25,26,27,28,29,30

25 juni hebben we aan een oude vrouw met een ongetrouwde zoon, met weinig inkomen een bed, 2xmatras, kast, beddengoed, keukenmaterialen en beddengoed gebracht en nieuwe kleren (6 meter stof voor nieuwe sari)

Zo’n zelfde pakket hebben we dinsdag gebracht aan een mevrouw, zie was door het zware werk zo krom gegroeid dat zij niet meer kon werken en dus ook geen inkomsten meer had.

Via de zoon van timmerman en Geethange werden wij hierop attent gemaakt.

‘s middags konden wij hier direct een matras, beddengoed, handdoeken,  grote kast en voedselpakket afleveren

 

26 juni hebben we de Horana werkplaats bezocht, hier verbaasden wij ons er wederom over hoe goed de projecten zijn opgezet. Groentes worden verbouwd, de grond wordt met de leerlingen klaargemaakt dmv biologische bemesting, een beauty salon die gerund wordt door gehandicapten, was druk in bedrfijf. ook mensen uit de omgeving komen hier en de wat ijdelere vrouwen kunnen hier hun gezicht doen.We hebben gelunched in het bij behorende restaurantje (wat ookj gerund wordt door minder begaafden) elke sectie heefgt een begeleider die deze kinderen begeleidt.

Voor het houtbewerkingsgedeelte hebben wij een decoupeerzaag gekocht. De gereedschappen die nog steeds in de pallet in Colombo zijn gaan ook naar deze werkplaats.

ook is hiere een naai ateleier, waar hoofdzakelijk doofstomme meisjes werken. Een van deze mesijes werkt thuis.  kilometers de binnen landen in op de top van een hoge bereg. Dit meisje hebben wij bezocht. Kleding , schilderijen e.d. maakt zij.  Hier hebben wij ook al het beddengoed besteld voor het ouderenhuis in Aluthgama. We hebben alle locaties bezocht en vinden nog steeds elke donatie van voorgaande jaren terug en goedgebruikt.

Maandag kwamen wij in de buurt van de Sukitha school enm gingen hier even onverwachts op bezoek. Het gedoneerde serpina muziek instrument was gelijk al in gebruik.

Op de maandag hebben wij een arm, tsunami, gezin met een voedselpakket gesteund.

De keuken die gebouwd wordt is al voor meer dan de helft opgebouwd en zaterdag zal deze helemaal gereed zijn.

Ze hebben een uitsparing opengelaten voor een deur en een raam, en bouwen hem nu verder op tot de hoogte van het huis.

Op dinsdag hebben wij een visser een nieuwe boot geschonken, zijn huidige boot was stuk.

donderdag 30 juni hebben we de bedden bij het 2de ouderen huis afgeleverd, evenals 2 ventilatoren.

ook hebben we 100 kilo rijst gegeven, samen met kruiden en vele kilo’s vis en groenten. In dit huis wonen 22 mensen en zij eten per dag zo’n 10 kilo rijst.

Vandaag wederom contact gehad met de haven (dit contact hebben we dagelijks) en naar het schijnt komt de pallet vandaag of morgen vroeg.

Wordt dus vervolgd

20,21,22,23,24 juli 2009

20,21,22,23,24 juli 2009

 

 

Op 20 juli hebben we ’s ochtends aan een Montessori kleuterschoolklas 46 schooltassen gedoneerd.

De inhoud bestond uit een : kleurboek, potlood, gum, puntenslijper, schrift en wasco.

Voor een schooljongen hebben we 2 paar nette, zwarte schoolschoenen gekocht.

Onze bevriende rechter is nog steeds drukdoende om alle stempels en documenten in orde te krijgen. Overdag hadden we telefonisch contact en hij had het over een ‘killing job’, want hij werd van het ene naar het andere ministerie gestuurd en  elke dag moest er weer en nieuw document of stempel bij.

