveer 16.30 uur bakken zij deze ‘vogelnestjes’ die gevuld worden met gebakken ei en / of sambal. Op deze manier verdienen zij net genoeg om dagelijks rond te komen.
Voor extra uitgaven was er ook in dit gezin geen financiële ruimte. In huis was op dit moment 1 werkende ventilator en deze staat continue bij hun 2 jarige kind. Deze familie hebben wij een staande ventilator kunnen doneren.
De familie Rani
Deze familie, vader, moeder en hun zoon, woont in Mahawaskaduwa. Vader is werkzaam in een ijsfabriek in Colombo. Elke dag werkt hij van 7 uur ’s avonds tot 4 uur in de ochtend in deze fabriek.
Een paar jaar geleden hebben wij dit gezin een fiets gedoneerd. Helaas was de fiets stuk en had deze familie niet de financiële middelen om de fiets te repareren. De reparatie hebben wij voor onze rekening kunnen nemen en tevens hebben wij dit gezin kunnen helpen met een kleding en handdoeken pakket.
De familie Ranga
De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuktuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche. Zij wonen in een kleine houten woning. Water en een douche is aanwezig en in 2019 hebben wij deze familie geholpen met een toilet.
Dit gezin heeft een flinke klap gekregen gedurende de corona en de economische crisis. Ranga had in deze periode geen werk meer als chauffeur en heeft zijn tuktuk moeten verkopen. Met de verkoop van zijn tuktuk heeft hij de extra lessen Engels en Wiskunde van zijn kinderen kunnen bekostigen. En is hij een hopper winkeltje gestart met zijn 2 zussen. Zij runnen dit winkeltje van 16.00 tot ongeveer 00.30 uur. Op een hoog vuur, verwarmt door een gascilinder, worden er van beslag een soort vogelnestjes gebakken. Deze worden gegeten met sambal of met een gebakken ei (egghopper). En tevens verkopen ze roti brood en thee.
Ranga heeft met Nika Lanka weer een 2de hands tuktuk kunnen kopen. Hiervoor heeft Ranga een lening afgesloten. Op deze manier kan hij zijn oude leven weer oppakken, tuktuk ritten met lokale mensen en toeristen en tevens blijft hij ‘s avonds zijn eettentje runnen.
Met Ranga hebben wij zijn tuktuk ingezegend bij de Kande Vihara tempel, dat is de belangrijkste tempel in de regio.
De familie Suranga
Deze familie kennen wij al jaren en woont in Katukurunda in een kleine tsunami woning. Hier wonen Suranga en zijn vrouw met hun twee kinderen, hun 16 jarige dochter en zoon Sasan. Sasan is geestelijk en lichamelijk gehandicapt.
Suranga heeft een aantal jaren in Oman gewerkt en werkt momenteel in de bouw. Hij is nu steeds 10 dagen werkzaam in Kandy (een grote stad in het midden van het land) en is dan weer 3 dagen thuis.
In 2017 heeft Sasan door een acute darm afsluiting een aantal maanden op de intensive care in Colombo gelegen. Maar gelukkig heeft hij hier geen last meer van. Al blijft hun zoon een zorg. En zeker in een land als Sri Lanka ook een grote kostenpost. Dit jaar hebben wij de familie kunnen ondersteunen met 10 grote pakketten luiers.
Het raamkozijn bij de familie Cyrilnandana
In Veniwelpitiya (15 kilometer landinwaarts) woont de familie Cyrilnandana de Silva (vader, moeder, 20 jarige zoon). De vader was werkzaam als bijrijder in een vrachtwagen bij de verkoop van frisdrank, maar helaas heeft hij nu geen werk meer. Door ernstige darmproblemen heeft hij langdurig in het ziekenhuis gelegen en is hij nu nog herstellende. De moeder werkt in een naaiatelier. Hun 20jarige zoon heeft zijn school afgerond en is van plan om te gaan werken in Zuid Korea. Momenteel is hij volop aan de studie en heeft hij zijn hele slaapkamer volgehangen met het Singalese en Koreaanse schrift. Dit jaar hebben wij de familie kunnen helpen met een raamkozijn.
De familie Columbus
De familie bestaat uit meneer Columbus (een 89 jarige oud verkoper van groente op de markt) en zijn dochter (Wasanthi) met haar 3 kinderen (32, 29 en 21 jaar).
Wasanthi was getrouwd, maar haar man (de vader van deze drie kinderen) is een aantal jaar geleden overleden aan een hartaanval.
Doordat de vader als kostwinnaar, 13 jaar terug, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen.
In 2019 was de familie gestart met een groentewinkeltje net buiten Kalutara. Echter door de corona hebben zij dit helaas niet kunnen voortzetten.
De oudste zoon heeft nu een baan bij een securitybedrijf en de jongste zoon werkt als marktkoopman op de groentemarkt. De dochter is een paar jaar geleden getrouwd en is in mei 2018 bevallen van een tweeling (een jongen en een meisje), zij woont met haar gezin in Mahawaskaduwa.
De familie hebben wij geholpen met een voedselpakket, een rijstcoocker en nieuwe stoelen. Dochter Sajanee, hebben we kunnen helpen met schoolschoenen, sokken en schooltassen voor haar kinderen. Haar kinderen (een tweeling) gaan in februari naar school.
De familie Asanka
In maart 2021 is de vrouw van Asanka, en de moeder van de drie kinderen, 2 jongens en een meisje, plotseling overleden. Voor de corona was vader Asanka chauffeur in het zuiden van het land. Inmiddels heeft hij een baan in Kalutara. Elke ochtend vertrek hij met een vrachtwagen rond 2 uur in de ochtend naar Colombo. Daar laadt hij zijn wagen vol met groenten voor de markt. Deze levert hij in de vroege ochtend af op de markt van Kalutara. Vervolgens heeft hij tijd voor zijn kinderen en rond 16 uur hervat hij zijn werkzaamheden op de markt. Op deze manier komt er elke dag wat geld binnen. Wat net genoeg is voor het dagelijks eten en de school en Engelse lessen van de kinderen.
De grootste wens van Asanka is om zijn huis volledig af te bouwen. Momenteel zijn er 2 slaapkamers. De 3 kinderen slapen in een slaapkamer en Asanka in de andere kamer.
Met behulp van Nika Lanka zijn er in hun woning 2 nieuwe deuropeningen gemaakt en is er van een kleine ruimte tussen een slaapkamer en de keuken een nieuwe slaapkamer gemaakt, voor de 9 jarige dochter. Er is een extra muur gemetseld en een deuropening is dicht gemetseld. En tevens zijn de muren van alle ruimtes voorzien van stucwerk.
Toen de verbouwing gereed was kreeg het meisje het bed van vader Asanka. En zou Asanka op de grond gaan slapen. Om dit te voorkomen hebben wij voor het meisje een bed met een matras gekocht en tevens een nieuwe kast voor de familie.
Net als hun vader, rijden de beide jongens op een standardbike (een Sri Lankaanse racefiets). Eranga de oudste zoon van 22 jaar doet dit zeer verdienstelijk en rijdt zo mooi wat prijzengeld bij elkaar.
Aan de beide jongens hebben wij fietskleding, helmen, zonnebrillen en een zadel gegeven.
Woonvorm in Dodangoda
Deze woonvorm ligt in het plaatsje Dodangoda, en is gelegen aan de Matugamaweg, zo’n 12 kilometer vanaf Kalutara.
Hier wonen 35 mensen die op verschillende manier hulp nodig hebben.
