29 juli

Bij de familie Thiranga zijn al flinke vorderingen gemaakt. De familie heeft de beide slaapkamers leeggehaald en alles in de woonkamer gestald. De 2 slaapkamers zijn al opgehoogd en na het weekend wordt de topcement laag aangebracht.

Ook de grote tank is al gebracht en ingegraven, en deze septictank wordt na het weekend aangesloten.

27 juli

Vandaag weer dr Sukitha school bezocht. Normaliter hebben de scholen vanaf 1 augustus vakantie. Maar vanwege Covid hebben alle scholen geen zomervakantie en gaat het onderwijs gewoon door in augustus. De directeur van school heeft ons de wens doorgegeven. Heel graag willen zij stof voor de schoolband. Deze band bestaat uit 24 leerlingen. Met deze stof kunnen de leerlingen en leerkrachten zelf de kostuums gaan naaien. Het design van de stof liet zij zien op haar telefoon. Van dit design konden wij gelukkig een foto maken.

Met deze foto konden wij in Kalutara de stof kopen. De school heeft 120 meter nodig, voor de volledige band. En vervolgens hebben wij deze 120 meter, direct, op de brommer naar de school kunnen brengen. Daar werd de stof blij door de leerkrachten in ontvangst genomen.

26 juli

De familie Thiranga woont Wadduwa. Dit gezin heeft 4 kinderen, 3 dochters en 1 zoon. Hun zoon Moses zit zijn hele leven al in een rolstoel.

Ook in Sri Lanka zijn weers veranderingen merkbaar. Tropische regenbuien kennen ze hier natuurlijk al jaren. Maar ook hier worden de extremen steeds extremer. Bij heftige regenbuien heeft deze familie te maken met grote wateroverlast in hun huis.

Doordat de 2 slaapkamers iets lager liggen staan deze bij de heftige regenbuien altijd volledig blank. En bij deze wateroverlast stroomt de toevoer van het toilet over, zodat het toilet niet meer bruikbaar is tijdens de periode dat alles blank staat.

Met deze familie gaan we de 2 slaapkamers ophogen en de watertoevoer aanpassen.

zodat zij normaal kunnen leven tijdens deze periodes. Vandaag hebben we met meneer Thiranga zand, cement, ijzer en een nieuwe toevoer gekocht. Dit zal de komende dagen geleverd worden, zodat het werk kan starten.

De bon voor het cement en zand en betonijzer.

25 juli

vandaag zijn we met Sajanee (de kleindochter van Columbus) in de stad schoenen, sokken en schooltassen voor haar tweeling wezen kopen.

Haar 2 kinderen gaan over een paar maand naar school en zij hebben momenteel niet de financiële middelen om dit voor hub kinderen aan te schaffen.

24 juli 2023

zaterdag 22 juli zijn wij gearriveerd op Sri Lanka.
Na een afwezigheid door corona en een instabiele politieke situatie, was het laatste bezoek 4 jaar geleden.
Inmiddels is er geen corona meer in Sri Lanka en zijn er ook geen beperkingen meer.
De politieke situatie is gelukkig weer stabiel, dus het normale leven is weer teruggekeerd.

Echter de gevolgen zijn goed zichtbaar. De werkeloosheid is flink gestegen en de prijzen van eten, elektra, gas, benzine en bouwmaterialen zijn verdubbeld of zijn het  drievoudige ….. Kortom er zijn vele zorgen.

Vandaag hebben wij de Sukitha school bezocht. Momenteel zijn er 47 leerlingen op deze speciaal onderwijs school voor zeer moeilijk lerende kinderen.
De leerkrachten gaan de volgende dagen hun wensen inventariseren en bij een volgend bezoek gaan we met ze in gesprek om te kijken wat er te honoreren valt.

Bij het ouderenhuis Sujatha Eldershome hebben wij een voor de 45 inwoners een voedselpakket kunnen doneren.
Een pakket bestaande uit o.a. :
-25 kilo rijst
-5 kilo Dahl
-olie
-zout en suiker
-Chili en curry kruiden
-uien
-knoflook
-aardappelen
-wortels
-Boontjes
-bloemkolen
-3 kilo vis
-melkpoeder

Nederlands erfgoed in Sri Lanka

Op de website van FOXverre reizen staat een mooi artikel over de gezamenlijke Nederlandse en Sri Lankaanse geschiedenis :

Ooit was Sri Lanka een Nederlandse kolonie. De VOC kwam er in 1638 op uitnodiging van de koning van Kandy om de Portugezen te verjagen, om vervolgens zelf voorlopig niet meer weg te gaan. Met name de export van kaneel was voor de VOC van grote waarde.

