Vaccinatie in Sri Lanka

Gisteren werd aan 4697 mensen een vaccinatie toegediend. Volgens statistieken hebben tot op heden 829.220 mensen een vaccinatie gekregen. Sri Lanka begon op 29 januari 2021 met de eerste 500.000 vaccins die zij van India hadden gekregen. Naast dit Indiase vaccin wordt ook AstraZeneca gebruikt inmiddels is het Russische Sputnik V-vaccin ook goedgekeurd. Minister Channa Jayasumana heeft inmiddels ook dit Sputnik vaccin aangevraagd.

Artikel in de Ooststellingwerver van 4 maart 2021

Met het stoppen van Arjan Stroetinga (39) komt er een eind aan een gouden (schaats) tijdperk. In zijn carrière won de oud-inwoner van Oosterwolde, Oldeberkoop en Waskemeer zo’n beetje alles wat er te winnen valt.


OOSTERWOLDE Recentelijk won hij in Thialf nog zilver bij het wereldkampioenschap op de massastart. Zijn aankondiging om te stoppen komt kort nadat zijn broer Wim een punt zette achter zijn wielerloopbaan. En ook de schaatsende broers Bob en Bart de Vries zijn onlangs gestopt. Voor iedereen die de sporters uit Ooststellingwerf volgt, is er dus echt sprake van het einde van een tijdperk. De prijzenkast van Arjan Stroetinga puilt uit. Zijn palmares lijkt oneindig lang. Zeven keer maar liefst werd hij Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs. Niemand anders presteerde dat. Daarnaast won hij vier kampioenschappen op het NK massastart én een wereldtitel op dat onderdeel. De in 2011 tot Stellingwerfs sporter van het jaar bekroonde Arjan Stroetinga pakte ook WK-goud op de ploegenachtervolging, finish te bij tientallen marathonwedstrijden als eerste en schreef de 100 van Eernewoude op zijn naam. Dat was een prachtige zege op natuurijs.
Geen Elfstedentocht
Net als de broers De Vries heeft Stroetinga de pech dat er tijdens zijn ‘bewind’ nooit een Elfstedentocht kon worden gehouden. In het jaar dat hij in Eernewoude zegevierde, leek het er even van te komen. Samen met zijn ploeg werd toen het parcours op de schaats verkend. Helaas voor de Stellingwerfse favorieten kwam het er niet van. Mocht de tocht der tochten toch nog een keer komen, zal de tegenwoordig in Wijnjewoude wonende Stroetinga die als toerrijder beleven. Zijn zilveren medaille op het WK afstanden in Heerenveen is zijn laatste in een reeks van ontelbare prijzen.
Fietsen
Als kind was hij net als broer Wim succesvol op de fiets. Wim ging daar op oudere leeftijd mee door, Arjan koos voor het schaatsen. Als liefhebber deed hij af en toe nog wel aan wielerkoersen mee. Zijn succesvolle loopbaan als marathon- en langebaanschaatser zit er nu dus op. Stroetinga is te eerzuchtig om als pelotonvulling te fungeren. De Olympische gedachte (meedoen is belangrijker dan winnen) is niets voor de gedreven schaatser- . Voor hem telt slechts de eerste prijs. Stroetinga stopt een jaar voor de Olympische Spelen. Hij is daar nooit van de partij geweest. De kans dat hij daar zou mogen star[1]ten bij de massastart bestond- . Maar om daar daarvoor nóg een jaar alle offers te brengen die horen bij het leven van een topsporter ziet hij niet zitten. Liever stort hij zich nu op het werk bij het autobedrijf van zijn schoonvader- . Hij werkte daar al part-time. ■ Niek van der Oord

Arjan Stroetinga stopt met topsport

Arjan heeft een punt gezet achter zijn lange topsportcarriere. Hij heeft ervoor gekozen om te stoppen op het moment dat hij nog bij de wereldtop behoort.

Als marathonschaatser werd hij 7x Nederlandskampioen op kunstijs, hiermee is hij absoluut recordhouder. Ook won hele vele wedstrijden op natuurijs en maar liefst 59x een marathon.
Ook stond hij meerdere malen op het podium bij wereldkampioenschap massastart, in 2015 was hij zelfs de eerste wereldkampioen ooit op dit onderdeel.