NIKA LANKA NIEUWS MEI 2006 (met vele foto’s)

NIKA LANKA nieuws mei 2006

BABA ZIJN STUK GROND(zie NIKA LANKA nieuws van januari 2006 voor de foto)
In mei 2005 hebben wij, tijdens ons eerste bezoek na de tsunami, Baba ontmoet.
Baba is getrouwd en heeft 3 zonen. Ten tijde van de tsunami waren zijn vrouw en kinderen in de stad Kalutara. Baba was bij zijn huis aan de lagune en zag zijn huis verdwijnen in de vloedgolf. Hij zelf is toen op miraculeuze wijze aan de dood ontsnapt.
Toen wij hem in mei 2005 ontmoeten woonde hij met zijn vrouw en jongste zoon in een noodopvang barak, van 4 bij 4 meter. Zijn 2 oudste kinderen woonden bij de zus van Baba.


De Barak van Baba. De noodopvang plek, waar 20 gezinnen wonen.

In januari 2006 bleek dat er voor Baba nog geen enkel uitzicht was op een ander huis. Wel had Baba met zijn gedoneerde catamaran FARDAU geld verdiend en was hij een beetje aan het sparen vertelde hij ons.
Op 5 januari hebben wij namens stichting Nika Lanka Baba en zijn gezin toen een stuk land gedoneerd van ongeveer 140 vierkante meters. Bij de notaris is toen de koopakte getekend en een kopie hiervan heeft Baba ons 3 weken geleden opgestuurd. In zijn brief schreef hij dat hij inmiddels op zijn nieuwe stuk grond woont.
In juli wil onze stichting ter plekke gaan onderzoeken of wij meer van dit soort mensen (de mensen erg zwaar getroffen zijn door de tsunami) op deze manier kunnen helpen.



Het koopcontract

SRI LANKAANS ETEN
Tijdens onze eerdere bezoeken aan Sri Lanka hebben we ontzettend genoten van de zeer uitgebreide Sri Lankaanse keuken.
Deze keuken is zeer gevarieerd, veel groentes, rijst, aardappelen, vlees en vis. Onder het ‘kopje’ recepten staan een 20tal recepten die wij van onze vriend Fahim hebben gekregen.

AMBASSADEURS
Op dit moment zijn er 4 Nederlandse sporters die onze stichting een warm hart toedragen en die ons ook steunen.
Wim Stroeting (baanwielrenner en onlangs nog 4de op de wereldkampioenschappen.
Arjan Stroeting (marathon schaatser)
Karsten Kroon (wielrenner, die o.a. een tour de france etappe won)
Servais Knaven (wielrenner, die o.a. een tour de france etappe won en Parijs Roubaix)
Mede dankzij Wim en Arjan is in januari 2006 de wielerclub van Kalutara in het nieuw gestoken.

Servais Knaven

Begin mei hebben wij van Servais ook heel veel wielerkleding gekregen. Deze gaat stichting Nika Lanka in juli schenken aan een Sri Lankaanse wielerclub.
Hier volgt een kleine opsomming van de materialen die Nika Lanka van Servais heeft gekregen :5 wielen, 6x helmen, 10x sportschoenen, fietsschoenen , 3x slipper, 20x thermo pakken (via wielerclub Marco Polo wordt deze winterkleding naar Mongolië gebracht), 15x zweetshirt, 20 x sokken, 5x handschoenen, 10x tijdritpakken, 20x wielerbroek en wielershirts, 30x zonnebrillen en een koffer vol met kinderkleding.

De door Servais gedoneerde materialen


De door Servais gedoneerde zonnebrillen
Onder het kopje ‘ambassadeurs’ staat meer informatie.

SCHOLEN
Sri Lanka heeft een zeer goed georganiseerd onderwijs systeem. Hierdoor heeft Sri Lanka een van het laagste percentages analfabeten van Azië. (11%)
Het onderwijs op de staatsscholen is gratis en verplicht voor kinderen van 5 tot 14 jaar. Echter niet alle kinderen maken hun school af. Schoolkinderen dragen allemaal een schooluniform, dit stamt nog af uit de tijd van Engelse bestuur.

Ook kent het Sri Lankaanse onderwijs het speciaal onderwijs. Een aantal van deze scholen in Kalutara-Zuid, een jongens en meisjes zml school gaan wij weer ondersteunen.
Hierbij bekijken wij, net als afgelopen januari, weer waar de scholen behoefte aan hebben. Dit gaat dan uiteraard weer in overleg met het onderwijzende personeel. Zodat wij hun wensen ‘direct’ met concrete goederen vervullen. Hierbij denken wij, net als in januari, aan concrete materialen zoals schoolborden, kasten, skippyballen, puzzels, harken, scheppen.

