Nika Lanka nieuwsbrief augustus 2024

Nieuws uit Sri Lanka 
Over een paar maanden (26 december 2004) is het 20 jaar geleden dat de tsunami plaats vond. Wij behoren tot de gelukkigen die deze ramp hebben overleefd. Vanaf mei 2005 verrichten wij elk jaar (minus de corona jaren) hulp in Sri Lanka, zo ook dit jaar. Van  24 juli tot 19 augustus was Nika Lanka, actief aan de westkust van dit eiland.

In de, bijna 20 jaar, dat wij hier hulp verrichten hebben wij gezien dat de gevolgen van de tsunami bijna niet meer zichtbaar zijn. Sri Lanka blijft echter een arm land. En de laatste jaren heeft Sri Lanka  te maken gehad met vele crisissen. De aanslagen van 2019, de wereldwijde corona crisis en de failliet verklaring van het land in 2022 hebben flinke sporen nagelaten. Het dagelijks leven is voor de Sri Lankanen een grote opgave. Voedsel en brandstof is nog steeds veel duurder dan een aantal jaren geleden. En er worden nu forse belastingen geheven over het waterverbruik en elektriciteit.

De afgelopen 4 weken hebben wij zelf ervaren in welke crisis het land zit. De prijzen van voedsel,  bouwmaterialen en benzine zijn 3 dubbel tot 4 dubbel gestegen. En gedurende ons verblijf bleven de prijzen stijgen. De Sri Lankanen maken zich grote zorgen over de toekomst van hun land en hun eigen toekomst. Op 21 september zullen er verkiezingen plaats gaan vinden en zij hebben hun hoop gevestigd op verbeteringen voor het volk.

De families en gezinnen die wij hebben ontmoet waren niet heel positief gestemd en zij deelden hun zorgen met ons. De mensen met werk hebben grote moeite om rond te komen. Elke week is het een opgave om rond te komen en om de kosten voor onderwijs te betalen en voor het dagelijkse voedsel.

Maar voor uitgaven zoals schoolschoenen, schooluniformen, overige schoolspullen, aanschaf van bouwmaterialen voor het verbeteren van huis en sanitair, het kopen van medicijnen is er simpelweg geen financiële ruimte.

Kortom de hulp die Nika Lanka dit jaar heeft verricht bestond uit veelal kleine directe hulp. Hierdoor kunnen wij terugkijken op 4 dankbare weken.

Woonvorm in Dodangoda  

Deze woonvorm ligt in het plaatsje Dodangoda, en is gelegen aan de Matugamaweg, zo’n 12 kilometer vanaf Kalutara.

Hier wonen 36 mensen die op verschillende manier hulp nodig hebben.
Er wonen mensen met diabetes, met mentale problemen en meervoudig gehandicapte jongeren, jongeren met ernstig verstandelijke beperking en ook een aantal ouderen zonder familie. Deze ouderen hebben geen mentale problemen, maar er is geen andere woonplek voor deze mensen.

Een groot gedeelte van de bewoners ligt voornamelijk op bed en veel van de meervoudig gehandicapte bewoners liggen op de cementen vloer omdat deze nog wat verkoeling geeft. Een groot deel van deze gehandicapte bewoners zijn niet zindelijk. Vorig jaar hebben wij hier een warmwater douche gedoneerd en gelukkig werkt deze nog steeds naar behoren.

Twee dames dragen zorg voor deze woonvorm. De woonvorm behoort bij een nabij gelegen tempel en is afhankelijk van giften en donaties. De monnik, behorend bij de tempel, draagt zorg voor het kleine salaris van deze 2 dames.
Een paar keer per week wordt er voedsel gebracht naar deze woonvorm. En op de andere dagen verzorgen deze twee medewerkers de maaltijden.

De woonvorm heeft behoefte aan een overkapping aan de zijkant van het gebouw. Door deze overkapping kunnen de donaties droog staan. In de loop der tijd was er al het nodige gedoneerd, zoals betonnen palen, houten balken, zand en cement. En in de buurt zijn er werkmensen die als goede dienst, deze overkapping gratis willen realiseren. Het enige wat nog ontbrak waren de dakplaten. Nika Lanka heeft 22 dakplaten van 12 voet gedoneerd aan de woonvorm. Direct na deze aanschaf is er gestart met de werkzaamheden. Helaas was nog niet alles niet gereed toen wij Sri Lanka verlieten, want de laatste 6 dagen waren er overdag forse regenbuien. Hierdoor liep de bouw vertraging op. De komende week zal de afronding plaatsvinden en zullen wij de foto’s op de website plaatsen.

