email bericht van mister Sepala Perera

Vandaag, vrijdag 25 februari 2011, kregen wij onderstaande email van dhr. Sepala Perera.†Hij is de president van de Sukitha school en is tevens lid van de Sri Lankaanse voetbalbond. In 2009 heeft Sepela ervoor gezorgd dat de voetbal tenue’s bij de juiste voetbalclubs terecht kwamen. Hij heeft toen, in overleg met ons, nog een paar tenue’s voor speciale gelegenheden, bewaard.
Dear Friends,
Though it is a long time since we communicated, i have not completely forgotten both of you and all the kind help you have extended to our Sukitha Home for children with Special Needs.
Our Kalutara Football League conducted a Football Festival†U16, U13 & U12 on the 13th February 2011 and over 400 children took part in this colourful event.† The remaining jerseys & shorts which I had kept for occasions such like this, were given away to the†winning teams at the presentation ceremony.
The Sukitha Welfare Society Staff & children joins me in conveying our deepest thanks & appreciation for all you have done for us and I look forward to seeing both of you once again in Sri Lanka.
Best regards to you.
Sepala F. Perera
President
Sukitha Welfare Society

 

 shirt2
Sepela met een Jeugdvoetbal team en met zijn, door Bert van Marwijk, gesigneerde shirt
Zie ook de De nieuwsbrief van februari 2010

voetbalkleding
Een gedeelte, van de in 2009, van de gedoneerde kleding

Wereldkampioenschap cricket ook in Sri Lanka

Van 19 februari 2011 tot 2 april 2011, vindt het 10de Wereld Kampioenschaps cricket plaats††in India (29 wedstrijden, met de finale in Mumbay), Bangladesh (8 wedstrijden) en ook Sri Lanka (12 wedstrijden in de hoofdstad Colombo, waaronder ook een halve finale).
wkcricketnlsrilanka
De flyer van het wk cricket en een foto van een wedstrijd tussen Nederland en Sri Lanka

Grote favorieten voor de wereldtitel zijn : Australi√ę, Pakistan, India en Sri Lanka. Ook Nederland is actief op dit WK. Cricket is sport nummer 1 in Sri Lanka. Tijdens onze verblijven op Sri Lanka zagen wij werkelijk op elke straathoek kinderen en volwassenen het cricket spel beoefenen. Cricket is voor ons leken een vrij lastige sport, daarom hieronder in het kort de belangrijkste spelregels.

Cricket

Cricket is een balsport waarbij punten worden gescoord door heen en weer te lopen over de cricket pitch (een run).
lopen
Tijdens een schoolwedstrijd wordt er een run gelopen

Het is een teamsport waarin om beurt het ene team eerst gooit (bowling) en het andere team slaat (batting). Afhankelijk van de soort wedstrijd speelt men tot een afgesproken aantal overs of wickets. Als beide teams geslagen en gebowld hebben is het team met de meeste runs de winnaar.
Cricket is voornamelijk populair in de landen van het Britse Gemenebest. Het is na voetbal de populairste sport ter wereld, voornamelijk door de vele fans op het Indiaas Subcontinent.

Het veld
Het cricketveld is ovaalvormig en wordt afgebakend door een polsdik touw dat in het gras ligt. Verplichte afmetingen voor het veld zijn niet vastgesteld maar een doorsnede van ongeveer 150 meter is gebruikelijk. In principe dienen zich op het veld niet te veel obstakels te bevinden – een of twee bomen is geen bezwaar, maar deze worden zeker voor internationale wedstrijden vermeden. Twee jaar terug waren wij op Sri Lanka getuige van een cricket wedstrijd, waar aan de zijkant van het veld 2 koeien liepen !!
koegeslagen
Een koe graast op het speelveld

In het midden van het veld is er geen gras, of heel kort gras in een rechthoek. Die zone heet de pitch. Aan de korte zijden van de pitch bevinden zich kniehoge houten constructies, die worden de wickets genoemd. Het geheel van wickets en pitch wordt de wicket genoemd. Het grootste deel van het spel speelt zich op en bij de wicket af. De wickets bestaan uit drie rechtopstaande paaltjes die met zodanige tussenruimte op een rijtje zijn gezet dat de bal er niet tussen door kan. De paaltjes heten stumps. De toppen van de stumps worden overbrugd door twee kleine houtjes die bails worden genoemd. De zo ontstane constructie is zo instabiel dat de bails al bij een geringe aanraking van het wicket op de grond vallen.

