4,5,6,7,8 en 9 augustus

maandag 6 augustus is er op alle vier de locaties gestart met de bouw / renovatie van de 4 woningen.

De woning van asbest
Zoals gebruikelijk bij de bouw van een woning wordt eerst de horoscoop getrokken. De Boedhistische monnik had het tijdstip voor maandag op 6.27 uur in de morgen bepaald. Na de gebeden en het leggen van de eerste steen werd er gestart met het fundament.
Met z’n elven werd de sleuf voor fundament uitgehakt en werden de grote keien in de sleuven gelegd. Ook de 2 kinderen ( van 5 en 8 jaar) en de moeder hielpen mee met het sjouwen van de keien en het maken van het cement, rond 4 uur in de middag was het fundament voor de helft klaar. Het fundament loopt dwars door de huidige asbest woning heen. Een paar platen zijn verwijderd, het bed staat buiten en de kast is 2 meter opgeschoven (dit zijn ook zowat alle bezittingen van dit gezin). Op dinsdag was het hele fundament gereed. Vervolgens moet het fundament een dag of 4 drogen.

De vloer
Op maandag en dinsdag is de cementen vloer gelegd en ge√ęgaliseerd. Deze vloer is een aantal dragen aan het drogen.

De keuken
Maandag is de gehele keuken afgebroken. Dinsdag en woensdag is het fundament gegraven en gelegd. Ook dit is nu aan het drogen. Zodat de muren volgende week opgebouwd kunnen worden en het gehele huis bepleisterd kan worden.

De woning van de visser.
Deze woning is van de visser Chanake. Hij woont op dit moment met zijn vrouw en zoon bij de moeder van zijn vrouw. Zijn eigen woning staat aan de westkust, zo’n 5 kilometer ten zuiden van Panadura en 300 meter vanaf de kustlijn. anderhalf jaar geleden is zijn huis getroffen door een flinke storm en is het huis niet meer bewoonbaar. Het dak is grotendeels verwoest. Nika Lanka helpt hem de komende weken om zijn huis weer bewoonbaar te maken.
Afgelopen dagen is het huidige dak van het huis gehaald en zijn de materialen ( dakplaten en kokosnoot hout) aangeschaft voor het nieuwe dak. De muren zijn gestut en verstevigd zodat het stevig genoeg is voor het nieuwe dak.