 

 

 

Op 21 juli hebben we de laatste spullen gekocht voor het bejaarden tehuis in Alutghama. Een eettafel en 6 stoelen en 10 hoofdkussen voor de bedden en kleerhangers. Dit alles in de vrachtwagen (met hierin de 10 bedden, matrassen, klamboes, nachtkastjes en beddengoed, met potten pannen en vele borden) naar het bejaarden tehuis gebracht.

In Alutghama konden we net niet bij het bejaarden tehuis komen en moesten we alles lopend naar het huis brengen.

De ouderen waren blij, gingen direct hun kastjes in pakken en gingen voltrots op hun nieuwe bed zitten (want de bedden werden direct in elkaar gezet en opgemaakt)

Aan de weg staat een bord met Sujatha Elders home- NikaLank.OG Holland, leuk om de vermelding van onze stichting bij dit huis te zien.

 

Op 22 en 23 juli hebben we in totaal 28 voedselpakketten uitgereikt aan de mensen die wonen in Noord Waskaduwa. Deze arme gezinnen, woonachtig in houten huizen,tussen de zee en de spoorrails.

De voedselpakketten bestonden uit :

10 kilo rijst

1 kilo dahl

1 kilo gedroogde vis

1 kilo verse groenten

1 kilo aardappelen

1 kilo uien

1 liter olie

1 pond thee

1 kilo suiker

1 pond zout

200 gram curry, chili en peper poeder

Wasmiddel

4 tandenborstel & tandpasta

2x handzeep

 

24 juli

Op deze dag wederom contact gehad met de haven en alle documenten zijn volledig en maandag of dinsdag wordt het transport geregeld.

 

 

Ook hebben we via Geethanghe een ouderhuis bezocht. In dit ouderenhuis wonen 25 mensen. Dit huis krijgt geen steun en het huis met interieur is in zeer slecht staat.

Vandaag hebben we iets gedaan aan de eerste levensbehoeften.

We hebben met de manager 50 kilo rijst, 5 kilo dhal, 5 kilo vis, 5 kilo groenten, 1 kilo kruiden, wasmiddel en melkpoeder gekocht.

De manager wees aan wat hij wenste en wij hebben dit betaald.

 

 

Tevens hebben we 5 bedden, 5 matrassen besteld en beddengoed, welke wij volgende weer naar het tehuis gaan brengen.16,17,18 19 juli

Op de 22ste juli moet de Sukthia school een voorstelling verzorgen in Colombo. Op deze dag zullen vele speciaal onderwijs scholen in Colombo aanwezig zijn. Maar hun bassdrum en harmonium ( en typisch Aziatisch toesten instrument) waren stuk.

16 juli hebben we ‘s ochtends een bezoek gebracht aan de muziekwinkel in Kalutara.

En beide muziek instrumenten aan de school gedoneerd.

 

Op 17 juli zijn wij naar een Montessori kleuterschool geweest en hebben hier een speelparachute gedoneerd. Op de kleine speelplaats lukte het net om de parachute te gebruiken. Na zo’n 10 minuten oefenen genoten de kinderen en de leerkrachten van het spel.

 

Bij dezelfde familie geweest waar we vorig jaar de elektra hadden aangelegd. Inmiddels legt het Rode Kruis hier een toilet aan. Maar dit gezin had nog grote behoefte aan een keuken. Op dit moment koken zij achter het huis, onder een zeil op de grond. Wij hebben besloten om te helpen om het koken wat draagzamer te maken en helpen met de uitbouw van een keuken. Verder viel het werk van ons deze dagen wat in het water, want het heeft hier bijna 48 uur onophoudelijk geregend.

 

Op 18 juli zijn wij bij een gezin geweest dat in 1 van de tsunami dorpen woont en daar hebben we een voedsel pakket gedoneerd. Later deze dag hebben wij de cricket wedstrijd van onze vriend Geetanghe bezocht.

 

 

Zoals het nu lijkt krijgen wij deze morgen het goede bericht over de datum van aflevering van de pallets. Afwachten dus vandaag.

