Toch veel toeristen naar Sri Lanka

Van de week verscheen dit bericht in de media.
Gelukkig gaan er aankomende zomer toch weer veel toeristen naar Sri Lanka. Want toerisme is een van de grootste bronnen van inkomsten van Sri Lanka.

Sri Lanka is weer even veilig als voor de aanslagen. Door gedaalde prijzen en reeds geboekte hotels, vluchten en visums gaan veel Nederlanders toch.

Ondanks de terroristische aanslagen van twee maanden geleden gaan dit jaar toch weer veel Nederlanders op vakantie naar Sri Lanka. De rust lijkt wedergekeerd en de Rijksoverheid schrijft in het reisadvies dat Sri Lanka weer veilig genoeg is als verantwoorde vakantiebestemming. Vooral reizigers die hun vluchten, hotels en het visum voor Sri Lanka al geregeld hadden, besluiten de vakantie toch door te laten gaan. Maar ook koopjesjagers slaan hun slag.

Aanvankelijk veel annuleringen

Direct na de aanslagen van 21 april stroomden de annuleringen binnen bij de Nederlandse reisbureaus. Dat effect werd enkele dagen later nog eens versterkt, toen de Rijksoverheid in haar reisadvies schreef dat Sri Lanka niet langer veilig was. Niet alle reisverzekeringen vergoeden in zo n geval alle kosten die al vooruit zijn betaald. Zo betalen veel toeristen al ver voor vertrek de vluchten, de hotelovernachtingen en in het geval van Sri Lanka ook het vereiste visum. Een duur grapje dus, voor de reiziger die zich al goed had voorbereid.

Een risico op aanslagen is er altijd

De Rijksoverheid probeert in haar reisadviezen altijd zo objectief mogelijk te zijn. Een aanslag in een land betekent niet direct dat het niet meer veilig is om dat land te bezoeken. Zo zijn er afgelopen jaren ook aanslagen geweest in Duitsland en Frankrijk, maar die landen hebben ook geen negatief reisadvies. Nu is het veiligheidsrisico in Sri Lanka nog altijd hoger dan in Europa. Maar het veiligheidsniveau is volgens de overheid weer hetzelfde als voor de aanslagen in april. Wel is het verstandig om massabijeenkomsten en militaire gebouwen te vermijden. Ook wordt geadviseerd geen sloppenwijken te bezoeken en na zonsondergang binnen te blijven. Maar dat geldt voor veel meer populaire vakantiebestemmingen.

Koopjesjagers naar Sri Lanka

Enkele dagen na de aanslagen werden foto?s in kranten geplaatst van lege stranden in Sri Lanka. Een uniek beeld, want normaal zijn er altijd toeristen te vinden. Door de vele annuleringen waren hotels en resorts vrijwel leeg, vliegtuigen onderbezet en verkochten visumbureaus vrijwel geen enkel visum meer voor Sri Lanka. Een dergelijke situatie zorgt al snel voor prijsdalingen. Toen de rust weer enigszins was wedergekeerd, sloegen de koopjesjagers hun slag. Door de dumpprijzen waarvoor nu tickets en overnachtingen worden aangeboden, was het nooit zo voordelig om op vakantie te gaan naar Sri Lanka.