Ouderenhuis MuapiyaSevena Eldershome

Dit ouderenhuis ligt zo’n 15 kilometer landinwaarts in Galapatha. Op dit moment zijn er 44 ouderen en mensen met psychische klachten aanwezig.

Het ouderenhuis is afhankelijk van giften en donaties van voedsel. De manager van dit huis gaf aan dat ook dit jaar de donatie van voedsel zeer welkom zou zijn.

Dit jaar heeft Nika Lanka 2x een voedselpakket gedoneerd aan dit ouderenhuis.

Een pakket bestaande uit o.a. :

-25 kilo rijst
-5 kilo Dahl
-3 kilo uien
-olie
-zout en suiker
-chili en curry kruiden
-knoflook
-aardappelen
-tandpasta
-tandenborstels
-zeep
-3 kilo gedroogde vis
-thee
-melkpoeder

Sukitha school

De Sukitha school, een school voor Speciaal Onderwijs. Deze school is vergelijkbaar met een school voor Zeer Moeilijk Lerende kinderen, in Nederland. De school is gevestigd in het dorpje Galapatha, gelegen naast de grote Kalu Ganga rivier.Momenteel zijn er 39 leerlingen op deze speciaal onderwijs school.
De school heeft, net als het speciaal onderwijs in Nederland 2 afdelingen. Een afdeling van leerlingen van 4 tot 12 jaar en een afdeling voor leerlingen van 13 -20 jaar. Een aantal van deze leerlingen woont in de regio, maar het grootste gedeelte van deze leerlingen woont in het Sukitha Home.


Dit jaar had de school maar 1 wens. Zij wilden graag een hek bij de school, want momenteel zijn er wat jonge kinderen die het schoolterrein soms verlaten, zij kruipen dan door de beplanting. Met behulp van Chanaka hebben wij de beplanting e.d. verwijderd en een hek kunnen plaatsen.

Het Sujatha  bejaardenhuis in Aluthgama

In dit huis wonen momenteel 9 ouderen. De manager kookt voor deze bewoners. Echter de gascoocker  die momenteel in de keuken staat is kapot. Voor dit ouderenhuis hebben wij een nieuwe gascoocker gedoneerd en 2 lampen.

 

De familie Tiranga

Deze familie woont in Wadduwa, een dorpje zo’n 7 kilometer ten noorden Kalutara. Wij kennen deze familie vanaf 2016. Bij een bouwproject hebben wij toen meneer Tiranga ontmoet, hij vervoerde toen het zand voor dit project. Zijn zoon, Moses, zat in een rolstoel vanwege vergroeide benen en kon geen gebruik maken van het staptoilet. Vanaf deze ontmoeting hebben wij dit gezin kunnen helpen met aanpassingen.

De laatste jaren hebben wij hier het sanitair kunnen verbeteren (een zittoilet voor Moses en een betegelde badkamer/toilet) en  hebben wij een betegelde vloer in de woonkamer geplaatst. Zo hoefde Moses zich niet meer over het ruwe cement te verslepen. Na ons laatste bezoek aan Sri Lanka heeft Moses 2 weken in het ziekenhuis gelegen, en 4 maal een nierdialyse gekregen, maar dit mocht niet meer baten. Helaas is Moses op 22 november 2023 overleden wegens nierfalen / nierproblemen.  Inmiddels verdient meneer Tiranga zijn geld met de verhuur van zijn vrachtwagen  (met zichzelf als chauffeur).

Vorig jaar hebben wij deze familie geholpen met septictank. Want tijdens heftige regens ontstonden er  overstromingen en stroomde ook het toilet over en kwam al het water via de riolering omhoog. Door het plaatsen van een spectictank, op een dusdanige hoogte, is dit probleem toen verholpen.

Dit jaar hebben wij de familie kunnen helpen met hun keuken. Onder het aanrechtblad staat hun voorraad e.d.  Maar zoals gebruikelijk bij heel veel Sri Lankanen is deze ruimte niet afgesloten, of enkel door een gordijntje. De laatste tijd weten ook ratten deze plek te vinden en vreten zij aan de summiere voorraad. Hun wens is om deze ruimte af te sluiten.  Met het design van mevrouw Tiranga en de plaatselijke timmerman zijn wij een afgesloten ruimte onder het aanrechtblad gaan realiseren. Door middel van houten keukenkastjes en lades. Tevens is de vloer opgehoogd met cement, voor een goede aansluiting. En is de achterwand gestuct. Helaas was de keuken nog niet volledig gereed op het moment dat wij Sri Lanka verlieten, want de timmerman was van een dak gevallen en was een aantal weken niet inzetbaar. Eind augustus zal dit project worden afgerond.

