Nika Lanka Nieuws augustus 2012

Van 25 juli tot 23 augustus was Nika Lanka actief in Sri Lanka.

In deze 4 weken heeft de stichting, met weinig middelen veel bereikt. Van hele kleine directe hulp, zoals kappers benodigdheden voor de kapper, de aanschaf van een bed met matras, linnengoed met kast voor een oude vrouw en het bekostigen van studies en ziekenhuiskosten. En de gebruikelijke hulp aan de SukithaSchool en het bejaardenhuis MupyaSevena.

Om deze projecten dagelijks bij langs te gaan is vervoer essentieel. Daarom hebben wij direct op de eerste dag een nieuwe brommer gekocht (gefinancierd door ons zelf). Uiteraard heeft Geethanga ons geholpen met de registratie en verzekering van de brommer.

Met Nederlandse kleding en materialen heeft Nika Lanka een aantal sportverenigingen een impuls kunnen geven. Zoals de voetbalclub in Kalutara, de volleybalclub Lucky Six in Waskaduwa en de standardbike riders van Kaluatare South.

Daarnaast heeft de stichting een 4tal bouwprojecten kunnen realiseren.
Een woning van louter asbest is vervangen voor een stenen woning.
Een woning in zeer slechte staat met een vervallen keuken is vernieuwd (gestut en gepleisterd) en hierbij is een nieuwe keuken aangebouwd.
Bij de derde woning heeft Nika Lanka de vloer van de aanbouw gegaliseerd.
De laatste woning is de woning van Chanake.
Chanake is een visser die aan het strand in Mahawaskaduwa woont, tijdens een storm is zijn huis ernstig getroffen. Driekwart van zijn dak is weggewaaid en zijn huis was niet meer bewoonbaar. Hij woont daarom nu met zijn vrouw en zoon bij de moeder van zijn vrouw. In de periode dat wij in Sri Lanka waren is zijn dak verstevigd en compleet vernieuwd, volgend jaar gaat Nika Lanka dit gezin helpen om de muren te herbouwen.

”brommer” ”brommer2”

”bed2” ”bed1”

”bed3” ”meisjehart”
Mevrouw Sumanawathei met haar nieuwe bed en de moeder met haar twee jarige dochter

Meisje met hartproblemen
Vorig jaar heeft Nika Lanka de medische kosten voor het hart onderzoek van een meisje kunnen bekostigen. Dit, inmiddels, 2 jarige meisje, staat nog steeds onder controle. Maar van een operatie is tot op heden nog geen sprake. Voor het komende jaar hebben wij de onderzoekskosten kunnen bekostigen.

Sukitha school
Deze school voor zeer moeilijk lerende leerlingen krijgt elk jaar steun van Nika Lanka. Dit jaar vroegen de leerkrachten om stof en garen voor het maken van kussenslopen. En zij vroegen om een duw grasmaaier, zij willen de leerlingen leren grasmaaien. Het overhandigen van de grasmaaier was bijzonder, want de leerkrachten hadden zelf nog nooit gras gemaaid. Enthousiast probeerden zij de grasmaaier uit en oefenden volop. Begin september, na de Sri Lankaanse schoolvakantie, gaan zij de leerlingen leren hoe zij moeten grasmaaien.

”SSnaam” ”SSsloop”

”SSmaaien1” ”Ssmaaien2”

Bejaardenhuis MuapiyaSevena

In het bejaardenhuis MuapiyaSevena te Galaphata, waar 24 ouderen woonachtig zijn, is Nika Lanka al een aantal jaren actief. Op 1 augustus was het volle maan dag. Op deze dag steunen alle Sri Lankanen goede doelen. Op deze dag is het bejaardenhuis flink geholpen met voedsel voor de komende weken. De manager van het bejaardenhuis gaf aan meer behoefte te hebben aan dakplaten voor hun nieuwe verblijf dan aan voedsel. Daarom hebben wij een 20tal dakplaten gedoneerd.
”BHhek”

”BHplaten” ”BHnieuw”
Bewoners in hun huidige huis met nieuwe dakplaten en rechts het nieuwe gebouw wat bijna gereed is.

