Gelukkig regent het weer

Vandaag kregen wij een aantal positieve berichten van Sri Lankaanse vrienden :
“After big drought, now it is raining within a few days all the lakes are over full. But still we take water from wells tot drink”; schreef onze vriend Radju.

Shanta en Geethanga (beiden woonachtig in Kalutara) schreven dat het de laatste dagen en de nacht van zaterdag op zondag heel veel heeft geregend en dat het met hun goed gaat.

Droogte in Sri Lanka

Vandaag verscheen onderstaand bericht in de media.

Sri Lanka maakt zich op voor een van de ergste droogtes in de recente geschiedenis. De waterreservoirs raken langzaam leeg en slechts 12 procent van de elektriciteit in het land komt momenteel uit waterkrachtcentrales. Steenkool is goed voor 41 procent.

Uit cijfers van het Wereldvoedselprogramma (WFP) ende overheid blijkt dat vorig jaar 23 procent
minder regen is gevallen dan het jaarlijkse gemiddelde van de afgelopen dertig jaar.
“Het is een zeer ernstige situatie. We hebben dit lange tijd niet meer meegemaakt en nemen voorzorgsmaatregelen”, zegt Lalith Chandarapala, hoofd van het Departement voor Meteorologie.
“Zelfs als het land de gemiddelde neerslag in de eerste maanden van 2017, verbetert de situatie wellicht pas eind maart”
In 2016 waren er slechts drie dagen, in mei, waarop uitzonderlijk veel regen viel. Op sommige delen van het eiland viel 300 millimeter, op andere plaatsen was het droger dan normaal. De gevolgen zijn catastrofaal.
Door een gebrek aan water werd slechts iets meer dan 121.000 hectare rijst geplant, in plaats van de gebruikelijke 324.000 hectare.
Het WFP schat dat eind december al bijna een miljoen mensen in 23 van de 25 districten last hadden van de droogte.
In de derde week van januari werd volgens de overheid voor meer dan 900.000 mensen water van elders aangevoerd.
“Zelfs als het land de gemiddelde neerslag in de maanden januari en februari 2017 haalt, verbetert de situatie wellicht pas eind maart 2017” , zegt het WFP.
Rijstimport
De regering heeft de belasting op rijstimport verlaagd om prijsstijgingen en tekorten te voorkomen. Elektriciteit wordt via kortlopende contracten afgenomen van private leveranciers tot er weer regen valt.
De extra inkoop van energie kost de regering naar verwachting meer dan 300 miljoen euro.
De waterlevering is beperkt in gebieden waar tekorten aan schoon water heersen en de overheid heeft een onderzoek gelast naar particuliere waterbronnen.
Miljoenen Sri Lankanen hebben zelf bronnen geboord en halen daar water voor huishoudelijk gebruik uit. Elke poging van de overheid om dit te veranderen en bijvoorbeeld de particuliere bronnen aan te wenden voor publiek gebruik, zal echter op veel weerstand stuiten.

Ergste droogte in tientallen jaren op Sri Lanka

Sri Lanka heeft te maken met de ergste droogte in tientallen jaren. De droogte zorgt voor een watertekort bij meer dan een miljoen mensen.

Door weinig regen in het gebied zijn de waterniveaus van de rivieren stukken lager dan gewoonlijk. “Het is een van de ergste droogtes sinds de jaren ’70, aldus de autoriteiten op Al-Jazeera.

In Kaluganga hebben meer dan tweehonderdduizend mensen te weinig schoon drinkwater. In Kalutara, ten zuiden van de hoofdstad Colombo, is het water verontreinigd door te hoge zoutniveaus.

De overheid waarschuwt inwoners voor extreme tekorten. Reservoirs in het land zijn bijna leeg, sommige zijn nog slechts voor eenvijfde gevuld met drinkbaar water.

De droogte zorgt ook voor problemen bij boeren in het land. Slechts eenderde van de gewoonlijke achthonderdduizend hectare aan rijstvelden zijn in gebruik. Daarbij zijn er aanwijzingen dat de helft van de oogst zou kunnen mislukken. Daarmee komt tevens de volgende oogst in gevaar.
Door: NU.nl/ANP

 

 

Vanuit de lucht Kalutara, met links de Kaluganga rivier. Kalutara is plek waar wij altijd verblijven en de regio waar de meeste hulpprojecten van Nikalanka plaatsvinden.

kerstgroet van de familie Tiranga

Begin januari kregen wij van de familie Tiranga onderstaande kerstkaart.

kk

In de nieuwsbrief van augustus 2016 stond het volgende bericht over de familie Tiranga :

De familie Tiranga
Meneer Tiranga hebben wij via Chanake ontmoet. Hij is werkzaam met zijn landmaster. Dit is een soort kleine trekker waarmee je veelal zware materialen kan vervoeren, zoals zand en cement. Meneer Tiranga is getrouwd en heeft 4 kinderen, 3 meisjes en Ă©Ă©n zoon; Mozes.

Mozes is 18 jaar en heeft 2 vergroeide benen, hij kan niet lopen. Deze familie heeft een stap toilet en heeft hierop een houten soort van krukje geplaatst, zodat ook Mozes zelfstandig naar het toilet kan. Voor deze familie hebben we een zit toilet gerealiseerd, met een betegelde vloer. Zodat ook Mozes nu op een veilige manier naar het toilet kan

aaaa

aaaamozes