26,27,28,29,30,31 juli 2010

Het huis voor Yaserante schiet aardig op, het fundament is helemaal gereed en opgevuld met zand.
Vandaag worden er stenen naar het huis gebracht en morgen gaan ze verder met het opmetselen van de muren.

Sukithaschool
Het wensen lijstje voor de school hebben we in zijn geheel af kunnen werken.
Roze en blauwe voor het schilderen van het meubilair van de leerlingen.
Zwarte en witte verf voor de buiten muren van het gebouw. Om de leerlingen aan het werk te houden, hebben we 30 meter stof gekocht en hiervan maken ze kussenslopen en tafelkleden.
Toen we er op bezoek waren waren ze bezig met het maken van pannenkoekjes, maar hadden maar 1 koekenpan, dus vroegen ze nog 2 koekenpannen erbij.
Ook de markers voor de whiteboards waren op en wij konden ze ook voorzien van nieuwe markers.
Ze wilden graag bezems en borstels gaan produceren om te verkopen; wij hebben alle benodigheden daarvoor aangeleverd : 25 bezemstelen, 20 kilo ‘ bezemrietjes’ , 10 kilo kokos voor de borstels en alle bevestigingsmaterialen.
De principal was de stichting zeer dankbaar.

Keuken
Bij de familie waar we de vorige keer een keuken hebben aangebouwd, hebben we een bezoekje gebracht. Het dak van de keuken bestaat nu echter nog uit landbouwplastic. Bij de plaatselijke bouwmaterialen hebben we de balken, dakplaten en nokpannen gekocht. Vandaag is alles afgeleverd bij de familie en morgen / overmorgen wordt er gestart met de vernieuwen van het dak.

Internet cafe
Op 5 augustus opent Geethange zijn internetcafe. Vanuit Nederland heeft de stichting 2 laptops gedoneerd gekregen en meegenomen naar Sri Lanka. De afgelopen weken zijn gebruikt voor het regelen en aanschaffen van een adsl verbinding, extra toetsenborden, webcams, koptelefoons, een printer en scan, het inventaris en een nieuwe kleurtje in het ‘cafe’.

Ook de bouw van het 2de huis verloopt prima, de muren staan en zijn inmiddels op de juiste hoogte. Ook hier wordt maandag verder gegaan met de bouw. Dan wordt het dak bevestigd.

Van de week hebben we we de beloofde tafel met 4 stoelen afgeleverd, het paste precies in het huisje.
Tevens hebben we van de week nog 2 voedselpakket bij gezinnen afgeleverd en voor een student een nieuwe fiets gekocht.

22, 23, 24, 25 juli 2010

De bouw van het huis van Yaserante is vrijdag de 23ste om precies 10.22 gestart. Hierbij was het voltallige bestuur van de stichting aanwezig. De gehele nacht had een olielampje gebrand en om 10.22 moesten wij in de fundering de 1ste steen metselen, een speciale steen met in deze steen;kruiden, edelstenen, rijst en graan. Na deze ceremonie werd er gestart met het fundament. Vandaag (de 25ste juli) is het fundament bijna gereed, er wordt dus hard gewerkt.

Vrijdag de 23ste heeft de stichting ook een bezoek gebracht aan de Sukithaschool, hier hebben we de wensen geinventariseerd. Ook hebben we deze dag voor de 2de keer een voedselpakket naar het bejaardentehuis gebracht.

Maandag gaan we met Geethange de materialen voor school aanschaffen.

Gisteren heeft de stichting aan de volleybalclub van Waduwa 2 Nederlandse volleyballen en 1 volleybalnet gedoneerd. Vervolgens waren wij getuige van een volleybalwedstrijd, indrukwekkend hoe de ene na de andere speler een sprongservice tevoorschijn toverde, spelend op slippers!!!!!!!!

19, 20, 21 july2010

In 2008 heeft de stichting een gezin geholpen met hun woning die ernstig getroffen was door het hoge water. Ook dit jaar helpen wij dit zelfde gezin weer. Naast het gezin (vader, moeder en 2jarige dochter) wat wij steunen wonen ook zijn ouders en een tante in deze woning. Dit jaar helpen wij deze mensen om hun aanbouw van een dak te voorzien. Dit is hard nodig want de laatste maanden heeft het hier zeer heftig geregend.

Vandaag hebben wij bij de timmerman een order geplaatst voor een tafel met 4stoelen, voor een gezin wonende in Kalutara North (vlakbij de lagoon, het gebied wat ernstig getroffen was door de tsunami).

16,17,18,19 july 2010

De stichting is alweer een dagen in Sri Lanka.
We zijn begonnen met de voorbereidingen van de bouw van Yaserante zijn huis (zie eerder bericht, met foto’s op de site) de bouwmaterialen voor het fundament, stenen, zand en cement, zijn al besteld en dit wordt vrijdag geleverd. De bouw kan nml. pas op vrijdag beginnen, want de monnik heeft de horoscoop getrokken, om precies 7.22 uur moet er op vrijdag gestart worden met het fundament. Gisteren heeft hij zijn huidige huis gesloopt en woont nu tijdelijk bij zijn familie. Dit slopen van zijn huisje van klei, zelden hebben we zo’n slecht huis gezien, was in een paar uur klaar. Nadat alles uit zijn huisje was gehaald en de dakplaten eraf waren gehaald, werd er een paar keer tegen de muren geschopt en stortte het hele huisje in.

Mupya Sevana bejaardenhuis.
Hier hebben we afgelopen zaterdag een voedselpakket gedoneerd en ook tandenborstels, tandpasta, zeep en handdoeken. Ook zat er een pak biscuitjes bij, hiermee waren de bewoners erg blij, want dit krijgen zo normaal nooit. Nog nooit hebben we volwassen mensen zo blij gezien door een biscuitje.

Na een kleine beurt rijdt onze brommer weer fanatastisch, zo dadelijk stappen we op de brommer en gaan naar ons volgende bouwproject. Dat is hier hard nodig, want dit huis heeft een nieuw dak nodig en het regent al veel dagen zeer heftig.
Hier en daar speelgoedknuffels uitgedeeld en deze vallen zeer goed in smaak. Tevens al 1 renner van nieuwe oranje kleding voorzien en sportvoeding.En een trotse voetballer blij gemaakt met voetbalschoenen. Ook hebben we voor een jongen (de we ook al eerder hebben gesteund) het lesgeld voor engels voor de komende 8 maanden betaald. Voor een andere man hebben we de kosten voor een liesbreukoperatie betaald (25 euro)

Het WK voetbal

Wat hebben het wk voetbal en Sri Lanka met elkaar te maken. Op het eerste gezicht niet zoveel, maar na afgelopen vrijdag kregen wij verscheidene smsjes en telefoontjes over de winst van het Nederlands voetbal elftal.

Een Sri Lankaanse vriend smste:
“Congratulations with the Brazil match. Hope u will win the semi final too and I wish 4 ur team”.

Een andere vriend van ons, Indika, smste ook. Indika was tijdens de wielerraces in 2006 en 2007 de cameraman. Op dit moment is hij in Saoedi- Arabië, van hieruit smste hij dan ook.
“congratulation for winning football match with Brazil. Indika”

Van dhr. Sepala krgen wij een voicemail bericht :
“I was happy and see the match and saw your friend from the shirt, i hope that the netherlands win the worldcup, that’s my wishes
In de nieuwsbrief van February 2010 staat dhr. Sepala met het gesigneerde shirt van Bert van Marwijk.
De nieuwsbrief van februari 2010

knuffelbeesten

Aankomende zomer zal Nika Lanka weer actief zijn in Sri Lanka. Via het reisdagboek zijn de verrichtingen van de stichting te volgen. Dit jaar neemt de stichting o.a. zeer veel knuffelbeesten mee.
knuffels