Veel overblijfselen uit deze tijd zijn verrassend goed bewaard gebleven. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.

Galle Fort

Het meest bekende Nederlands erfgoed vinden we in de kustplaats Galle. Het indrukwekkende Galle Fort was van 1640 tot en met 1796 in Nederlandse handen. Binnen de stadsmuren is een leuke wirwar aan straten vol oude gebouwen waar wij als Nederlanders regelmatig verrast worden als we iets herkennen. De Nederlands Hervormde Kerk of de naastgelegen Groote Kerk bijvoorbeeld. En het Dutch Hospital, nu een klein winkelcentrum met leuke restaurantjes. Maar let ook goed op de straatnaambordjes! Galle Fort staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft daarmee een beschermde status. Een plaats die u niet mag missen tijdens een rondreis door Sri Lanka!

Dutch Canal in Negombo

De vissersplaats Negombo ligt aan de westkust van Sri Lanka, vlakbij de nationale luchthaven. Mede hierom is het een fijne plek om na een lange vlucht even te acclimatiseren. Tegelijkertijd kunt u mooi een stuk Nederlands erfgoed bewonderen, the Dutch Canal. Opmerkelijk genoeg aangelegd door de Portugezen, maar door de Nederlanders verbeterd en uitgebreid voor het vervoer van kaneel en andere handelswaar naar Colombo. U kunt een boottocht maken over een deel van het kanaal.

In Negombo ligt tevens een Dutch Fort. Deze is niet te bezoeken, omdat het tegenwoordig een gevangenis is. En het fort is geen misdaad waard om van binnen te kunnen bewonderen… 

Colombo

In Colombo zijn diverse overblijfselen uit ons koloniale verleden terug te vinden. In stadsdeel Fort ligt de bekendste, het Dutch Hospital. Tegenwoordig doet dit oude ziekenhuis dienst als winkelgebied met een aantal leuke, maar toeristische, winkeltjes. Het contrast met de hoge moderne gebouwen eromheen, zoals het World Trade Center, is groot.

In Colombo vinden we ook de karakteristieke Wolvendaalse Kerk (foto), waar nog altijd protestantse diensten worden gehouden. In de oude volkswijk Pettah, waar het altijd druk is met handelaren die hun waar aan de man proberen te brengen, ligt het Dutch Period Museum. In deze oude gouverneurswoning kunt u een kleine verzameling aan oude Nederlandse schatten bewonderen.

Dutch Fort in Jaffna

Ook in het noordelijk gelegen Jaffna hebben de Nederlanders hun sporen achter gelaten. Het Dutch Fort geeft een mooi uitzicht over de stad en de kustlijn. Door de burgeroorlog, die in 2009 eindigde, is er binnenin het fort erg veel beschadigd. Van de kathedraal bijvoorbeeld is enkel nog een hoop reusachtige brokken steen over. Het is geen grote toeristische trekpleister, maar als u in Jaffna bent, mag u een bezoek aan het fort niet overslaan.

Delft Island

Voor de kust van Jaffna kunt u een wel heel bijzondere plek bezoeken; Delft Island. Dit eiland, ook wel Neduntheevu genoemd, is grotendeels gespaard gebleven tijdens de burgeroorlog. Desondanks maken de overblijfselen uit het Nederlandse verleden een vervallen indruk. De gebouwen op het eiland zijn voornamelijk gebouwd van versteend koraal, dat overal op het eiland te vinden is.

Laat u per tuktuk langs de ru?nes van het Nederlandse fort rijden, bewonder de toren die door postduiven gebruikt werd (foto) en ga op zoek naar de wilde paarden, die afstammen uit de Portugese en Nederlandse tijd. De boottocht naar Delft is, gezien de staat van de boten, enigszins avontuurlijk te noemen, maar u krijgt er een authentieke beleving voor terug. 

Fort Frederick in Trincomalee

Aan de oostkust van Sri Lanka tenslotte ligt Trincomalee. ?Trinco? is voornamelijk bekend om de mooie stranden, die hier in de buurt te vinden zijn. De stad zelf heeft echter een koloniaal tintje. Fort Frederick is in 1665 door de Nederlanders opnieuw gebouwd, nadat de Portugezen het oude Fort of Triquillimale vernietigd hadden. Tegenwoordig wordt Fort Frederick gebruikt door het leger van Sri Lanka, maar het grootste gedeelte kan gewoon bezocht worden. Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad, de hindoe?stische Koneswaram tempel, bevindt zich in het fort.