NIKALANKA NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2011

Van 26 juli t/m 24 augustus was stichting Nika Lanka weer actief in Sri Lanka. Goed was het om te zien dat het
vorig jaar geopende Lanka internetcafe van Geethanga nog steeds volop in bedrijf is. En dat hij zijn internetcafe tevens heeft uitgebreid tot een klein winkeltje. In 4 weken tijd hebben wij, samen met de Geethanga en andere Sri Lankaanse hulp, weer het nodige kunnen bereiken. Dit jaar hebben wij weer de nodige tijd en geld aan bouwprojecten besteed, waaronder het bouwen van 1
compleet huis.

Tevens hebben wij een aantal kleine ondernemers een nieuwe impuls kunnen geven. Zoals een aantal
treknetten voor een visser, Shanta met zijn kapsalon, Kumare (een invalide jongen zonder invalide uitkering) met zijn winkel en Sujith met zijn eethuisje.

Sujith is woonachting in Hikkaduwa en daar toen getroffen door de tsunami en al eerder door de stichting
geholpen. Inmiddels heeft hij aan de zuidkant van Sinharaja Forest een klein eethuisje/restaurantje geopend. Dit Sinharaja Forest heeft twee ingangen. Alle bezoekers die dit Sinharaja Forest van de zuidkant bezoeken komen via een smalle weg langs zijn eethuisje. De stichting kon hem helpen met de aanschaf van tafels en banken en borden en bestek zodat vanaf heden zijn restaurant is geopend.

Tevens heeft de stichting nog een aantal ‘kleinere’, maar zeer zeker, belangrijke hulpprojecten kunnen bekostigen. Zoals de studiekosten van een paar scholieren / studenten en het bekostigen van de medische zorgen van en 1 jarig meisje met hartproblemen.

Na een maand werken zijn wij weer met een voldaan gevoel in Nederland gekomen.

vis vis
Het huis wat vorig jaar voor Yaserante en zijn familie is gebouwd is inmiddels een heel
klein beetje uitgebouwd. Op de foto rechts een visser die nog steeds zijn net
gebruikt wat 3 jaar geleden aan hem is gedoneerd.


vis vis

vis vis

Op de eerste 2 foto’s staan baby’s met de nieuwe kleding. Op de volgende foto het 1 jarige
meisje met hartproblemen in haar linker hartkamer. En de stichting heeft geholpen met het ophogen van het land en met het vervoer van de grond (met een kleine sjofel) naar de juiste plek.


Huizen

Deze zomer heeft Nika Lanka wederom een compleet huis kunnen bouwen. In Kalugode heeft mevrouw Sumanawathei met haar moeder een huis. Maar de laatste maanden was dit huis niet bewoonbaar i.v.m. instortingsgevaar. Maar dankzij de stichting en dezelfde aannemer als vorig jaar en met heel veel hulp van de buurt kon in een maand tijd het oude huis worden afgebroken en een nieuw huis worden opgebouwd. Het nieuwe huis bestaat uit een woonkamer, een slaapkamer, keuken en toilet. Gedurende het bouwen, zijn wij op onze brommer, dagelijks getuige geweest van de werkzaamheden. Met enige regelmaat hebben wij de werkende mensen kunnen voorzien van frisdrank en cake en koekjes.

De ceremonie van het leggen van de eerste steen vond plaats in de stromende regen. Daarom werden de hierbij behorende melkrijst, koekjes en
bananen in het huis van de buren geserveerd. In dit huis lag een blinde, oude man, de hele dag op de grond. Simpelweg omdat deze arme mensen niet de middelen hadden om een bed te kopen. Maar in Sri Lanka kun je met geld snel iets regelen. Een dag later lag deze man op een nieuw bed (met matras en kussen en linnengoed) en met een nieuw nachtkastje.

Tevens hebben wij voor een gezin een voordeur met het kozijn kunnen plaatsen. Dit is het belangrijkste gedeelte voor een woning, daarom
moest het tijdstip voor plaatsen van deze deur en kozijn, bepaald worden door de monnik. Tijdens deze ceremonie was een kip de eerste die, op het door de monnik bepaalde tijdstip, door het geplaatste kozijn naar binnen ging. Dit als teken voor good luck.