Er wonen mensen met diabetes, met mentale problemen en meervoudig gehandicapte jongeren en ook een aantal ouderen zonder familie. Deze ouderen hebben geen mentale problemen, maar er is geen andere woonplek voor deze mensen.
Ongeveer de helft van de bewoners is meervoudig gehandicapt. Een groot gedeelte van de bewoners ligt voornamelijk op bed en veel van de meervoudig gehandicapte bewoners liggen op de cementen vloer omdat deze nog wat verkoeling geeft. Een groot deel van deze gehandicapte bewoners zijn niet zindelijk.
Twee dames dragen zorg voor deze woonvorm. De woonvorm behoort bij een nabij gelegen tempel en is afhankelijk van giften en donaties.
Een paar keer per week wordt er voedsel gebracht naar deze woonvorm. En op de andere dagen verzorgen deze twee medewerkers de maaltijden.
Momenteel was hun grootste wens een douche met warm water.
Want gedurende de dag hebben een groot aantal bewoners de verschoning nodig en is een warme douche noodzakelijk.
Na een inventarisatie van de benodigdheden en een check door de plaatselijke fietsenmaker, tevens elektricien, is de elektrische warmwater douche in 2 dagen gerealiseerd.
Ouderenhuis MuapiyaSevena Eldershome
Dit ouderenhuis ligt zo’n 15 kilometer landinwaarts in Galapatha. Op dit moment zijn er 43 ouderen en mensen met psychische klachten aanwezig.
Het ouderenhuis is afhankelijk van giften en donaties van voedsel.
Dit jaar heeft Nika Lanka 2x een voedselpakket gedoneerd aan dit ouderenhuis.
Een pakket bestaande uit o.a. :
-25 kilo rijst
-5 kilo Dahl
-olie
-zout en suiker
-chili en curry kruiden
-uien
-knoflook
-aardappelen
-wortels
-boontjes
-bloemkolen
-3 kilo vis
-melkpoeder
Sukitha school
Momenteel zijn er 47 leerlingen op deze speciaal onderwijs school voor zeer moeilijk lerende kinderen.
De school heeft, net als het speciaal onderwijs in Nederland 2 afdelingen. Een afdeling van leerlingen van 4 tot 12 jaar en een afdeling voor leerlingen van 13 -20 jaar.
Een aantal van deze leerlingen woont in de regio, maar het grootste gedeelte van deze leerlingen woont in het Sukitha Home.
Dit jaar had de school maar 1 wens. Zij wilden graag 120 meter stof. Met deze stof gaan de leerkrachten en ook een aantal leerlingen, uniformen naaien voor de schoolband.
Het Sujatha bejaardenhuis in Aluthgama
In dit huis wonen momenteel 11 ouderen. Ook hier was er behoefte aan voedselpakket, net als het MuapiyaSevena ouderhuis. Ook hier hebben wij een soort gelijk pakket gedoneerd.
Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :
Voedselpakketten aan verschillende families.
Deze pakketten bevatten allemaal het volgende :
-10 of 20 kilo rijst
-2liter kokosnoot olie
-1 kilo dahl
-3 kilo uien
-5 bollen knoflook
-chilikruiden
-currykruiden
-2 kilo aardappelen
-groente
-thee
-suiker
-zout
-tandpasta
De familie Cyrilnandana de Silva
-een jackfruit raamkozijn. (inclusief plaatsen van het kozijn)
Familie Columbus
-rijscoocker
-2 stoelen
-2 paar schoolschoenen en sokken
-2 schooltassen
-1 sarong
-1 blouse
-1 paar slippers
-1 maal een voedselpakket
De familie Tiranga
-Zand
-Cement
-kleine steentjes
-Betonijzer
-Vloerverf
-Afvoer pvc stukken
-Betonnen septictank, inclusief transport
-arbeidsloon
-transport materialen
Sukitha school
-120 meter stof voor de kleding voor de muziekband
Het ouderenhuis Sujatha Eldershome in Aluthgama
-1 maal een voedselpakket
De familie Ranga
-een gascilinder en borden en theekopjes
-een bijdrage aan zijn nieuwe tuktuk
De familie Rani
-reparatie fiets
-kledingpakket
-handdoekenpakket
De familie Asanka
-Zand
-Cement
-stenen
-arbeidsloon
-bed
-matras
-kast
De familie Suranga
-10 luierpakketten voor Sasan
-1 maal een voedselpakket
De familie Lassar
-een ventilator
De woonvorm in Dodangoda
-Een elektrische warmwaterdouche
Het ouderenhuis MuapiyaSevena Eldershome
-2 maal een voedselpakket
Overige hulp (meegenomen uit Nederland)
-5 telefoons
-1 laptop
-2 helmen
-1 zadel
-1 paar sportschoenen
-10 zonnebrillen
-3 wielertenues
-5 T-shirts
-5 handdoeken
-baby- en kinderkleding
Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka
Nika Lanka Nieuws februari 2023
Nieuws uit Sri Lanka
Gelukkig nemen de Covid19 besmettingen wereldwijd af en komt het toerisme in Sri Lanka langzaam weer op gang. Vooral voor een land als Sri Lanka is dit heel fijn, want toerisme is de belangrijkste economische sector. Ruim 10% van het Nationaal Bruto Product wordt verdiend in de reisindustrie. Eén op de tien mensen werkt in het toerisme. Tel je de mensen mee die indirect hun inkomen uit de reisbranche halen, dan is dat zelfs één op de vier Sri Lankanen. Onlangs verscheen in de Volkskrant een artikel over de roep om toeristen.
Maar Sri Lanka heeft ook ongelooflijk te lijden onder de oorlog in Oekraïne. Wereldwijd hebben vele sectoren last van de verstoring van wereldeconomie. Maar ontwikkelingslanden, zoals Sri Lanka, zijn extra kwetsbaar voor verstoringen in toeleveringsketens, hoge voedselinflatie en andere sociaaleconomische catastrofes die door de situatie worden veroorzaakt.
De gevolgen van het conflict zijn acuut voelbaar in de toeristische sector, handel en energiesector van Sri Lanka. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke Sri Lankaanse handelspartners, zowel voor de import en export. Beide oorlogvoerende landen zijn ook vitale importbronnen van tarwe, halffabricaten van ijzer, asbest en voedingsmiddelen (zoals zonnebloemolie en sojabonen) en exportbestemmingen voor de zwarte thee van Sri Lanka. Daarnaast raakte Sri Lanka verzeilt in een economische crisis, als gevolg van het wanbeleid van de regering, door een schuldencrisis en slinkende deviezenreserves. Hierdoor heeft Sri Lanka momenteel te kampen met de grootste inflatie ooit.
Kortom de situatie is Sri Lanka is zeer zorgelijk…..
Wekelijks hebben wij wel contact met Sri Lankaanse families, die wij in de loop der jaren hebben geholpen en met vrienden. Het is opvallend dat zij niet klagen, maar allemaal geven zij aan dat het leven zwaar is en dat zij moeite hebben om dagelijks eten op tafel te zetten.
Velen overwegen om naar het buitenland te gaan, om daar te werken, of zijn inmiddels gegaan. Hierbij zijn de landen divers; Oman, Qatar, Litouwen, Roemenië en Jordanië.
Hieronder ziet u een aantal toegezonden foto’s.
Eranga stuurde ons dit bericht :”Sorry fort he late reply. It happend because of a telephone. This year, the atmosphere is quite good. I participated in two national competitions. 19th in the Ceylon Open Standard Race, 14th in the Under 23 and Open Series in the Speed Arrows Championship. In the same competition under 23 race also got the 4th place.
Eranga rijdt hier met de helm van Servais Knaven (o.a. winnaar van een rit in de Tour de France en Parijs Roubaix). De helm hebben wij in 2007 aan Asanka (zijn vader) gegeven.
Geethanga en zijn familie hebben de 8ste verjaardag van zijn zoontje gevierd.
Van de families Nandana, Rani en Shanta kregen wij de afgelopen periode een aantal kaarten en brieven.
Plannen voor de toekomst……
Aankomende zomer zullen wij in Sri Lanka weer de gezinnen bezoeken die wij kennen en eerder hebben bezocht. En met behulp van Geethanga en Chanake zullen wij ook weer nieuwe gezinnen gaan ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis of het leefbaarder maken van de woonomstandigheden. Deze kleinschalige hulp zal dan weer veelal bestaan uit het ondersteunen van sanitaire voorzieningen, bedden, klamboes en basale woonomstandigheden verbeteren middels o.a. kozijnen, ramen en deuren. En zal de stichting weer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata gaan helpen.
Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka
Nika Lanka Nieuws augustus 2022
Nieuws uit Sri Lanka
Sri Lanka zit in de grootste crisis sinds de onafhankelijkheid van Groot Brittannië in 1948. Het land heeft leningen lopen bij China en India en deze landen strijden onderling om meer invloed in Sri Lanka te krijgen. Het land plukt de wrange vruchten van het wanbeleid van de familie Rajapaksa. Deze familie was jarenlang aan de macht en is inmiddels gevlucht. Zij hebben een land achter gelaten wat failliet is en met een inflatie van 54,6%.
Al maanden lang is er een tekort aan brandstof. Dat betekent o.a. grote rijen van auto’s, tuk tuks en brommers bij de benzine stations en overvolle treinen. Essentiële diensten als bussen, treinen en ambulances rijden nog, maar brandstof importeren gaat niet meer door de erbarmelijke situatie.
De laatste weken keerde de volkswoede zich tegen de Rajapaksa familie en werd er in de hoofdstad volop geprotesteerd en werden overheidsgebouwen ingenomen door de protestanten.
Inmiddels is de waarnemende president, Ranil Wickremesinghe, de nieuwe president geworden . Deze president heeft half juli de noodtoestand uitgeroepen. De president schreef in een verklaring dat de noodtoestand nodig is om de rust in het land te herstellen. “Elementen binnen de samenleving” willen volgens hem de vrede verstoren, waardoor het land niet de mogelijkheid krijgt om te herstellen. De afgelopen tijd werd de noodtoestand in Sri Lanka veelvuldig uitgeroepen met vergelijkbare argumenten. Doordat president Ranil Wickremesinghe ook al tijdens de regeer periodes van de Rajapaksa familie, actief was als minister kan niet op grote steun van de bevolking rekenen.
Wickremesinghe zei dat gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een steunpakket in de afrondende fase zijn. Ook ziet hij mogelijkheden in de gesprekken die zouden lopen met andere landen om zo de crisis te bestrijden.
Helaas is het, door de huidige onstabiele situatie, niet mogelijk om naar Sri Lanka te gaan. Normaliter laat onze stichting nooit geld achter, of maken wij geen geld over aan Sri Lankanen. Doordat wij altijd ter plekke zijn is onze hulp snel en is er steeds direct zichtbaar waar de hulp terecht komt. Echter de situatie van de laatste jaren en met name de laatste maanden heeft ons doen besluiten om een aantal families financieel te ondersteunen. De familie Tharake, Columbus, Rani en Suranga hebben wij gesteund door geld naar ze over te maken. Van andere vrienden en bekenden horen wij alleen maar zorgelijke verhalen.
Op de volgende pagina’s vindt u een update van de donaties en de gezinnen.
Rani
Vanwege de corona epidemie en het gebrek aan toeristen is Rani al maanden zijn baan als keukenhulp kwijt. Zij hebben geen inkomen meer. Nadat zijn vrouw een periode in het ziekenhuis heeft gelegen zijn de reserves ook op. Deze familie hebben wij tweemaal geld overgemaakt om ze te ondersteunen in de dagelijkse levensbehoefte. Nadat het geld op de rekening stond kregen wij van Rani een bank afschrift en meerdere ansichtkaarten als bedankje.
De familie Columbus
Deze familie kennen wij al sinds 2006. Meneer Columbus (inmiddels 89 jaar) was toen marktkoopman in de stad Kalutara. De oude Columbus woont bij zijn dochter met haar 2 zonen.
Met de kleindochter van Columbus hebben wij geregeld contact. Zij vertelde dat het slecht gaat met Columbus, hij ligt de hele dag op bed en zij hebben geen geld voor medicijnen. Dit gezin hebben wij een paar keer geld overgemaakt voor de medicijnen en voedsel.
Toegezonden foto’s van de bank, de rekening van de medicijnen en het gekochte eten.
De familie Suranga
Deze familie, in Katukurunda, heeft het erg zwaar. Suranga was werkzaam in Oman, maar is eerder teruggestuurd naar Sri Lanka vanwege de corona pandemie. Hij probeert nu zijn geld te verdienen in de bouw. Maar vanwege de crisis is ook daar bijna geen werk. En in de periode dat er wel werk was, was hij een tijdje uitgeschakeld door een ongeval tijdens het werk.
Deze familie heeft grote moeite om het water en elektra te betalen en de kosten voor hun zoon, de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan. Na het overmaken van geld, kregen wij een blij spraakbericht dat hij rekeningen kon betalen en dat hij naar markt ging om groentes en fruit te kopen.
De familie Tharake
Deze familie woont in Magonna. Daar woont Tharaka met zijn vrouw en 3 kinderen. Ook woont zijn zieke moeder inmiddels bij hem in huis. Vanwege de crisis is Tharake zijn baan kwijt geraakt en hij staat op het punt om naar Saudi Arabië te gaan om daar te gaan werken. Hij heeft inmiddels zijn paspoort aangevraagd, waarmee hij alle landen kan bezoeken.
De familie Tiranga
Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en één zoon). Een aantal jaar geleden zijn wij in contact gekomen met deze familie, omdat hun zoon, Mozes, in erbarmelijke omstandigheden naar het toilet moest gaan. Mozes heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. Middels een krukje, geplaatst boven op het hurktoilet, moest hij naar het toilet.
Van deze familie krijgen wij geregeld een berichtje. Zij blijven positief en hopen op betere tijden.
De familie Shanta
De familie Shanta kennen wij al vele jaren. Dit gezin hebben wij o.a. geholpen met het ophogen van zijn land, een verbouwing en lang geleden met het opstarten van zijn kapperszaak. De laatste jaren was Shanta werkzaam in een plantage van argarhout. Momenteel heeft hij geen werk.
De familie Radju
Radju is een goede vriend van ons. Hij heeft al jaren een klein juwelierswinkeltje, wat gericht is op toeristen. Maar werkt heeft hij momenteel niet. Hij heeft nu een klein winkeltje, waar hij aan de straat, maaltijden verkoopt.
Radju aan het koken (toen er nog gas was) en tijdens de demonstraties kregen wij foto’s van hem over de onrusten in de hoofdstad.
De familie Rukmal
Ook deze familie heeft het zwaar. In 2016 hebben wij voor deze familie een keuken gebouwd bij hun kleine tsunami woning. (zie de nieuwsbrief van 2016 .. Nika Lanka Nieuws augustus 2016 | Stichting Nika Lanka).
