NIKALANKA NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2011

Van 26 juli t/m 24 augustus was stichting Nika Lanka weer actief in Sri Lanka. Goed was het om te zien dat het
vorig jaar geopende Lanka internetcafe van Geethanga nog steeds volop in bedrijf is. En dat hij zijn internetcafe tevens heeft uitgebreid tot een klein winkeltje. In 4 weken tijd hebben wij, samen met de Geethanga en andere Sri Lankaanse hulp, weer het nodige kunnen bereiken. Dit jaar hebben wij weer de nodige tijd en geld aan bouwprojecten besteed, waaronder het bouwen van 1
compleet huis.

Tevens hebben wij een aantal kleine ondernemers een nieuwe impuls kunnen geven. Zoals een aantal
treknetten voor een visser, Shanta met zijn kapsalon, Kumare (een invalide jongen zonder invalide uitkering) met zijn winkel en Sujith met zijn eethuisje.

Sujith is woonachting in Hikkaduwa en daar toen getroffen door de tsunami en al eerder door de stichting
geholpen. Inmiddels heeft hij aan de zuidkant van Sinharaja Forest een klein eethuisje/restaurantje geopend. Dit Sinharaja Forest heeft twee ingangen. Alle bezoekers die dit Sinharaja Forest van de zuidkant bezoeken komen via een smalle weg langs zijn eethuisje. De stichting kon hem helpen met de aanschaf van tafels en banken en borden en bestek zodat vanaf heden zijn restaurant is geopend.

Tevens heeft de stichting nog een aantal ‘kleinere’, maar zeer zeker, belangrijke hulpprojecten kunnen bekostigen. Zoals de studiekosten van een paar scholieren / studenten en het bekostigen van de medische zorgen van en 1 jarig meisje met hartproblemen.

Na een maand werken zijn wij weer met een voldaan gevoel in Nederland gekomen.

vis vis
Het huis wat vorig jaar voor Yaserante en zijn familie is gebouwd is inmiddels een heel
klein beetje uitgebouwd. Op de foto rechts een visser die nog steeds zijn net
gebruikt wat 3 jaar geleden aan hem is gedoneerd.


vis vis

vis vis

Op de eerste 2 foto’s staan baby’s met de nieuwe kleding. Op de volgende foto het 1 jarige
meisje met hartproblemen in haar linker hartkamer. En de stichting heeft geholpen met het ophogen van het land en met het vervoer van de grond (met een kleine sjofel) naar de juiste plek.


Huizen

Deze zomer heeft Nika Lanka wederom een compleet huis kunnen bouwen. In Kalugode heeft mevrouw Sumanawathei met haar moeder een huis. Maar de laatste maanden was dit huis niet bewoonbaar i.v.m. instortingsgevaar. Maar dankzij de stichting en dezelfde aannemer als vorig jaar en met heel veel hulp van de buurt kon in een maand tijd het oude huis worden afgebroken en een nieuw huis worden opgebouwd. Het nieuwe huis bestaat uit een woonkamer, een slaapkamer, keuken en toilet. Gedurende het bouwen, zijn wij op onze brommer, dagelijks getuige geweest van de werkzaamheden. Met enige regelmaat hebben wij de werkende mensen kunnen voorzien van frisdrank en cake en koekjes.

De ceremonie van het leggen van de eerste steen vond plaats in de stromende regen. Daarom werden de hierbij behorende melkrijst, koekjes en
bananen in het huis van de buren geserveerd. In dit huis lag een blinde, oude man, de hele dag op de grond. Simpelweg omdat deze arme mensen niet de middelen hadden om een bed te kopen. Maar in Sri Lanka kun je met geld snel iets regelen. Een dag later lag deze man op een nieuw bed (met matras en kussen en linnengoed) en met een nieuw nachtkastje.