Voor een ander gezin hebben wij in de woning elektriciteit laten aanleggen en aangesloten.
De bouw van het huis van mevrouw Sumanawathei in Kalugode
visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

 


Elektriciteit
vis vis
De elektriciteitsmeter hangt aan de woning

Het kozijn en voordeur
vis vis

vis vis
Kapsalon

In de zomer van 2010 heeft Nika Lanka Shanta geholpen met de uitbouw van zijn huis. Na een studie van 3 maanden
in Kalutara en 1 maand in Colombo is hij inmiddels een gediplomeerd kapper. Samen met zijn vrouw heeft hij inmiddels een kapsalon aan zijn huis; SALOON VILLA. Een knipbeurt kost 50 ruppee (dat is ongeveer 30 eurocent). Dit jaar heeft Nika Lanka hem geholpen met het aanschaffen van een krultang, een stylingtang, een gezicht stomer, vloeistoffen en kleine materialen. Zodat zij zich ook kunnen richten op het knippen en verzorgen van vrouwelijke klanten.
vis vis
vis vis


Internefcafe & Visser
vis vis
Geethanga zijn vorig jaar geopende internetcafe draait nog steeds volop en hij heeft dit inmiddels iets kunnen uitbeiden met de verkoop van souvenirs, water en frisdrank. Dit verkoopt hij zowel aan toeristen als Sri Lankanen.

Voor een visser heeft de stichting nog een aantal stukken net kunnen aanschaffen, zodat hij in oktober, als de zee rustiger is, weer kan gaan vissen.
vis

Kumare

In Waduwa woont Kumare. Door een treinongeluk heeft hij zijn rechterbeen verloren. Samen met zijn vrouw runt hij een klein winkeltje. De lokale bevolking komt hier voor de lunch, thee en andere versnaperingen. De stichting heeft hem geholpen met het vernieuwen van zijn lekke dak (5 nieuwe dakplaten en balken), een nieuwe (cementen) vloer en goederen voor de verkoop. Samen met Kumare zijn we de stad
in geweest en hebben met hem het volgende gekocht :

1,5 meter chips, kruiden, rijst, dahl, vis, koffie thee, koekjes, 6 kilo cake, 5 kilo bananen, beslag, melkpoeder, groenten, aardappelen, een oplaadbare lamp voor ‘s avonds, suiker, zout en voorraadbussen.

vis vis

vis vis

vis vis

Rain Forest Restaurant

Sujith, woonachting in Hikkaduwa en daar toen getroffen door de tsunami, is al eerder door de stichting geholpen. Inmiddels heeft hij aan de zuidkant van Sinharaja Forest een klein eethuisje/restaurantje geopend. Dit Sinharaja Forest heeft twee ingangen. Alle bezoekers die het van de zuidkant bezoeken komen via een smalle weg langs zijn eethuisje.het De stichting kon hem helpen met de aanschaf van tafels en banken en borden en bestek zodat vanaf heden zijn restaurant is geopend. Hier bevinden zich nog de ongerepte regenwouden. Dit regenwoud staat
ook op de Unesco werelderfgoedlijst. In dit regenwoud zijn de meest fantastische  dier- en bloemensoorten te zien.
vis vis
vis vis

Sukithaschool

Zoals elk jaar heeft de stichting ook de school voor leerlingen met een beperking weer ondersteund. Deze school is te vergelijken met het ZML onderwijs in Nederland. Het afgelopen jaar heeft de school een 5tal nieuwe, jonge down syndroom leerlingen gekregen. De wensen voor leermiddelen waren dan ook m.n. gericht op deze, nieuwe, jonge leerlingen.

Dit jaar heeft
Nika Lanka gedoneerd : 24 meter stof (in 2 kleuren voor het maken van kussenslopen voor de verkoop), 2 grote plastic teilen met water speelgoed, een vishengelspel, kinderfiets, 5 houten puzzels, 2 pakken gekleurd teken papier, 1
pak wit teken papier, dozen wasco, 20 speel-leerboeken, 10 stapels van 10 verschillende kleuren knip en plak papier, 1 grote soeppan met anti aanbaklaag en chocolade en toffees.
vis vis

vis vis

vis vis


Bejaardenhuis MupyaSevena

In het bejaardenhuis MupyaSevena te Galaphata, waar 24 ouderen woonachtig zijn, is Nika Lanka al een aantal jaren actief. Deze zomer heeft de stichting het volgende gedoneerd :