De vader van het gezin (Gayan) heeft een aantal jaren in Oman gewerkt. Net voordat de pandemie uitbrak is hij terug gekomen om in een nieuw hotel te gaan werken. Ondanks de pandemie is het hotel in 2020 geopend. Het hotel is gebouwd aan de Kalu Ganga rivier (zo’n 4 kilometer vanaf de Sukitha school). Door de economische situatie en het gebrek aan toeristen heeft hij maar voor 2 dagen werk in de week. Hij schreef dat hij overweegt om weer naar Oman te gaan, om zo weer inkomsten te generen.
De familie Indike
Indike is een vriend van ons, hij heeft in 2006 geholpen met de organisatie van de Nika Lanka fietsrace. Inmiddels heeft hij al jaren een klein supermarktje in het centrum van Kalutara. Ondanks de grote prijsstijgingen lukt het hem om rond te komen. “I can manage, but it is a big job”; zei hij.
De familie Asanka
Met de zoon van deze familie, Eranga, hebben wij geregeld contact. Met deze familie gaat het, na het overlijden van de moeder vorig jaar, redelijk.
Vader Asanka werkt in de buurt en de Eranga verdient er goed bij met fietswedstrijden.
In Sri Lanka is het wielrennen, de zogenaamde standardbike races, na cricket de 2de sport. Hij wint geregeld zijn wedstrijden, schreef hij, en het prijzengeld is een welkome aanvulling. Eranga is hoopvol en schrijft dat als er een goede leider is, het weer beter zal gaan met het land.
Eranga in zijn wieleroutfit in januari 2022
De familie Chanake
Chanake is de visser die wij in 2012 begonnen zijn te helpen met zijn woning. Ook hij heeft het moeilijk. Zijn woning is al jaren goed bewoonbaar en in de toeristenperiode runt hij een klein restaurantje op het strand. In januari en februari kwam net het toerisme weer wat op gang, toen waren er vrij veel Russen en Oekraïners in zijn restaurantje. Maar sinds het uitbreken van de oorlog heeft ook hij geen inkomsten meer.
Geethanga
Geethanga en zijn familie zijn gezond. Maar ook zij hebben het financieel zwaar. Kort geleden stuurde Geethanga ons een berichtje dat hij bezig is om een periode naar Dubai te gaan en om daar te gaan werken. Momenteel heeft hij geen inkomsten en dit ziet hij als enige oplossing.
Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka
Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2022
Nieuws uit Sri Lanka
De wereld staat nog steeds in het teken van de Covid19 (corona) pandemie. De besmettingen in Sri Lanka vallen nog enigszins mee. Na de piek van augustus – september 2021 is het de laatste maanden stabiel. Volgens de laatste cijfers is er nog steeds Covid19. Maar blijft het aantal mensen dat aan de ziekte overlijdt stabiel. (zo’n 25 mensen per dag, en in het totaal zijn er zo’n 16.000 mensen overleden aan Covid19).
Net als in Nederland wordt er in Sri Lanka flink ingezet op het vaccineren. Momenteel is 77% van de bevolking 1 maal gevaccineerd, 64% van de bevolking is volledig gevaccineerd en 29% van de bevolking heeft een booster gekregen.
Door de vaccinaties en de relatieve lage besmettingen komt het gewone leven in Sri Lanka weer opgang. Winkels en scholen zijn weer open en het is ook weer toegestaan om bruiloften en een feestje te vieren.
Door deze positieve cijfers heeft de Sri Lankaanse overheid half februari bekend gemaakt dat de visa on arrival-faciliteit voor internationale toeristen wordt hervat. De overheid hoopt dat op deze manier het toerisme een flinke impuls krijgt. Een impuls is hard nodig, want de laatste 2 jaren heeft de economie een forse tik gehad. Want naast het gemis van inkomsten vanuit het toerisme, zijn een miljoen boeren getroffen door een mislukte oogst. Sri Lanka zag namelijk zijn poging om volledig over te schakelen op biologische landbouw volledig mislukken. Momenteel heeft het land te maken met voedseltekorten en een tekort aan olie en diesel. En er is een tekort aan het gas voor het koken. Vele huishoudens zijn momenteel noodgedwongen overgeschakeld om te koken op hout.
Geregeld hebben wij contact met Sri Lankaanse families, die wij in de loop der jaren hebben geholpen en met vrienden. De meesten zijn inmiddels ook minimaal eenmaal gevaccineerd. Een aantal heeft ook corona gehad, maar zij zijn inmiddels allemaal weer gezond. Zij geven aan blij te zijn dat er in hun land weer versoepelingen zijn en zijn vooral blij dat het onderwijs weer is opgestart.
Van een aantal vrienden kregen wij een paar foto’s.
Sri Lanka en toerisme
Er wordt weer steeds meer versoepeld en ook qua reizen is er weer meer mogelijk. Op 17 februari plaatste Travelvalley een top 5 voor de komende tijd. Zuid Afrika, Maleisië, Argentinië, Costa Rica en Sri Lanka staan in deze top 5.
Met de beschrijving van over Sri Lanka zijn wij het volledig eens. “Een geweldige bestemming en met geen enkel ander land te vergelijken. Omdat het relatief klein is, kun je er overzichtelijk rondreizen. En wil je een van allermooiste treinreizen van je leven maken? Dan pak je de trein van Kandy naar Ella.”
Plannen voor de toekomst……
Momenteel is het nog niet duidelijk of Nika Lanka aankomende zomer naar Sri Lanka kan gaan. Er worden momenteel weer voorzichtig toeristen toegelaten. Maar er is ook nog de nodige onduidelijkheid over het toelaten van buitenlanders met een QRcode en PCR tests en over de wijze van contact van toeristen met de lokale bevolking.
Op het moment dat het weer veilig mogelijk is om Sri Lanka te bezoeken, dan zullen wij weer gezinnen gaan ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis of het leefbaarder maken van de woonomstandigheden. Deze kleinschalige hulp zal dan weer veelal bestaan uit het ondersteunen van sanitaire voorzieningen, bedden, klamboes en basale woonomstandigheden verbeteren middels o.a. kozijnen, ramen en deuren. En zal de stichting weer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata gaan helpen.
Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka
NIKA LANKA Nieuws augustus 2021
Nieuws uit Sri Lanka
Helaas – sinds 2005 – is 2021 de tweede zomer dat wij Sri Lanka niet hebben kunnen bezoeken. Covoid 19 bepaalt nog steeds de wereld en momenteel is het niet veilig om naar Sri Lanka te reizen. In Nederland zijn momenteel veel mensen gevaccineerd, en heeft iedereen die gevaccineerd wil worden de kans gekregen om hiervan gebruik te maken.
In Sri Lanka is er wel gestart met het vaccineren, maar dit gaat niet zo gestructureerd als in de Westerse landen. In eerste instantie gingen de vaccins naar mensen met overheidsfuncties en mensen met veel financiële middelen. Op de sociale media zijn hierover dan ook de nodige spotprenten verschenen.
Momenteel zit Sri Lanka in de derde golf, maar wordt er wel volop gevaccineerd onder de bevolking. Op dit moment heeft de Sri Lankaanse regering geen landelijke lockdown afgekondigd, maar zijn er wel vele restricties en regionale lockdowns. Waaronder het gebied rondom Wadduwa, dat is het gebied waar wij al jaren onze hulp verlenen.
Volgens officiële cijfers steeg het totale aantal sterfgevallen naar 4.821. Donderdag meldde het land 94 doden op één dag.
Van bekenden krijgen wij eigenlijk continue dezelfde verhalen te horen. Ze hebben het zwaar, het is overleven, er is geen / weinig steun van de overheid en inkomsten zijn er (praktisch) niet. Ze hopen op een vaccinatie, maar weten niet wanneer ze aan de beurt zijn.
Met de families waar wij de laatste jaren hulp hebben verricht hebben wij sinds het uitbreken van de COVOD19 pandemie geregeld contact. Hieronder zullen wij een overzicht geven van de families.
De familie Indike
Indike is een vriend van ons, hij heeft in 2006 geholpen met de organisatie van de Nika Lanka fietsrace. Inmiddels heeft hij een klein supermarktje in het centrum van Kalutara. Aan het begin van dit jaar was hij met zijn hele familie geïnfecteerd door het virus. Gelukkig hadden zij milde klachten en na een paar weken van quarantaine konden zij het ‘normale’ leven weer oppakken.
De familie Ranga
In 2019 hebben wij deze familie geholpen met een sanitaire voorziening.
De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuk tuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche.
Deze familie heeft het zwaar. Er zijn geen toeristen en inkomsten zijn er bijna niet. Door de economische situatie is er een nog grotere werkeloosheid, dus de kansen op ander werk zijn nihil.
De familie Columbus
Deze familie kennen wij al sinds 2006. Meneer Columbus (inmiddels 88 jaar) was toen marktkoopman in de stad Kalutara. De oude Columbus woont bij zijn dochter met haar 3 kinderen (een zoon, een getrouwde dochter met een tweeling van 2 jaar en een nog schoolgaande zoon). De vader van deze drie kinderen is een aantal jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen.
Een paar jaar geleden zijn de moeder en de oudste zoon een groente winkeltje gestart in Kalutara. De moeder en haar zoon zijn hier continue aan het werk, vaak geassisteerd door Columbus en de andere zoon. Zij maken in het winkeltje dagen van meer dan 11 uur per dag.
Door alle beperkingen en lock downs zit er helaas geen enkele continuïteit meer in hun zaak en hebben ook zij het zwaar. Moeder heeft een aantal weken in het ziekenhuis gelegen met Corona, maar zij is inmiddels weer herstellende. Ook Columbus heeft corona gehad, maar met hem gaat het ook weer goed.
Columbus op de markt in Kalutara in 2010 en een toegestuurde foto van Columbus.
Kleindochter Sajanee met haar man en tweeling in Ella en twee recente foto’s.
De familie Tiranga
Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en één zoon). Een aantal jaar geleden zijn wij in contact gekomen met deze familie, omdat hun zoon, Mozes, in erbarmelijke omstandigheden naar het toilet moest gaan. Mozes heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. Middels een krukje, geplaatst boven op het hurktoilet, moest hij naar het toilet.
Vorige week schreef de familie dat zij het erg zwaar hebben. Meneer Tiranga heeft een klein vrachtwagentje en deze verhuurt hij voor het transport van goederen, maar hij heeft momenteel geen werk. Door de huidige economische situatie in Sri Lanka wordt er hiervan geen gebruik gemaakt. In hun woonplaats zijn er momenteel veel corona besmettingen.
Meneer Tiranga is inmiddels al wel 2x gevaccineerd en mevrouw Tiranga één keer. Vorige week hebben zij bezoek gekregen van ‘gezondheidsofficier’. Deze heeft de namen van Moses en zijn 18 jarige zus opgeschreven. Verder schreef de familie dat al het onderwijzend personeel al is gevaccineerd en dat zij denken dat de scholen snel weer zullen starten.
De familie Radju
Radju is een goede vriend van ons. Hij heeft al jaren een klein juwelierswinkeltje, wat gericht is op toeristen. Hij heeft inmiddels al geruime tijd zijn winkel gesloten en werkt nu vanuit huis voor de lokale mensen. Zijn inkomsten zijn net genoeg voor hun dagelijks onderhoud, geeft hij aan. Hij hoopt met zijn vrouw en drie kinderen op betere tijden, maar is blij dat ze gezond zijn. Hij heeft zijn eerste vaccinatie gehad.
De familie Rukmal
In 2016 hebben wij voor deze familie een keuken gebouwd bij hun kleine tsunami woning. (zie de nieuwsbrief van 2016 .. Nika Lanka Nieuws augustus 2016 | Stichting Nika Lanka).
De vader van het gezin (Gayan) heeft een aantal jaren in Oman gewerkt. Net voordat de pandemie uitbrak is hij terug gekomen om in een nieuw hotel te gaan werken. Ondanks de pandemie is het hotel eind vorig jaar geopend. Het hotel is gebouwd aan de Kalu Ganga rivier (zo’n 4 kilometer vanaf de Sukitha school). Gayan is in dit hotel werkzaam als de F&B supervisor. Helaas is hij door de pandemie nog niet aan werkzaamheden toegekomen in dit Oasis River side hotel.
De familie Suranga
Deze familie woont in Katukurunda in een kleine tsunami woning, aan de prins Willem Alexanderstraat!!!
Deze familie heeft het erg zwaar. Suranga was werkzaam in Oman, maar is eerder terug gestuurd naar Sri Lanka vanwege de corona pandemie. Hij heeft momenteel geen werk. Met een (aantal jaar geleden gedoneerde) industriële naaimachine probeert de moeder thuis kleding en gordijnen te naaien voor de mensen in de buurt. Om op deze manier voor inkomsten te zorgen. De inkomsten die zij hiermee genereren zijn echter nihil. De kosten voor deze familie zijn zeer hoog, want naast een dochter heeft dit gezin ook de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan.
2 weken geleden schreven zij dat de moeder haar eerste vaccinatie heeft gehad.
Sasan en moeder en dochter bij de naaimachine
De familie Asanka
Met de zoon van deze familie, Eranga, hebben wij geregeld contact. Met deze familie gaat het niet goed. Eind maart is plotseling de moeder van dit gezin overleden. Eranga gaf aan dat er veel verdriet is, maar dat zij het leven weer proberen op te pakken en dat hij blij is dat zij allemaal gezond zijn..
De familie Asanka in 2018.
De familie Shanta
De familie Shanta kennen wij al jaren, zo hebben wij dit gezin o.a. geholpen met het ophogen van zijn land, een verbouwing en lang geleden met het opstarten van zijn kapperszaak. De laatste jaren was Shanta werkzaam in een plantage van argarhout.
Ondanks dat hij zijn baan kwijt is en hij een nieuwe baan heeft met minder inkomen, is hij positief.
Hij stuurde ons het bericht dat hij en zijn vrouw blij zijn dat zij de eerste vaccinatie hebben gekregen.
Moeder en zoon in de tuin aan het werk, moeder bij de Kande Vihara tempel en een familiefoto.
De familie Chanake
Chanake is de visser die wij in 2012 begonnen zijn te helpen met zijn woning. Het helpen met het verstevigen van de muren van zijn woning en een nieuw dak op zijn woning. Met hem gaat het goed. Zijn woning is al jaren goed bewoonwaar en in de toeristenperiode runt hij een klein restaurantje op het strand.
Sinds de pandemie is zijn restaurantje gesloten en heeft hij op deze manier dus geen inkomsten. Hij schreef ons dat het gezien de omstandigheden goed met hem gaat en dat hij her en der los vast werk heeft.
Geethanga
Met Geethanga en zijn familie gaat het goed. Maar ook deze familie is getroffen door de Coronacrisis. Zowel vanuit zijn theewinkel als zijn restaurant zijn er momenteel geen inkomsten. Maar Geethanga mailde dat hij blij is dat hij in de cricket sport weer even een uitlaatklep kan vinden, want sporadisch kan er weer gesport worden en hiermee zijn ook geldbedragen te winnen.