Het spelverloop
Het spel verloopt in slagbeurten (“innings”). In de meeste wedstrijden heeft elk team een slagbeurt. Elke slagbeurt duurt totdat 10 van de 11 slagmensen (“batsman”) uit zijn, of het maximum aantal gebowlde ballen is bereikt. Een groepje van zes correct gebowlde ballen is een over. De bowler is degene die de ballen gooit. Zij hebben beiden een slaghout: bat (meestal gemaakt uit wilgenhout) en beschikken over de nodige lichaamsbescherming tegen de harde bal die naar hen gebowld wordt.In de belangrijke eendaagswedstrijden(“one day matches”) krijgt ieder team een slagbeurt van 50 overs (dus 300 ballen).

Het team dat eerst moet fielden en bowlen, stelt alle 11 man op het veld. Een van hen is de wicketkeeper, een andere speler van het bowling team is de bowler. De bowler is de man die de bal gooit naar de slagman. De bowler gooit 6 maal (correct) richting slagman, deze serie van 6 wordt een “over” genoemd. Na een over wisselt men van kant waar men gooit en moet het bowling team een nieuwe bowler aanduiden. Nadat iemand anders gebowled heeft, kan men weer bowlen. Een team heeft dus meerdere bowlers nodig, ook heeft men verschillende types bowlers (snelle en spin bowlers). In een team zijn meestal 4 tot 5 goede bowlers in huis, die elkaar afwisselen, afhankelijk van de tactiek.

De taak van de slagmannen is om zoveel mogelijk runs te scoren. Ze doen dit door de bal te slaan en naar elkaars wicket te lopen. Dan hebben ze een run, ze kunnen stoppen met lopen of opnieuw de oversteek wagen om twee of meer runs te scoren. Indien de bal zo geslagen wordt dat die over de grond het speelveld uitrolt, dan scoort de slagman 4 runs (een boundary four). Slaat hij de bal op een manier dat die uit het veld vliegt zonder de grond te raken dan worden 6 runs toegekend. Een batsman kan op verschillende manieren uit gaan:

-gevangen (catch): een slagman is uit als de bal die hij wegslaat, voor die de grond raakt, gevangen wordt door een fielder (meest voorkomend)

-uitgegooid (bowled): de bowler gooit de slagman uit door de bal tegen de wickets aan te gooien (vaak voorkomend)

-uitgelopen (run out): een speler die niet op tijd “in” is (over de witte lijn voor zijn wicket) op het moment dat het wicket waar hij naartoe loopt wordt opgegooid. (in korte wedstrijdformules vaak voorkomend)

-wicket raken (hit wicket): een slagman die zijn wicket aanraakt en de bails laat vallen is uit. Deze regel is niet van toepassing indien dit gebeurt omdat hij wegspringt voor een bal die op zijn lichaam afkomt of om te voorkomen dat hij uitgelopen wordt

Als een batsman uit is, wordt hij vervangen door een ploegmaat. Als er 10 van de 11 batsmen uit zijn, is de slagbeurt afgelopen (de laatste overgebleven batsman heeft immers geen partner meer om runs te lopen). Het team dat als eerste bowlde komt nu aan slag om te trachten het totaal gescoorde runs van de eerste ploeg aan slag, te verbeteren. De wedstrijd eindigt als ook het tweede team klaar is met zijn slagbeurt, of op het moment dat het tweede team meer runs heeft gescoord dan het eerste team.

school cricket2 langsspoor
Cricket wordt in Sri Lanka overal gespeeld

Theerecord voor Sri Lanka

COLOMBO†-† Sri Lanka, een van de grootste theeproducenten ter wereld, heeft in 2010 een recordhoeveelheid zwarte thee gexporteerd. De goede oogst was vooral te danken aan het gunstige weer.

De totale theeoogst bedroeg 329,4 miljoen kilo. Dat is 13,1 procent meer dan een jaar eerder, toen de Sri Lankaanse boeren 291,1 miljoen kilo thee van hun land haalden. Ceylonthee is het belangrijkste exportproduct van het Aziatische land. De weergoden waren ons het grootste deel van het jaar positief gezindĚ, zei de directeur van het Sri Lankaanse productschap voor thee zaterdag.

Of de theeproductie het record dit jaar overtreft is zeer de vraag. Onlangs zijn belangrijke theeplantages op Sri Lanka door zware moessonregens getroffen. Ook verwachten analisten dat er dit voorjaar onrust ontstaat bij arbeiders in de thee-industrie, omdat in april de afspraken over de salarissen aflopen. De directeur van het productschap wilde niets kwijt over zijn verwachtingen voor 2011 (bron : Telegraaf 22 januari 2011)
thee

Een thee plukkende vrouw (eigen foto)

23 april 2011 FIETS MEE MET TOPSPORTERS VOOR EEN GOED DOEL : voor stichting NIKA LANKA