3 voedselpakketten bestaande uit elk : 30 kilo rijst, 3 kilo melkpoeder, 10 kilo
verse groente, 1 kilo curry, chili en peperpoeder, 1 kilo zout, 2 kilo suiker,
2 liter olie, 3 kilo gedroogde vis, zeep, wasmiddel en koekjes. .
vis vis
vis vis
Op de foto rechtsonder het kleine winkeltje waar wij de voedselpakketten kopen

Tempelbanken in Maggona

In Maggona heeft de stichting aan de tempel 4 banken en 4 tafels gedoneerd voor de lessen op zondag.
vis vis

Laptop

Dit jaar hebben wij 2 gedoneerde lap tops vanuit Nederland meegenomen. 1 laptop staat in het internetcafe van Geethanga. Met de andere laptop hebben wij een student blij kunnen maken.
vis
sport

In Nederland hebben wij een zo goed als nieuwe racefiets gekregen. De enige opdracht was : ”zorg er voor dat een wielrenner deze fiets krijgt. In een KLM fietsdoos kwam deze fiets in goede staat in Sri Lanka. Voor de grote stoepa van Kalutara poseert deze blije wielrenner trots met zijn nieuwe racefiets. Dankzij WielerlandMagazine en BBB is een standardbike wielrenner verblijd met een gloednieuwe zonnebril.
Daarnaast hebben wij ook een gebruikt doelnet kunnen meenemen voor de voetbalclub in Kalutara.

vis vis

vis vis

vis

vis vis
De gerepareerde groentekar en een servicebeurtje voor de brommer, waarop wij alle projecten bij langs rijden.

In de zomer van 2011 heeft
Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

 

-1 nieuwe racefiets voor een wielrenner (meegenomen uit Nederland)

-1 nieuwe BBBzonnebril voor wielrenner

-2 laptops (een voor het internetcafe en een voor een student)

-voetbal doelnet

-babykleding

-aantal simlocke vrije telefoontjes

-1 volleybal voor luckey six uit Waduwa

-2schooltassen

-5 maal studiekosten voor een student voor het komende half jaar (Engelse les en wiskunde)

-1 compleet huis en voor een ander huis 1 deur en kozijn en arbeidsloon

-De kapper
krultang, een stylingtang en een gezicht stomer, vloeistoffen en kleine materialen

-Het ouderenhuis MupyaSevena
3 voedselpakketten bestaande uit elk : 30 kilo rijst, 3 kilo melkpoeder, 10 kilo verse groente, 1 kilo curry,
chili en peperpoeder, 1 kilo zout, 2 kilo suiker, 2 liter olie, 3 kilo gedroogde vis, zeep, wasmiddel en koekjes.

-De Sukithaschool.
24 meter stof (in 2 kleuren voor het maken van kussenslopen voor de verkoop), 2 grote plastic teilen met water
speelgoed, een vishengelspel, kinderfiets, 5 houten puzzels, 2 pakken gekleurd teken papier, 1 pak wit teken papier, dozen wasco, 20 speel-leerboeken, 10 stapels van 10 verschillende kleuren knip en plak papier, 1 grote soeppan met anti aanbaklaag en chocolade en toffees.

-invalide jongen en zijn winkel
Het vernieuwen van zijn lekke dak (5 nieuwe dakplaten en balken), een nieuwe (cementen) vloer en goederen voor de
verkoop. Samen met Kumare zijn we de stad in geweest en hebben met hem hem volgende gekocht : 1,5 meter chips, kruiden, rijst, dahl, vis, koffie thee, koekjes, 6 kilo cake, 5 kilo bananen, beslag, melkpoeder, groenten,
aardappelen, een oplaadbare lamp voor ‘s avonds, suiker, zout en voorraadbussen.

-visnet

-opbouw restaurant / lokaal eethuisje in het Sinharaja Forest, de aanschaf van tafels en banken en borden
en bestek

-1 maal aansluit kosten voor elektriciteit

-1 blik melkpoeder

-Onderzoekskosten voor het komende haf jaar voor een 1 jarige meisje, met een gaatje in de linker
hartkamer

-4 sets banken en tafels voor de zondagsschool v.d. tempel in Maggona (inclusief verf en vervoer)

-1 maal donatie voor renovatie van de tempel in Karandeniya

-1 maal reparatie van een groentenkar van een marktkoopman

-10 kubieke meter grond (inclusief transport en huur sjofel voor ophogen land ivm hoogwater vd rivier de Kalu Ganga

-verschillende malen transport van materialen en goederen

 

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka