Corona besmettingen stijgen explosief in Sri Lanka

Nadat het een periode vrij goed en stabiel was met de besmettingen in Sri Lanka. Gaf de regering toestemming om het Sri Lankaanse (Boedhistische) nieuwjaar te vieren in April. Naar alle waarschijnlijkheid is dat de reden dat de besmettingen flink zijn gestegen. Met als gevolg dat er weer een lockdown is ingesteld. Dagelijks zijn er nu zo’n 4000 besmettingen en dit loopt per dag hard op. Scholen zijn gesloten en het werkende leven ligt voor een groot gedeelte stil en de prijzen van voedsel stijgen flink.

Inmiddels start ook in Sri Lanka het vaccineren, maar net als in Nederland gaat dit niet heel erg soepel. Er was gestart met Oxford Astrazeneca vaccin, maar inmiddels zijn er in Sri Lanka ook Russische en Chinese vaccins beschikbaar.

Besmettingen stijgen in regio Kalutara

In Nederland hebben wij gelukkig te maken met een voorzichtige dalen van de besmettingen en de ziekenhuisopnames.

Maar de laatste dagen krijgen wij steeds meer van onze Sri Lankaanse contacten te horen dat de besmettingen stijgen, dat er weer een lock down en dat de zorgen toenemen.

Gisteren hadden wij contact met de familie Columbus. De hele familie heeft corona. De ‘oude’ Columbus van 88 jaar is weer wat herstellende , maar zijn dochter ligt helaas in het ziekenhuis.

In Sri Lanka is een nieuwe variant opgedoken van het coronavirus. Die zou veel besmettelijker zijn dan andere varianten

Deze week verscheen in Belgische media dit bericht :
Deze nieuwe variant kan bijna een uur in de lucht blijven hangen en verspreidt zich daardoor zeer snel, stelt Neelika Malavige, het hoofd van het departement immunologie en moleculaire wetenschappen van de Sri Jayawardenapura-universiteit.

“Deze variant is besmettelijker dan eender welke die tot nu toe op het eiland werd gevonden. De nieuwe stam verspreidt zich door de lucht, de druppeltjes kunnen bijna een uur in de lucht blijven”, aldus Malavige bij India Today.

De overheid heeft strengere maatregelen ingevoerd die zullen gelden tot 31 mei. Tot medio april waren er gemiddeld 150 nieuwe besmettingen per dag in Sri Lanka, maar dat aantal stijgt pijlsnel en bedraagt nu al meer dan 600.