Tevens hebben wij voor een gezin een voordeur met het kozijn kunnen plaatsen. Dit is het belangrijkste gedeelte voor een woning, daarom
moest het tijdstip voor plaatsen van deze deur en kozijn, bepaald worden door de monnik. Tijdens deze ceremonie was een kip de eerste die, op het door de monnik bepaalde tijdstip, door het geplaatste kozijn naar binnen ging. Dit als teken voor good luck.

Voor een ander gezin hebben wij in de woning elektriciteit laten aanleggen en aangesloten.
De bouw van het huis van mevrouw Sumanawathei in Kalugode
visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

visvis

 


Elektriciteit
vis vis
De elektriciteitsmeter hangt aan de woning

Het kozijn en voordeur
vis vis

vis vis
Kapsalon

In de zomer van 2010 heeft Nika Lanka Shanta geholpen met de uitbouw van zijn huis. Na een studie van 3 maanden
in Kalutara en 1 maand in Colombo is hij inmiddels een gediplomeerd kapper. Samen met zijn vrouw heeft hij inmiddels een kapsalon aan zijn huis; SALOON VILLA. Een knipbeurt kost 50 ruppee (dat is ongeveer 30 eurocent). Dit jaar heeft Nika Lanka hem geholpen met het aanschaffen van een krultang, een stylingtang, een gezicht stomer, vloeistoffen en kleine materialen. Zodat zij zich ook kunnen richten op het knippen en verzorgen van vrouwelijke klanten.
vis vis
vis vis


Internefcafe & Visser
vis vis
Geethanga zijn vorig jaar geopende internetcafe draait nog steeds volop en hij heeft dit inmiddels iets kunnen uitbeiden met de verkoop van souvenirs, water en frisdrank. Dit verkoopt hij zowel aan toeristen als Sri Lankanen.

Voor een visser heeft de stichting nog een aantal stukken net kunnen aanschaffen, zodat hij in oktober, als de zee rustiger is, weer kan gaan vissen.
vis

Kumare

In Waduwa woont Kumare. Door een treinongeluk heeft hij zijn rechterbeen verloren. Samen met zijn vrouw runt hij een klein winkeltje. De lokale bevolking komt hier voor de lunch, thee en andere versnaperingen. De stichting heeft hem geholpen met het vernieuwen van zijn lekke dak (5 nieuwe dakplaten en balken), een nieuwe (cementen) vloer en goederen voor de verkoop. Samen met Kumare zijn we de stad
in geweest en hebben met hem het volgende gekocht :

1,5 meter chips, kruiden, rijst, dahl, vis, koffie thee, koekjes, 6 kilo cake, 5 kilo bananen, beslag, melkpoeder, groenten, aardappelen, een oplaadbare lamp voor ‘s avonds, suiker, zout en voorraadbussen.

vis vis

vis vis

vis vis

Rain Forest Restaurant

Sujith, woonachting in Hikkaduwa en daar toen getroffen door de tsunami, is al eerder door de stichting geholpen. Inmiddels heeft hij aan de zuidkant van Sinharaja Forest een klein eethuisje/restaurantje geopend. Dit Sinharaja Forest heeft twee ingangen. Alle bezoekers die het van de zuidkant bezoeken komen via een smalle weg langs zijn eethuisje.het De stichting kon hem helpen met de aanschaf van tafels en banken en borden en bestek zodat vanaf heden zijn restaurant is geopend. Hier bevinden zich nog de ongerepte regenwouden. Dit regenwoud staat
ook op de Unesco werelderfgoedlijst. In dit regenwoud zijn de meest fantastische  dier- en bloemensoorten te zien.
vis vis
vis vis

Sukithaschool

Zoals elk jaar heeft de stichting ook de school voor leerlingen met een beperking weer ondersteund. Deze school is te vergelijken met het ZML onderwijs in Nederland. Het afgelopen jaar heeft de school een 5tal nieuwe, jonge down syndroom leerlingen gekregen. De wensen voor leermiddelen waren dan ook m.n. gericht op deze, nieuwe, jonge leerlingen.

Dit jaar heeft
Nika Lanka gedoneerd : 24 meter stof (in 2 kleuren voor het maken van kussenslopen voor de verkoop), 2 grote plastic teilen met water speelgoed, een vishengelspel, kinderfiets, 5 houten puzzels, 2 pakken gekleurd teken papier, 1
pak wit teken papier, dozen wasco, 20 speel-leerboeken, 10 stapels van 10 verschillende kleuren knip en plak papier, 1 grote soeppan met anti aanbaklaag en chocolade en toffees.
vis vis

vis vis

vis vis


Bejaardenhuis MupyaSevena

In het bejaardenhuis MupyaSevena te Galaphata, waar 24 ouderen woonachtig zijn, is Nika Lanka al een aantal jaren actief. Deze zomer heeft de stichting het volgende gedoneerd :

3 voedselpakketten bestaande uit elk : 30 kilo rijst, 3 kilo melkpoeder, 10 kilo
verse groente, 1 kilo curry, chili en peperpoeder, 1 kilo zout, 2 kilo suiker,
2 liter olie, 3 kilo gedroogde vis, zeep, wasmiddel en koekjes. .
vis vis
vis vis
Op de foto rechtsonder het kleine winkeltje waar wij de voedselpakketten kopen

Tempelbanken in Maggona

In Maggona heeft de stichting aan de tempel 4 banken en 4 tafels gedoneerd voor de lessen op zondag.
vis vis

Laptop

Dit jaar hebben wij 2 gedoneerde lap tops vanuit Nederland meegenomen. 1 laptop staat in het internetcafe van Geethanga. Met de andere laptop hebben wij een student blij kunnen maken.
vis
sport

In Nederland hebben wij een zo goed als nieuwe racefiets gekregen. De enige opdracht was : ”zorg er voor dat een wielrenner deze fiets krijgt. In een KLM fietsdoos kwam deze fiets in goede staat in Sri Lanka. Voor de grote stoepa van Kalutara poseert deze blije wielrenner trots met zijn nieuwe racefiets. Dankzij WielerlandMagazine en BBB is een standardbike wielrenner verblijd met een gloednieuwe zonnebril.
Daarnaast hebben wij ook een gebruikt doelnet kunnen meenemen voor de voetbalclub in Kalutara.

vis vis

vis vis

vis

vis vis
De gerepareerde groentekar en een servicebeurtje voor de brommer, waarop wij alle projecten bij langs rijden.

In de zomer van 2011 heeft
Stichting Nika Lanka het volgende bereikt :

 

-1 nieuwe racefiets voor een wielrenner (meegenomen uit Nederland)

-1 nieuwe BBBzonnebril voor wielrenner

-2 laptops (een voor het internetcafe en een voor een student)

-voetbal doelnet

-babykleding

-aantal simlocke vrije telefoontjes

-1 volleybal voor luckey six uit Waduwa

-2schooltassen

-5 maal studiekosten voor een student voor het komende half jaar (Engelse les en wiskunde)

-1 compleet huis en voor een ander huis 1 deur en kozijn en arbeidsloon

-De kapper
krultang, een stylingtang en een gezicht stomer, vloeistoffen en kleine materialen

-Het ouderenhuis MupyaSevena
3 voedselpakketten bestaande uit elk : 30 kilo rijst, 3 kilo melkpoeder, 10 kilo verse groente, 1 kilo curry,
chili en peperpoeder, 1 kilo zout, 2 kilo suiker, 2 liter olie, 3 kilo gedroogde vis, zeep, wasmiddel en koekjes.

-De Sukithaschool.
24 meter stof (in 2 kleuren voor het maken van kussenslopen voor de verkoop), 2 grote plastic teilen met water
speelgoed, een vishengelspel, kinderfiets, 5 houten puzzels, 2 pakken gekleurd teken papier, 1 pak wit teken papier, dozen wasco, 20 speel-leerboeken, 10 stapels van 10 verschillende kleuren knip en plak papier, 1 grote soeppan met anti aanbaklaag en chocolade en toffees.