De familie Columbus

Mevrouw Washanti woont met haar 90 jarige vader, Columbus, en haar 2 zonen in Kalutara. Haar man is jaren geleden overleden aan een hartaanval. Doordat de vader als kostwinnaar is weggevallen is het erg moeilijk om elke maand rond te komen.
Washanti heeft geen werk en reuma aan haar beide handen. Haar 2 zonen werken in de groente transport en de andere zoon bij een securitybedrijf.

Dit gezin hebben wij kunnen helpen met een wasmachine (de huidige wasmachine was kapot) en met een blender. Op deze manier hoeft er niet meer met de hand gewassen te worden. En kunnen de kruiden gemalen worden in de blender.

De familie Asanka

In maart 2021 is de vrouw van Asanka, en de moeder van de drie kinderen, 2 jongens en een meisje,  plotseling overleden. Voor de corona was vader Asanka chauffeur in het zuiden van het land. Inmiddels heeft hij een baan in Kalutara. Elke ochtend vertrek hij met een vrachtwagen rond 2 uur in de ochtend naar Colombo. Daar laadt hij zijn wagen vol met groenten voor de markt. Deze levert hij in de vroege ochtend af op de markt van Kalutara. Vervolgens heeft hij tijd voor zijn kinderen en rond 16.00 uur hervat hij zijn werkzaamheden op de markt. Op deze manier komt er elke dag wat geld binnen. Wat net genoeg is voor het dagelijks eten en de school en Engelse lessen van de kinderen.

Echter vanaf half april heeft hij geen werk meer. Hij is toen door een tuktuk aangereden en heeft zijn rechterbeen gebroken. Het bot groeit helaas niet goed aan elkaar. Zijn been zit nog steeds in het gips en tijdens de periode dat wij in Sri Lanka waren zijn er wederom foto’s gemaakt. En heeft hij nieuw gips gekregen wat tot 6 september om zijn been moet blijven. De laatste weken werkte Asanka in de ochtenden op de markt, om groente schoon te maken. De oudste zoon heeft een kleine baan in het afsluiten van verzekeringen, zo komt er toch een kleine beetje geld binnen.

Dit jaar hebben wij deze familie kunnen helpen met het stucwerk in één slaapkamer en een andere ruimte. In de toekomst willen zij hier een toilet gaan realiseren.  Met Asanka zijn zoon hebben wij alvast een toiletpot en een wastafel kunnen kopen.

Daarnaast hebben we met de oudste zoon nieuwe kleding voor Vihangi Nimsara gekocht. Dit 10 jarige meisje zit ook op schoolvoetbal en haar voor hebben wij voetbalschoenen, een voetbaltenue en kleding gekocht.

 

De familie Sajanee

Sajanee (een kleindochter van Columbus) woont met haar gezin in Mahawaskaduwa. Zij heeft een tweeling van 6 jaar. Dit jaar hebben wij haar geholpen met schoolmaterialen voor haar kinderen.

Pennen, potloden, gummetjes, schriften, schrijfblokken, papier, kleurpotloden en drinkflessen.

De familie Suranga

Deze familie kennen wij al jaren en woont in Katukurunda, in een kleine tsunami woning. Zij wonen aan de Prins Willem Alexanderstraat. Zij wonen daar met hun twee kinderen, de 17 jarige dochter en zoon Sasan. Sasan  is geestelijk en lichamelijk gehandicapt. Sasan blijft voor deze familie een zorg. En zeker in een land als Sri Lanka ook een grote kostenpost. Dit jaar hebben wij de familie kunnen ondersteunen met 10 grote pakketten luiers.

De familie Rani

Deze familie, vader, moeder en hun zoon, woont in Mahawaskaduwa. Vader is werkzaam in Katukurunda in een fabriek. Elke dag werkt hij van 7 uur ’s avonds tot 4 uur in de ochtend in deze fabriek. Hij laadt handmatig vrachtwagens. Zijn salaris is een kleine 3 euro per nacht en het is lichamelijke zwaar werk. Dit jaar hebben wij de familie tweemaal geholpen met een voedselpakket.