Kumare
In Waduwa woont Kumare. Door een treinongeluk heeft hij zijn rechterbeen verloren. Vorig jaar heeft de stichting hem geholpen met zijn winkel. Zijn winkel stond echter te dicht langs de spoorrails.
Tweemaal heeft Kumare dit besluit aangevochten bij de overheid, maar zijn winkel moest verdwijnen, hij raakte dus zijn werk kwijt. Maar vlakbij zijn woning zijn een tweetal nieuwe hotels gebouwd. Kumare wil graag souvenirs aan toeristen verkopen. Nika Lanka heeft hem met goederen geholpen om een start te maken. Kumare verkoopt zijn waar nu op het strand.

” ”
” ”
”

De asbest woning
De nieuwe woning wordt om de huidige woning heen gebouwd.
”asbest1” ”asbest2”
”asbest3” ”asbest4”
”asbest5” ”asbest6”
Vader, moeder en de twee zonen werken zelf hard mee.

De kast staat nog in het oude huis en ook een stuk muur en dak van de oude woning zijn nog goed zichtbaar.
”asbest8” ”asbest9”
”asbest10” ”asbest11”

Het huis in slechte staat en zeer slechte keuken
”keuken1” ”keuken2”
”keuken3” ”keuken4”
”keuken5” ”keuken6”
”keuken7” ”keuken8”
”keuken9” ”keuken10”
”keuken11”

Het huis met de nieuwe vloer
”vloer2” ”vloer4”
”vloer5”

Een nieuw dak voor de woning van Chanake
”dak1” ”dak2”
”dak4” ”dak5”
”dak6” ”dak7”
”zand1” ”zand2”
Het zand wat gebruikt wordt om te metselen komt rechtstreeks uit de rivier.

”babykleren” ”kapper1”
”kapper2”
Baby kleren en de kapper

”laptop” ”telefoon”
”wielrenners”

In de zomer van 2012 heeft Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :
-De bouw / renovatie van 4 woningen.
De benodigdheden hiervoor waren : aanschaf van verschillende soorten zand, cement, cementblokken, granietbrokken voor het fundament, kleine steentjes voor het cement, balken en dakspanten, dakplaten en bevestigings nagels, verfpoeder voor de vloer en arbeidsloon.
-Eenmaal donatie bed, matras, linnengoed en kast
-Onderzoekskosten voor het komende jaar voor 2jarige meisje, met een gaatje in de linker hartkamer
-Eenmaal medische kosten voor scan in kliniek voor mevrouw met hartproblemen
-Studiekosten voor een half jaar extra Engelse les voor 4 studenten
-Voor het bejaardenhuis : 20 dakplaten van 10 voet
-Voor de Sukitha school : 1 duwgrasmaaier en 12 meter stof voor kussenslopen en 12 klosjes garen
-Eenmaal handelswaar voor Kumare (houten Boedhabeeldjes, olifanten, tuk tuks, sleutelhangers, masker, sla bestek, muziek instrumenten, puzzels, waaiers en sari’s)
-Transport van alle bouwgoederen en vervoer van het bed en kast
-3 complete voetbaltenues (15 shirtjes & een keepers shirt)
-1 voetbal
-2 volleyballen voor Lucky Six
-10 wielershirts en 10 wielerbroeken
-3 cliplesspedalen
-7 sportbrillen
-10 bidonnen en 2 bidonhouders
-4 paar schoenen
-1 tas met kinder kleding voor baby’s van ongeveer 6 maanden oud
-1 haar style tang en scharenslijper
-7 goed werkende simlockvrije telefoons
-1 laptop voor een 20 jarige student

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp
Stichting Nika Lanka

19,20,21,22 augustus

De laatste 2 bouwprojecten zijn afgerond.

De woning van asbest
Afgelopen maandag is het huis compleet op gemetseld en waren alle 2500 stenen gebruikt. Woensdag zijn de balken voor het dak bevestigd en hebben wij nog snel even 20 nieuwe dakplaten gekocht. Deze werden gelijk op het dak geplaatst en zo bestaat dit dak nu al voor tweederde uit nieuwe dakplaten. Donderdag worden de laatste platen bevestigd en wij zullen de foto’s hiervan toegemaild krijgen.

De keuken
alles verliep volgens de planning en dit gezin heeft nu een ruimere keuken en stevig huis. Zij wonen nu in een compleet gepleisterd huis

16,17,18 augustus

De afgelopen dagen hebben wij de sportartikelen gedoneerd aan de sportclubs.
Volleybalclub Lucky Six was blij met de 2 nieuwe volleyballen.

Dhr. Sepala (de directeur van de Sukithaschool en lid van de FIFA) heeft ons geholpen met de voetbaltenue’s. 3 elftallen in Kalutara zijn weer in het nieuw gestoken.

Een aantal standardbikerijders hebben dankzij BarEnd uit Apeldoorn nieuwe kleding. Ook hebben zij nieuwe cliplesspedalen en nieuwe zonnebrillen.
Gisteren hebben wij de medische kosten voor het komende half jaar voor het meisje met hartproblemen kunnen bekostigen. Zij staat nog steeds onder controle van de specialisten, maar de laatste controles waren positief, er is nog geen sprake van een eventuele operatie.

Kumare
Vorig jaar hebben wij Kumare (de man die door een treinongeluk 1 been verloor) geholpen met zijn winkel. Deze stond echter te dicht bij de spoorlijn en zijn winkel moest van de overheid verdwijnen. Hij vertelde ons dat hij 2maal beroep had aangetekend bij de rechtbank in Colombo, maar dat dit niets had uitgehaald. Zijn winkel moest hij afbreken. En hij is dus zijn baan kwijt. Maar hij had wel een idee voor een nieuw werk. Vlakbij zijn huis zijn aan de kust 2 nieuwe hotels gebouwd. Hij wil graag artikelen aan toeristen verkopen, maar het ontbreekt hem aan een startkapitaal. Vrijdag zijn wij met hem artikelen wezen kopen (souvenirs), deze gaat hij op het strand aan toeristen verkopen en zo kan hij zichzelf bedruipen. Hij heeft nu een mand vol met artikelen voor toeristen, zoals : sleutelhangers, beeldjes van vissers,olifanten, Boedha’s, sari’s, asbakken, muziek instrumenten, maskers, waaiers, maskers, etc.

10,11,12,13,14,15 aug

De woning van asbest
Vorige week donderdag is het huis half opgebouwd, dat wil zeggen 10 steens hoog. Op dit moment heeft de bouw enige vertraging ivm koorts vd aannemer, maar zaterdag wordt het huis verder afgebouwd.

De vloer
Nadat de vloer van de aanbouw vlak en egaal was is vorige week vrijdag de rode ‘gladde’ toplaag aangebracht. En zaterdagmiddag kon deze vloer in gebruik worden genomen.

De keuken
Maandag was het hele huis gepleisterd. Dinsdag hebben 2 metselaars op het fundament de muren gemetseld. Woensdag zijn de laatste rijen opgemetseld en wij ‘s ochtends vroeg met Geethanga dakplaten, houten kokosnoot balken, nagels en schroeven gekocht. Vrijdag wordt het dak gelegd en wordt ook de buitenkant vd keuken gepleisterd en dan is ook dit huis gereed.

De woning van de visser.
Maandag heeft Chanake met de timmermannen de dakspanten aan gebracht en ook alle dakplaten al bij zijn huis laten bezorgen. Dinsdag zijn alle platen op het huis gelegd. De komende dagen gaat hij zijn huis bewoonbaar maken. En volgend jaar helpt de stichting hem om zijn binnen muren te herstellen en om het huis te bepleisteren.

4,5,6,7,8 en 9 augustus

maandag 6 augustus is er op alle vier de locaties gestart met de bouw / renovatie van de 4 woningen.