CLINIC2011

Programma

10.00 uur† ontvangst met koffie in Gemeentewerf Steenwijk† Oevers 5† 8331 VC – Steenwijk
10.15 uur†† inleiding en introductie van de sporters
10.30 uur†† start voor de fietstocht van ongeveer 75 kilometer
Tijdens de fietstocht komen o.a. de volgende onderdelen aan de orde :† Sprinten, interval, bochten aansnijden, waaierrijden, houding op de fiets, krachttraining, trainingsopbouw.
13.15 uur†† terugkomst in Steenwijk, met een maaltijd en aansluitend de gelegenheid tot vragen stellen aan Servais Knaven & Arjan Stroetinga††(deze topsporters fietsen belangeloos mee)

Een compleet verzorgde fietsdag : 42,50p.p.
De gehele opbrengst komt ten goede aan stichting Nika Lanka

Opgave kan via : info@nikalanka.org
(na opgave volgt een ontvangst bevestiging met routebeschrijving)

Bij de clinic is inbegrepen :
Ontvangst :††koffie met koek† Power Bar Energie reep & bidon met sportdrank
Onderweg :† fris drank, fruit, krentenbollen, muesli repen
Na afloop :† Maaltijd en een herinneringsfoto
Deelnemers dienen zelf te zorgen voor een fiets en schaalhelm.† Deelname is op eigen risico.

FIETS MEE VOOR HET GOEDE DOEL -††DE GEHELE OPBRENGST KOMT TERECHT IN SRI LANKA

nieuwsbrief februari 2011

Nieuws uit Sri Lanka

De laatste maanden werden er grote delen van de wereld getroffen door wateroverlast. Limburg en Belgie door de hoge standen van rivieren, Australie door extreme regenval, Brazilie en zo ook Sri Lanka.
Zo stond er in de Trouw van 14 januari 2011 een artikel over de overstromingen :†” overstromingen in Australie en op de Filipijnen houden verband met het klimaatverschijnsel La Nina. Wateroverlast in eigen land, evenals in Brazilie en op Sri Lanka, staat er los van. Maar omdat La Nina zo grillig is, is een verband met het broeikaseffect onzeker. Dat zegt Geert Jan van Oldenborgh, onderzoeker bij het KNMI. Hevige regenval teistert al weken het oostelijk deel van Sri Lanka. De autoriteiten melden dat bijna 325.000 Sri Lankanen ontheemd zijn geraakt, onder wie veel mensen die net teruggekeerd waren na eerdere burger oorlog te zijn ontvlucht.Ě Vanuit Sri Lanka kregen wij door middel van emails en smsjes te horen dat er met name in het Oosten en het Zuiden van het land flinke wateroverlast was.

Het artikel uit TROUW van 14 januari 2011 en een foto van overstromingen in januari 2011 en onder de overstromingen van de Kalu Ganga in 2008

trouwoverstroming

wateroverlast

Shanta Kumara wil kapper worden
Van Shanta Kumara kregen wij eind januari deze sms :
†Good morning my dear friend how are you and how about weather? hear is
having flood but our ariya is safe. kalutara no rain. thank you help from you to our people. lots of love and best wishes! take care shantha family.
Deze Shanta Kumara en zijn gezin, waren in het voorjaar van 2008 ernstig getroffen door de wateroverlast van de rivier de Kalu Ganga.††Toen de stichting in de zomer van 2008 actief was in het zuid westen van Sri Lanka, zagen ook wij nog de gevolgen van de overstromingen en heeft de stichting vele voedselpakketten uitgedeeld aan getroffenen.††In de zomer van 2010 heeft de stichting hem geholpen met een stukje verbouw van zijn woning. Half januari kregen wij van hem ook een brief. In zijn brief bedankt hij de stichting nogmaals voor de hulp en schrijft hij dat er in hun huis een inpandige verbouwing heeft plaatsgevonden en dat hij een nieuw kozijn met een deur heeft geplaatst. Shanta en zijn vrouw willen starten met een schoonheidssalon en kapper voor lokale bevolking. Zijn vrouw volgt op dit moment een† 6 maanden durende opleiding voor schoonheidsspecialiste en hij volgt een kappers opleiding. In juli hopen zij te starten met hun bedrijf!!

briefdak
De bouw, gefinancierd door Nika Lanka in de zomer van 2010 en de brief van Shanta

Telefoons
Afgelopen zomer heeft de stichting een aantal Sri Lankanen kunnen verblijden met een nieuwe 2de hands mobieltje. Vanuit Nederland had de stichting een aantal gebruikte, sim lock vrije, telefoons meegenomen. Hiermee konden wij een aantal Sri Lankanen blij maken. Bij deze dan ook een verzoek. Heeft u nog goed werkende, sim lock vrije, telefoons, dan ontvangen wij graag een mail van u. U kunt mailen naar : info@nikalanka.org

telefoon¬
telefoonuitproberen
De nieuwe telefoon wordt dankbaar uitgeprobeerd.