De familie De Silva in Pohoddaramulla

Deze familie woont zo’n 5 kilometer ten zuiden van Kaluatara. In de woning woont de 89jarige moeder met haar 3 dochters en één kleinzoon. Het toilet is buiten en is een staptoilet (dit is heel gebruikelijk in Sri Lanka). Voor de moeder is het fysiek heel moeilijk om op deze manier naar het toilet te gaan. Deze familie hebben wij kunnen helpen met een zit toilet en vloer- en wandtegels.


De familie Lassar  

Deze familie (vader, moeder en hun 2 zonen) wonen in Mahawaskaduwa. Zij wonen tussen het spoor en de Galleroad. Lassar verdiende tot een paar jaar geleden de kost met de verkoop van houtsnijwerk. Vanaf zijn 16de levensjaar kreeg hij problemen met zijn ogen en werd het zicht steeds iets minder. Op zijn 21ste zag hij bijna niets meer. Nog steeds bezoekt hij het ziekenhuis voor controle, tot nu toe is er geen enkel zicht op verbetering. In de periode dat wij in Sri Lanka waren heeft hij in het ziekenhuis nog een Australische arts bezocht. Maar ook deze arts kon helaas niets voor hem betekenen.
Dat heeft er toe geleid dat hij de werkzaamheden in zijn winkel niet meer kan uitvoeren. Samen met zijn vrouw runt hij nu een klein eethuisje waar zij zogenaamde hoppers verkopen. Vanaf ongeveer 16.30 uur bakken zij deze ‘vogelnestjes’ die gevuld worden met gebakken ei en / of  sambal. Op deze manier verdienen zij net genoeg om dagelijks rond te komen.  Voor extra uitgaven was er ook in dit gezin geen financiële ruimte. Dit gezin hebben wij kunnen ondersteunen met schoolmaterialen voor de kinderen.

 
De familie Ranga  

De ze familie (vader, moeder en 2 kinderen) woont in Mahawaskaduwa. Vader is tuktuk chauffeur, hij verdient zijn geld met lokale ritten en is tevens werkzaam in de toeristen branche. Zij wonen in een kleine houten woning. Water en een douche is aanwezig en in 2019 hebben wij deze familie geholpen met een toilet. Tijdens de coronaperiode had Ranga geen werk meer als chauffeur en heeft zijn tuktuk moeten verkopen. Met de verkoop van zijn tuktuk heeft hij de extra lessen Engels en Wiskunde van zijn kinderen kunnen bekostigen en tevens zijn gezin kunnen onderhouden.

Vorig jaar heeft Nika Lanka voor hem een 2de hands tuktuk kunnen kopen. Op deze manier heeft hij zijn oude leven weer kunnen oppakken. Tijdens deze weken hebben wij Ranga vaak ontmoet en elke keer was hij opgewekt en blij met de kans die hij heeft gekregen om zijn leven weer op de pakken. “Now I’am verry happy, because I have my life back”; vertelde hij meerdere malen.
Wij hebben in deze weken gezien dat hij meerdere tripjes met toeristen heeft kunnen maken.

Deze zomer heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

10 Voedselpakketten aan verschillende families.

Deze pakketten bevatten allemaal het volgende :
-10 of 20 kilo rijst
-3 kilo gedroogde vis
-2liter kokosnoot olie
-1 kilo dahl
-3 kilo uien
-5 bollen knoflook
-chilikruiden
-currykruiden
-2 kilo aardappelen
-groente
-thee
-suiker
-zout
-tandpasta
-waspoeder

Sukitha school
-1 hek om de school af te sluiten (inclusief arbeidsloon en transportkosten)

De woonvorm in Dodangoda
-22 dakplaten voor het realiseren van een overkapping
-42 nagels, om de dakplaten te bevestigen

Het ouderenhuis MuapiyaSevena Eldershome
-2 maal een voedselpakket

Het ouderenhuis Sujatha Eldershome in Aluthgama
-1 gascoocker
-2 nieuwe lampen

Familie Columbus
-1 wasmachine
-1 blender

Familie Sajanee
-1 schoolpakket voor de tweeling

De familie Tiranga
-keukenkastjes
-hang- en sluitwerk
-Cement
-arbeidsloon  

De familie Rani
-2 voedselpakketten
-1 paar schoolschoenen
-schooluniform

De familie Asanka
-Cement
-betonijzer
-arbeidsloon
-wc pot
-wastafel
-transportkosten
-voetbaloutfit