-invalide jongen en zijn winkel
Het vernieuwen van zijn lekke dak (5 nieuwe dakplaten en balken), een nieuwe (cementen) vloer en goederen voor de
verkoop. Samen met Kumare zijn we de stad in geweest en hebben met hem hem volgende gekocht : 1,5 meter chips, kruiden, rijst, dahl, vis, koffie thee, koekjes, 6 kilo cake, 5 kilo bananen, beslag, melkpoeder, groenten,
aardappelen, een oplaadbare lamp voor ‘s avonds, suiker, zout en voorraadbussen.

-visnet

-opbouw restaurant / lokaal eethuisje in het Sinharaja Forest, de aanschaf van tafels en banken en borden
en bestek

-1 maal aansluit kosten voor elektriciteit

-1 blik melkpoeder

-Onderzoekskosten voor het komende haf jaar voor een 1 jarige meisje, met een gaatje in de linker
hartkamer

-4 sets banken en tafels voor de zondagsschool v.d. tempel in Maggona (inclusief verf en vervoer)

-1 maal donatie voor renovatie van de tempel in Karandeniya

-1 maal reparatie van een groentenkar van een marktkoopman

-10 kubieke meter grond (inclusief transport en huur sjofel voor ophogen land ivm hoogwater vd rivier de Kalu Ganga

-verschillende malen transport van materialen en goederen

 

Wij danken alle sponsoren en donateurs voor hun hulp

Stichting Nika Lanka

dinsdag 23 augustus

Op maandag 22 augustus is in een woning in Kalutara North de elektriciteit aangesloten. Maar eerst waren wij op maandagochtend rond 11 uur ‘s ochtends aanwezig bij het plaatsen van het kozijn in een woning. Op het door de monnik bepaalde tijdstip was de eerste die door het kozijn ging een kip. Dit voor de ‘good luck’ van de woning.

Bij het huis wat wij aan het bouwen zijn, zijn op maandag de balken en platen voor het dak gekomen. Op deze dag is het huis opgemetseld tot de nok. Dinsdag moet het cement drogen en woensdag en donderdag wordt het dak op het huis bevestigd.

Vrijdag hebben wij een marktkoopman geholpen met de reparatie van zijn groentenkar. Deze marktman kennen wij al vanaf 2006. Toen heeft hij ons, vlak voor de start van de eerste wielerwedstrijd geholpen met het uitnodigen van de politie.

Vrijdag zijn wij ook op de brommer naar Maggona geweest en hebben daar bij de timmerman gezien hoe hij de laatste hand legde aan de 4 tempelbanken en tempeltafels. Vervolgens hebben wij deze naar de tempel laten vervoeren, op de terugweg hebben wij tevens het derde voedselpakket naar het bejaardenhuis gebracht.

woensdag 17augustus

KUMARE, de invalide jongen

Op maandag had Kumare in zijn winkel al zijn betonnen vloer laten leggen en ook zijn slechte dak al vervangen voor een waterdichtdak met dakplaten en nieuwe balken. Maandagmiddag zijn wij met hem de stad in geweest om verdere goederen voor zijn winkel aan te schaffen. Met deze start kan hij omzet maken en zijn winkel langzaam uitbreiden. Samen met hem hebben wij het volgende aangeschaft :
4 kilo cake
melkpoeder
thee
suiker
koffie
biscuitjes
1,5 meter chips (kleine zakjes opgehangen aan een stuk ijzerdraad)
gedroogde vis
uien
chili poeder en andere kruiden
groenten, dahl, aardappelen
een oplaadbare lamp, die zowel kan hangen als staan. (in zijn winkel is geen stroom, maar dmv deze oplaadbare lamp kan hij zijn winkel ook ‘s avonds openen)

HUIS
op maandag zijn de laatste 400 stenen, betonijzer, steentjes, zand en cement besteld en gekomen.
Op dinsdag en woensdag en donderdag wordt het laatste gedeelte gemetseld en wordt er vervolgens gestart met het dak.

DEUR  EN  KOZIJN
De horoscoop is getrokken en op maandag 22augustus wordt het kozijn en de deur in het huis gehangen, hierbij zullen wij ook aanwezig zijn.