De woning van asbest
Zoals gebruikelijk bij de bouw van een woning wordt eerst de horoscoop getrokken. De Boedhistische monnik had het tijdstip voor maandag op 6.27 uur in de morgen bepaald. Na de gebeden en het leggen van de eerste steen werd er gestart met het fundament.
Met z’n elven werd de sleuf voor fundament uitgehakt en werden de grote keien in de sleuven gelegd. Ook de 2 kinderen ( van 5 en 8 jaar) en de moeder hielpen mee met het sjouwen van de keien en het maken van het cement, rond 4 uur in de middag was het fundament voor de helft klaar. Het fundament loopt dwars door de huidige asbest woning heen. Een paar platen zijn verwijderd, het bed staat buiten en de kast is 2 meter opgeschoven (dit zijn ook zowat alle bezittingen van dit gezin). Op dinsdag was het hele fundament gereed. Vervolgens moet het fundament een dag of 4 drogen.

De vloer
Op maandag en dinsdag is de cementen vloer gelegd en geëgaliseerd. Deze vloer is een aantal dragen aan het drogen.

De keuken
Maandag is de gehele keuken afgebroken. Dinsdag en woensdag is het fundament gegraven en gelegd. Ook dit is nu aan het drogen. Zodat de muren volgende week opgebouwd kunnen worden en het gehele huis bepleisterd kan worden.

De woning van de visser.
Deze woning is van de visser Chanake. Hij woont op dit moment met zijn vrouw en zoon bij de moeder van zijn vrouw. Zijn eigen woning staat aan de westkust, zo’n 5 kilometer ten zuiden van Panadura en 300 meter vanaf de kustlijn. anderhalf jaar geleden is zijn huis getroffen door een flinke storm en is het huis niet meer bewoonbaar. Het dak is grotendeels verwoest. Nika Lanka helpt hem de komende weken om zijn huis weer bewoonbaar te maken.
Afgelopen dagen is het huidige dak van het huis gehaald en zijn de materialen ( dakplaten en kokosnoot hout) aangeschaft voor het nieuwe dak. De muren zijn gestut en verstevigd zodat het stevig genoeg is voor het nieuwe dak.

30, 31 juli & 1,2,3 augustus

Afgelopen dagen hebben we de Sukithaschool bezocht. Vrijdag 3 augustus was de laatste schooldag, dus we moesten ‘vrij snel’ de materialen kopen. Zo heel veel wensen had de school dit jaar niet. Zij wilden graag stof en garen om kussenslopen te maken. En een grasmaaier, zodat zij het gras rondom de school met leerlingen kunnen gaan maaien. Zij vroegen om een ‘gewone’ duw grasmaaier.
Gisteren hebben wij alle goederen op de brommer naar de school gebracht. Het overhandigen van de grasmaaier was bijzonder, want de ( vrouwelijke) leerkrachten hadden nog nooit gewerkt met de grasmaaier. Het moet eerst voorgedaan worden en vervolgens wilden alle juffen de maaier uitproberen.

Het bejaardentehuis Op 1 augustus was het in Sri Lanka ‘volle maan dag’, op deze dag steunen alle Sri Lankanen goede doelen. Zo is het bejaardentehuis flink geholpen met voedsel voor de komende periode. Zij gaven aan geen grote behoefte te hebben aan voedsel, maar wel aan grote dakplaten voor hun nieuwe verblijf. Bij dit nieuwe verblijf zijn wij wezen kijken en de bouw schoot flink op. De stichting kon een 20tal dakplaten doneren.

De woningenDe bouw van de asbestwoning, de woning met de keuken en de woning waarbij de vloer wordt geëgaliseerd verloopt voorspoedig. Morgen wordt er met de vloer gestart, en maandag met het fundament van de asbest woning. Alle materialen zijn inmiddels bezorgd.
Vandaag hebben we tevens besloten om de woning van een visser te renoveren, zijn dak is vervallen. Wij gaan het dak vernieuwen, zodat de visser er in ieder geval weer kan slapen ( dat is zijn wens) en volgend jaar zullen wij hem helpen om zijn woning verder bewoonbaar te maken. De komende dagen zullen we verslag blijven doen van de voortgang van de woningen en de overige werkzaamheden.