De familie De Silva in Pohoddaramulla
-1 toiletpot
-vloertegels en wandtegels

De familie Suranga
-10 luierpakketten voor Sasan

De familie Lassar
-schoolmaterialen voor zijn kinderen
-schoolschoenen
-schooltassen en drinkbekers

Overige hulp (waarvan het één en ander meegenomen uit Nederland)
-2 telefoons
-2 helmen
-5 complete fietstenues
-1 paar fietsschoenen
-4 zonnebrillen
-15 T-shirts
-6 handdoeken
-8 leesbrillen
-nieuwe kleding voor kinderen en volwassenen

Met vriendelijke groet,

Stichting Nika Lanka

afscheid bij Asanka en Dodangoda

Vandaag hebben wij afscheid genomen bij Asanka en zijn kinderen. Het stucwerk is helemaal gereed.

Bij de woonvorm in Dodangoda vordert de bouw. Alleen de balken en dakplaten hoeven nog maar bevestigd te worden. Helaas heeft de bouw, door de heftige regens van de laatste dagen, wat vertraging opgelopen.

Bezoek ouderenhuis in Aluthgama en voedselpakket

Gisteren hebben wij het ouderenhuis in Aluthgama bezocht. Daar wonen momenteel 9 ouderen. In de keuken stond een kapotte gascoocker. Dus hier was behoefte aan. Ook vroeg de manager om 2 nieuwe lampen. ef was er geen budget voor het kopen van 2 nieuwe gloeilampen.

Bij de familie Rani, hebben wij een voedselpakket afgeleverd.

Keukenkastjes bij de familie Tiranga en een WCpot bij Asanka

Vandaag hebben wij de familie Tiranga bezocht. Hier overheerste nog het verdriet na het overlijden van Moses in november 2023. Na viermaal een nierdialyse is Moses toen helaas overleden. Dit jaar gaan wij de familie helpen met keukenkastjes, want momenteel hebben zij veel last van ratten, die aan hun sumiere voorraad vreten.

Aan het einde van middag hebben wij met Asanka’s jongste zoon een WCpot en wastafel gekocht en deze konden wij direct bij de familie afleveren.

woensdag 7 augustus

Vandaag hebben wij de Sukithaschool weer bezocht. Gisteren is het hek volledig afgemaakt en op deze manier is het terrein van de school nu mooi afgesloten. De directrice en leerkrachten van de school waren zeer content met het resultaat.

De hele school voor het nieuwe hek

Woonvorm Dodangoda

Vandaag een bezoek gebracht bij de woonvorm in Dodangoda.
Hier zijn 36 bewoners woonachtig. Ouderen en jongeren met een ernstige verstandelijke beperking. (In Nederland wonen deze mensen in een gesloten woonvorm).
Bij deze woonvorm hebben wij vorig jaar een warmwater douche geplaatst, en deze is gelukkig nog steeds goed werkend!

De woonvorm wordt gerund door 2 dames en zij krijgen een klein salaris van een monnik, van een nabij liggende tempel. Zij hebben behoefte aan een overkapping aan de zijkant van het gebouw.
Vaak worden er op verjaardagen van mensen die in de buurt wonen, eten gebracht voor de mensen van deze woonvorm.
Op deze manier kunnen de donaties dan droog staan.
In de loop der tijd was er al het nodige gedoneerd, zoals betonnenpalen, houten balken, zand en cement.
En in de buurt zijn er werkmensen die als goede dienst deze overkapping gratis willen realiseren.
Het enige waar het nog aan ontbrak waren de dakplaten.
Vandaag hebben wij 22 dakplaten van een lengte van 12 voet gekocht en bij de woonvorm afgeleverd.
Toen wij de bijbehorende nagels (schroeven) kwamen brengen, bleek dat de monnik net zijn verjaardag vierde.
En mochten wij ook een stuk birthdaycake mee eten.

Sportkleding voor Asanka zijn dochter


Vandaag de dochter van Asanka, Vihangi Nimsara, in het nieuw gestoken.
Vihangi Nimsara speelt op school in het meisjes voetbalteam.
Met haar oudste broer hebben we een sportoutfit met voetbalschoenen gekocht.
Omdat Asanka zijn been al 3 maanden in het gips zit (hij moet 10 augustus weer naar het ziekenhuis) , zijn er geen inkomsten en dus ook geen mogelijkheden om sportkleding voor haar te kopen.