12augustus

De afgelopen dagen zijn we met een aantal projecten bezig geweest.

HET  HUIS
De bouw van het huis verloopt prima, op dit moment zijn de muren tot 5feet, ongeveer 1,5 meter opgebouwd. Vandaag hebben we de plek bezocht en al het cement, zand en de stenen liggen al klaar. Zaterdag wordt er verder gebouwd.

KOZIJNEN
Bij een in aanbouw zijnde huis heeft de stichting, het voor Sri Lankanen, belangrijkste gedeelte van het huis gedoneerd. Een kozijn en een deur. Op dit moment wordt dit door een timmerman gemaakt.

BANKEN  VOOR  DE  TEMPEL
Inmiddels zijn de 4bankjes en 4tafels (voor de zondagsschool van de tempel )in bestelling bij de timmerman.

INVALIDE  JONGEN
In Waduwa woont een jongen met 1 been, een aantal jaren terug is hij door een treinongeluk zijn rechterbeen kwijt geraakt. Kortom hij is arbeidsongeschikt. Invalide uitkeringen e.d. zijn er in Sri Lanka niet. Hij heeft een klein, in elkaar getimmerd hokje, waarin hij thee en broodjes verkoopt aan mensen die aan het werk zijn bij een aantal hotels en een nieuw te bouwen haven in de buurt. Maar zijn ‘winkeltje’ lijkt meer op een bouwval, met een lek dak.. Afgelopen dagen hebben we met hem cement gekocht voor een nieuwe vloer, dakplaten en balken voor een nieuw dak. En maandag starten de bouwvakkers met het vernieuwen van zijn ‘winkeltje’.

VOLLEBALTEAM
Aan het volleybalteam Lucky six, wat vorig jaar door Nika Lanka in het nieuw is gestoken hebben wij op donderdag een volleybal gedoneerd.

BEJAARDENTEHUIS
Op vrijdag hebben wij bij het bejaardentehuis in Galapatha weer een voedselpakket gebracht. Op het moment dat wij dit kwamen brengen was er net een afdeling van het vrouwen leger aanwezig. Zij doneren op 1 vaste dag in de maand een lunch. En toevallig waren wij er getuige van om te zien hoe de bewoners een goed verzorgde lunch kregen aangeboden door het leger.

7 augustus 2011

Vrijdag 5 augustus waren wij aanwezig bij het inmetselen van de eerste steen in het fundament. Na ons onbijt vertokken wij op de brommer naar het huis (zo’n 10kilometer land inwaarts). Na een paar kilometer kregen wij te maken met een gigantische tropische stortbui. Na een tijdje te hebben geschuild, zijn wij toch maar doorgereden. De weg was inmiddels veranderd in een rivier en het bleef maar doorregenen. Kompleet doorweekt en met geen enkel droog plekje meer op ons lichaam arriveerden wij bij het te bouwen huisje. De monnik die het huis zou gaan inzegenen was al aanwezig. Zittend op een plastic stoel en onder een stuk plastic, dat door een stuk of 8 mannen omhoog werd gehouden, sprak hij zijn zegening uit. Na de zegening moesten wij de eerste steen leggen. Vervolgens werd er in een ander huis cake, melkrijst, bananen, koekjes en thee geserveerd ter ere van de start van het huis. Na een klein half uurtje werd het droog en er werd direct gestart met het fundament. Omdat de hele buurt meehielp (zo’n 30mannen) lagen er al snel in de fundament sleuven, vele grote stenen. Deze begon men direct in te metselen. Toen wij zaterdagmiddag weer kwamen kijken was het hele fundament gereed. Maandag wordt er gestart met het opbouwen van de muren.

Zaterdag hebben we Shanta in zijn kapsalon bezocht. Gedurende ons bezoek had hij 2 knippende klanten en 1 klant voor een henna spoeling. Trots liet hij ons zijn nieuwe krultang, stylingtang en gezichtstomer zien, hij gaf nogmaals aan hier heel blij mee te zijn, want nu kan hij zich ook meer op vrouwelijke klanten richten.