 

 

 

 

13-14-15 juli 2009

We hebben contact gehad met Nederland ivm de pallets en zoals het nu lijkt zijn alle pallets gereed. We moesten nog een brief schrijven voor het ministerie van sociaal service met een verzoek om de inklaringskosten zo laag mogelijk te houden. We hopen erop dat we de pallets eind deze week in ons bezit hebben.

 

Op 14 juli hebben we contact gehad met de manager van de 3 ouderen huizen en ook hebben we de beslissing genomen om 10 bedden, matrassen, klamboes en nachtkasten te bestellen.

Ook hebben we kopjes, borden, kussenslopen, pannen, stoelen en een tafel gekocht.

Op de 21ste juli zullen we alles naar het ouderen huis in Panadura brengen.

Bij de famiulie op bezoek geweest waarvoor wij vorig jaar de electra hebben aangelegd. deze familie krijgt van het Rode Kruis een toilet en wij denken na over de aanbouw van een keuken (dit betekent dat het huisje iets verlengd zal worden met een betonnen aanrecht.)

Deze familie is zeer arm, heeft zelfs gene water en maakt gebruik van de waterleiding nvan de buren.

Vanochtend hebben we de Sukithaschool bezocht. De kinderen waren aan het oefen voor een muzikaal optreden, maar hun harmonium en bassdrum is stuk en wij gaan op onderzoek uit naar nieuwe muziek instrumenten.

juli 2009: Weer in sri lanka

Op  8 juli 2009  zijn we weer gearriveerd in Sri Lanka.

na een vliegreis van Dusseldorf, via Dubai kwamen we om 09.00 uur  (plaatselijke tijd) aan in Colombo.

Een dikke 4 uur later waren we weer in het ons vertrouwde hotel Hibiscus in Kalutara.

De eerste dagen bestonf uit het weer activeren van ons mobile Sri Lankaanse nummer en het ophalen van de brommer. Een vriend van ons heeft deze brommer een jaar lang gebruikt voor zijn woon-werk verkeer, de brommer is gelukkig nog steeds in goede staat.

Ook  hebben we contact gehad met de directeur van de Sukitha school en de haven, zijn we erachter dat de pallets al wel zijn aangekomen. Maar nu hebben we nog een document nodig waarop de waarde staat aangegegeven van de goederen. Maandag gaan we contact leggen met de Rotterdamse scheepvaart bedrijf, of zij dit huiste document naar ons willen mailen/ faxen.
Op de pallet bevinden zich o.a. :

Fietshelmen, 15 paar fietsschoenen, 120 wielershirts en wielerbroeken, 1 racefiets

20 zonnebrillen, 20 fietshandschoenen

20 complete voetbaltenue’s (broek,shirt en sokken)

50 trainingspakken

4 naaimachines

3 computers

Honderden pennen

1x een speelparachute

40 paar schoenen en slippers

Heel veel kinderkleding en zomer kleding (tshirts, kortebroeken, jurkjes etc.)

50 schooltassen

100 sporttassen

50 regenjassen

Waterpassen, hamers, schroevendraaiers, scheppen, steeksleutels, grondboren, beitels, troffels, baco’s nijptangen, rollermaten, houtboren, boren, bijlen, mokers, spaden, etc

 

Het ouderenhuis te Panadura.
 Het bejaardenhuis in Panadura heeft een huis geschonken gekregen , dat huis hebben ze laten renoveren tot een woonplek voor ongeveer 20 mensen.

Dit bleek goedkoper en sneller te realiseren dan nieuwbouw, hiervoor bleken tovh nog  veel extra verguningen nodig.

Deze 3de vestiging bevindt zich in Aluthgama. Het huis is met het geld van Nika Lanka gerenoveerd. Het huis is nog wat sober en de komende weken zullen wij kijken wat wij kunnen doen aan het tekort aan bedden, matrassen, keuken gerei en andere benodigdheden.

Gisteren hebben voor een gezin het schoolgeld voor de Engelse lessen voor de 8jarige zoon betaald. Ook hebben we een kleine gift gegeven voor renovatie van de plaatselijke tempel.