12,13 augustus

Helaas is het weer in Sri Lanka nog steeds onstuimig. De laatste week zijn er vele heftige moesson regens. Hierdoor loopt de bouw van de keuken in Mahawaskaduwa en het opmetselen van de ‘spectictank’ bij de andere keuken wat vertraging op.

Gisteren was het weer redelijk en op deze dag hebben wij alle ramen en de deur naar het huis van Lal en Shameli kunnen brengen. Alle ramen en de deur zijn op de exacte maat gemeten en daar waar nodig ter plekke op de juiste maat gezaagd. De komende dagen worden de ramen en deuren vlak geschuurd, wordt het glas geplaatst en worden de ramen en voordeur geplaatst.

11 augustus

3 dagen geleden zijn we gestart met de bouw van een toilet. Er is begonnen met het uitgraven van de ‘septictank’ maar door een paar dagen van flinke moeson regens, ligt de bouw van dit toilet helaas stil. Het gegraven gat is vol gelopen met water. Er is nog geprobeerd dit water eruit te scheppen, maar dit bleek uiteindelijk onbegonnen werk.

Wel is deze week het voordeur kozijn van jackfruit bij de familie Cyrilnandana geplaatst.

De blokken voor de ‘septictank’ liggen veilig onder plastic

9,10 augustus

De keuken van de Tiranga is inmiddels afgerond. De vloer en het keukenblad zijn betegeld en de keuken is weer ingericht.

Ondertussen hebben wij in Mahawaskaduwa nog een andere familie kunnen helpen met ook een nog niet volledig afgebouwde keuken.  Zo koken in een half afgebouwde keuken onder een verroest afdakje.

8 augustus

Gisteren zijn we op bezoek geweest bij de familie Tiranga. Deze familie, woont in een kleine woning in Wadduwa. Hier wonen de vader en moeder met hun vierkinderen, waaronder Mozes in zijn rolstoel. Dit jaar gaan wij ze helpen met het renoveren van de keuken. Op de vloer ligt, over het ruwe cement een stuk zeil, en het keukenblad is nog nooit afgemaakt. Zowel de vloer als het blad worden de komende dagen betegeld. Ook hebben wij vandaag nog het gebouwde éénkamer huis bezocht. Hier troffen wij een blije moeder en dochter. Trots lieten zij ons het huis zien en dat zij naast hun huis een keukentje hadden gebouwd (van de restanten van hun oude woning)

4,5,6,7 augustus

De laatste 4 dagen is de badkamer bij de familie De Silva afgerond. De vloertegels en wandtegels zijn gezet en de douche, wastafel en het toilet zijn geplaatst. afgelopen dagen hebben wij twee bouwprojecten in gang kunnen zetten. De familie zal de komende weken zelf zorgdragen voor het aansluiten van het water.

In het weekend zijn wij bij de jeugdwielerclub van Kalutara geweest. Deze club hebben we in het nieuw kunnen steken. Nieuwe kleding, nieuwe schoenen en nieuwe sport zonnebrillen.

1,2,3 augustus

Het huis is gereed. In een kleine 3 weken tijd is er voor de moeder en de dochter een volledig fundament gelegd. Op dit fundament hebben wij een éénkamer woning kunnen bouwen, met een stevig dak dat gelegd is op kokosnoot balken.

29,30,31 juli

Dinsdag hebben wij de Sukithaschool bezocht. Deze school voor zeer moeilijk lerende kinderen ondersteunen wij al jaren. Dit jaar was er behoefte aan 2 ventilatoren en aan hulpmiddelen voor leerlingen met zwakke mond spieren.
Zo hebben wij voor de leerkrachten een aantal pingpong ballen gekocht. Want hiermee kan je, blazend tegen de balletjes, op de tafel leuke spelletjes doen. De leerkrachten vroegen ook om speciale lampen voor het trainen van de mondspieren.
De trainingslampen hebben wij, via, de elektriciteitswinkel uit Kalutara, in Colombo kunnen bestellen. Met deze bijzondere lampen kunnen de leerlingen hun mondspieren trainen. De lampen worden met een usb opgeladen en het licht gaat alleen aan en uit als er in de lamp wordt geblazen. En ook hebben wij 2 ventilatoren kunnen plaatsen.

De bouw van de woning vordert. Het gehele fundament is gebouwd. En op dit moment zijn de muren voor de éénkamer woning opgemetseld. En kan er hopelijk donderdag het dak gerealiseerd worden.

22, 23, 24, 25 juli

De afgelopen dagen hebben wij twee bouwprojecten in gang kunnen zetten. Bij de familie Nandana de Silva in Pohaddaramulla hebben wij vorig jaar een aantal kozijnen kunnen plaatsen. Zij hebben het afgelopen jaar zelf de, nog resterende muren kunnen stukken en geverfd. De komende weken gaan wij hier met de familie het sanitair aanleggen.

Samen met Geethanga hebben wij een familie in Mahawaskaduwa bezocht. De woonomstandigheden waren hier zeer erbarmelijk. Zij wonen in een eenkamer houten krotje. Samen met Geethanga hebben wij alle materialen besteld voor het maken van een nieuw fundament en een stenen 2 kamer woning. Vrijdag zal er gestart worden met deze bouw.

De  houten woning

18,19,20,21 juli

Weer in Sri Lanka. Het Sri Lankaanse leven is weer net zo als de voorgaande jaren en gelukkig is er weinig te merken van de angst na de aanslagen. De Sri Lankanen geven zelf ook aan niet bang te zijn en zijn blij dat alles weer normaal is. Het enige dat wij merken is dat er op een aantal plaatsen checkpoints van de politie en het leger zijn.

De afgelopen dagen hebben wij al weer het één en ander in gang kunnen zetten. De Sukitha school had behoefte aan nog twee ventilatoren, schoonmaakmiddelen en leermiddelen voor een paar kinderen met spraak problemen. De komende dagen proberen wij deze zaken te kopen, zodat we dit nog voor 1 augustus (de start van de zomervakantie) kunnen realiseren. 5

De familie Columbus hebben we bezocht in hun nieuwe groentewinkel. De familie straalde helemaal, er komt nu net genoeg geld binnen om de maandelijkse rekeningen te bekostigen. De ‘oude’ Columbus (85 jaar) en zijn dochter en haar twee zoons runnen de groentewinkel. Doordat zij de hele dag in de winkel zijn (van ’s ochtends 8 tot ’s avonds 8 uur), is er behoefte om in de winkel  hun eigen maaltijden te koken. De familie had zelf al een éénpits gasbrander, maar het ontbrak nog aan de gasfles en de nodige aansluitmaterialen. Dit (de gasfles met aansluitstukken) hebben wij deze familie kunnen doneren (voor zo’n 35 euro). De komende dagen hopen wij de bouwprojecten in gang te kunnen zetten.