Ook gaf hij aan dat hij 1x is gevaccineerd.
Rani
Twee dagen geleden hadden wij een kort contact met Rani en zijn vrouw. Zij vertelden dat het weer wat beter met hun gaat. De vrouw van Rani is weer hersteld van haar gebroken arm (gevallen met de fiets) en ook is zij weer hersteld van corona. Voor haar corona besmetting heeft zij een periode in het ziekenhuis gelegen. Op dit moment zijn zij aan huis gekluisterd want is er weer een regionale lockdown in het gebied waar zij wonen.
De familie Rani en rechts de corona verklaring van de vrouw van Rani.
Zowel in Nederland als in Sri Lanka wordt er volop gevaccineerd, wij hebben dan ook goede hoop dat we volgend jaar Sri Lanka weer kunnen bezoeken en weer een groot aantal van deze families kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka
Nika Lanka Nieuwsbrief februari 2021
Nieuws uit Sri Lanka
De hele wereld is getroffen door de Covid19 (corona) pandemie. Dus zo ook Sri Lanka. Gezien de wereldwijde besmettingen vallen de besmettingen in Sri Lanka nog enigszins mee. De overheid geeft aan 81.707 besmettingen en dat er tot nu toe 459 mensen die aan Covid19 zijn overleden.
Maar het land is wel gigantisch getroffen. Vele lockdowns en avondklokken waren er en ook het onderwijs lag maanden stil. De laatste 3 weken is ook het onderwijs voor, met name, de examenklassen weer wat op gang gekomen.
Al jarenlang is de toeristensector een gigantisch belangrijke sector voor de Sri Lankanen. Veel Sri Lankanen verdienen hun geld door het toerisme. Zij verdienen hun geld in hotels, restaurants, als chauffeur, als gids, met een theewinkel, een souvenirswinkel, en af en toe kunnen ze eens een ananas op de markt net ietsjes duurder verkopen aan een toerist en ga zo maar door. En hoe moeilijk wij het hier hebben, in Sri Lanka is er geen enkel steunfonds.
Mede daarom wordt het toerisme de laatste weken weer een beetje op gang gebracht.
Maar als je Sri Lanka wilt bezoeken, dan zul je je eerst 2 weken aan een aantal regels moeten houden en vervolgens gaan de lokale regels gelden.
De eerste 14 dagen moet je verblijven in een vooraf gekeurd hotel en mag je je niet mengen met de lokale bevolking. Je mag alleen het strand bezoeken, behorend bij een hotel, of op afspraak een toeristische plek bezoeken. Daarnaast moet je je regelmatig laten testen op Covid en bij een besmetting, in isolatie in het hotel.
Voor vertrek moet je een test met een negatieve uitslag kunnen overleggen en het reizen met openbaar vervoer is verboden. Inmiddels is men ook in Sri Lanka begonnen met vaccineren en de komende weken zullen medewerkers die werkzaam zijn in de toeristische sector hun eerste vaccinatie krijgen. Het is het begin en laten we hopen dat we zo allemaal, ook al zij het met aanpassingen, weer iets terug kunnen krijgen van ons ‘oude leven’.
Geregeld hebben wij contact met Sri Lankaanse families, die wij in de loop der jaren hebben geholpen en met vrienden. Allemaal hebben zij het zwaar, maar hun optimisme is prijzenswaardig.
Vanaf maart 2020 zijn er in Sri Lanka vele lockdowns en avondklokken. Het gebied rondom Kalutara is het gebied dat wij goed kennen en waar wij al jarenlang hulp bieden (foto2)
Van Eranga kregen wij begin januari 2 foto’s.
De lockdown was in zijn regio opgeheven, zijn school was weer open en net als bij ons, mocht er weer buiten gesport worden.
Van Moses en zijn familie, kregen wij half januari (!), nog een kerstkaart en vorige week kregen wij deze foto’s. Met de familie gaat het goed, zij zijn blij dat ze gezond zijn, maar veel inkomsten hebben zij niet.
Van onze vriend Radju kregen wij dezelfde berichten. Met hem gaat alles goed, maar in zijn omgeving (Magonna, onderste pijl, van foto3) zijn er vele lockdowns. Hij vertelde ons dat er bij de verhoging van besmettingen er direct over gegaan wordt tot een lockdown.
De Columbusfamilie bij hun groentewinkel en onze vriend Radju met de reuze bananen die in zijn eigen tuin groeien (een foto van een paar jaar terug)
Van Ranga en zijn familie kregen wij vorige week foto’s en hij schreef dat het naar omstandigheden best goed met hem gaat. Normaliter is hij tuk tuk chauffeur en momenteel werkt hij ook bij een autospuiterij.
Indike en zijn familie kennen wij al heel al vele jaren. Indike hebben wij in 2006 ontmoet. Hij heeft toen de Nika Lanka wielerrace gefilmd. Inmiddels heeft hij een goedlopend supermarktwinkeltje in het centrum van Kalutara.
Op 5 januari testte Indike, middels een PCRtest, positef op Covid en op 13 januari ook de rest van zijn familie.
Erg ziek zijn zij er niet van geweest. Indike is 2 weken in quarantaine geweest in een school in Aluthgama, een stadje iets ten zuiden van Kaluatra. Want de scholen waren toen in Sri Lanka ook gesloten.
Op de 18de januari mocht Indike weer naar huis en op 27 januari mochten gelukkig zijn vrouw en kinderen ook weer naar huis. Inmiddels heeft hij zijn werk weer volledig opgepakt. Deze foto kregen wij vorige week van hem.
Sri Lanka en Columbusmagazine en toeristische trekpleister
Sri Lanka is al jarenlang een zeer gewilde toeristische trekpleister. Zo stond er afgelopen zomer een mooie reportage over Sri Lanka in het Columbusmagazine. Laten we hopen dat het spoedig weer mogelijk is om onze wereld te vergroten en dat ook vele toeristen kunnen genieten van de schoonheid van dit land.
Dit is wat Columbus hier over schreef : “Sri Lanka staat vol met rotstempels en beelden. De Boedha die in Buduruwagala is uitgehouwen is liefst 15 meter hoog – de grootste van het land. Ook in de culturele driehoek – tussen de oude hoofdstad Anuradhapura in het noorden, Polonnaruwa in het oosten en Kandy in het midden – zijn veel beelden te bewonderen. Zelfs piepkleine dorpjes hebben een tempeltje met een liggend Boedhabeeld in een – soms uitgehakte – grot. En eigenlijk zijn die het leukst.”
Ambassadeurs van Nika Lanka
Voor de schaatsende en fietsende broers Stroetinga was het ook een bijzondere winter. Voor fietsende Wim waren er deze winter geen zesdaagsen, en hij is mede hierdoor gestopt als baanwielrenner.
Voor de schaatsende Arjan waren er ook niet veel wedstrijden. Maar in de schaarse wedstrijden die er waren, stond hij er wel weer.
Zo won hij op 23 januari wereldbeker goud op de massastart en .maakt hij zich na deze zege niet druk om de kritiek dat hij te oud zou zijn.
Op het WK bewees hij ook het tegendeel, want daar was hij de 2de snelste van de wereld op het onderdeel massa start., dit was natuurlijk een prestatie van formaat. Al zei hij zelf :”ik kom niet voor zilver”.