De schoolklas van de Sukita school

SPORT
Cricket
Cricket is de nationale sport van Sri Lanka, op straat wordt het overal, door veelal kinderen, gespeeld.

Cricket is zeer oud, de eerste officiële spelregels dateren al van 1774. Cricket vond zijn grootste verbreiding in Engeland en de landen van de Gemenbest. Sri Lanka behoort samen met Engeland, West-Indië, Australië, Zuid Afrika, Zimbawe, Pakistan, India en Nieuw-Zeeland tot de beste 9 landen ter wereld. Ook is Sri Lanka meerdere malen wereld kampioen geweest.

Cricket is helemaal niet zo moeilijk als het er uitziet. Een cricket team bestaat uit 11 spelers. In de eerste helft gooit de ene ploeg en slaat de tegenstander. In de 2de helft (inning) wordt dit omgedraaid.
Van de slag ploeg staan er 2 spelers in het veld, voor elke wicket één, van het gooiende team staat iedereen in het veld.
Een helft duurt 50 overs (1 over is 6 gegooide ballen) of tot 10 slagmensen (batsmen) uit zijn, een slagploeg krijgt dus zegmaar 300 ballen in een wedstrijd.
Het doel is dat de slagploeg zoveel mogelijk runs maakt tussen de wickets. Na elke slag verwisselen de slagmensen zo vaak mogelijk van wickets.
Een batsman is uit als zijn bails, door een bal, van de wicket wordt omgegooid, als zijn geslagen bal wordt gevangen. De batsman wordt dan vervangen door een volgende speler, net zolang dat alle 11 spelers hun beurt hebben gehad.

Wicket : 22,86 cm breed. 3 paaltjes (stumps) staan in de grond en daarop liggen 2 dwarshoutjes (bails) de 2 wickets staan tegenover elkaar, op een afstand van 20,12 meter.
Slaghout : de Bat, is 95 cm. lang
Batsman : de slagman
Bowler : werper

Wielrennen
Naast cricket wordt ook de wielersport op Sri Lanka veel beoefend het wielrennen is erg populair.
De meeste wedstrijden vinden plaats op de openbare weg, gewoon tussen al het andere verkeer door. Bij de wedstrijden zijn aantallen van boven de 100 geen uitzondering.
De meeste wielrenners rijden op een gewone ‘standard bike’. Zo’n fiets kost in de winkel 60 euro. Deze ‘standard bike’ is een gewone stadsfiets waar de spatborden en kettingkast vanaf gesloopt worden. Een enkeling fiets op een ‘westerse’ racefiets, maar de kwaliteit hiervan is ronduit slecht. De Sri Lankaanse wielrenners halen meestal een gemiddelde wat ligt tussen de 35 en 40 kilometer per uur, er wordt dus wel degelijk flink geracet.


Een ‘standard bike’

Kennis op het gebied van training en begeleiding is hier echter niet.
Wel hebben de wielrenners heel veel plezier in hun sport en kunnen hierdoor wellicht even de dramatische gevolgen van de Tsunami vergeten.
Nika Lanka probeert het plezier voor de sport te vergroten door aanbieden van de gedoneerde materialen (zoals kleding, bidonnen, stuurlint, fietscomputers, zonnebrillen, handschoenen, fietsschoenen)


Een wielerwedstrijd op de openbare weg.

In de zomer hopen wij weer een aantal weken op Sri Lanka te verblijven.
Ter plekke bekijken we daar weer wat in de ogen van stichting Nika Lanka het meest noodzakelijk is.
Hierbij willen wij ons hoofdzakelijk richten op het onderwijs en de behuizing van de getroffen tsunami slachtoffers. Hierbij denken wij ook aan bedden (heel veel mensen slapen op vodden op de grond) , meubilair, kookgerei, etc.

Voornamelijk zullen wij ons gaan richten op het zelfde gebied als in januari 2006, wij verwachten dat ook op deze plek nog behoefte zal zijn aan netten en grote visserscatamarans (waarmee de vissers het hele jaar door kunnen vissen op de zee).

En uiteraard gaan we de mensen die we in mei 2005 en januari 2006 hulp hebben geboden bezoeken, om zo hun vorderingen te bekijken en om te kijken of deze mensen nog meer hulp nodig hebben.

Nika Lanka