bericht op de NOS :”Geen papier in Sri Lanka: miljoenen examens geannuleerd”

Op de website van de NOS, stond dit alarmerende bericht .
Onderwijsautoriteiten in Sri Lanka hebben de examens van zo’n 3 miljoen scholieren en studenten uitgesteld, omdat er geen geld meer is om papier te kopen. “We hebben geen papier voor de printers en kunnen het benodigde papier, maar ook de inkt niet betalen”, stelt het ministerie van Onderwijs.

De examens zouden komende maandag beginnen en een week duren. Naar schatting twee derde van de 4,5 miljoen scholieren en studenten in het Zuid-Aziatische land, kan nu geen toetsen maken. Het is niet duidelijk of en wanneer die dan wel gaan plaatsvinden.

Rantsoenen

Sri Lanka kampt met de ergste financiële crisis sinds de onafhankelijkheid in 1948. Door het uitblijven van inkomsten door toerisme, wegens de coronacrisis en terroristische aanslagen, heeft de economie harde klappen gekregen en is de armoede groot.

Er is een tekort aan voedsel, brandstof en medicijnen. Melkpoeder, rijst en suiker zijn alleen op rantsoen verkrijgbaar en vanwege de hoge brandstofprijzen worden de stroomvoorzieningen in het hele land dagelijks ruim zeven uur uitgeschakeld.

Afgelopen week vroeg de Sri Lankaanse president Rajapaksa het Internationaal Monetair Fonds om hulp bij het oplossen van de financiële problemen. Het IMF heeft toegezegd een reddingsplan “in overweging te nemen”.

Schaarste

Op Sri Lanka staan mensen uren lang in de rij voor gas en door de economische crisis zijn de prijzen van voedsel een keer over de kop gegaan en wordt er dagelijks de stroom voor 7 uur afgesloten. Als u op deze link klikt ziet u een indrukwekkend filmpje.

Staatsbegrafenis voor olifant

Sri Lanka is in rouw na de dood van de heiligste olifant van het land. Olifant Raja, die op 68-jarige leeftijd overleed, krijgt zelfs een staatsbegrafenis. Veel inwoners zakten af naar de plek waar het lichaam van Raja ligt om hun verdriet te uiten en afscheid te nemen van het dier. 

Nadungamuwa Vijaya Raja, in de volksmond beter bekend als Raja, werd beschouwd als de meest getemde en heilige olifant van Azië. Hij was een van de weinig uitverkoren olifanten om de heilige boeddhistische relikwieën – zoals de tand van Boeddha – te dragen tijdens een jaarlijkse parade op Sri Lanka. De processie van Esala vindt plaats in juli tijdens volle maan in de stad Kandy. Raja was zelfs zo belangrijk dat hij een eigen militaire eenheid had die hem beschermde tijdens de processie. De militairen weken tijdens de 90 kilometer lange optocht geen seconde van zijn zijde.

Volgens de traditie kunnen enkel bepaalde olifanten met zeer specifieke fysieke eigenschappen geselecteerd worden voor deze bijzondere rol. Ze moeten een platte rug en speciaal gebogen slagtanden hebben. Als ze staan moeten hun vier poten, slurf, mannelijk geslachtsdeel én staart de grond raken. 

Raja, geboren in de Indiase stad Mysore in 1953, was volgens de folklore een van de twee olifantenkalveren die door de koning van Mysore aan een Sri Lankaanse arts-monnik werd geschonken. De koning gaf hem een olifant als bedanking voor het genezen van een van zijn familieleden.

De president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapska, noemt Raja “een nationale schat”. Zijn kadaver zal na de staatsbegrafenis overgedragen worden aan taxidermisten, zodat zijn lichaam bewaard kan worden. Het nieuws over de dood van Raja raakt de inwoners van Sri Lanka diep. Veel mensen willen afscheid nemen van het dier, dat bedekt is met een witte lijkwade en bloemen. 

Bericht van de familie Nandana de Silva

In de nieuwsbrief van augustus 2020, hebben wij het volgende bericht geplaatst over deze familie :

Deze familie (vader, moeder en hun zoon) woont in Pohaddaramulla en  is de laatste 2 jaren geholpen met hun niet afgebouwde woning. Vertrekken zijn gestukadoord, kozijnen en deuren zijn geplaatst en vorig jaar is de badkamer gereed gemaakt. Deze familie is hard getroffen door de Coronacrisis. Vader is zijn baan kwijt geraakt. Hij was werkzaam als kamerjongen in een hotel, maar heeft vanaf maart geen inkomsten meer. De zoon is inmiddels afgestudeerd als ingenieur. Maar kan door de crisis geen werk vinden.

Afgestudeerde zoon Ishara met zijn ouders.

Afgelopen week kregen wij bericht met foto’s van Ishara. Door de corona periode was het zeer moeilijk om een baan te vinden. Daarom is hij in het leger gegaan en inmiddels beëdigd als officier in het leger.