Plannen voor de toekomst……
Momenteel is het nog niet duidelijk of Nika Lanka aankomende zomer naar Sri Lanka kan gaan. Momenteel worden er weer voorzichtig toeristen toegelaten. Maar deze toeristen mogen geen contact hebben met de lokale bevolking. Als dat aankomende zomer nog steeds zo zal zijn, dan valt er voor onze stichting helaas niets te doen.
Op het moment dat het weer mogelijk is om Sri Lanka te gaan bezoeken, dan zullen wij weer gezinnen gaan ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis of het leefbaarder maken van de woonomstandigheden. Deze kleinschalige hulp zal dan weer veelal bestaan uit het ondersteunen van sanitaire voorzieningen, bedden, klamboes, op gas koken ipv op hout en basale woonomstandigheden verbeteren middels o.a. kozijnen, ramen en deuren.
Ook zal Nika Lanka weer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan helpen.
Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka
Nieuwsbrief augustus 2020
Nieuws uit Sri Lanka
Nadat wij gered werden tijdens de tsunami van 2004, hebben wij stichting Nika Lanka opgericht. Vanaf 2005 zijn wij elke zomer een maand in Sri Lanka aan het werk geweest. Het was dan ook zeer bijzonder dat wij door de Covid19 crisis dit jaar geen bezoek hebben kunnen brengen aan Sri Lanka. De besmettingen vallen in Sri Lanka momenteel nog mee, zeker in relatie tot de besmettingen wereldwijd, maar de Sri Lankaanse overheid heeft tot op heden besloten om nog geen toeristen toe te laten. Ondanks dat het coronavirus onder controle is, is de economie flink getroffen, mede omdat het toerisme één van de grootste inkomsten bronnen is.
Van de families waar wij de laatste jaren hulp hebben verricht kregen wij de laatste maanden geregeld een berichtje over hoe het met hun gaat. Gelukkig zijn al deze families nog gezond, maar geven ze allemaal aan dat ze geen of geringe inkomsten hebben. En zij hopen, net als iedereen, op betere tijden. Hieronder zullen wij een overzicht geven van de families.
De familie Tiranga
Al een aantal jaren helpen wij deze familie uit Wadduwa. Het gezin bestaat uit een vader, moeder en 4 kinderen (3 meisjes en één zoon). Een aantal jaar geleden zijn wij in contact gekomen met deze familie, omdat hun zoon, Mozes, in erbarmelijke omstandigheden naar het toilet moest gaan. Mozes heeft 2 vergroeide benen, kan niet lopen en zit de hele dag in een rolstoel of op de grond. Middels een krukje, geplaatst boven op het hurktoilet, moest hij naar het toilet.
Dit hebben wij kunnen verbeteren door een zittoilet en een betegelde badkamer/toilet aan te leggen. De laatste 2 jaren hebben wij deze familie geholpen met een betegelde vloer en een renovering van de keuken.
Meneer Tiranga heeft een klein vrachtwagentje en deze verhuurt hij voor het transport van goederen.
De familie geeft aan dat het goed met ze gaat, dat ze blij zijn dat zij gezond zijn, maar dat er de laatste maanden bijna geen geld binnenkomt, omdat ook in Sri Lanka, de economie flinke klappen heeft gehad. Maar ze zijn optimistisch en hopen op betere tijden en halen veel steun uit hun kerk.
De familie Chanake
Chanake is de visser die wij in 2012 begonnen zijn te helpen met zijn woning. Het helpen met het verstevigen van de muren van zijn woning en een nieuw dak op zijn woning. Met hem gaat het goed. Zijn woning is al jaren goed bewoonwaar en in de toeristenperiode runt hij een klein restaurantje op het strand. Uiteraard is zijn restaurantje nu ook gesloten. Maar nu is hij werkzaam in ploegendienst als grondwerker. Hij deed ons de groeten met een mooie foto van zijn dochter.
De familie Suranga
Deze familie woont in Katukurunda in een kleine tsunami woning, aan de prins Willem Alexanderstraat!!! Deze familie bestaat uit een vader, moeder, dochter en de geestelijk en lichamelijk gehandicapte Sasan. Met een, aantal jaar geleden gedoneerde, industriële naaimachine probeert de moeder thuis kleding en gordijnen te naaien voor de mensen in de buurt. Om op deze manier voor inkomsten te zorgen. Vader Suranga is sinds 2 jaar werkzaam in Oman. Daar werkt hij voor een groot hotel, hij vaart toeristen rond op een speedboot en/of vissersboot.
Vanwege de Corona crisis is zijn contract éénzijdig beëindigd en moest hij vervroegd terug naar Sri Lanka. Doordat hij nu geen werk heeft is de situatie bij dit gezin zorgelijk.
Halverwege juli hebben wij vanuit Nederland de waterleiding- en elektriciteitsrekening betaald. Want deze waren beiden afgesloten en zij waren nu afhankelijk van de buren.
De familie Columbus
De familie bestaat uit meneer Columbus (een 87 jarige oud verkoper van groente op de markt), zijn dochter met haar 3 kinderen (een zoon, een getrouwde dochter met een tweeling van 14 maanden en een nog schoolgaande zoon). De vader van deze drie kinderen is een aantal jaar geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar, in dit gezin is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen. Vorig jaar zijn de moeder en de oudste zoon een groente winkeltje gestart in Kalutara. De moeder en haar zoon zijn hier continue aan het werk, vaak geassisteerd door Columbus en de andere zoon. Zij maken in het winkeltje dagen van meer dan 11 uur per dag. Na de lockdown periode hebben zij vorige maand hun werkzaamheden voorzichtig kunnen opstarten.
De familie Ranga
Vorige zomer hebben wij deze familie geholpen met een sanitaire voorziening.
De vader, moeder en hun twee kinderen (zoon en dochter) wonen in Mahawaskaduwa. Vader is tuk tuk chauffeur. Hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche.
Zij wonen in een kleine houten woning. Water en een douche is aanwezig, maar helaas geen toilet. Deze familie hebben wij kunnen helpen met het uitgraven van het gat voor de zogenaamde septictank, het aanschaffen van grote stenen voor het opbouwen van deze tank en cement voor het toilet. Op het moment dat wij in 2019 Sri Lanka verlieten was het toilet helaas nog niet volledig gereed.
Want door hevige moessonregens lag de bouw de laatste week van ons verblijf in Sri Lanka volledig stil.
Maar inmiddels is zijn toilet al geruime tijd gereed. En hij heeft ons net voor de Corona crisis deze foto’s gestuurd.
De familie Asanka
Via zoon Eranga, laat deze familie ons weten, dat het goed met ze gaat. En dat ze allemaal blij zijn dat ze gezond zijn.
Zoon Eranga mailde dat ook in Sri Lanka de maatregelen zijn versoepeld en dat er buiten weer gesport mag worden. Hij traint hier met een oude helm van Servais Knaven.
De familie Nandana de Silva
Deze familie (vader, moeder en hun zoon) woont in Pohaddaramulla en is de laatste 2 jaren geholpen met hun niet afgebouwde woning. Vertrekken zijn gestukadoord, kozijnen en deuren zijn geplaatst en vorig jaar is de badkamer gereed gemaakt. Deze familie is hard getroffen door de Coronacrisis. Vader is zijn baan kwijt geraakt. Hij was werkzaam als kamerjongen in een hotel, maar heeft vanaf maart geen inkomsten meer. De zoon is inmiddels afgestudeerd als ingenieur. Maar kan door de crisis geen werk vinden.
Geethanga
Met Geethanga en zijn familie gaat het goed. Maar ook deze familie is getroffen door de Coronacrisis. Zowel vanuit zijn theewinkel als zijn restaurant zijn er momenteel geen inkomsten. Maar Geethanga mailde dat hij blij is dat hij in de cricket sport weer even een uitlaatklep kan vinden.