‘s middags zijn wij bij een SriLankaans gezin, zij hebben een 1jarig dochtertje. Dit meisje is echter niet gezond. Wij hebben de ziekenhuisrapporten gezien en foto’s van de linkerhartkamer. In de linkerhartkamer zit een klein gaatje. Het advies van de artsen is een 2maandelijkse controle en eventueel een operatie. Wij hebben er voor gezorgd dat de controles voor hun dochter het komende halfjaar uitgevoerd kunnen worden.
Vandaag hebben we de tempel in Maggona bezocht. Hier zijn nieuwe tafels en bankjes nodig voor het volgen van de zondagslessen. Volgende week zullen we in overleg met de monnik dit laten maken.

3 augustus 2011

vandaag afspraken gemaakt m.b.t. de bouw van het huis. Vrijdag a.s. wordt de belijning v.h. Fundament om 07.33 uur uitgezte, om 09.33 wordt officieel gestart met het graven v.h. fundament en om 10.31uur wordt de gezegende speciale steen in de fundering gemetseld. Al de tijdstippen zijn door de monnik bepaald Inmiddels is het hele huis al tegen de vlakte en zorgt de hele buurt ervoor dat de grond wordt geegaliseerd.

De Sukithaschool
Omdat er dit jaar 5 nieuwe, zeer jonge (ongeveer 5 a 6jaar) down syndroom leerlingen zijn, is er m.n. behoefte aan leermiddelen voor deze leerlingen. Daarom hebben we op dinsdag de volgende materialen naar de school gebracht.
-5puzzels
-2 plastic teilen
-‘water’ speelgoed voor bij de plastic teilen
-1pak wit papier en 2pakken met allemaal gekleurd papier
-10 kleuren met 10 vellen knip en plak papier
-6 setjes vetkrijt
-1 pan met anti aanbaklaag
-20 schoolboeken
-2x 12 meter stof om kussenslopen van te maken.
-1 kinderfiets, zodat ook de jonge kinderen kunnen leren fietsen.

maandag 1augustus 2011

Inmiddels hebben wij niet stil gezeten.
We gaan de komende weken het huis voor de oude vrouw, haar dochter en kleindochter bouwen. Hun huidige huis staat op instorten en de muren van klei brokkelen aan de binnenkant af. Op dit moment zijn we bezig naar het zoeken van het bedrijfje dat de goedkoopste stenen verkoopt. Het huis moet nog worden afgebroken en door de monnik wordt binnenkort een datum en tijdstip bepaald voor de start van de bouw.

Op zaterdag hebben wij Shanta bezocht. Uiteraard is hij nog steeds zeer blij met zijn aanbouw aan zijn huis en inmiddels is hij gestart met een kapsalon. Na 3maanden school in Kalutara en 1maand in Colombo heeft hij zijn zaak kunnen starten. Hij heeft een kappers stoel, de benodigde scharen, messen en tondeuses. De stichting gaat samen met Shanta een droger en een krulspelden set en toner aangeschaffen, zodat hij zich ook kan richten op het knippen en verzorgen van dames.

Vandaag (maandag 1 augustus) hebben we de Sukithaschool bezocht en het bejaarden tehuis.
Bij de school hebben we de wensen opgenomen en morgen gaan we in de stad kijken wat we hiervan kunnen kopen.

Bij het bejaardentehuis hebben we een voedselpakket gedoneerd :
-20 kilo rijst
-3kilo dahl
-10 kilo groenten
-2 kilo uien
-knoflook, pepers, chili en curry poeder
-3 watermeloenen
-thee
-3 kilo suiker
-biscuitjes
-zeep
-2liter olie
-3pakken melkpoeder
-2kilo gedroogde vis
Van dit pakket kan ongeveer een week gegeten worden.
Indrukwekkend was het om te zien hoe blij (en dankbaar)de oude mensen waren met 2 biscuitjes.