Lanka internetcafť
Op 5 augustus 2010 heeft onze medewerker Geethanga zijn internetcafť geopend. Met enige regelmaat krijgen wij van Geethanga een mailtje. Hierin schrijft hij dat het redelijk gaat met het toerisme, maar dat hij zowel klandizie heeft van toeristen als ook van lokale bevolking die wil mailen of printen.

lankacafe
lankacafe
Geethanga krijgt, onder toeziend oog van zijn moeder,een Boedhistisch tempelbandje van de Monnik.

 

Naaimachines blijven nog steeds een succes
Al vanaf het moment dat Nika Lanka actief is hebben wij vele (trap)naaimachines gedoneerd. Al deze jaren is gebleken dat dit een groot succes is. Ook tijdens de seriues Request 3FM actie tijdens de kerst werden er verschillende filmpjes getoond van hulp in Afrika en ook hier bleek het doneren van een Singer trapnaaimachine zeer waardevolle hulp. Mensen blijken door het gebruik van een naaimachine voor een groot gedeelte te kunnen voorzien in hun eigen behoefte en vergroten ook zo hun eigen waarde. Afgelopen zomer heeft Nika Lanka voor een gehandicapt, meisje, woonachtig in het Theresa Marcsery house for disables te Kalutara South een Singer trapnaaimachine en 20 meter stof, 10 klosjesgaren, 18 meter sierband aangeschaft. Met deze stoffen en garen maakt zij o.a. kussenslopen die zij verkoopt.

naaimachine
kussensloop
Het meisje met de naaimachine en de door haar gemaakte kussenslopen

Plannen voor de zomer van 2011
Voor de zomer van 2011 heeft Nika Lanka al een aantal plannen. Zo zal de stichting Shanta gaan helpen met het opstarten van zijn schoonheidssalon/kapperszaak, zullen de Sukithaschool en het ouderenhuis MupyaSevena te Galaphata weer steun ontvangen. Ook zijn er plannen om een aantal gezinnen te helpen met het aansluiten van elektra en het maken van een waterput, het uitbreiden van een aantal keukens, een tempel voorzien van een aantal houten bankjes (voor zondagsschool activiteiten).Vlak voordat wij in de zomer van 2010††Sri Lanka verlieten kwamen wij via een vriend in contact met een vrouw en haar woning. Het huisje staat op instorten en deze vrouw, woonachtig met haar dochter en 2 kleinkinderen in deze woning, heeft niet de middelen om de woning op te knappen / leefbaarder te maken.††Aankomende zomer onderzoeken wij de mogelijkheden tot hulp.
huisjevoor2011
De arme vrouw voor haar woning

 

NIKA LANKA Fietsclinic 23 april 2011
Op 23 april 2011 geven Servais Knaven en Arjan Stroetinga voor de derde keer vanuit Steenwijk een fietsclinc voor Nika Lanka. Met Wim Stroetinga en overige sporters zijn nog contacten. Net als vorig jaar hopen wij dat deze dag weer het nodige geld zal opbrengen. Tevens hopen wij op beter weer dan in 2010, want door de kou en regen was het op deze dag helaas niet mogelijk om ergens stil te staan en om te luisteren naar trainings tips van deze sporters.
Fietsen met Tour de Frane etappe winnaar, Parijs Roubaix winnaar, meerder Nederlands kampioenen en de winnaar van een natuurijs klassieker.† Een dag fietsen (compleet verzorgd) met topsporters voor een goed doel, u fietst toch ook mee ??!!!

Nadere informatie over de fietsclinic volgt op de site, maar via de mail is opgave al mogelijk.

Noteer deze datum alvast of geef de datum door aan fietsende bekenden.

Arjan Stroetinga was in de winter succesvol. Op dinsdag 28 december 2010 stond dit bericht op het internet :
EARNEW√āLD (ANP) – Marathonschaatser Arjan Stroetinga heeft dinsdag toegeslagen in de eerste natuurijsklassieker van deze winter, de Honderd van Earnewald. De rijder van BAM was op het Friese meer veruit de snelste van een kopgroep van vier. Stroetinga vierde zijn tweede grote succes in korte tijd. Afgelopen zondag veroverde hij in Thialf de Nederlandse marathontitel op kunstijs.
arjanwint

sponsorfoto
groep
Arjan Stroetinga wint op natuurijs de 100 km van Earnewald en de foto’s van de clinic van 2010 en 2009

Met vriendelijke groet,
Stichting Nika Lanka