Rani
In 2018 heeft Rani een fiets gekregen om zo zijn zoontje naar school te brengen. Sindsdien krijgen wij elke 2 maanden een kaart van hem en zijn familie. 2 weken geleden kregen wij een kaart van hem, hierin schreef hij dat met hem en zijn familie alles goed gaat en dat hij hoopt op betere tijden voor iedereen.
Volgend jaar hopen wij Sri Lanka weer te bezoeken en weer een groot aantal van deze families te helpen.
Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka
NIKA LANKA NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2020
Nieuws uit Sri Lanka
Na de verschrikkelijke aanslagen van april 2019, is er weer rust in Sri Lanka. Afgelopen augustus merkten wij zelf alweer een toename van het toerisme. En de media schreven dat er de laatste maanden een stijging van het toerisme heeft plaats gevonden. Waarbij met name de rondreizen en de reizen met kinderen worden aangeraden. Zo maakt CNN een lijst bekend van 20 landen, “20 best places to visit for 2020”. Op deze lijst staan naast Sri Lanka o.a. ook Chili, Kopenhagen, de Dode zee, Jamaica en Washington
Sri Lanka wordt geroemd vanwege de heilige stand Kandy, de mooie stranden, de vele ru?nes, de tempels gebouwd in de 12de eeuw, en de bijzondere rotstempel Sigiriya. Deze rotstempel wordt soms zelfs wel het achtste wereldwonder genoemd. Van onze Sri Lankaanse vrienden horen wij ook dat het toerisme weer toeneemt en zij hopen dat er na de verkiezingen van november 2019 weer dezelfde stabiliteit ontstaat, als die van de laatste jaren. Afgelopen november heeft oud-defensieminister Rajapaksa de verkiezingen gewonnen. De 70jarige Rajapaksa belooft zijn broer, de oud-president Mahinda Rajapaksa, aan te stellen als premier. Dat terwijl zijn broer in 2015 werd afgezet na beschuldigingen van corruptie en nepotisme. De broers waren in het verleden nauw betrokken bij de militaire operatie tegen de Tamil Tijgers, een terreurbeweging die al sinds de jaren 70 vecht voor onafhankelijkheid, in de burgeroorlog die tien jaar geleden eindigde. Hierdoor zijn de broers bij een groot gedeelte van de bevolking nog steeds populair.
Bijzonder verhaal van de familie Bell uit Groot Brittanni?
Aan het einde van de maand januari verscheen dit bijzondere verhaal in de media :
Een Boeddhabeeld uit de Srilankaanse Temple of the Sacred Tooth Relic in Kandy, Sri Lanka, is 100 jaar nadat het werd geschonken aan de Britse archeoloog Harry Charles Bell, door de familie van de archeoloog teruggegeven aan de tempel.
Bell was een Britse ambtenaar en de eerste commissaris voor archeologie op Ceylon, het latere Sri Lanka. zo meldt de BBC.
Een kleinzoon van Bell, dominee Kenneth Bell, en zijn dochter Fiona Davis brachten het Boeddhabeeld terug naar de tempel van de tand in Sri Lanka. In een interview met de BBC zei Fiona Davis dat ze zich realiseerde hoe belangrijk het is om een aantal van de dingen terug te geven die de Britten hadden genomen toen ze delen van de wereld koloniseerden.
Harry Bell was een bekende archeoloog die in de 19e eeuw werkte aan opgravingen in Sri Lanka. Davis zegt dat Bell het Boeddhabeeld aan haar grootmoeder had geschonken als een verlovingsgeschenk. Het beeld is sindsdien door de generaties heen doorgegeven.
Archeoloog Harry Charles Bell, kleinzoon Kenneth Bell en de ceremonie in de tempel van Kandy
Via de link is het artikel en een mooie film over de teruggave te zien op de site van de BBC.
Sri Lanka en treinen (en het verhaal achter de nieuwjaarsfoto)
In Sri Lanka is al jarenlang een zeer goed treinennetwerk aanwezig. De zogenaamde Nine Arch Bridge, vlakbij het bergdorpje Ella, is een van de beste voorbeelden van spoorwegconstructies uit het koloniale tijdperk. De brug is tot stand gekomen dankzij de lokale Ceylonese bouwers en Britse ingenieurs. Deze, al 100 jaar oude, brug kenmerkt zich door de 9 bogen, is 24 meter hoog, 91 meter lang en ligt middenin de jungle.
Pas vorig jaar is er in Sri Lanka weer een nieuwe spoorbrug gebouwd. In het zuiden van het land is deze nieuwe mijlpaal in de Sri Lankaanse spoorweg geschiedenis gemarkeerd. Op het traject Matara ? Beliatta.
Op dit nieuwe traject zijn nu de langste en de op een na langste spoorbrug (1400 en 1500meter)en de langste Sri Lankaanse tunnel (van 615 meter)
Vlakbij het dorpje Ella ligt little Adams peak. Middels een pittige wandeling van ongeveer een uur bereik je de top. Daar wordt je beloond met een schitterend uitzicht. Op de top staat deze gouden Boedha. Dit mooie plaatje hebben wij dit jaar gebruikt voor de nieuwjaarswens.
Ambassadeurs van Nika Lanka
De schaatsende en fietsende broers Stroetinga waren deze winter weer succesvol. Baanwielrenner Wim werd met zijn koppelmaat Yoeri Havik voor de zoveelste keer Nederlands Kampioen. En met z’n tweeen wonnen zijn in januari de prestigieuze zesdaagse van Rotterdam. Ze namen op de laatste avond de leiding en stonden deze niet meer af. Ook won Wim eind januari voor de derde maal de zesdaagse van Berlijn.
De schaatsende Arjan stond in januari, als de meest succesvolle marathonschaatser in de geschiedenis, maar werd eens op het podium bij het NK Marathonschaatsen, dit maal werd hij 3de.
Eind december 2019 werd Arjan voor de vijfde keer Nederlands kampioen op de massastart geworden. In een spannende sprint was hij net iets sneller dan Koen Verweij, die van ver de sprint aanging.
Door deze zege mocht hij Nederland vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap, waarbij hij tweede werd. Hij baalde van de zilveren medaille maar legde zich er ook snel bij neer. ?dat is de massastart. Ik heb er alles aan gedaan. Als je dan tweede wordt, is het ook geen schande, het is wat het is.?
Kookboekjes
Reisorganisatie FOXreizen heeft eind november 250 Sri Lankaanse kookboekjes gekocht. Deze zijn o.a. uitgedeeld op de Reis & Inspiratiedagen met landenthema Sri Lanka. De opbrengst van deze boekjes zullen we aankomende zomer in Sri Lanka gaan besteden.
Plannen voor de zomer van 2020
In de zomer va 2020 zal Nika Lanka in ieder geval een aantal gezinnen ondersteunen bij het bouwen / verbouwen van hun huis. Zo zullen wij de familie Ranga (woonachtig in Mahawaskaduwa) gaan helpen met het afronden van het sanitair. En de families Suranga en Columbus met kleinschalige hulp.Ook zal Nika Lanka aankomende zomer de Sukithaschool, het ouderenhuis Sujatha in Aluthgama en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer gaan helpen. En uiteraard weer een aantal gezinnen ondersteunen met nieuwe bedden, matrassen, sanitair en sportkleding en fietsschoenen.
De houten woning van de familie Ranga en de Singhaleese alfabet met ondersteunende gebaren op de Sukitha School.